Hammer-mønsteret

Utgitt: 7. april 2017

hammerTil høyre ses et Hammer-signal, som kanskje må sies å være et av de mest gjenkjennelige signalene innenfor candlestick-mønstre. En hammer kan være et tegn på at markedet holder på å vende, og skal oppover. I motsetning til Hanging Man-candle, krever Hammer at det i forkant har vært en kortere eller lengre periode med nedtrend. Det betyr at Hanging Man er et bearish-signal, mens Hammer er et bullish signal. Hanging Man-signalet kan du lese om i en senere artikkel i Candlestick-serien. 

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Hammer-signalet er lett gjenkjennelig ved at det kun består av et enkelt candle som har en hale som kommer frem under kroppen. I utgangspunktet går signalet ut på at halen, eller skyggen, skal være minst dobbelt så lang som kroppen. Candlet ligner derfor på en hammer, og det er her signalet har fått sitt navn fra. Signalet krever, som nevnt, også at det i forkant har vært en kortere eller lengre periode med nedtrend. SIgnalet kan være rødt eller grønt, men et grønt candle er en anelse mer bullish enn et rødt candle. Signalet bekreftes ved at etterfølgende candle lukker høyere enn hammeren.

Hvis vi ser litt nøyere på selve hammer-candelen, så forteller den at kursen har åpnet svakt og at selgerne er aggressive i begynnelsen. Dette kan man se ved den lange halen. Etter hvert endres stemningen, og kjøperne ankommer. De begynner å jobbe prisen oppover, og lukkekursen ender i toppen av periodens handelsintervall.

Stephen Bigalow, en amerikansk trader og candlestick-ekspert, mener at Hammer-signalet forsterkes av følgende:

  • Jo lenger den nedre skyggen (halen) er, jo høyere potensiale er det for at en vending kommer til å skje.
  • Et gap ned fra forrige periodes lukkekurs legger opp til en sterkere vending, forutsatt at etterfølgende periode etter Hammeren åpner høyere.
  • Hvis man kan se høy volum i perioden hvor hammeren oppstår, forbedrer det mulighetene for at en vending blir en realitet.
Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Eksempler

Grafen viser DAX 6. mars 2017, klokken 13-14, i 1-minuttsintervall.
Grafen viser DAX 6. mars 2017, klokken 13-14, i 1-minuttsintervall.

Grafen ovenfor viser utviklingen i DAX 6. mars 2017 mellom klokken 13.00 og 14.00 med 1-minuttsperioder. Rundt klokken 13.06 kan man se noe som kan være en hammer, men den følges ikke av så mye styrke i oppadgående retning, og kursen faller tilbake. Ca. klokken 13.23 oppstår det en tydelig hammer, som lukket i 11.973. Kursen stiger deretter til rundt 11.985, for så å ta en pause rundt klokken 13.34. Dette angis med et annet viktig candlestick-signal – nemlig en doji. Rundt klokken 13.55 oppstår det en ny hammer og kursen fortsetter lenger opp.

DAX på dagsgraf ved årsskiftet 16/17.
DAX på dagsgraf ved årsskiftet 16/17.

Ovenfor ses en dagsgraf for DAX ved årsskiftet 16/19. Her ses en tydelig hammer i begynnelsen av desember. Før dette hadde markedet hatt en svak nedadgående trend. Etter hammeren oppstod kan man fint si at kursen på DAX-indeksen ble “hamret oppover” fra et nivå på ca. 10.500 til 11.500 på bare et par uker. På grafen kan man også se at den positive tendensen har fortsatt et godt stykke etter en mindre pause.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Empiriske studier

En annen anerkjent spesielt innenfor graf-mønstre, Thomas Bulkowski, har blant annet undersøkt og backtestet flere candlestick-vendingsmønstre. Han har funnet fem til at Hammer-signalet resulterer i en etterfølgende vending i 60% av tilfellene i de dataene han har testet. Dette sier han at må være “ganske respektabelt” sammenlignet med andre candlestick-signaler han har testet. Her kan du lese mer om Bulkowskis Hammer-undersøkelse.

Hvis man studerer grafer og leter etter candlestick-mønstre vil man ofte se at ikke alle forutsetningene for mønstrene er oppfylt nøyaktig. Men man kan si at det allikevel ofte er et tegn på vending – spesielt hvis trendvendingen etterfølgende blir ytterligere bekreftet. Som nevnt er det imidlertid langt fra hver gang at et slikt mønster følges av en etablert vending. Vendingen behøver heller ikke være spesielt langvarig, noe som gjør at det ikke alltid er like lett å handle på denne type signaler.

Effekten og styrken av signalet kan naturligvis variere fra marked til marked. Generelt anbefales det å kombinere candlestick-signaler med andre verktøy. Det være seg glidende gjennomsnitt, RSI eller andre ting.

Oversikt over artikler i Candlestick-serien*.
Forstå candlesticks på 5 minutter
12 candlesticks du bør vite om
Dojis
Engulfing Candlesticks
Hammer
Hanging Man
Piercing Pattern
Dark Cloud Cover
Bullish og Bearish Harami
Morning Star og Evening Star
Shooting Star
Inverted Hammer
Kicker Signals
Strong White Line
*Artikler uten link er under utarbeidelse.
Del denne artikel