Relative Strength Index (RSI) er en indikator som sammenligner størrelsen på de høyeste punktene med de laveste punktene i en periode. RSI brukes som regel til å vurdere om et marked er overkjøpt eller oversolgt. Utviklet av J. Welles Wilder Jr., en amerikansk ingeniør og teknisk analytiker, introduserte RSI i sin bok “New Concepts in Technical Trading Systems” utgitt i 1978. RSI har siden blitt en av de mest populære og anerkjente tekniske indikatorene blant tradere og investorer.
På en dagsgraf regner man ut RSI på følgende måte:
RSI = 100 – 100/(1+RS*).
RS = (gjennomsnittet av X antall positive dager/gjennomsnittet av X antall negative dager)
RSI kan også brukes på kortere grafer, som time- eller minuttsgrafer, noe som gir tradere muligheten til å analysere prisbevegelser på ulike tidsskalaer. I tillegg til å identifisere overkjøpte og oversolgte forhold, kan RSI også brukes til å oppdage divergenser mellom pris og RSI, noe som kan signalisere potensielle trendendringer.
|
I dette eksempelet vender markedet når RSI når ca. 80. Dette kan tolkes som et overkjøpt marked, noe som indikerer at prisene har steget for raskt og sannsynligheten for en nedadgående korreksjon øker. På den annen side, hvis RSI faller under 20, kan markedet anses som underkjøpt, noe som betyr at prisene har falt for raskt og en oppadgående korreksjon kan være nært forestående.
Som du ser av grafen ovenfor, ligger RSI i området mellom 0 og 100. Et marked anses av noen som overkjøpt når RSI befinner seg rundt 80. Overkjøpt betyr at markedet kan ha kommet litt for høyt opp, og at sannsynligheten for at det kommer en korreksjon øker. Tilsvarende omtaler mange markedet som underkjøpt hvis RSI ligger under ca. 20, hvilket kan bety at det ligger en stigning og venter.
Tradere som bruker RSI når de handler bør være oppmerksom på at store prisstigninger og -fall kan påvirke RSI og skape falske kjøps- og salgssignaler. For eksempel kan en plutselig og kraftig prisøkning føre til at RSI raskt når overkjøpte nivåer, selv om den underliggende trenden fortsatt er sterk. Derfor er det best å bruke RSI som et supplement til andre indikatorer eller andre elementer i teknisk analyse, slik som glidende gjennomsnitt, volumindikatorer eller støtte- og motstandsnivåer.
Videre kan det være nyttig å justere perioden som brukes i RSI-beregningen for å tilpasse indikatoren til forskjellige markedsforhold og handelsstrategier. En standardperiode på 14 dager brukes ofte, men kortere perioder kan gi mer sensitive signaler, mens lengre perioder kan gi mer stabile og pålitelige signaler.
I tillegg til de grunnleggende anvendelsene av RSI, har tekniske analytikere utviklet flere varianter og modifikasjoner av indikatoren. For eksempel kan Cutler’s RSI og Connors’ RSI være nyttige alternativer for tradere som ønsker å utforske ulike tilnærminger til momentumindikatorer.
Begrensninger ved RSI
RSI sammenligner bullish og bearish prisbevegelser og viser resultatene i en oscillator plassert under et prisdiagram. Som de fleste tekniske indikatorer er signalene mest pålitelige når de samsvarer med den langsiktige trenden.
Ekte reverseringssignaler er sjeldne og kan være vanskelige å skille fra falske signaler. Et falskt positivt signal, for eksempel, vil være en bullish kryssing etterfulgt av en plutselig nedgang i en aksje. Et falskt negativt signal vil være en situasjon hvor det er en bearish kryssing, men aksjen plutselig skyter fart oppover.
Siden indikatoren viser momentum, kan den forbli overkjøpt eller oversolgt i lang tid når en eiendel har betydelig momentum i enten retning. Derfor er RSI mest nyttig i et oscillerende marked (et handelsområde) hvor eiendelens pris veksler mellom bullish og bearish bevegelser.
Hva er en god RSI-verdi?
Dette spørsmålet kan referere til tidsrammen som brukes i en RSI-beregning. Å velge riktig RSI-periode avhenger av din handelsstil, tidsramme og markedsforhold. Standardinnstillingen er en 14-perioders tidsramme, som gir en balansert respons på prisendringer og er godt egnet for sving- og posisjonshandel. Bruk av kortere perioder mellom 5 og 9 gjør RSI mer følsom, noe som appellerer til daytradere som ønsker å fange raske momentumskifter, men de kan generere mer støy. På den annen side, ved å bruke lengre perioder, for eksempel 21 til 30, passer dette for langsiktige investorer som ønsker å fange store trender.
Et “godt RSI-nummer” kan også referere til RSI-nivåer. Når RSI er under 30, signaliserer det at verdipapiret kan være oversolgt eller undervurdert, noe som kan bety at det er et godt tidspunkt å kjøpe. Når RSI er over 70, signaliserer det at verdipapiret kan være overkjøpt eller overvurdert, noe som kan bety at det er et godt tidspunkt å selge. En RSI på 50 signaliserer en nøytral balanse mellom bullish og bearish posisjoner.
Bør jeg kjøpe når RSI er lav?
Noen tradere anser det som et kjøpssignal når en verdi har RSI under 30. Dette baserer seg på ideen om at verdien er blitt oversolgt og derfor kan være klar for en oppgang. Imidlertid avhenger påliteligheten av dette signalet av den generelle konteksten. Hvis verdien befinner seg i en betydelig nedadgående trend, kan det fortsette å handle på et oversolgt nivå i en lengre periode. Tradere i en slik situasjon kan velge å vente med å kjøpe til de ser andre tekniske indikatorer bekrefte kjøpssignalet.
Hva skjer når RSI er høy?
RSI brukes hovedsakelig til å fastslå om en verdi er overkjøpt eller oversolgt. En høy RSI-verdi kan bety at en verdi er overkjøpt og prisen kan falle. Derfor kan det være et signal om å selge verdien.
Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her |
Oppsummert er Relative Strength Index (RSI) en kraftig og allsidig teknisk indikator som kan hjelpe tradere og investorer med å identifisere potensielle overkjøpte og oversolgte forhold i markedet. Ved å kombinere RSI med andre tekniske verktøy og analysemetoder kan man få et mer helhetlig bilde av markedets tilstand og dermed ta mer informerte handelsbeslutninger.