Runde tall

Utgitt: 11. oktober 2020

Runde tall har en vesentlig betydning når du analyserer alle typer markeder. På samme måte som støtte- og motstandsnivåer, er runde tall ofte et av nivående prisen kan finne på å stoppe opp ved. De runde tallene spiller en særlig stor rolle i det mentale trading-spillet.

Du finner eksempler på kurser og prisnivå som danser rundt magiske tallgrenser hver eneste dag. Mange finansmarkeder stopper opp ved runde prisnivå, for eksempel 40 dollar for olje. Sett fra utsiden kan virke som de runde tallene har en magnetisk tiltrekningskraft på prisen. Mange uerfarne tradere har en tendens til å selge eller kjøpe når prisen treffer et rundt tall. Dette skyldes i hovedsak at traderne mener at det runde nivået er en rettferdig vurdering av hvor prisen bør ligge.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Mange større investorer, både private og institusjonelle, legger ordre tett på disse nivåene. Siden mange ordrer blir plassert tett på disse nivåene vil de runde tallene svært ofte tiltrekke seg prisen. Det krever et stort antall ordre for å absorbere dette, og dermed skapes det naturlige støtte- eller motstandsnivå rundt disse prisene.

I 2014 ble 10 000-nivået i DAX-indeksen testet flere ganger før kursen endelig brøt gjennom.

I eksempelet ovenfor kan du se hvordan kursen stanget mot 10 000-nivået ved flere anledninger i løpet av 2014. Først like etter årsskiftet 2014/2015 brøt kursen endelig gjennom, og etterfølgende så vi en kraftig stigning i indeksen.

Les mer om teknisk analyse i våre artikler om for eksempel Fibonnacci-tall eller dobbeltbunner og -topper.

Del denne artikel