Dogecoin [DOGE] – Den litt overraskende suksessen

Utgitt: 15. november 2023

Dogecoin, opprinnelig født som en internettmeme, har utviklet seg til en betydelig kryptovaluta med et unikt samfunn og en imponerende reise. Den ble lansert i 2013 basert på en Shiba Inu-hund fra den populære “Doge”-memen. Til tross for de lekne opprinnelsene, har Dogecoin vist seg å være mer enn bare et morsomt fenomen.

Dogecoin ble opprettet av Billy Markus og Jackson Palmer som en “joke currency” ment å parodiere den stadig voksende verdenen av kryptovalutaer. Parodien tok raskt av og ble svært populær på diverse sosiale medier og forumer. Dogecoin ble et fenomen nærmest over natten, og var ikke lenger en bare tull. Det er per skrivende stund verdens niende største kryptovaluta, målt etter market cap.

 

Fra spøk til alvor

Selv om utviklerne selv sier at Dogecoin fortsatt tjener sitt originale formål som spøk godt, er det ingen tvil om at coinen gjør langt mer enn som så. Denne spøkefulle tilnærmingen til kryptoverden kan i dag beskrives som mer avslappende og vennlig i en ellers hektisk og avansert verden. Dogecoin ble raskt en kanal for å oppfordre til å følge sine drømmer og oppnå noe. Valutaen har blitt brukt til å finansiere det jamaikanske boblaget, vannbrønner i Kenya, Dogecoin-bilen og mange andre initiativer. Dogecoin har et sterkt og inkluderende samfunn.

I tillegg har det fått støtte fra flere kjendiser, inkludert Elon Musk, som gjentatte ganger har tweetet om Dogecoin og dermed påvirket dens pris og popularitet. Dogecoin har opplevd betydelig volatilitet på grunn av hendelser som kjendistweets og sosiale mediebevegelser. Mens det ikke er like teknisk sofistikert som noen andre kryptovalutaer, har Dogecoin fått oppmerksomhet og er blitt brukt som en inngangsport for mange som ønsker å utforske kryptoverdenen.

Samlet sett er Dogecoin et levende bevis på kraften i online fellesskap og viralitet i kryptovalutaverdenen. Det gjenstår å se hvordan denne unike kryptovalutaen vil utvikle seg i fremtiden.

Dogecoin manifesto

Dogecoin har sitt eget manifest. Valutaen presenterer seg selv som den ’tilfeldige kryptobevegelsen som får folk til å smile’. I sitt manifest forteller de om sine verdier, som blant annet inneholder:

  • Dogecoin skal være nyttig
  • Dogecoin skal være personlig
  • Dogecoin skal være innbydende
  • Dogecoin skal være pålitelig

Dogecoin forklarer selv hvordan de nå fungerer som en enkel, rask og billig valuta som kan brukes til utallige ulike formål. Dogecoin sikter på å være en valuta for folket som gjør gode gjerninger.

Hvordan kjøpe Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin handles på en lang rekke plattformer verden over. En av disse handelsplattformene, som også er underlagt den EU-baserte finanslovgivningen, er nettmegleren eToro. Hos eToro kan du handle med Dogecoin som CFD-kontrakter. Som kunde er du sikret tryggere forhold når megleren er EU-godkjent, noe som ikke er tilfellet for mange andre plattformer som tilbyr deg å spekulere i kryptovaluta.

Hos eToro spekulerer du i verdien på Dogecoin, men du har ikke direkte eierskap av mynten. Det betyr at du ikke kan bruke Dogecoin som betalingsmiddel. Men som spekulant er dette ikke mer enn en teknikalitet som slett ikke påvirker avkastningen din

Hvis du vil bli bedre kjent med eToro, kan du lese mer om nettmegleren i vår omfattende anmeldelse. I videoen nedenfor kan du se hvordan du åpner en posisjon hos eToro.

Når du har opprettet en konto og satt inn penger, eller om du foretrekker å prøve deg frem med en demokonto, kan du søke etter “Dogecoin” eller “DOGEUSD” på eToro. Alternativt finner du Dogecoin i kryptoseksjonen under “Discover” i menyen til venstre på eToro.

Dersom du tror kryptovalutaen stiger, og vil kjøpe Dogecoin, klikker du «Buy». Tror du imidlertid at verdien faller, og har lyst til å shorte, velger du «Sell». Du kan for øvrig lese mer om shorting her.

Kjøpe Dogecoin som kontrakt

Det innebærer en rekke fordeler å handle kryptovaluta som Dogecoin som en CFD-kontrakt. For det første slipper du å sette seg inn i hva det innebærer å ha en «wallet» samt andre tekniske aspekter ved å faktisk eie DOGE. I tillegg får du fordelen av å kunne handle på en børs som er underlagt EU-basert lov, noe som gir deg grunnleggende rettigheter som forbruker. Én av disse rettighetene er den viktige investorbeskyttelsen. Hvis nettmegleren du benytter går konkurs, er du med denne sikker på å få tilbake pengene dine, i alle fall opptil et visst beløp. Hos eToro går grensen i skrivende stund på 20 000 euro, i overkant av 200 000 kroner. Hos flere av de nye kryptovalutabørsene hvor du faktisk handler med – og eier – kryptovalutaen har du ikke denne garantien.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

Et annet problem er at kryptovalutabørser er utsatt for hackerangrep. Et slikt angrep kan i verste fall resultere i at du mister alle pengene dine. I 2014 ble verdens største bitcoin-børs (den gang), Mt. Gox, hacket. Det førte til at omtrent 460 millioner kunde-dollar gikk tapt. Siden den gang har flere børser blitt utsatt for lignende angrep. Blant annet gikk den sørkoreanske Youbit-børsen konkurs etter at hackere stjal omkring en halv milliard dollar. Hvis du ikke behøver ether til noe, men kun vil spekulere i prisutviklingen, anbefaler vi ikke å kjøpe «ekte» Dogecoins på en kryptobørs. Du oppnår nøyaktig samme verdistigning med en kontrakt som følger prisutviklingen. Til gjengjeld slipper du risikoen ved å handle på en uregulert børs.

Hva koster det å kjøpe Dogecoin (DOGE)?

Hvis du handler Dogecoin som en CFD-kontrakt, for eksempel på eToro, er det som regel kun én handelsomkostning. Denne kalles for «spread» og er forskjellen mellom kjøps- og salgspris. Nedenfor kan man se hvordan spreadet for Dogecoin ser ut på eToro:

Spread er forskjellen på kjøps- og salgsprisen og på eToro finner du denne under “Estimated Costs”. Som du kan se på bildet er spreaden på Dogecoin på 0,00324 dollar, som vil si at dersom du kjøper en kontrakt og umiddelbart selger den vil det koste deg 0,00324 dollar.

I tillegg til spreadet må du også betale en mindre daglig rente («overnight interest») hvis du sitter med posisjonen over natten. Denne renten varierer mellom ulike produkter, men du finner den opplyst under fanebladet «Instrument Details» inne på produktet du trader.

Hvorfor kjøpe Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin sin unike tilnærming til kryptoscenen har tiltrukket valutaen mye oppmerksomhet. Denne oppmerksomheten har skutt kursen i været flere ganger. Det betyr store gevinster om man timer det riktig. Men samtidig er også denne påvirkningen fra blant annet sosiale medier farlig når det kommer til investering i DOGE. Man kan raskt begå et feilgrep og ende opp med å tape stort.

I dag er Dogecoin en av verdens største kryptovalutaer målt etter market cap. Den har en stor brukerbase, flere bruksområder og mye omtalt i både tradisjonelle og sosiale medier. Dette kan medføre økt etterspørsel etter Doge, og dermed en økning i prisen.

Doge er, på tross av oppmerksomheten, relativt billig. Som vist over koster en Dogecoin bare noen få cent, hvilket gjør kryptovalutaen attraktiv for investorer med mindre budsjett.

I tillegg er det unektelig en morsommere investering enn mye annet, og definitivt en samtalestarter. Du kan følge med på DOGE-kursen under eller besøke coinmarketcap.com.

 


Slik kan du kjøpe Dogecoin (DOGE) med en wallet

Har du valgt å kjøpe Doge på «den enkle måten» (som CFD-kontrakt), behøver du ikke å lese resten av teksten. Her fokuserer vi på hva du skal gjøre hvis du vil kjøpe og oppbevare Dogecoins i en wallet. Dette kan være utfordrende og komplisert, noe de følgende avsnittene vil vise.

Før du kjøper Doge er det viktig at du er fortrolig med hvordan en «wallet» fungerer – både når det kommer til transaksjoner og programvare. Å handle kryptovaluta kan være brutalt. Én feil kan være nok til å tape alt du har innestående på kontoen. Risikoen blir imidlertid langt mindre hvis du følger guiden nedenfor og har en forsiktig tilnærming til området.

En Dogecoin-wallet er en programvare som oppbevarer verdien du har i krypto. Slike wallets eksisterer som applikasjon til PC-en, som app til mobilen eller som en såkalt «hardware wallet» eller en online børs. Dogecoin refererer selv til en rekke ulike wallet på nettsiden deres, som du kan sjekke ut her.

Hva er private og public keys?

nøkkel

Når du har valgt en DOGE-wallet mottar du en private key. Dette er nøkkelen til din wallet. Hvis andre får tak i denne, vil de ha full tilgang til walleten og innholdet i den. Når du lager din egen wallet blir du bedt om å ta en kopi av den tilhørende private key. Walletene som vi har referert til ovenfor genererer en nøkkel offline. Den blir med andre ord ikke sendt til en server, og den kan derfor ikke fanges opp av andre.

Det er opp til deg selv hvordan du vil oppbevare din unike private key. Det er dessverre flere eksempler på at brukere har glemt hvor de har oppbevart koden. I så fall er det ingen måte å gjenopprette denne på, og pengene i wallet-en er derfor tapt hvis du mister koden.

Noen brukere velger å skrive ut deres private key og oppbevare den offline. Har du en større mengde Dogecoin kan du velge en hardware wallet, som vi snakker mer om litt lengre ned.

Etter at du har lastet ned en wallet og sikret din private key kan du overføre penger. Før det bør du imidlertid innen gjøre deg kjent med hvordan Doge-transaksjoner fungerer. Walleten din genererer automatisk en rekke mottakeradresser, såkalte «public keys». I motsetning til private keys kan public keys distribueres uten risiko. Betalinger til disse adressene vil bli sendt til din wallet.

Sikker overføring

Selv om det er sjeldent, har du sikkert hørt skrekkhistorier om personer som har mistet titusenvis av kroner på grunn av en feil overføring. Her er en liste over ting du bør være oppmerksom på i den forbindelse:

  • Copy-paste wallet-adressen. Aldri skriv den ut selv. Adressene er lange og inneholder både små og store bokstaver. Én feil når du taster inn adressen vil resultere i at pengene dine er borte for alltid. Det finnes ingen mulighet for å føre pengene tilbake igjen, og det er heller ingen kundeservice å kontakte hos Dogecoin.
  • Sjekk transaksjonsgebyret. En god wallet viser alltid hva gebyret er i dollar og cents. Forsikre deg om at gebyrets størrelse virker rimelig.
  • Dobbeltsjekk adressen. Når du har kopiert inn adressen som du vil sende Dogecoins til, så sjekk den om og om igjen inntil du er helt sikker på at den er korrekt. Hvis du ser på de første og siste sifrene, kan du sikre deg at den har blitt kopiert riktig.
  • En god wallet bekrefter også adressen du sender til. Det minimerer risikoen for at malware fanger opp og erstatter adressen du overfører til.

Vi oppfordrer deg til å foreta en testtransaksjon. Det kan være en god idé å sende en liten mengde Dogecoin for å sikre at du har forstått transaksjonsprosessen og ikke glemmer de viktige detaljene. En slik test kan fungere som en forsikring på at alt går som det skal når du senere sender større beløp.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

Ønsker du en enkel måte å beskytte dine Dogecoins på, kan du overlate det til børsen som du handler på. Dette medfører imidlertid noe risiko, blant annet i forhold til den plattformen som man har valgt. Eksempelvis har man tidligere sett at Mt Gox-børsen ble hacket, noe som resulterte i at brukerne tapte ca. en halv milliard dollar. Det er også en risiko for digitalt tyveri, hvilket var tilfellet med Bitfinex-børsen.

Hardware-wallets er en av de sikreste måtene som du kan oppbevare Dogecoins på. Disse wallet-ene genererer og oppbevarer din private key offline, og er ikke eksponert mot en nettilkoblet data eller mobil. Hvis du oppbevarer kryptovaluta offline reduseres sannsynligheten for digitalt tyveri – en av de største risikoene for kryptovaluta-investorer. De to mest respekterte hardware-wallets for kryptovalutaer er Trezor og Ledger Nano S, som Dogecoin også selv henviser til i listen over.

Som du kan se er det innviklet og teknisk å kjøpe Dogecoin. Hvis du kun vil spekulere i prisutviklingen anbefaler vi, som tidligere nevnt, at du gjør dette gjennom en CFD-kontrakt. Du kan både selge og kjøpe Dogecoin – og mange andre kryptovalutaer – hos den EU-regulerte nettmegleren eToro.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin er en kryptovaluta som ble introdusert som en morsom og vennlig altcoin. Den har oppnådd betydelig popularitet, spesielt på grunn av sitt ikoniske shiba inu-hundemerke og støtte fra et engasjert samfunn. Dogecoin brukes både som et digitalt betalingsmiddel og som et objekt for spekulativ handel.

Hvor kjøper jeg Dogecoin (DOGE)?

Du kan kjøpe Doge på en handelsplattform (som CFD-kontrakt) eller på en kryptovalutabørs. I denne artikkelen viser vi hvordan du kjøper Dogecoins på en trygg handelsplattform, som f.eks. eToro.

Hva koster Dogecoin (DOGE)?

Prisen på Doge varierer over tid. Du kan følge den aktuelle kursen i vår utfyllende artikkel om Doge.

Hvordan kjøper jeg Dogecoin (DOGE)?

Den enkleste måten å kjøpe Dogecoin på er ved å opprette en konto hos en nettmegler, f.eks. eToro. Etter at du har åpnet en konto og satt inn penger kan du søke etter «Dogecoin» eller «DOGEUSD» i søkefeltet.

Les vår anmeldelse av eToro her.
 
Del denne artikel