De beste månedene for aksjehandel

Udgivet : 01 January 1970

De fleste aktive tradere kjenner til de vanligste tommelfingerreglene for når an skal kjøpe og selge i forskjellige perioder i året. De vanligste reglene er blant annet disse:

UTTRYKKBETYDNING
Oktober-effektenAksjene faller i oktober.
Desember-selloffAksjene faller i desember
Santa Claus rallyAksjene vil stige kraftig mellom jul og nyttår
Januar-effektenAksjene stiger i januar
Sell in May then go awayAksjene vil falle i mai og noen måneder frem
Turn-of-the-month-effektenAksjene stiger ved inngangen til hver nye måned

De mange teoriene støttes som regel opp av en forklaring. For eksempel for Turn-of-the-month-effekten forklares det med at millioner av mennesker får utbetalt lønn i slutten/starten av måneden. Mange av disse bruker pengene på å kjøpe aksjer, og en samlede effekten kan presse prisene opp ved månedsskiftet. Denne effekten har faktisk blitt påvist av Frank Russel Company. De har studert en amerikanske S&P-ideksen over en periode på 65 år, og studiene viste av amerikanske large cap-aksjer konsistent har gitt høyere avkastning ved månedsskiftet. I alle fall fra 1928 til 1993.

Vi anbefaler Markets, hvis du vil daytrade. Blant de ledende handelsplattformene.

Oktober-effekten forklares med en psykologisk mekanisme. Teorien går ut på at aksjemarkedet fortsatt er skremt av historiske sammenbrudd i markedet, som har skjedd nettopp i oktober. For eksempel var begynnelsen på den  store amerikanske depresjonen i oktober 1929, og ”Black Monay”, som sendte Dow Jones ned med 22%, skjedde 19. Oktober 1987.

 Oversikt over avkastning i S&P 500 siden 1950.
Oversikt over avkastning i S&P 500 siden 1950.

Fleip og fakta
Hos daytrader.no har vi kikket dypt inn i gamle, så vel som nye undersøkelsen som har undersøkt hver enkelt regel. Er det overhodet noe hold i disse? Kan man helt grunnleggende snakk om gode og dårlige måneder på aksjemarkedet?
Teorien om Oktober-effekten faller rask fra hverandre når den møter realiteten. I en artikkel offentliggjort i CNBC i 2007 avvises en fullstendig. Finansportalen lot et analysefirma foreta en test av måneden, og av 90 oktober-måneder viste kun 38,9% en negativ avkastning. Resten var positive. Desember selloff-teorien møter samme skjebne. Flere undersøkelser fastslår det stikk motsatte, nemlig at desember er en av de beste månedene for aksjer av alle. De fleste undersøkelsene viser at desember ofte er bedre enn januar. Derfor kan man heller ikke snakke om en spesiell januar-effekt.

 

Til gjengjeld ser det ut til at man kan si noe om vintermånedene samlet: de er nemlig som regel goode. Basert på 67 års studier foretatt av The Stock Trader ‘s Almanac, viser det seg at fem av årets måneder er signifikant mer positive enn resten. Disse fem månedene er november, desember, januar, mars og april. Dette støtter opp om uttrykket ”Sell in May then go away”. Ettersom et sjeldent gir mening å selge sine langsiktige aksjer i én enkelt måned, for deretter å kjøpe dem igjen, kan man også legge til februar i listen. Dermed kan man snakke om en vinterstrategi og en somerstrategi.

 

Ifølge The Stock Trader ‘s Almanac ville en vinterstrategi hvor man kjøper Dow Jones i november og selger igjen i mai ha gitt en fantastisk avkastning i mange år tilbake. Av 62 år ville man ha tjent penger i 48 år, og tapt i kun 14 år. Hvis man hadde gjort det motsatte, altså kjøpt i mai og solgt i november, hadde man tapt i 25 år og vunnet i 37 år.

 Når skal man kjøpe og når skal man selge? Kanskje gir årets gang svaret.
Når skal man kjøpe og når skal man selge? Kanskje gir årets gang svaret.

Hvis man ifølge The Stock Trader ‘s Almanac fjerner man de eldste dataene og nøyer seg med å kikke på de siste 24 år, ville 10.000 USD vokst til 585.000 USD med vinterstrategien. Hadde man handlet motsatt hadde du sittet igjen med kun 10.500 USD.  Når man kikker på gode perioder for aksjehandel, er det faktisk mulig å zoome enda lenger inn. Journal of Economics and Finance ar gjort dette.

Vi anbefaler Markets, hvis du vil daytrade. Blant de ledende handelsplattformene.

De har lett etter den mest profitable dagen i uken. De kikket 25 år tilbake i tid i S&P og har undersøkt 6450 handelsdager. Undersøkelsen viste at onsdag er den mest profitable dagen i uken. Det gjelder imidlertid ikke når man er inne i et sterkt bull- eller bear-marked. Her er det den første og siste dagen i uken som er best, slik at fredag er best i et bull-marked, mens mandag er best når markedet er bear.

Konklusjon
Man skal alltid være påpasselig med å utnevne en spesielt ”god tid” på aksjemarkedet. Dette er fordi avkastningen svinger forhold til den grunnleggende økonomi. Hvis januar har vært en god måned 5 år på rad, er det alltids en risiko for at januar i år blir elendig. Allikevel kan man fint si noe generelt om fortiden.

Her gjelder følgende:
Onsdag er generelt den beste dagen i uken målt i S&P.

November, desember, januar, mars og april har generelt vært gode måneder i Dow Jones. Dette kan danne grunnlaget for en strategi hvor man kjøper seg opp i november og selger alt igjen i mai.

Del denne artikel
Tags:

Kommentarer

  • Relateret
  • Seneste
  • POPULÆRE
Der er ingen relateret indlæg