Kjøp Ripple [XRP] – Slik kommer du i gang

Utgitt: 9. november 2023

Ideen bak Ripple (XRP) så dagens lys i 2012, og i dag er Ripple en av de førende kryptovalutaene på markedet. Teknologien bak den digitale valutaen er funksjonsdyktig, og Ripple samarbeider med Bank of England og flere andre, internasjonale banker om utviklingen av et raskere og mer solid valutaoverføringssystem. Det er flere årsaker til at Ripple er i vinden, og i denne artikkelen forteller vi mer om kryptovalutaen og hvordan du kan kjøpe den.

Ripple (XRP), med en markedsverdi på over 37 milliarder dollar i skrivende stund, er Ripple verdens femte største kryptovaluta. Sammen med blant annet Cardano (ADA) er det en av kryptovalutaene mange tror kan bli virkelig store i fremtiden.

ripple (xrp)

[ez-toc]

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Raskere transaksjoner med Ripple (XRP)

Når du foretar en bankoverføring i dag, eksempelvis via SWIFT-systemet, kan det typisk gå flere dager før pengene kommer frem. Det skyldes blant annet at pengene skal gå gjennom ulike instanser og godkjennes av flere banker før transaksjonen er gyldig.

Dette problemet løser Ripple i løpet av få sekunder ved hjelp av deres avanserte blockchain-teknologi. Ideen er at den digitale valutaen Ripple brukes som en «bro», slik at eksempelvis en overføring mellom meksikanske pesos og norske kroner skjer med Ripple som bindeledd. Selve Ripple-protokollen kan også brukes til ordinære valutaoverføringer uten den interne Ripple-valutaen som bindeledd. Det er denne samlede teknologiske løsningen som kan være meget attraktiv for mange banker i fremtiden.

Ripple-utviklerne mener at behovet for raske og enkle transaksjoner på tvers av landegrenser har steget voldsomt de siste årene. For få år siden stod globale virksomheter bak store valutaoverføringer, og en ventetid på et par dager var normalt og akseptert. Dette har imidlertid endret seg. Eksempelvis har fremveksten av nye virksomheter som Uber og Airbnb medført et større behov for at alminnelige mennesker raskere kan overføre penger på tvers av landegrenser.

I dag kan raske transaksjoner også utføres av eksempelvis VISA og Paypal. Men i motsetning til disse systemene så er Ripple-strukturen åpen for alle, forstått på den måten at alle kan bygge sin egen tjeneste ovenpå teknologien.

Ripple er betegnelsen på tre ting:

1. Et åpent betalingsnettverk som lar alle sende og motta penger overalt i verden.
2. En distribuert vekslingsbørs hvor alle kan veksle valuta til best mulig kurs.
3. En mynt kalt Ripple (XRP) som fungerer som en «bro» og er strukturens verdiskaper.

ripple (xrp)

Hvordan kjøpe Ripple (XRP)?

Ripples underliggende valuta forkortes XRP og handles hos en rekke nettmeglere verden over, men ikke alle lever opp til EUs finanlovgivning. En av de fremste handelsplattformene i verden som er underlagt lovgivningen og godkjent av de europeiske myndighetene er AvaTrade.

Hos AvaTrade kan du trade XRP som en CFD-kontrakt, som betyr at du slipper alt styret forbundet med tradisjonell kryptohandel.

Hvis du vil bli bedre kjent med AvaTrade, kan du lese mer om nettmegleren i vår omfattende anmeldelse. I videoen nedenfor kan du se hvordan du kan trade kryptovaluta hos AvaTrade.

 

Ripple (XRP) kan handles på to måter:

Du kan spekulere i prisen på Ripple via en såkalt CFD-kontrakt. En slik kontrakt følger den nøyaktige prisutviklingen til kryptovalutaen, og det er den enkleste måten å trade Ripple på.

Du oppretter en såkalt «wallet» og kjøper Ripple. Dette er imidlertid en mer komplisert fremgangsmåte, og ofte vil du oppleve først å måtte kjøpe bitcoin som du deretter veklser til Ripple (XRP).

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos AvaTrade Klikk her

Slik kjøper du Ripple via CFD-kontrakt

Hvis du ikke skal bruke Ripple til annet enn å spekulere i prisutviklingen, anbefaler vi at du kjøper en CFD-kontrakt. En slik kontrakt følger automatisk prisutviklingen på Ripple (XRP).

Det er en rekke fordeler forbundet med å handle CFD-er:

  • Ikke nødvendig å opprette en «wallet», noe som kan være både tidkrevende og komplisert, og du behøver ikke å bekymre deg for veksling og koder.
  • Du kan enkelt shorte kryptovalutaen, hvis du tror at Ripple står foran et kursfall.
  • Du kan handle på en EU-regulert plattform. Dette gir deg visse rettigheter som forbruker. Hvis megleren som du handler hos går konkurs, er kontoen din forsikret opptil et visst beløp (20 000 euro i skrivende stund).

Et annet problem med uregulerte kryptobørser er risikoen for hackerangrep. Slike angrep kan føre til at du taper alle pengene dine. Dette skjedde blant annet i 2014 da, den gang, verdens største Bitcoin-børs, Mt. Gox, ble hacket og 460 millioner dollar forsvant.

Siden den gang har også flere andre børser blitt hacket. Den sørkoreanske Youbit-børsen gikk eksempelvis konkurs etter et hackerangrep som kostet dem en halv milliard USD.

Hva koster det å kjøpe Ripple (XRP) som CFD?

Når du handler via en CFD-kontrakt er det som regel kun én transaksjonsomkostning. Denne omkostningen kalles et spread (forskjell mellom kjøps- og salgspris) og kan sammenlignes med en avgift. Nedenfor kan du se kjøps- og salgspris (og spread) for Ripple (XRP) hentet fra AvaTrade.

Kostnaden du betaler for å handle Ripple (XRP) hos AvaTrade er altså forskjellen mellom kjøpspris (Sell) og salgspris (Sell). Som du ser kostet det på tidspunktet da skjermdumpen ble tatt 0,7032 dollar å kjøpe en XRP. Hadde du solgt umiddelbart etterpå, ville du fått 0,6908 dollar tilbake. Spreadet, altså det du betaler for å handle, er forskjellen mellom disse to beløpene (0,0124 dollar per enhet).

Spreadet tilsvarer kurtasjen når du handler aksje og er omkostningen du betaler for å handle, på samme måte som hos banker eller aksjemeglere.

I tillegg til spreadet må du også betale en mindre daglig rente («overnight interest») hvis du sitter med posisjonen over natten. Denne renten varierer mellom ulike produkter, men du finner den opplyst under fanebladet «Instrument Details» inne på produktet du trader.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe – Norske daytradere.Klikk her

Hvorfor kjøpe Ripple?

Ripple (XRP) er blant kryptovalutaene som har steget aller mest i verdi, og mange mener at dette kun er begynnelsen. I 2017 steg valutaen med hele 36 000 %. Hadde du investert for kun 6 000 kr ved årsskiftet 2016/17, så ville du hatt mer enn to millioner kroner i fortjeneste i 2018. Det må sies å være en fornuftig avkastning.

Samtidig er det viktig å påpeke at også Ripple er en utrolig volatil kryptovaluta, og i enkelte år ville du ha tapt store penger på å ha investert i Ripple. Senest fikk kryptovalutaen bank da det amerikanske finanstilsynet (SEC) anla sak mot Ripple.

 

Tanken bak Ripple er, som nevnt ovenfor, å gjøre det mulig å overføre penger like raskt og enkelt som å sende en e-post. I følge konsulenthuset McKinsey gjennomføres det transaksjoner verdt mer enn 155 trillioner USD på tvers an landegrenser hvert år. Likevel er infrastrukturen omkring valutaoverføringene nesten den samme som før internett-æraen.

Med RippleNet vil Ripple koble forskjellige pengeinstitutetr sammen via en digital motorvei hvor overføringer gjennomføres så raskt og fsmidig som mulig. Ripple-teamet kaller tanken for «Internet of Value», og den har foreløpig blitt godt mottatt av mange banker. I starten var det spesielt asiatiske banker som var positive til ideen, men nå har også Bank of America, American Express og Bank of England sett nytten i en slikt system. De ser på teknologien til Ripple som en mulighet til å effektivisere pengeoverføringer.

Hvem står bak Ripple (XRP)?

I 2012 ble Ripple laget av Arthur Britto, David Schwartz og Ryan Fugger. Virksomheten har siden den gang fått en rekke utmerkelser, blant annet «Fortune. 5 Hottest Companies in Fintech», «American Baker. 20 Fintech Companies to Watch» og «Fast Company. The World´s Top 10 Most Innovative Companies”.

I 2016 måtte imidlertid virksomheten tåle massiv kritikk da mediene begynte å fokusere på at firmaet selv eide en uvanlig stor del av Ripple. Det kunne i verste fall bety at virksomheten selv kunne selge sin andel av Ripple og dermed dumpe prisen på Ripple i løpet av få sekunder. I mai 2017 fant man en foreløpig løsning på saken da virksomheten frivillig gikk med på å fryse Ripples verdt 14 milliarder dollar. de sendte med det et signal om høy grad av seriøsitet.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos AvaTrade Klikk her

Slik kjøper du Ripple (XRP) med en wallet

Før du kjøper Ripple via en wallet er det viktig å forstå hvordan en wallet faktisk fungerer. Både hva angår software, men også når det kommer til transaksjoner. Gjør du én feil med din wallet, kan du risikere å tape alt innestående, så derfor kan det være en god idé å lese denne guiden.

En Ripple-wallet er, som navnet antyder, en digital lommebok. I denne lommeboken oppbevarer du Ripple-beholdningen din. En Ripple-wallet kan være en applikasjon som kjører på PC-en eller telefonen din («hot wallets»).

sparegris krypto
Sparegrisen er ikke nok hvis du vil passe på kryptovalutaen din.

Et annet alternativ er å ta i bruk en «hardware wallet», også kalt «cold wallet». Forskjellen er at en «hot wallet» er koblet opp mot internett, mens en «cold wallet» ikke er det.

Med en wallet på plass er det tid for å finne et sted å kjøpe Ripple, f.eks. hos en kryptobørs eller nettmegler. Noen steder må du fortsatt kjøpe bitcoin (BTC) eller Ethereum (ETH) først, for så å veklse disse kryptoene om til Ripple (XRP). Andre steder kan du kjøpe Ripple direkte. Ekspempler på kryptobørser hvor du kan handle Ripple er Binance og MiraiEx.

Hvis du synes at dette lyder komplisert, kan du også kjøpe Ripple privat. Dette kan eksempelvis gjøres gjennom en kryptogruppe. Her må du imidlertid være veldig varsom på grunn av forhøyet fare for svindel.

Hva er en private key?

Når du har valgt en Ripple-wallet, får du en private key. Dette er «nøkkelen» til din wallet i form av en kode. Hvis andre får tak i denne, får de full tilgang til walleten og innholdet i den. Det er derfor ekstremt viktig at du holder koden for deg selv.

Samtidig med at du lager din egen wallet blir du bedt om å ta en kopi av den tilhørende private key. Det er opp til deg selv å finne ut av hvordan du vil oppbevare denne, men hvis den forsvinner er det ikke mulig å gjenskape den. Pengene i walleten vil dermed være tapt.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Slik beskytter du dine Ripple

Etter at du har kjøpt Ripple, kan disse overføres til en hardware wallet (cold wallet). Dette er lurt hvis du ønsker ekstra sikkerhet eller hvis du ikke stoler 100 % på kryptobørsen eller handelsplattformen. En hardware wallet oppbevarer din private key offline, og den er ikke eksponert mot PC-er eller mobiler som er koblet til internett. Det betyr med andre ord at offline-oppbevaring reduserer risikoen for digitalt tyveri, den nok aller største faren når du investerer i kryptovaluta.

Når hardware walleten din tas i bruk, skapes det en gjendannelsesnøkkel og du velger en PIN-kode. Begge deler må beskyttes ekstremt godt, da du risikerer å miste alle pengene dine hvis uvedkommende får adgang til kodene. Noen av de mest respekterte hardware-wallets for kryptovalutaer kan kjøpes hos eksempelvis Trezor eller Ledger Nano S.

Som nevnt er det en mer innviklet og komplisert prosess å kjøpe «ekte» Ripple. Vi anbefaler derfor å spekulere i prisutviklingen via en kontrakt hos anerkjente nettmeglere som AvaTrade eller andre.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Ripple (XRP)?

Ripple (XRP) er en desentralisert kryptovaluta som kan skryte av raskere overføringer og lavere energiforbruk enn eksempelvis bitcoin.

Hvordan kan jeg kjøpe Ripple (XRP)?

Du kjøper Ripple på en kryptovalutabørs eller hos en nettmegler. I denne artikkelen forklarer vi blant annet hvordan du trygt handler Ripple hos en EU-lisensiert megler.

Hvor mye koster Ripple (XRP)?

Prisen på Ripple er ekstremt volatil. Du kan se den aktuelle kursen på kryptovalutaen i vår Ripple-artikkel.

Del denne artikel