Kjøp Bitcoin Cash – Raskere og bedre enn Bitcoin?

Utgitt: 15. november 2023

Bitcoin Cash (BCH) er en av de mest kjente kryptovalutaene, og den har en interessant historie som går tilbake til 2017. Den ble skapt som en “hard fork” eller en gren av den opprinnelige Bitcoin (BTC). Bakgrunnen for denne forkingen var uenighet blant Bitcoin-samfunnet om hvordan man skulle skalere nettverket for å håndtere flere transaksjoner.

I kjernen handlet uenigheten om blokkstørrelsen. Bitcoin hadde en blokkstørrelsesgrense på 1 megabyte, og noen i samfunnet ønsket å øke denne grensen for å akselerere transaksjonsbehandlingen. Bitcoin Cash ble født som et resultat av denne uenigheten, med en blokkstørrelse på 8 megabyte. I dag har Bitcoin Cash en blokkstørrelse på 32 megabyte.

Målet med Bitcoin Cash var å skape en kryptovaluta med raskere og rimeligere transaksjoner sammenlignet med Bitcoin. Den større blokkstørrelsen tillot nettverket å håndtere flere transaksjoner samtidig, noe som skulle føre til lavere gebyrer og raskere behandlingstider.

Bitcoin Cash har også implementert en “Emergency Difficulty Adjustment” (EDA) -mekanisme, som automatisk justerer vanskelighetsgraden for gruvedrift for å sikre en jevn strøm av nye blokker, uavhengig av antall gruvearbeidere på nettverket. Dette har til hensikt å opprettholde stabiliteten i nettverket, spesielt i tilfeller der det er plutselige endringer i mininghastigheten.

Selv om Bitcoin Cash har oppnådd en viss grad av aksept og bruk, er det viktig å merke seg at det fortsatt er noen som er sterkt tilhengere av den opprinnelige Bitcoin. Dette har ført til fortsatte diskusjoner innen krypto-samfunnet om hvilken variant som bedre representerer den opprinnelige visjonen til Bitcoin-skaperen Satoshi Nakamoto.

I dag brukes Bitcoin Cash både som en digital valuta og som et betalingsmiddel i ulike deler av verden. Det er viktig for investorer og brukere å forstå de underliggende forskjellene mellom Bitcoin og Bitcoin Cash for å kunne ta informerte beslutninger om bruk og investering.

Hvordan kjøpe BCH?

Bitcoin Cash handles på flere plattformer verden over. En av disse handelsplattformene, som også er underlagt den EU-baserte finanslovgivningen, er handelsplattformen Markets. Som kunde er du sikret tryggere forhold når megleren er EU-godkjent, noe som ikke er tilfellet for mange andre plattformer som tilbyr deg å spekulere i kryptovaluta.

Hos Markets spekulerer du i verdien på BCH, men du har ikke direkte eierskap av mynten. Det betyr at du ikke kan bruke BCH som betalingsmiddel. Men som spekulant er dette ikke mer enn en teknikalitet som slett ikke påvirker avkastningen din

Hvis du vil bli bedre kjent med Markets, kan du lese mer om nettmegleren i vår omfattende anmeldelse. I videoen nedenfor kan du se hvordan du kan trade kryptovaluta hos Markets.

Etter at du har satt inn penger, eller tester Markets gjennom demokontoen deres, kan du søke etter «Bitcoin Cash» eller «BCHUSD». Du finner også frem til BCH ved å klikke deg inn i Markets kryptovaluta-seksjon i menyen til venstre på handelsplattformen. Dersom du tror kryptovalutaen stiger, og vil kjøpe BCH, klikker du «Buy». Tror du imidlertid at verdien faller, og har lyst til å shorte, velger du «Sell». Du kan for øvrig lese mer om shorting her.

Kjøpe BCH som kontrakt

Det er en rekke fordeler å handle kryptovaluta som BCH som en CFD-kontrakt. For det første slipper du å sette seg inn i hva det innebærer å ha en «wallet» samt andre tekniske aspekter ved å faktisk eie BCH. I tillegg får du fordelen av å kunne handle på en børs som er underlagt EU-basert lov, noe som gir deg grunnleggende rettigheter som forbruker. Én av disse rettighetene er den viktige investorbeskyttelsen. Hvis nettmegleren du benytter går konkurs, er du med denne sikker på å få tilbake pengene dine, i alle fall opptil et visst beløp. Hos Markets går grensen i skrivende stund på 20 000 euro, i overkant av 200 000 kroner. Hos flere av de nye kryptovalutabørsene hvor du faktisk handler med – og eier – kryptovalutaen har du ikke denne garantien.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

Et annet problem er at kryptovalutabørser er utsatt for hackerangrep. Et slikt angrep kan i verste fall resultere i at du mister alle pengene dine. I 2014 ble verdens største bitcoin-børs (den gang), Mt. Gox, hacket. Det førte til at omtrent 460 millioner kunde-dollar gikk tapt. Siden den gang har flere børser blitt utsatt for lignende angrep. Blant annet gikk den sørkoreanske Youbit-børsen konkurs etter at hackere stjal omkring en halv milliard dollar. Hvis du ikke behøver BCH til noe, men kun vil spekulere i prisutviklingen, anbefaler vi ikke å kjøpe «ekte» BCH på en kryptobørs. Du oppnår nøyaktig samme verdistigning med en kontrakt som følger prisutviklingen. Til gjengjeld slipper du risikoen ved å handle på en uregulert børs.

Hva koster det å kjøpe Bitcoin Cash (BCH)?

Hvis du handler BCH som en CFD-kontrakt, for eksempel på Markets, er det som regel kun én handelsomkostning. Denne kalles for «spread» og er forskjellen mellom kjøps- og salgspris. Nedenfor kan man se hvordan spreadet for BCH ser ut på Markets:

Som du kan se er forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen til BCH på 15 dollar.Det vil si at dersom du kjøper og selger én BCH umiddelbart etter hverandre, koster det deg litt under to dollar. Spreadet på kryptovalutaen hos Markets ligger altså på 565,74 – 550,74 = 15 dollar. I tillegg til spreadet må du også betale en mindre daglig rente («overnight interest») hvis du sitter med posisjonen over natten. Denne renten varierer mellom ulike produkter, men du finner den opplyst under fanebladet «Instrument details» inne på produktet du trader.

Hvorfor kjøpe Bitcoin Cash (BCH)?

Bitcoin Cash (BCH) har noen karaktertrekk som gjør den til en potensielt god og unik investering. For det første fokuserer Bitcoin Cash på å være et peer-to-peer elektronisk kontantsystem, og dens større blokkstørrelse på 32 megabyte gir raskere transaksjonshastigheter og lavere gebyrer sammenlignet med Bitcoin. Dette gjør BCH attraktivt for de som ser etter en digital valuta for daglige transaksjoner. Den raske og rimelige naturen til BCH-transaksjoner kan gi et konkurransefortrinn i forhold til andre kryptovalutaer.

Videre er Bitcoin Cash blitt adoptert av en rekke handelsplattformer og tjenesteleverandører, noe som øker bruksområdet og tilgjengeligheten. Den økte aksepten gir investorer og brukere flere muligheter til å bruke BCH som et betalingsmiddel. I tillegg er tilstedeværelsen av et sterkt og aktivt samfunn viktig for utviklingen av enhver kryptovaluta, og Bitcoin Cash har et dedikert fellesskap som kontinuerlig jobber med å forbedre protokollen.

Som med enhver investering er det viktig å nøye vurdere risikoen. Bitcoin Cash står overfor konkurranse fra andre kryptovalutaer og fortsetter å bli påvirket av endringer i kryptovalutamarkedet. Potensielle investorer bør grundig forske og forstå både styrker og svakheter ved BCH før de tar en investeringsbeslutning.

Du kan følge kursutviklingen under eller besøke coinmarketcap.com.


Slik kan du kjøpe BCH med en wallet

Har du valgt å kjøpe BCHpå «den enkle måten» (som CFD-kontrakt), behøver du ikke å lese resten av teksten. Her fokuserer vi på hva du skal gjøre hvis du vil kjøpe og oppbevare BCH i en wallet. Dette kan være utfordrende og komplisert, noe de følgende avsnittene vil vise.

Før du kjøper BCH er det viktig at du er fortrolig med hvordan en «wallet» fungerer – både når det kommer til transaksjoner og programvare. Å handle kryptovaluta kan være brutalt. Én feil kan være nok til å tape alt du har innestående på kontoen. Risikoen blir imidlertid langt mindre hvis du følger guiden nedenfor og har en forsiktig tilnærming til området.

En BCH-wallet er en programvare som oppbevarer verdien du har i BCH. Slike wallets eksisterer som applikasjon til PC-en, som app til mobilen eller som en såkalt «hardware wallet» eller en online børs. Du finner en oversikt over Bitcoin Cash sine anbefalte wallets her.

Hva er private og public keys?

nøkkel

Når du har opprettet en BCH-wallet mottar du en private key. Dette er nøkkelen til din wallet. Hvis andre får tak i denne, vil de ha full tilgang til wallet-en og innholdet i den. Når du lager din egen wallet blir du bedt om å ta en kopi av den tilhørende private key.

Det er opp til deg selv hvordan du vil oppbevare din unike private key. Det er dessverre flere eksempler på at brukere har glemt hvor de har oppbevart koden. I så fall er det ingen måte å gjenopprette denne på, og pengene i wallet-en er derfor tapt hvis du mister koden.

Noen brukere velger å skrive ut deres private key og oppbevare den offline. Har du en større mengde BCH kan du velge en hardware wallet, som vi snakker mer om litt lengre ned.

Etter at du har lastet ned en wallet og sikret din private key kan du overføre penger. Før det bør du imidlertid innen gjøre deg kjent med hvordan BCH-transaksjoner fungerer. Walleten din genererer automatisk en rekke mottakeradresser, såkalte «public keys». I motsetning til private keys kan public keys distribueres uten risiko. Betalinger til disse adressene vil bli sendt til din wallet.

Sikker overføring

Selv om det er sjeldent, har du sikkert hørt skrekkhistorier om personer som har mistet titusenvis av kroner på grunn av en feil overføring. Her er en liste over ting du bør være oppmerksom på i den forbindelse:

  • Copy-paste wallet-adressen. Aldri skriv den ut selv. Adressene er lange og inneholder både små og store bokstaver. Én feil når du taster inn adressen vil resultere i at pengene dine er borte for alltid. Det finnes ingen mulighet for å føre pengene tilbake igjen.
  • Sjekk transaksjonsgebyret. En god wallet viser alltid hva gebyret er i dollar og cents. Forsikre deg om at gebyrets størrelse virker rimelig.
  • Dobbeltsjekk adressen. Når du har kopiert inn adressen som du vil sende BCH til, så sjekk den om og om igjen inntil du er helt sikker på at den er korrekt. Hvis du ser på de første og siste sifrene, kan du sikre deg at den har blitt kopiert riktig.
  • En god wallet bekrefter også adressen du sender til. Det minimerer risikoen for at malware fanger opp og erstatter adressen du overfører til.

Vi oppfordrer deg til å foreta en testtransaksjon. Det kan derfor være en god idé å sende en liten mengde BCH for å sikre at du har forstått transaksjonsprosessen og ikke glemmer de viktige detaljene. En slik test kan fungere som en forsikring på at alt går som det skal når du senere sender større beløp.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Ønsker du en enkel måte å beskytte dine BCH på, kan du overlate det til børsen som du handler på. Dette medfører imidlertid noe risiko, blant annet i forhold til den plattformen som man har valgt. Eksempelvis har man tidligere sett at Mt Gox-børsen ble hacket, noe som resulterte i at brukerne tapte ca. en halv milliard dollar. Det er også en risiko for digitalt tyveri, hvilket var tilfellet med Bitfinex-børsen.

Hardware-wallets er en av de sikreste måtene som du kan oppbevare BCH på. Disse wallet-ene genererer og oppbevarer din private key offline, og er ikke eksponert mot en nettilkoblet data eller mobil. Hvis du oppbevarer kryptovaluta offline reduseres sannsynligheten for digitalt tyveri – en av de største risikoene for kryptovaluta-investorer. De to mest respekterte hardware-wallets for kryptovalutaer er Trezor og Ledger Nano S.

Som du kan se er det innviklet og teknisk å kjøpe Bitcoin Cash som kryptovaluta. Hvis du kun vil spekulere i prisutviklingen anbefaler vi, som tidligere nevnt, at du gjør dette gjennom en CFD-kontrakt. Du kan både selge og kjøpe BCH– og mange andre kryptovalutaer – hos den EU-regulerte handelsplattformen Markets.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Bitcoin Cash (BCH)?

Bitcoin Cash (BCH) er en desentralisert digital valuta som oppsto som en forgrening (fork) fra Bitcoin (BTC) i 2017. Hovedmålet med Bitcoin Cash er å være et raskt, rimelig og skalerbart betalingssystem. Den adskiller seg fra Bitcoin ved å ha en større blokkstørrelse på 32 megabyte, noe som tillater raskere transaksjonshastigheter og lavere gebyrer. Bitcoin Cash retter seg spesielt mot å være et peer-to-peer elektronisk kontantsystem, og den økte blokkstørrelsen gjør den egnet for daglige transaksjoner. Med økende aksept og et dedikert samfunn søker Bitcoin Cash å tilby en alternativ til Bitcoin for de som ønsker en mer praktisk og skalerbar digital valuta.

Hvor kjøper jeg Bitcoin Cash (BCH)?

Du kan kjøpe BCH på en handelsplattform (som CFD-kontrakt) eller på en kryptovalutabørs. I denne artikkelen viser vi hvordan du kjøper BCH på en trygg handelsplattform, som f.eks. Markets.

Hva koster Bitcoin Cash (BCH)?

Prisen på BCH varierer over tid. Du kan følge den aktuelle kursen i vår utfyllende artikkel om Bitcoin Cash.

Hvordan kjøper jeg Bitcoin Cash (BCH)?

Den enkleste måten å kjøpe BCH på er ved å opprette en konto hos en nettmegler, f.eks. Markets. Etter at du har åpnet en konto og satt inn penger kan du søke etter «Bitcoin Cash» eller «BCHUSD» i søkefeltet.

Les vår anmeldelse av Markets her.

Del denne artikel