Kjøp Polkadot [DOT] – Slik kommer du i gang

Utgitt: 3. november 2021

Polkadot (DOT) er en av verdens hurtigst voksende kryptovalutaer, og med sitt særpregede navn vekker den interesse blant mange kryptoinvestorer. I denne artikkelen kan du forstå hvorfor kryptovalutaen er unik og se hvordan du kan kjøpe Polkadot på en enkel og sikker måte.

polkadot logo

En femdobling av prisen i løpet av sensommeren og høsten har gjort Polkadot stadig mer populær, både i og utenfor kryptomiljøet. Siden prisen begynte å skyte fart ved årsskiftet 2020-2021, har Polkadot steget ca. 1000 %.

I skrivende stund er DOT verdens fjortende mest verdifulle kryptovaluta med en markedsverdi på ca. 10 milliarder dollar. Det er 127 ganger mindre enn Bitcoin og 38 ganger mindre enn Etheruem, verdens henholdsvis største og nest største kryptovalutaer.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

Nedenfor går vi i dybden på Polkadot, men uten å ha en formening om prisen skal opp eller ned i fremtiden. Du må selv vurdere om du synes kryptovalutaen er verdt å investere i.

Hvis du vil ha gode råd til hvordan du bedre kan vurdere om du skal kjøpe eller selge en kryptovaluta, anbefaler vi denne artikkelen.

[ez-toc]

Alle blockchains under samme paraply

Selv om kursen først begynte «å gå» sent i 2020, har Polkadot eksistert i lengre tid. Kryptovalutaen ble første gang lansert tilbake i 2016 av Gavin Wood. Amerikaneren er en av medstifterne av Ethereum og mannen bak Solidity, Ethereums programmeringsspråk.

Gavin Wood forlot Ethereum blant annet fordi han ikke syntes at det ble gjort nok for å leve opp til blockchain-teknologiens løfte: Å være et fullt desentralisert økosystem. Han mente derimot at Ethereum ble til et nettverk i mengden som konkurrerte om dominansen med andre blockchains.

gavin wood polkadot
Gavin Wood (i midten) sammen med Polkadots medstiftere, Robert Habermeier og Peter Czaban.

Problemet, i Woods øyne, var (og til dels er) at blockchain-landskapet er svært fragmentert, bestående av flere selvstendige blockchains som alle er helt isolerte fra hverandre. Det fantes ingen effektiv måte for de ulike blokkjedene å kommunisere med hverandre på, for eksempel i forbindelse med datadeling, transaksjoner eller veksling.

Polkadot jobber i dag med å løse disse problemene ved å tillate en hvilken som helst blokkjede å kommunisere med andre blockchains. Og alt skal foregå under en stor, desentralisert Polkadot-paraply.

polkadot paraply
Polkadots visjon er at alle andre blockchains skal kunne benytte Polkadot-nettverket til å kommunisere med hverandre.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

The Internet of Blockchains

På samme måte som internettet koblet datamaskiner sammen med hverandre, ønsker Polkadot å skape et nettverk som forbinder alle blockchains. Dette er også grunnen til at du kanskje har hørt Polkadot omtalt som «The Internet of Blockchains».

Visjonen skal bli til virkelighet ved hjelp av:

  • Polkadots Relay chain – Laget som utgjør kjernen i nettverket og fungerer som en «bokholder» over alle nettverkets transaksjoner.
  • Parachains – Et annet lag bestående av individuelle blockchains som kobles sammen parallelt (derav navnet). Parachains tillater at flere blokkjeder kan kjøre samtidig. Dette medfører at blockkjeden blir skalerbar samtidig som transaksjonshastigheten øker.
  • Bridges – Gjennom bruken av Bridges vil Polkadot kunne etablerte forbindelse til blockchains som Ethereum og bitcoin. Dette gjøres ved å skrive såkalte «break-in»- og «break-out»-smartkontrakter, som muliggjør blockchain-kommunikasjon med nettverket til Polkadot.
polkadot parachains
Parachains lar flere blockchains kjøre samtidig

Polkadot jobber med å bygge et multichain-univers hvor flere blokkjeder kan eksistere og operere samtidig. Det er ikke helt feil å trekke paralleller tilbake til da datamaskinene kunne kobles til internettet fra midten av 1990-tallet.

Inntil videre har utviklerne lykkes med å gjennomføre de viktigste delene av planene sine. Dette til tross for at plattformen fortsatt er under utvikling. I disse tider befinner de seg i utrullingsfasen av Parachains. Du kan lese mer om Polkadots visjoner og utviklingsstadier på deres hjemmesider.

Nedenfor kan du også se en forklarende video om hvordan Polkadot fungerer.

Hva er kursen på Polkadot?

Grafen nedenfor viser både nåværende og historisk Polkadot-kurs.


Hvor kan jeg kjøpe Polkadot (DOT)?

Du kan kjøpe Polkadot (DOT) hos en lang rekke kryptobørser og nettmeglere verden over, blant annet Markets. Markets har tillatelse til å operere i Norge og er dekket av EUs finansielle lover, for eksempel den viktige innskuddsgarantien. For mange investorer gir det økt trygghet å vite at megleren er godkjent i EU, noe som ikke er tilfellet for mange andre meglere og kryptobørser.

Hvis du handler hos Markets, eier du ikke den faktiske kryptovalutaen. Derimot spekulerer du i kursutviklingen til Polkadot (eller en annen kryptovaluta) gjennom såkalte CFD-kontrakter. Å handle kryptovaluta som CFD-er har mange fordeler, og dem ser vi nærmere på lenger nede i artikkelen.

Når du handler Polkadot som CFD-kontrakt hos Markets, er investeringen din gearet to ganger. Det betyr at verdien på CFD-kontrakten din vil stige dobbelt så mye som verdien av Polkadot (kryptovalutaen). Omvendt, dersom verdien på Polkadot faller, vil CFD-kontrakten din falle dobbelt så mye.

Hvis du ikke er helt trygg ved gearing, kan du lese mer om begrepet her.

I videoen under kan du se hvordan du handler bitcoin hos handelsplattformen Markets. Fremgangsmåten er helt den samme for andre kryptovalutaer, eksempelvis Polkadot (DOT).

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

Åpne en konto hos Markets

Hvis du vil åpne en konto hos Markets, klikker du på «Create account» eller «I want to trade» når du besøker hjemmesiden.

Deretter taster du inn e-postadresse og velger et egnet passord før du er gjennom den første delen av registreringsprosessen. Du må også velge om du kun vil handle på en demokonto eller om du er klar for å satse ekte penger med det samme.

Du kan alltid skifte mellom demokontoen og den ekte kontoen ved å klikke deg frem og tilbake.

Hvis du vil handle med ekte penger, ber Markets deg om noen personopplysninger. Når disse er utfylt kan du sette inn penger, og så er du klar til å investere i ett eller flere av produktene som finnes på handelsplattformen.

Du kan for eksempel taste inn «Polkadot» eller «DOT» i søkefeltet hvis du vil spekulere i kryptovalutaen.

Hvis du vil kjøpe Polkadot, klikker du på «Buy». Omvendt, hvis du vil selge og spekulere i et kursfall, kan du shorte kryptovalutaen ved å klikke på «Sell». Da tjener du penger hvis Polkadot-kursen faller.

I videoen nedenfor viser vi hvordan du åpner en konto hos Markets:

Fordeler med å kjøpe Polkadot som CFD-kontrakt

Det er flere fordeler med å kjøpe Polkadot (DOT) eller andre kryptovalutaer gjennom såkalte CFD-kontrakter.

hacking
Det er før sett at kryptobørser hackes.

Først og fremst behøver du ikke å sette deg inn i hva det innebærer å ha en «wallet» eller noen av de andre tekniske detaljene som følger med det å eie kryptovaluta.

Dernest har du mulighet til å handle hos en EU-regulert megler. Det finnes også norske kryptobørser, men mange meglere og børser som tilbyr kryptovaluta er ikke omfattet av EUs finanslovgivning. Det betyr i så fall at du som kunde ikke nødvendigvis har de samme rettighetene.

Benytter du en EU-megler, vet du at du er beskyttet mot eventuelle konkurser. I skrivende stund er denne grensen på 20 000 euro.

En annen utfordring for kryptobørsene, og deres kunder, er risikoen for å bli hacket. I 2014 ble, på det tidspunktet, verdens største bitcoin-børs, Mt. Gox, hacket. Nesten 460 millioner kunde-dollar forsvant ut av vinduet. Siden har også flere andre kryptobørser opplevd å bli hacket. Senest gikk den sørkoreanske Youbit-børsen konkurs etter at hackere stjal nesten en halv milliard dollar.

Hvis du kun ønsker å spekulere i kursutviklingen til Polkadot (DOT), anbefaler vi ikke å kjøpe «ekte» DOT på en kryptovalutabørs. Du får nøyaktig samme verdistigning hvis du i stedet for kjøper en CFD-kontrakt som følger prisutviklingen til Polkadot. Til gjengjeld slipper du å utsette deg selv for risikoene som er forbundet med det å handle på en uregulert børs.

Hva koster det å kjøpe Polkadot (DOT) som CFD-kontrakt?

Når du kjøper Polkadot (DOT) hos en nettmegler, for eksempel Markets, er det hovedsakelig spreadet som utgjør handelskostnadene. Et spread beskrives som forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen. På skjermdumpen nedenfor kan du se hvor stort dette vanligvis er når du handler Polkadot (DOT).

Spreadet på Polkadot og andre produkter kan variere avhengig av volatilitet, volum, handelstidspunkt etc. Det er derfor ikke sikkert at spreadet er helt det samme når du handler.

Tallet i midten (7,15) er spreadet. Som du ser er dette det samme som forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen.

Som du ser, er forskjellen mellom kjøps- og salgspris på dette tidspunktet 7,15 cent (Polkadot handles i amerikanske dollar). For én DOT-kontrakt må du betale 7,177 dollar. Hvis du selger umiddelbart etter å ha kjøpt, får du 7,1055 dollar tilbake. Forskjellen mellom disse beløpene (spreadet) er på 0,0715 dollar og utgjør handelskostnaden når du kjøper Polkadot som CFD-kontrakt hos Markets.

Hvis du vil sitte med en Polkadot-posisjon i lang tid, tilkommer også såkalte dag-til-dag-renter. Størrelsen på denne renten finner du under fanebladet «Key Statistics», like over kursgrafen til kryptovalutaen.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

 

Hvilken risiko er det med Polkadot (DOT)?

Til tross for alt det positive som Polkadot kan bringe til bords i kryptoverdenen, er det på ingen måte en sikker investering. Én særlig risikofaktor som du bør ta hensyn til før du treffer en investeringsbeslutning i kryptovalutaen er konkurransesituasjonen. Polkadot har nemlig stor konkurranse fra andre blockchains som satser på smartkontrakter, for eksempel Ethereum og Cardano.

En annen Polkadot-ulempe er prosjektets kompleksitet. Dette kan vise seg å være til hinder for utviklere som ønsker å koble deres blokkjeder til Polkadot-nettverket.

Husk også at utsiktene for alle kryptovalutaer i stor grad belager seg på den generelle tilstanden på kryptomarkedet. Polkadot er ingen unntakelse. I forlengelse av dette er det rimelig å anta at dersom kryptomarkedet fortsetter å vokse, så øker sannsynligheten for at Polkadot-prisen stiger. Skulle kryptomarkedet falle tilbake, er det ikke umulig at dette også vil kunne ses i Polkadot-prisen.

Du bør, som alltid når du investerer, være oppmerksom på såkalte black swan-situasjoner. Selv om sannsynligheten er lav, er det alltid en risiko for at uforutsette hendelser som ryster det generelle markedet og/eller kryptomarkedet oppstår. Av den grunn anbefaler vi at du sprer risikoen over andre kryptovalutaer og produkter samt at du aldri investerer for penger som du ikke har råd til å tape.

Polkadots fremtid

Polkadot er et ambisiøst prosjekt som satser på å transformere strukturen i det globale blockchain-nettverket. Mange eksperter anser Polkadot-prosjektet for å være en revolusjonerende løsning som kan forandre hele blockchain-industrien.

I tillegg har prosjektet flere andre fordeler som øker investorenes interesse:

  • Erfarent utviklingsteam som ledes av en av de mest kjente og innflytelsesrike personene i blockchain-bransjen
  • Fokus på å løse det virkelige problemet med interaksjonen mellom ulike blokkjeder
  • Høy grad av desentralisering og sikkerhet
  • Programkode med åpen kildekode

Med dette i bakhodet er det mange som tror at Polkadot går en lys fremtid i møte.

CryptoPredictions.com har et kursmål på ca. 11,2 dollar i 2024, mens Coinpriceforecast er mer pessimistiske med sine 9,8 dollar i 2025. Det er mulig å finne et hav av mer eller mindre optimistiske kursmål på kryptovalutaen, men det er kun fremtiden som vet hvem som får rett.

Det som imidlertid kan konstateres er at kursutviklingen siden 2020 har vært enorm og at Polkadot-prosjektets banebrytende teknologi er unik på mange områder.

Hva er Polkadot (DOT)?

Polkadot er et blockchain-prosjekt med en visjon om å bli et nettverk som forbinder alle blockchains. Av den grunn er det mange som kaller Polkadot for «The Internet of Blockchains».

Hvor kan jeg kjøpe Polkadot (DOT)?

Du kan kjøpe Polkadot (DOT) på handelsplattformer til nettmeglere eller på en kryptovalutabørs. I denne artikkelen viser vi hvordan du kjøper Polkadot (DOT) trygt og enkelt hos en pålitelig nettmegler.
Les vår artikkel om Polkadot og hvordan du kan kjøpe kryptovalutaen

Hvor mye koster Polkadot (DOT)?

Polkadot-prisen varierer sammen med resten av kryptovalutamarkedet. Du kan se den aktuelle prisen på Polkadot i vår artikkel om kryptovalutaen.

Hvordan kan jeg kjøpe Polkadot (DOT)?

Den enkleste måten å kjøpe Polkadot (DOT) på er ved å åpne en konto hos en nettmegler. Deretter foretar du et innskudd på den aktuelle handelsplattformen og søker etter «Polkadot» eller «DOT» i søkefeltet.

Del denne artikel