Kjøp Cardano [ADA] – Slik kommer du i gang

Utgitt: 16. august 2021

Cardano (ADA) er en av verdens raskest voksende kryptovalutaer. Men hvorfor? Og hva er egentlig så spesielt med den? I denne artikkelen forklarer vi deg det viktigste om Cardano og dens fremtid, og viser hvordan du selv kan handle kryptovalutaen. Vi ser også på om Cardano kan være en bedre investering enn Ethereum.

Cardano er i skrivende stund verdens femte største kryptovaluta, med en markedsverdi på ca. 55 milliarder dollar. Til sammenligning har bitcoin og Ethereum en verdi på henholdsvis ca. 865 og 375 milliarder dollar. Det er med andre ord fortsatt en vei opp til de to ledende kryptovalutaene.

cardano (ada) logo

[ez-toc]

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Hva er Cardano (ADA)?

charles hoskinson
Charles Hoskinson

Cardano ble grunnlagt i 2015 av Charles Hoskinson, selv om kryptovalutaen først ble lansert i 2017. Hoskinson var også en av medstifterne av Ethereum, og han så behovet for en mer standardisert og skalerbar blockchain. Med sin matematiske bakgrunn begynte amerikaneren, som er født på Hawaii, å bygge en ny kryptovaluta ut fra et mer vitenskapelig perspektiv.

Resultatet ble Cardano, et navn som stammer fra den italienske matematikeren Geralmo Cardano.

Ikke lenge etter lanseringen begynte Cardano å få fotfeste som en av markedets mest populære kryptovalutaer. Hovedårsaken var den nye kryptovalutaens programmeringsspråk. Cardano påstår nemlig selv at de ved hjelp av deres programmeringsspråk overvinner noen av kryptomarkedets største utfordringer: Først og fremst at bitcoin er for langsom og for lite fleksibel, dernest at Ethereum er uskalerbar og usikker.

Cardano er laget for å være en fleksibel, bæredyktig og skalerbar blockchain-plattform til smarte kontrakter (såkalte smart contracts). Disse gjør det mulig å utvikle en lang rekke desentraliserte finansapper, nye krypto-tokens, spill etc.

Hvorfor er Cardano unik?

Cardano baserer seg på Ouroboros proof of stake-blokkjedeprotokoll. Denne påstås å være fire millioner ganger så energieffektiv som bitcoin (BTC). Dermed kan vi si at energibruken til Cardano tilsvarer en husholdnings, mens bitcoins tilsvarer energiforbruket til et lite land.

I denne forbindelse er det også verdt å bemerke at Ethereum er i ferd med å flytte fra en proof of work-protokoll til en proof of stake-protokoll. Dette er utvilsomt et tegn på at teknologien er velansett innenfor bransjen.

energibruk cardano, bitcoin, ethereum
Sammenligning av Cardano, bitcoin og Ethereum. Legg spesielt merke til de enorme forskjellene i energibruken (øverste rad).

Cardanos blokkjedearkitektur består av to hovedelementer: Cardano Settlement Layer (CSL) og Cardano Computational Layer (CCL). De andre eksisterende blockchain-plattformene har kun ett lag, noe som mange ganger fører til nettverkstrengsel, langsommere transaksjoner og høyere avgifter.

Cardanos plattform er designet av ingeniører og akademiske eksperter innenfor blokkjede og kryptografi fra bunnen av. En avgjørende del av hele kryptovalutaens oppbygging. Hovedfokuset dreier seg om bæredyktighet, gjennomsiktighet og å være skalerbare. Det er et open source-prosjekt med målsetning om å levere en inkluderende, rettferdig og motstandsdyktig infrastruktur for finansielle og sosiale applikasjoner i global skala.

Videoen nedenfor forklarer mer om visjonene til Cardano:

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

En stabil og sikker plattform

Sikkerhet er et av Cardanos grunnprinsipper, og av den grunn baserer kryptovalutaen seg på Haskell. Dette er et funksjonelt programmeringsspråk som gjør at Cardano kan bygge et system med rene funksjoner, og designet sørger for at ulike komponenter enkelt kan testes isolert. I tillegg gjør mer avanserte Haskell-funksjoner det mulig for Cardano å teste kompleks koding før distribusjon.

Alt i alt jobber Cardano for å være en stabil og sikker plattform for utvikling av desentraliserte apper (dapps), og aktuelle problemer forsøkes løst gjennom:

Skalerbar – Cardano-«ledgeren» kan håndtere et stort antall transaksjoner uten at nettverksytelsen påvirkes negativt. Kryptovalutaen implementerer ulike teknikker (f.eks. datakomprimering) og jobber med å introdusere Hydra, som gjør det mulig å skape flere såkalte «side chains».

Interoperabilitet – Cardano ønsker å skape det mest multifunksjonelle miljøet for finansiell, forretningsmessig eller kommersiell virksomhet ved å la brukerne interagere. Ikke bare med én type valuta, men med flere forskjellige valutaer i ulike blockchains.

Bæredyktighet – I en proof of stake-blockchain er det viktig å sørge for at systemet er selvforsynende. Cardano har blitt bygget for at deres community kontinuerlig skal kunne utvikle kryptovalutaen ved å delta, foreslå og gjennomføre systemforbedringer.

Nedenfor kan du se en video som forklarer Cardanos teknikk på en forståelig måte:

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Hva er Cardanos kurs?

Grafen nedenfor viser både aktuell og historisk Cardano-kurs:

 

Hvor kjøper jeg Cardano (ADA)?

Cardano kan trades på en lang rekke handelsplattformer over hele verden. En av disse er handelsplattformen Markets. Markets er en EU-regulert megler med tillatelse til å drive finansiell virksomhet i Norge. Som kunde får du ekstra trygghet all den tid Markets er omfattet EUs finanslovgivning, blant annet gjennom innskuddsgaranti og negativ saldobeskyttelse. Dette er ikke tilfellet hos mange andre nettmeglere som tilbyr handel med kryptovaluta.

Hos Markets handler du Cardano og annen kryptovaluta gjennom såkalte CFD-kontrakter. Det betyr at du ikke eier kryptovalutaen, men spekulerer i kursutviklingen via CFD-en. Dette har flere fordeler, men det kommer vi tilbake til litt lenger nede i artikkelen.

Først kan du se en video som viser hvordan du handler bitcoin hos Markets. Fremgangsmåten er akkurat den samme når du handler Cardano eller en av de andre kryptovalutaene som Markets tilbyr.

Slik blir du kunde hos Markets

For å åpne en konto hos Markets, klikker du på «Create account» eller «I want to trade» når du besøker hjemmesiden.

Deretter taster du inn e-postadresse og velger et egnet passord før du er gjennom den første delen av registreringsprosessen. Du må også velge om du kun vil handle på en demokonto i starten eller om du er klar for å satse ekte penger med det samme.

Du kan alltid skifte mellom demokontoen og den ekte kontoen ved enkelt å klikke deg frem og tilbake.

I videoen nedenfor viser vi kort hvordan du åpner en konto hos Markets:

Hvis du vil handle med ekte penger, ber Markets deg om noen personopplysninger. Når du har utfylt disse kan du sette inn penger, og så er du klar til å investere i ett eller flere av produktene som finnes på handelsplattformen.

Du kan for eksempel taste inn «Cardano» eller «ADA», som er kryptovalutaens forkortelse, i søkefeltet.

Hvis du vil kjøpe Cardano, klikker du på «Buy». Omvendt, hvis du vil selge og spekulere i et kursfall, kan du shorte kryptovalutaen ved å klikke på «Sell». Du tjener da penger hvis Cardano-kursen faller.

Det er enkelt å handle Cardano (ADA) hos Markets. Velg hvor mange kontrakter du ønsker å kjøpe og klikk deretter på «buy».

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Fordeler med å kjøpe Cardano (ADA) som CFD

Det er flere fordeler forbundet med å kjøpe Cardano (ADA) eller andre kryptovalutaer gjennom såkalte CFD-kontrakter.

Først og fremst behøver du ikke å sette deg inn i hva det innebærer å ha en «wallet» eller noen av de andre tekniske detaljene som følger med det å eie kryptovaluta.

Det hender at uærlige skjeler klarer å hacke kryptobørser.

Dernest har du også mulighet til å handle hos en EU-regulert megler. Det finnes også norske kryptobørser, men mange meglere og børser som tilbyr kryptovaluta er ikke omfattet av EUs finanslovgivning. Det betyr i så fall at du som kunde ikke nødvendigvis har de samme rettighetene.

Benytter du en EU-megler, vet du at du er beskyttet mot eventuelle konkurser. I skrivende stund er denne grensen på 20 000 euro.

En annen utfordring for kryptobørsene, og kundene hos disse, er risikoen for å bli hacket. I 2014 ble, på det tidspunktet, verdens største bitcoin-børs, Mt. Gox, hacket. Nesten 460 millioner kunde-dollar forsvant den gang ut vinduet. Siden har også flere andre kryptobørser opplevd å bli hacket. Senest gikk den sørkoreanske Youbit-børsen konkurs etter at hackere stjal nesten en halv milliard dollar.

Hvis du kun ønsker å spekulere i kursutviklingen til Cardano (ADA), anbefaler vi ikke å kjøpe «ekte» ADA på en kryptovalutabørs. Du får nøyaktig samme verdistigning hvis du i stedet for kjøper en CFD-kontrakt som følger prisutviklingen til Cardano. Til gjengjeld slipper du å utsette deg selv for risikoene som er forbundet med det å handle på en uregulert børs.

Hva koster det å kjøpe Cardano som CFD-kontrakt?

Når du handler Cardano hos Markets er det spreadet (forskjell mellom kjøps- og salgspris) som er den primære kostnaden. Se skjermdumpen nedenfor for å se hvor høyt dette typisk er:

Det er tallet i midten (0,51) som er spreadet. Dette er det samme som forskjellen i kjøps- og salgspris.

Hvis du vil sitte med en posisjon i Cardano i lengre tid, tilkommer det også en såkalt dag-til-dag-rente. Størrelsen på denne finner du under fanebladet «Key Statistics», like over kursgrafen til kryptovalutaen.

 

Cardano (ADA) eller Ethereum (ETH)?

Både Cardano og Ethereum har lignende målsetninger og ambisjoner. Begge vil eksempelvis være verdens fremste desentraliserte blockchain-plattform.

Da Charles Hoskinson forlot Ethereum hadde han identifisert behovet for en annen type blockchain, én som skulle være både skalerbar og sikker. Dette var to punkter han fryktet at Ethereum aldri kunne klare å innfri til fulle. I dag har Ethereum visse utfordringer og gjennomgår allerede sin andre iterasjon av blockchainen i et forsøk på å øke skalerbarheten.

cardano ethereum boksing

Et av Cardanos fremste våpen er bruken av proof of stake (PoS), i stedet for proof of work (PoW), for å bekrefte transaksjoner i blockchainen. Det betyr at den er langt raskere til å utføre transaksjoner enn Ethereum, som imidlertid arbeider på å innføre PoS i deres systemer. Dersom de kan løse dette i nær fremtid, vil det være et stort pluss for Ethereum.

Proof of stake begrenser også CO2-belastningen. Hvis nettverket fortsetter å jobbe for bæredyktighet, kan dette lokke miljøbevisste investorer til fatet og slik øke prisen ytterligere.

Når det kommer til smart contracts vinner Ethereum. Ikke bare har de smart contracts aktivert, de har også mer enn 2800 desentraliserte applikasjoner som allerede benytter nettverket deres. Ifølge State of the Dapps kjører ca. 80 % av dapps på Ethereum-nettverket. Cardano har på sin side akkurat testet deres smart contracts-kapasitet og håper å kunne lansere dem så snart som mulig.

  Cardano Ethereum
Startdato September 2017 Januar 2014
Frontfigur Charles Hoskinson Vitalik Buterin
Programmeringsspråk Haskell Solidity
Konsensusmekanisme PoS PoW (overgår til PoS)
Arkitektur 2 layer (CSL og CPL) 1 layer

Ethereum er omtrent ti ganger større enn Cardano, men de har samtidig hatt et betydelig forsprang. Det er mye verdi i å være first mover, og Cardano har fortsatt en del å innhente. I et større bilde vil dette trolig ha mindre betydning, og når regnestykket en dag skal gjøres opp kommer nettverket med den beste teknikken til å vinne.

I avsnittet «Hvorfor er Cardano unik» ovenfor så vi i alle fall at Cardano utvilsomt har en teknikk som er konkurransedyktig.

Kritisk Buterin

Grunnleggeren av Ethereum, Vitalik Buterin, forteller i en podcast, som du kan lytte til under, at Cardanos teknikk er interessant. Samtidig kritiserer han kryptovalutaens avhengighet av peer review-systemet. I stedet for å fokusere på akademiske bevis, foretrekker Buterin en mer heuristisk tilnærming.

Men det er kanskje ikke så rart at Buterin ytrer kritikk mot en av sine største konkurrenter:

Kryptovalutamarkedet er ekstremt volatilt og uforutsigbart. Av den grunn kan det være en god idé å eksponere seg mot både Ethereum og Cardano. Hvis du foretrekker kun én, anbefaler vi at du setter deg grundig inn i fordelene og ulempene med begge før du investerer.

Vi har tidligere sett hvordan én tweet fra Elon Musk om bitcoin eller en plutselig rettssak mot Ripple kan påvirke kryptokursene voldsomt.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Hvordan ser fremtiden til Cardano ut?

På grunn av volatiliteten i kryptomarkedet og Cardanos forholdsvis «unge alder», er det vanskelig å si så mye sikkert om fremtiden. Noen ting som kan tale mot Cardano er:

  • Prosjektet er fortsatt i utviklingsfasen, og det vil fortsatt ta flere år før det står helt ferdig. Dermed finnes det en risiko for at prosjektet støter på tekniske eller andre, ukjente problemer på veien.
  • Hvis sluttproduktet til Cardano ender med å bli glimrende, hva er det som tilsier at det, på dette tidspunktet, ikke finnes mer interessante kryptoprosjekt under utvikling?
  • Cardano har blitt kalt for «datanerdenes kryptovaluta» på grunn av den tekniske kompleksiteten. Dette kan forvirre investorer som forsøker å forstå den.

De fleste virker imidlertid å være positivt innstilt overfor kryptovalutaen. Smarterums skribent Adam Web har blant annet sagt at han tror på en utrolig lys fremtid for Cardano. Han ser muligheter for at kryptovalutaen kan nå en pris på ti dollar i løpet av de neste fem årene.

krypto-hjemmesiden Coinpedia er de enda mer positive og klasker til med et kursmål på 25,37 dollar om fem år. I 2030 tror de kursen kan nå helt opp til 50 dollar. Motivasjonen lyder som følger:

«Jo lengre investering, jo vanskeligere er det å forutsi utviklingen. Men Cardano har utvilsomt mange styrker: Den har god tilpasningsevne, et enormt veikart, et dedikerte og dyktige medarbeidere og er i tillegg miljøvennlig. Alt dette tyder på at Cardano har kommet for å bli.»

kursutvikling Cardano
Fra 1. januar til 16. mai i 2021 steg Cardano-kursen eksplosivt. Spørsmålet er hvor høyt kursen kan nå.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Cardano (ADA)?

Cardano (ADA) er en kryptovaluta som gjør det mulig å overføre penger uten mellomledd. Kryptovalutaen baserer seg på den revolusjonerende blockchain-teknologien. Den utmerker seg på flere områder, blant annet gjennom sitt lave energiforbruk.

Hvor kjøper jeg Cardano (ADA)?

Du kjøper Cardano enten hos en nettmegler eller på en kryptovalutabørs. I denne artikkelen viser vi hvordan du kjøper Cardano raskt og enkelt hos en sikker og regulert megler.
Les vår artikkel om hvordan du investerer i Cardano (ADA).

Hvor mye koster Cardano (ADA)?

Prisen på Cardano varierer. Du kan følge med på den aktuelle kursen i vår Cardano-guide.

Hvordan kjøper jeg Cardano (ADA)?

Den aller enkleste måten å kjøpe Cardano på er ved å opprette en konto hos en nettmegler, f.eks. Markets. Etter at du har åpnet en konto og satt inn penger kan du ta deg til kryptovalutaen ved å skrive «Cardano» eller «ADA» i søkefeltet.

 

 

Del denne artikel