Her er grunnene til at aksjenedturen kan være over

Utgitt: 8. juni 2022

Er markedsbunnen nådd eller skal børsene videre ned? Spørsmålet stilles daglig, og meningene er delte. En av Norges ledende finanspersonligheter skimter lys i tunnelen.

Den globale aksjenedturen i 2022 har vært betydelig. Til tross for at olje, gass og råvarer har sendt Oslo Børs til all time high-nivåer, er flere av verdens ledende indekser ned et tosifret antall prosent.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Meningene om veien videre er delte. Og som investor og trader er det vanskelig å vite hvem du skal lytte til.

Ingen vet hvilken vei markedet tar.

I forrige uke fortalte eksempelvis to av verdens største banker om deres syn på markedet. Goldman Sachs hevdet at resesjonsfrykten – en av driverne bak nedturen – er overdreven, mens JP Morgan-sjef Jamie Dimon var langt mer pessimistisk.

– Investorer bør forberede seg. En økonomisk orkan er på vei, spørsmålet er bare hvor kraftig den blir, fortalte Dimon på en investorkonferanse i New York.

Uansett om du tror på Goldman Sachs eller JP Morgan, kan det være på sin plass å nevne «2/3-regelen» til den amerikanske investeringsanalytikeren Ken Fisher. Den sier at de første 2/3 (tidsmessig) av et bear market inneholder 1/3 av børsfallet. De siste 2/3 av fallet oppstår i den siste tredjedelen av bear market-perioden.

Her er fem huskeregler til deg som investerer i et bear market.


En av Norges mest meritterte tradere, Peter Warren, ser imidlertid tegn på at Fishers regel ikke gjelder denne gang.

– Mine parametere har snudd de siste ukene. Fra å være ekstremt negative, synes jeg vi har sett positive tegn i markedet den siste tiden, sier Warren i podkasten Tid er penger.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

MOVE-indeksen

En avgjørende faktor bak årets aksjenedtur har vært kraftig stigende renter.

Volatilitetsindeksen (VIX), som forteller om nervøsiteten blant aksjeinvestorer, har du trolig hørt om. Men VIX har også en mindre kjent bror, MOVE-indeksen (Merrill Lynch Option Volatility Estimate). Denne representerer forventingene til investorene i det amerikanske rentemarkedet.

En kikk på MOVE-indeksen viser at volatiliteten til opsjonene på amerikanske rentepapirer steg kraftig frem til starten av mai. Den seneste måneden har imidlertid indeksen falt gradvis, fra ca. 135 de første dagene i mai til i overkant av 100 i skrivende stund.

Et roligere rentemarked kan indikere at vinden løyer, også på aksjemarkedene.

– At volatiliteten i det amerikanske markedet for statsobligasjoner faller markert, også i perioder med stigende renter, er en viktig indikator i min jakt på en bunn i aksjemarkedet, forklarer Peter Warren.

Passerer de mørkeste skyene på markedet uten å treffe land?

Japanske yen

Det har vært en kjedelig vår for japanske yen. Et kraftig fall, særlig overfor den amerikanske dollaren, har tiltrukket seg stor oppmerksomhet. Fra starten av mars og frem til månedsskiftet april/mai, i en periode hvor det var ekstremt turbulent på aksjemarkedene, svekket yen seg kraftig.

I starten av mai snudde trenden, og yen begynte å styrke seg forsiktig mot dollaren igjen. Dette mener Peter Warren kan være et fundamentalt, makroøkonomisk tegn på at aksjemarkedet har funnet fotfeste igjen.

PS. Den seneste uken har turbulensen i valutakrysset USDJPY tiltatt i styrke. I løpet av de første handelsdagene i juni har den japanske valutaen tapt nye krefter, og den nærmer seg nå sitt svakeste nivå (mot dollar) på nesten to tiår.

En sterkere yen kan være et godt tegn for det generelle aksjemarkedet.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Synes du valutamarkedet er spennende? Da bør du sjekke ut vår nye tjeneste, Nordic Traders. Her mottar du daglige tradingsignaler (mange fra valutamarkedet) direkte til mobilen. Signalene er backtestet og har levert fremragende avkastning i flere år.

Les mer om Nordic Traders her.

Bitcoin

Også verdens største kryptovaluta har mistet store verdier i 2022. Det som av mange blir sett på som fremtidens «store of value» har i år oppført seg som en volatil teknologiaksje. Korrelasjonen mellom bitcoin og NASDAQ-indeksen har vært tydelig.

I løpet av vinteren og våren ble kursnivået på 30 000 dollar omtalt som svært kritisk. Et fall under dette var i manges øyne lik med «Armageddon» for kryptovalutaen. Fra 30 000 dollar var veien banet for ytterligere fall til 20 000 dollar eller, i manges øyne, enda lavere.

I starten av mai kostet én bitcoin under 30 000 dollar for første gang siden sommeren 2021, og 12. mai falt kryptovalutaen helt ned til ca. 25 000 dollar intradag. Men bitcoin-prisen hentet seg inn igjen umiddelbart og har siden danset mellom 29 000 og 31 000 dollar.

Bitcoin er fortsatt ikke knust.

Peter Warren mener at bitcoin-gulvet omkring 30 000 dollar tyder på et stabilisert aksjemarked.

– Bitcoin har blitt en del av markedets risikoaktivumer. Da er det naturlig å se på kryptovalutaen som en indikator for markedets risikovillighet, sier Warren.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

VIX

Bevegelsene og trendene i MOVE-indeksen (se ovenfor) har også kunnet ses i den mer kjente VIX-indeksen. VIX nådde en topp i begynnelsen av mars da nivået klatret til 36,45. Tidlig i mai var indeksen igjen oppe på nesten samme nivå.

Den seneste måneden har VIX falt ca. 30 % og handles i skrivende stund på nivåer rundt 25. Ifølge Peter Warren kan det betydelige fallet i VIX-indeksen, til tross for fortsatt volatilitet i aksjemarkedet, tyde på at investorer ikke lenger er villige til å betale mer for å forsikre posisjonene sine.

VIX-indeksen er komplisert sammensatt, men i grove trekk måler den aksjemarkedets forventning til den fremtidige volatiliteten (i S&P 500). Stigende VIX-nivåer korrelerer ofte med fallende aksjemarkeder, og omvendt.

– Alle disse faktorene har gjort at jeg har beveget meg fra å være ganske pessimistisk på markedets vegne til å tro på en oppgang. I første omgang tror jeg imidlertid oppgangen blir en rekyl, fordi vekstforventningene i markedet fortsatt er altfor høye, forteller Peter Warren.

I denne artikkelen kan du lese om andre faktorer som kan være med på å identifisere en bunn i markedet.

Hva tror du? Skal markedet opp eller ned i løpet av sommeren?

Hos Markets.com kan du spekulere i både japanske yen, bitcoin, VIX og globale indekser. Gjennom CFD-kontrakter tilbyr nettmegleren deg muligheten til å gå både kort og lang i de forskjellige markedene.

Del denne artikel