Strategi: Lær å trade når børsen åpner

Utgitt: 18. november 2021

I minuttene etter børsåpning går det ofte vilt for seg. Kanskje har du prøvd å handle like etter at børsklokkene har satt gang i markedet i håp om å fange dagens store trend? Da har du nok også opplevd at dette ikke er helt enkelt. I denne artikkelen beskriver vi derfor en effektiv strategi som lærer deg å handle når børsen åpner.

Mange fraråder tradere å handle i den første timen etter børsåpning. Grunnen er at perioden preges av høy volatilitet, og det kan være vanskelig å gjennomskue hvordan markedet utvikler seg.

Særlig nybegynnere bør angripe perioden etter børsåpning med respekt, men også erfarne tradere opplever at det er vanskelig å lykkes. I alle fall hvis de ikke har en tydelig strategi.

Selv om det er vanskelig å handle på børsåpning, er perioden spennende for mange tradere. Den første timen har mange av ingrediensene som en trader ønsker seg: volatilitet, likviditet og masse action. Derfor presenterer vi her en strategi som du kan bruke hvis du har lyst til å handle når børsen åpner.

Se videoen nedenfor og forstå hvordan du bruker strategien i praksis. Husk også å lese artikkelen, da teksten og videoen komplementerer hverandre.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Her kan du forresten lese mer om når de globale børsene åpner og hvordan du kan handle på ulike tidspunkter.

Slik trader du ved børsåpning

Det som vi i denne teksten kaller børsåpningsstrategien er en velkjent handelsstrategi blant tradere. På engelsk kalles den for Opening Range Breakout (ORB). Du kan bruke strategien til å trade enkeltaksjer, men den fungerer også på indeksnivå og i andre markeder.

Når du handler med ORB, er du nødt til å være klar når markedet åpner for dagen. I løpet av de første minuttene etter børsåpning ser vi vanligvis de største kursbevegelsene for dagen. Markedet tenderer også til å bevege seg videre i den samme retning som børsåpningsperioden indikerer. Faktisk er det slik at de første 15 minuttene av handelsdagen ofte setter høyeste eller laveste nivå for hele dagen.

Du kan benytte strategien på ulike tidsintervaller, for eksempel 5-minutters-, 15-minutters- eller timesgrafen. Det kanskje mest populære tidsintervallet blant tradere er 15-minuttersgrafen, og derfor bruker vi også den i eksempelet nedenfor.

Det første du må gjøre er å finne en aksje som du tror skal i den ene eller andre retningen. I dette eksempelet har vi sett på Tesla og valgt å handle ved børsåpning samme dag som selskapet la frem kvartalstall.

Den første 15-minutters søylen etter at markedet åpnet er et stort, grønt candlestick. Derfor antar vi at markedet tar godt imot rapporten og at kursen kan fortsette å stige.

entry exit børsåpning

Du kjøper derfor Tesla HVIS den neste søylen (eller en av de kommende) passerer toppen på «åpningssøylen». I dette tilfellet skjer det allerede ved neste candlestick. Stop loss setter du like under dagens laveste punkt, altså rett under den grønne søylen.

Som du ser utviklet kursen seg positivt, og du kunne derfor fått en fin avkastning hvis du hadde beholdt posisjonen i noen dager.

Når tar jeg gevinst?

Opening Range Breakout kan brukes sammen med flere exit-strategier, alt avhengig av egen risikoprofil. En enkel måte er å benytte børsåpningsstrategien sammen med en fast risk/reward på 1:2. Det betyr at den potensielle gevinsten er dobbelt så stor som det eventuelle tapet.

Hvis du risikerer å tape 1000 kroner dersom kursen faller til stop loss-nivået ditt, så skal du ta gevinst hvis kursen stiger så mye at du tjener 2000 kroner. Du kan naturligvis handle med større eller mindre risk/reward, men vi anbefaler at du som minimum bruker et forhold på 1:2. På den måten vil gevinstene dine alltid være større enn tapene.

Maksimer din tro på markedet med børshandlede produkter fra Societe Generale

Bruke strategien til å shorte ved børsåpning

Strategien fungerer også hvis du ønsker å shorte markedet. I eksempelet nedenfor har vi nok en gang sett på Tesla-aksjen, men denne gang i forbindelse med en tidligere kvartalspresentasjon. Den markerte søylen er den første 15-minutters søylen for dagen. Legg merket til at det er et gap i kursutviklingen og at den første søylen er rød. I tillegg har det en lang hale over seg, noe som indikerer et ytterligere salgstrykk.

Vi kan derfor anta at rapporten skuffet markedet og at aksjen kan falle mer.

Å shorte markedet betyr at du tror på kursfall. Les mer om shorting i denne artikkelen.

shorte børsåpning

Øvrige tanker om strategien

Du kan bruke strategien på ulike tidsintervaller, men bemerk at jo høyere timeframe, jo mer sikkerhet. Det betyr at risikoen øker hvis du handler på de laveste tidsintervallene, men til gjengjeld blir den potensielle avkastningen større. Mange foretrekker 15-minuttersgrafen. Da begynner den verste støyen fra børsåpningen å legge seg og markedet når oftere å finne retningen for dagen.

Husk at du noen ganger vil se et såkalt gap (som i Tesla-eksempelet over) i grafen når du handler enkeltaksjer. Det samme kan skje mot deg, så det er viktig at du holder innsatsen relativt lav hvis du bruker strategien til å handle aksjer (gjelder kun hvis du holder posisjonen åpen fra én dag til en annen).

Vær også oppmerksom på at strategien ikke kun fungerer i forbindelse med kvartalstall. Du kan handle med den når som helst. Det er imidlertid alltid en god idé å finne flere grunner til å ta en posisjon. Kanskje kommer kursen ned til et viktig støtte- eller Fibonacci-nivå?

Et annet råd er å følge den større trenden og handle i sterke markeder som beveger seg tydelig i en retning. Dette øker sannsynligheten for å lykkes med handlene.

Husk å trykke på videoen ovenfor for å se hvordan vi har handlet med strategien.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Meld deg på gratis tradingkurs

kickstart din daytrading

Lær å trade med flere effektive strategier i vårt kostnadsfrie e-kurs «Kickstart din daytrading».

E-kurset er laget av daytrader.no i samarbeid med søstersidene våre i Danmark og Sverige. Tilsammen er vi Skandinavias største nettverk for tradere. I «Kickstart din daytrading» har vi brukt all vår kunnskap og samlet de metodene som vi anser for å være de beste for deg som vil lære mer om daytrading.

I kurset lærer du blant annet hvordan du handler med flere effektive og velfungerende strategier. Du lærer også mer om risikostyring og psykologi – to helt avgjørende faktorer hvis du ønsker å bli en suksessfull trader. Vi fokuserer på pedagogikk og effektivitet, og vi håper at kurset er både inspirerende og tidsbesparende.

Les mer om kurset og meld deg på her.

Del denne artikel