Mini Futures er en type børsnotert gearet produkt uten tidsbegrensning. Mini Futures kjennetegnes av en kontinuerlig gearing som gjelder for hele investeringsperioden.
Hva er en mini future?
Mini Futures er børsnoterte gearede produkter som er knyttet til et bestemt underliggende aktiv, for eksempel en aksje, et indeks eller en råvare. Verdien av produktet stiger eller faller avhengig av utviklingen i det underliggende aktivet, noe som gir investorer mulighet til å dra nytte av enten stigende eller fallende priser. Gearing gir mulighet for betydelig større gevinster, men også større tap, sammenlignet med en direkte investering i det underliggende aktivet.
Mini Futures finnes i variantene Mini LONG og Mini SHORT, som angir eksponeringsretningen. Mini LONG-varianten brukes for å dra nytte av stigende priser (lang strategi) i det underliggende aktivet, mens Mini SHORT-varianten brukes for å dra nytte av fallende priser (kort strategi).
Mini Futures tilhører familien av “knockout-produkter”, som kjennetegnes ved den innebygde stop-loss-funksjonen. Hvis denne aktiveres, annulleres produktet automatisk, noe som sikrer at det aldri er mulig å tape mer enn den investerte kapitalen.
Noen av de mest populære Mini Futures tilbys av Societe Generale, som er en av Frankrikes største banker. Produktnavnene finner du på deres norske hjemmeside, og du kan handle dem hos for eksempel Nordnet.
Her er for eksempel en Mini Future Long på norske Telenor:
https://sertifikater.societegenerale.com/product-details/B%20LONGTEL%20A%20SGE
Og her er en Mini future Long på amerikanske Amazon:
https://sertifikater.societegenerale.com/product-details/minilong%20amz%208%20scg
Man finner langt flere hos Societe Generale ved å benytte deres søkefunksjon. Husk å angi børs til “Norge” dersom du ønsker å handle i norske kroner. Produktet kan så finnes hos Nordnet hvis man kopierer børskoden fra Societe generale og søker etter den hos Nordnet.
Hvordan oppstår gearingseffekten?
Verdien av en Mini Future beveger seg like mye i kroner og øre som det underliggende aktivet. Men fordi en Mini Future ikke krever det samme beløpet for å oppnå den samme eksponeringen (sammenlignet med en direkte investering i det underliggende aktivet), vil den prosentvise verdiendringen være betydelig høyere for en Mini Future. Det er denne forskjellen som gir gearing.
Mini Future – Litt som å kjøpe et hus
Hvordan er det mulig å få den samme eksponeringen med en mye mindre investering? Svaret er gjeldsfinansiering, og prinsippet er det samme som i en vanlig eiendomshandel, hvor et banklån finansierer en del av kjøpesummen.
La oss se på eksempelet med ABC-aksjen, som for øyeblikket handles til 10 kroner. En investor som tror på en stigende aksjekurs, kan velge å kjøpe aksjen direkte for 10 kr. Hvis aksjekursen deretter stiger til 13 kr, tilsvarer det en verdiøkning på 30 prosent.
En annen måte for investoren å få eksponering mot aksjen er å kjøpe en Mini Future LONG med aksje ABC som det underliggende aktivet. I dette tilfellet betaler ikke investoren 10 kroner som ved en direkte investering, men mottar en del av beløpet som utstederen av produktet har finansiert. Hvis vi antar at utstederen finansierer 7 kroner, må investoren kun bruke 10 – 7 = 3 kr for å kjøpe produktet – penger som kan sammenlignes med kapitalinvesteringen i en eiendomshandel. Den delen som finansieres av banken/utstederen (i dette eksemplet 7 kroner) kalles finansieringsnivået (eller «strike price») og er en viktig parameter å holde styr på.
Hvis aksjen stiger til 13 kroner, stiger produktet til 13 – 7 = 6 kr. Siden Mini Future LONG deltar fullt ut i kursendringen, har investoren i dette tilfellet doblet sin kapital (kursgevinst på 3 kr i forhold til innsatsen på 3 kr = 100 prosent verdiøkning). Takket være finansieringsnivået på 7 kroner presterte investeringen i produktet 3,33 ganger bedre enn den direkte investeringen.
Hvis aksjen mot forventning utvikler seg ugunstig for investoren og treffer avtaleprisen, er investorens egen andel brukt opp. I dette tilfellet kommer den såkalte “knockout-barrieren” i spill, et begrep vi kommer tilbake til om litt.
Finansieringsomkostninger
På samme måte som renter på et banklån, krever utstederen et gebyr for å finansiere en Mini Future. Jo høyere gearing (større låneandel), jo høyere rentekostnader. I tillegg til kostnadene ved selve finansieringen legges det vanligvis til en risikopremie. Samlet sett tas det hensyn til kostnadene med et justeringsbeløp, som kreves ved å justere strikeprisen (finansieringsnivået) daglig med en faktor på 1/365. I praksis betyr dette en liten daglig økning i strikeprisen på en Mini Future LONG. For en Mini Future SHORT er forholdet mer komplekst, der strikeprisen i praksis kan justeres både nedover og oppover. Det henvises til den spesifikke produktdokumentasjonen for mer detaljerte opplysninger om kostnader.
Kontinuerlig gearing
Faktoren 3,33 er produktets gearing, som enkelt fortalt beregnes ved å dele prisen på det underliggende aktivet med prisen på produktet (begrepet multiplikator er utelatt inntil videre). I dette eksempelet ble det antatt en positiv trend, men gearing fungerer selvfølgelig også i motsatt retning.
Det er viktig å merke seg at gearingen på 3,33 gjaldt spesifikt på det tidspunktet da det underliggende aktivet ble handlet til 10 kroner, og deretter endres løpende avhengig av hvordan det underliggende aktivet beveger seg. I vårt eksempel ville gearingen for kjøperen av produktet etter stigningen i stedet være 13/6 ≈ 2,16 (altså lavere enn opprinnelig). Generelt gjelder det at når en Mini Future stiger i verdi, øker den egne “kapitalinnsatsen” i forhold til det faste finansieringsnivået, og følgelig faller gearingen. Omvendt, når en Mini Future faller i verdi, stiger gearingen.
En fordel ved løpende gearing er at det nivået som er angitt på investeringstidspunktet, gjelder for hele investeringsperioden. Produktets ytelse er derfor lik gearingen multiplisert med det underliggende aktivets ytelse i hele perioden, selv om perioden strekker seg over flere dager eller til og med uker. Dette er en vesentlig forskjell fra måten gearing fungerer på i Bull & Bear-sertifikater, hvor rebalansering finner sted på daglig basis, noe som har en tendens til å føre til en erosjonseffekt.
Hva betyr multiplikator?
Multiplikatoren angir størrelsesforholdet mellom produktet og det underliggende aktivet og brukes til å bryte ned verdien til et mer håndterbart beløp for fleksibel handel. Hvis multiplikatoren for eksempel er 0,1 (eller 0,01), betyr det at det trengs 10 (eller 100) produkter for å kjøpe én enhet av det underliggende aktivet. I eksempelet ovenfor ble det antatt en multiplikator på én (1), noe som er vanlig for aksjer som er notert i samme valuta som produktet.
Hvordan beregnes prisen på en minifuture?
I eksemplet over så vi at prisen på en Mini Future LONG ble beregnet ved å trekke strikeprisen (finansieringsnivået) fra verdien av det underliggende aktivet. Eksemplet ble imidlertid laget med den implisitte antagelsen om en multiplikator på én (1), og derfor må multiplikatoren tas i betraktning i den generelle formelen. Prisen på en Mini Future SHORT beregnes ved den omvendte forskjellen.
Stop Loss (Knockout)
Vi har sett at når en Mini Future faller i verdi, øker gearingen fordi egenkapitalen blir mindre i forhold til finansieringsnivået. Men hva skjer hvis den negative utviklingen fortsetter i en slik grad at prisen på det underliggende aktivet nærmer seg strikeprisen, slik at kapitalinvesteringen mer eller mindre er brukt opp?
Det er her den såkalte knockout-barrieren (stop-loss) kommer inn i bildet, som er en annen viktig parameter å følge med på. Hvis prisen på det underliggende aktivet når eller krysser knockout-barrieren, annulleres produktet automatisk (det oppstår en såkalt førtidsforfallshendelse). Man sier da at produktet er “knockoutet”. I noen tilfeller kan det utbetales en restverdi til innehaveren. I andre tilfeller utløper produktet helt verdiløst.
Knockout-barrieren ligger enten ved eller litt foran strikeprisen, avhengig av typen Mini Future. Merk at diskusjonen hittil ikke har skilt mellom typene av Mini Futures, da det simpelthen ikke har vært nødvendig. Inntil nå, altså.
Classic eller Best?
Societe Generale tilbyr Mini Futures av typene Mini Futures Classic og Mini Futures BEST. Den avgjørende forskjellen mellom disse to variantene er plasseringen av knockout-barrieren. En Mini Futures Classic har en knockout-barriere som ligger “før” strike-prisen, mens en Mini Futures BEST har en knockout-barriere som er identisk med strike-prisen (BEST = Barrier Equals STrike).
Takket være “bufferen” mellom knockout-barrieren og strike-prisen kan Mini Futures Classic i noen tilfeller utbetale en restverdi hvis den blir knockoutet. Ideelt sett utbetales hele forskjellen mellom knockout-barrieren og strike-prisen, men det avhenger helt av de gjeldende markedsforholdene som bestemmer hvilken pris utstederen klarer å lukke posisjonen til. I tilfelle av kraftige prisbevegelser på det underliggende aktivet kan restverdien til og med være null.
Mini Futures BEST-varianten gir mulighet for høyere gearing, men innebærer også en høyere risiko for både investor og utsteder. I fravær av en buffer mellom knockout-barrieren og strike-prisen vil BEST-varianten alltid utløpe verdiløs når knockout-barrieren nås. Fra utstederens perspektiv er det således ingen sikkerhetsbuffer, og i et turbulent marked øker dette risikoen for at prisen faller gjennom finansieringsnivået, noe som ville bety et tap for utstederen. Utstederen må kompenseres for denne økte risikoen, noe som reflekteres i en risikopremie som er innebygd i produktets pris.
Handel med Mini Features
Mini Futures er finansielle instrumenter som er notert på børsen, akkurat som vanlige aksjer. Handel med disse produktene krever en verdipapirkonto, som tilbys av de fleste banker og nettmeglere. Handelstiden for børsnoterte produkter er fra 08:00 CET til 22:00 CET. Det kan være begrensede handelstider hvis hjemmebørsen for det respektive underliggende aktivet er stengt.
Til slutt
Denne introduksjonen er laget for å gi leseren en generell oversikt over Mini Futures og deres mest vanlige funksjoner. Den bør ikke betraktes som en omfattende og generell manual. Spesifikk og fullstendig produktinformasjon er beskrevet i dokumentet med sentral investorinformasjon, grunnprospektet og de endelige vilkårene. Det er viktig å lese denne dokumentasjonen før man foretar en investering. Denne teksten er skrevet av Daytrader.no med økonomisk støtte fra Societe Generale. Investering innebærer alltid risiko. Denne informasjonen er kun til markedsføringsformål og utgjør ikke investeringsrådgivning. Besøk www.sertifikater.societegenerale.com for komplett risiko- og produktinformasjon. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.