«Buy the dip» – To metoder til hvordan du utnytter korreksjoner i aksjemarkedet

Utgitt: 16. februar 2022

Følelsen er sikkert gjenkjennelig. Du ønsker å kjøpe en aksje som befinner seg i en sterk trend, men du venter på at den korrigerer ned slik at du kan «kjøpe dippen». I denne artikkelen får du to forslag til hvordan du kan gå frem når du ønsker å «buy the dip».

Men før vi går videre til selve strategiene kan det være nødvendig å forstå et par ting. Hvis du har en viss erfaring med aksjer, så har du garantert hørt uttrykket «buy the dip».

Hva er en «dip»?

En dip er en korreksjon som oppstår i en eksisterende trend. Noen bruker gjerne metaforer som at kursen tar seg en «pust i bakken» før den forhåpentligvis fortsetter den opprinnelige trenden. Det er disse pustepausene mange investorer snakker om at det kan være lønnsomt å benytte seg av som investor og trader – enten til å starte en posisjon eller til å kjøpe ytterligere opp.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

buy the dip
Denne kursgrafen viser et oppadgående marked med høyere topper og høyere bunner. Legg merke til stedene hvor kursen tar en pause og samler krefter før en ytterligere oppgang. Det er disse stedene som mange ganger gir gode kjøpsmuligheter.

Når trender kursen?

For å kunne kjøpe en dip må altså kursen befinne seg i en trend. Det finnes imidlertid flere måter å avgjøre hvorvidt en kurs befinner seg i en trend eller ikke på. Vi har valgt å sette opp følgende kriterier:

  • Kursen må ligge over de glidende gjennomsnittene 50 og 200
  • Det glidende gjennomsnittet 50 må ligge over det glidende gjennomsnittet 200

Bildet nedenfor viser et eksmepel på når en kurs trender, ifølge våre kriterier.

Metode 1: Kjøp når kursen befinner seg under RSI 25

RSI står for Relative Strenght Index, og det er en indikator som tradere og tekniske analytikere bruker til å vurdere om et marked er overkjøpt eller -solgt. Les mer om RSI her.

Indikatoren kan du også bruke til å finne ut når det er det riktige tidspunktet å «buy the dip».

Slik gjør du:

Legg MA 50 og MA 200 på grafen og kontroller at kursen som du ser på ligger over begge disse nivåene. Legg deretter på RSI-indikatoren og innstill den til 4 (length).

Hvis kursen faller i et par dager og RSI-verdien når ned til 25 eller lavere, kan det være et godt kjøpstidspunkt. En verdi RSI-verdi på 25 eller lavere indikerer nemlig at markedet for øyeblikket er oversolgt. Se bildet nedenfor:

strategi buy the dip

Du vil altså at følgende kriterier er oppfylt før du kjøper dippen når du bruker denne metoden:

  • Kursen må ligge over de glidende gjennomsnittene 50 og 200. Jo lengre tid, jo bedre.
  • Kursen må dippe, altså falle, i et par dager (hvis du handler på dagsgrafen).
  • RSI må ha falt til 25 eller lavere.

Hvis du kikker etter på grafen ovenfor, kan du se at kursen også på et senere tidspunkt synker. Det samme gjelder RSI, som på samme tidspunkt igjen faller til under 25. Også her hadde det vært lønnsomt å «buy the dip». I sterkt trendende markeder fungerer denne strategien relativt ofte, og vi anbefaler deg å bruke disse indikatorene når du trader og se hvilke resultater du oppnår med dem.

Husk å bruke stop loss når du handler, fordi det finnes ingen garantier for at metoden virker hver eneste gang.

Tips: Hvis du vil ha enda sterkere signal, men få færre kjøpssituasjoner, kan du velge først å kjøpe når RSI-verdien faller til under 20.

Hos nettmegleren Markets kan du enkelt åpne en konto og benytte de nevnte verktøyene når du handler. Markets tilbyr også gratis demokonto, hvis du vil teste ut ulike strategier før du handler for ekte penger.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Metode 2: Kjøp når kursen stusser på et glidende gjennomsnitt

Kursen har ofte en tendens til å stusse på ulike glidende gjennomsnitt. Hvis kursen først stusser én gang, er det trolig at den gjør det igjen hvis den faller ned mot det samme glidende snittet.

Hvis du finner frem en graf og legger på noen glidende gjennomsnitt, for eksempel 20, 50 og 200, kan du kanskje se om kursen stusser på noen av disse.

I eksempelet nedenfor har vi benyttet de nevnte glidende gjennomsnittene. Legg merke til at kursen flere ganger stusser på den oransje linjen. (MA 20). Etter å ha sett dette skje én gang, kan det være en god strategi å holde øye hvis det samme skulle skje igjen på et senere tidspunkt.

Legg merke til hvordan kursen stusser på den oransje linjen (MA 20). Når du bruker det korteste glidende gjennomsnittet blir ikke dippene så dype som ved eksempelvis MA 50.

Hold øye med

Du vil altså at følgende kriterier er oppfylt før du kjøper dippen når du bruker denne metoden:

  • Kursen må ligge over de glidende gjennomsnittene 50 og 200. Jo lengre tid, jo bedre.
  • Kursen må ha stusset en gang på et glidende gjennomsnitt.
  • Kursen må dippe, altså falle, i et par dager (hvis du handler på dagsgrafen).
  • Vurder å kjøpe hvis kursen faller tilbake til det samme glidende gjennomsnittet som det har stusset på.

Som du ser på bildet, stusser kursen flere ganger på MA 20. Ved den første pilen vet du ikke om kursen kommer til å stusse. Derfor handler du ikke her, men avventer til neste gang kursen faller tilbake til MA 20 (pil nummer to).

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Hver gang kursen kommer tilbake til MA 20 kan du vurdere å kjøpe. Det kan imidlertid være en god idé å først se et tegn på at kursen kan vende her. Slike tegn kan for eksempel være et grønt candle, da disse indikerer en eller annen form for styrke. Hadde du kjøpt hver gang kursen falt ned til den oransje linjen, og ventet på at det ble dannet en grønn søyle, ville du fått et fint resultat.

Du kan også se på candlestick-mønster som Engulfing eller Hammer. Hvis du vil lære mer om disse, samt flere effektive trading-strategier, så anbefaler vi vårt gratis e-kurs «Kickstart din daytrading».

Bonusmetode: Kombiner strategiene

De aller sterkeste signalene får du når det er flere signaler som indikerer en vending. Nedenfor ser vi et eksempel på en slik situasjon, hvor begge signalene oppstår samtidig:

strategi buy the dip

Det er naturligvis også en ulempe med å lete etter flere signaler samtidig. Blant annet vil det ikke oppstå like mange kjøpssituasjoner som hvis du utelukkende fokuserer på én faktor.

Gratis tradingkurs

Lær å trade med flere effektive strategier i vårt kostnadsfrie e-kurs «Kickstart din daytrading».

E-kurset er laget av daytrader.no i samarbeid med søstersidene våre i Danmark og Sverige. Tilsammen er vi Skandinavias største nettverk for tradere.

I «Kickstart din daytrading» har vi brukt all vår kunnskap og samlet de metodene som vi anser for å være de beste for deg som vil lære mer om daytrading.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

I kurset lærer du blant annet hvordan du handler med flere effektive og velfungerende strategier. Du lærer også mer om risikostyring og psykologi – to helt avgjørende faktorer hvis du ønsker å bli en suksessfull trader. Vi fokuserer på pedagogikk og effektivitet, og vi håper at kurset er både inspirerende og tidsbesparende.

>>> Les mer om kurset og meld deg på her.

Del denne artikel