Stop loss – hvorfor og hvordan bruke funksjonen i daytrading?

Utgitt: 9. februar 2021

Stop loss er nivået hvor du ønsker at handelen din stenges automatisk dersom utviklingen går mot deg. Bruk av stop loss kan derfor ses på som en form for gratis forsikring som begrenser eventuelle tap. Som nybegynner bør du alltid benytte funksjonen når du trader.

På handelsplattformene til de vanligste nettmeglerne kan du angi nivåene som eksempelvis pips, prosent, beløp eller kursnivå. Vi anbefaler at bruker kursnivåene når du setter stop loss, og det er dette vi fokuserer på i denne artikkelen.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Hos nettmegleren Markets kan du velge «rate» (kursnivå), pips, beløp eller prosent. Med «rate» får du automatisk informasjon om hvor mye du taper dersom kursen beveger seg til stop loss-nivået ditt.

I eksempelet nedenfor handler vi i dollar, og du kan se at vi risikerer 116,79 USD («Loss» i det røde rektangelet). Risikostyring er alfa og omega innenfor trading. God risikostyring krever at du alltid har kontroll på hvor mye du KAN komme til å tape.

Vær nøye

Det er viktig å være bevisst om hvilken tapsgrense du ønsker å handle med. Det er denne plasseringen som avgjør risk/reward-raten din, og du er naturligvis på jakt etter en så høy risk/reward som mulig. Det krever at du ikke har for store stop loss. Samtidig må de heller ikke settes for tett på kjøpskurs, da dette kan føre til at du blir stoppet ut for tidlig. Denne vurderingen er utfordrende for selv de mest erfarne tradere.

En tommelfingerregel kan være å sette ordren ved det nivået hvor analysen din vil vise seg å være feilslått.

Dette avhenger naturligvis av hvilken strategi du benytter, men en vanlig måte (hvis du tar en lang posisjon) er å sette stop loss-nivået like under den seneste bunnen. Se bildet nedenfor:

I eksempelet ovenfor ser du at plasseringen fungerte glimrende. Handelen ville ha gitt en flott avkastning. Det kan imidlertid være en god idé å gi mulighet for noe større kursutsving. Ingenting er verre enn å sette en tett stop loss og bli unødvendig stoppet ut fordi du ønsket så høy risk/reward som mulig.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe – Norske daytradere.Klikk her

Det er ikke uvanlig at kursen faller til et nivå like under den forrige bunnen, for deretter å snu opp igjen. Dette kalles et «false break» og ser ut som i eksempelet nedenfor.

Her kan du for øvrig lese om hvordan «false break»-strategien fungerer som fremgangsmåte hvis du trader DAX.

Stop loss med indikator

Hvis du setter en stop loss like under forrige bunn, ville du i dette eksempelet nådd å bli stoppet ut og gått glipp av oppgangen som fulgte like etter.

For å unngå dette kan det være smart å bruke litt større margin. Det kan du gjøre på magefølelse eller, for eksempel, ved å bruke ATR-indikatoren (Average True Range).

ATR måler volatiliteten i markedet og kan være til stor hjelp for deg som ikke er trygg ved å sette en tapsgrense selv. Ta en titt på videoen nedenfor hvis du ikke er kjent med ATR-indikatoren.

Avhengig av hvilken strategi og risikoprofil du investerer med, kan du flytte nivået oppover etter hvert som handelen utvikler seg i riktig retning.

Bevegelig stop loss

Du bør imidlertid være forsiktig med å flytte stop loss til «break even» for tidlig. Dette er nivået hvor du verken tjener eller taper penger hvis kursen skulle falle tilbake igjen. Feilen er vanlig blant nybegynnere, da det er behageligere å sitte med en posisjon «uten risiko».

Problemet med denne manøveren er at det ofte skjer at kursen faller tilbake til (og kanskje under) kjøpsprisen før den fortsetter i trendretningen. Bildet nedenfor viser en handel hvor det ville vært dumt å flytte stop loss-nivået til kjøpskursen for hurtig. I dette tilfellet ville det bety at posisjonen din ble stengt automatisk på +/- 0. Du ville dermed gått glipp av den pene stigningen som fulgte like etter.

På mange handelsplattformer finnes funksjonen trailing stop loss. Hvis du aktiverer denne flyttes det valgte nivået ditt automatisk oppover (hvis lang posisjon) i samme hastighet som kursen stiger.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Tanken på at stop loss-ordrene dine passer seg selv, slik at du utelukkende kan fokusere på andre ting, er fristende for mange. Ulempen er imidlertid at du overlater kontrollen på posisjonene dine til andre enn deg selv, og du risikerer å bli stoppet ut av markedet på ufrivillige tidspunkter.

Hvis du vil ha bedre kontroll kan du «traile» nivået manuelt og sette ordren under den seneste bunnen. Dette gjør du først NÅR markedet har brutt gjennom neste motstandsnivå.

Øvrige tanker

  • Hvis du ser at stop loss-en din blir for stor i forhold til et eventuelt take profit-nivå, anbefaler vi at du dropper handelen.
  • En stop loss-ordre er ingen garanti for at posisjonen stenges på dette nivået. Dersom markedet blir volatilt, kan du risikere å bli stoppet ut på en dårligere kurs. Det samme kan skje hvis du holder en posisjon over natten eller helgen, og markedet vender seg mot deg. Enkelte handelsplattformer tilbyr en garantert stop loss-funksjon mot et mindre gebyr.
  • Du er ikke nødt til å sette stop loss-nivået under en bunn (hvis du er lang) eller over en topp (hvis du shorter). Avhengig av kjøpskurs og din egen trading-strategi kan det være at du setter ordren et helt annet sted. Husk å ha en tydelig plan, dette bør ikke overlates til tilfeldighetene.
  • Når du har funnet det optimale nivået kan du selvfølgelig flytte dette, men husk én ting: Stop loss bør KUN flyttes i gevinstgivende retning. Flytt ALDRI stop loss i tapsretning!
På tradingplattformen til Markets (MarketsX) er inngangs- og stop loss-nivåene synlig på grafen. Det gjør det lettere å holde kontroll på posisjonen din. Du kan også flytte SL-nivået direkte på grafen.

Du har sikkert hørt om erfarne tradere som forteller at de ikke benytter funksjonen. Grunnen er at de ikke vil bli stoppet ut av posisjonene dersom volatiliteten plutselig øker. Å manøvrere slik krever ekstremt lang erfaring, og vi anbefaler ikke at nybegynnere trader uten å benytte stop loss.

Slik er du sikker på at du alltid har kontroll på eventuelle tap hvis markedet ikke oppfører seg som du tror og håper. Det er derfor et avgjørende element i risikostyringen og for, med tiden, kunne oppleve positiv avkastning.

Del denne artikel