Tesla med tung krypto-investering: Skjøt Musk den siste bitcoin-bjørnen?

Mandag 8. februar kom det frem at elbilselskapet Tesla har investert ca. 12,75 milliarder kroner i bitcoin. Verdens største kryptovaluta svarte med en kraftig verdistigning. Elon Musks kjempeinvestering kan være et slag i ansiktet for alle bitcoin-skeptikere.

En innberetning fra Tesla til de amerikanske finansmyndighetene (SEC) avslørte at elbilprodusenten har investert 1,5 milliarder dollar i bitcoin. Beløpet tilsvarer, ifølge selskapets børsmelding, ca. åtte prosent av selskapets finansielle reserver ved utgangen av 2020. Meldingen sendte kryptovalutaen til nye rekordnivåer.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos MarketsX Klikk her

I løpet av de første minuttene etter meldingen steg bitcoin langt over ti prosent. Stigningene fortsatte i løpet av ettermiddagen, kvelden og natten. Tirsdag morgen (norsk tid) lå prisen på én bitcoin på over 47 000 dollar. Det tilsvarer en stigning på over 20 % siden søndag kveld.

Teslas våte klut i ansiktet til bitcoin-skeptikerne

Tesla hevder at investeringen vil gi selskapet fleksibilitet samt «diversifisere og maksimere avkastningen på selskapets midler som ikke skal brukes til å understøtte operasjonelle aktiviteter».

Teslas milliardinvestering kan ha gitt bitcoin-bjørnene pannerynker?

Kloke hoder hevder at man skal vente med å selge skinnet, men: Kan investeringen til Tesla – og den store bitcoin-stigningen – bety at den siste bitcoin-bjørnen er skutt?

I alle fall ser stadig flere seriøse aktører potensial i kryptovalutaen. Høsten 2020 lanserte PayPal planer om å inkludere bitcoin som betalingsmiddel. Nå har også Tesla, et av verdens mest verdifulle selskaper, tatt en stor bit av bitcoin-kaken.

Storbanken JPMorgan er også «bullish» til bitcoin med et langsiktig kursmål på 146 000 dollar. I tillegg har selskaper som Square og Microstrategy interesser i bitcoin. Et av motargumentene som kritikerne ofte har brukt er at kryptovalutaen ikke har noen funksjon. Hvor stor funksjon bitcoin får hos Tesla gjenstår fortsatt å se, men det foreligger planer.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

I meldingen til SEC skriver Tesla at de med tiden har planer om å akseptere bitcoin som betalingsmiddel for deres produkter. Det vil i så fall gjøre Tesla til den første store bilprodusenten som tilbyr dette, selv om det i starten kommer til å foregå “i begrenset omfang”. Selskapets investering på nesten 13 milliarder kroner vil uansett gi krypto-likviditet hvis bitcoin-betaling blir mulig for Tesla-kunder.

Med dagens bitcoin- og dollarkurs behøver du litt over én bitcoin for å få råd til en Tesla 3 i Norge.

Les denne artikkelen hvis du har lyst til å lese mer om hvordan du kan forutsi pristoppen i bitcoin.

Har Musk manipulert markedet?

Også Teslas aksjekurs reagerte positivt på nyheten, selv om denne ikke kunne vise til like store stigninger. Tesla avsluttet handelsdagen med en stigning på ca. 1,3 %.

Vi har tidligere sett på hvordan du indirekte kan investere i bitcoin. Med Teslas seneste krypto-kjøp vil du oppnå eksponering mot kryptovalutaen bare ved å eie Tesla-aksjer.

Selskapets store investering i bitcoin kommer i kjølvannet av en periode hvor Teslas administrerende direktør, Elon Musk, ved flere anledninger har tweetet om kryptovaluta. Kritikere hevder at Musks tweets har vært med til å presse prisen på hovedsakelig bitcoin og dogecoin til værs.

De kritiske røstene får garantert vann på møllen når det viser seg at Tesla, samtidig med Musks aktiviteter på Twitter, har kjøpt bitcoin med begge hender.

Bitcoin pustet til mange porteføljer i timene etter at Teslas investering i kryptovalutaen ble kjent.
Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos MarketsX Klikk her

– På nåværende tidspunkt anser jeg bitcoin for å være en god ting, og jeg er tilhenger av kryptovalutaen. Samtidig tror jeg bitcoin er i ferd med å aksepteres av konvensjonelle finansfolk, sa Musk i et intervju på chat-appen Clubhouse for en uke siden.

Tidligere straffet for Twitter-bruk

Samtidig er Tesla nøye med å opplyse investorer om at bitcoin historisk sett er et volatilt aktivum. De tilføyer at dette også kan være tilfellet i fremtiden.

Elon Musk har tidligere havnet i problemer med SEC etter å ha vært litt for aktiv på Twitter. I 2018 havnet han i problemer da han tweetet om planer om å gjøre selskapet privat for 420 dollar per aksje. Den gang endte Musk med å betale 20 millioner dollar i bot, i tillegg til de 20 millionene dollar som Tesla ble ilagt.

Markedet for bitcoin har eksplodert de seneste årene. I 2020 steg eksempelvis kryptovalutaen med 300 %. Her kan du også lese om flere grunner til at stigningen kan fortsette i 2021.

Hos nettmegleren Markets kan du for øvrig spekulere i både bitcoin-prisen og utviklingen i Tesla.

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære