Pyramiding handler om å presse mest mulig ut av en vinnende handel ved å legge til nye posisjoner når traden utvikler seg i din retning. Utført riktig øker du muligheten for gevinst betraktelig. Samtidig blir den opprinnelige risikoen mindre i takt med at du flytter stop loss.
Såkalt pyramiding er en effektiv måte å få trading-kontoen til å vokse på. Mange omtaler strategien som «adding to winners».
For å benytte strategien må du finne et marked som befinner seg i en tydelig trend. Deretter kan du kjøpe en posisjon hver gang markedet når en «higher high» og sette stop loss til nivået for seneste «higher low».
|
I den virkelige trading-verdenen er ikke alle grafer like tydelige som i eksempelet over. Derfor har vi funnet et eksempel fra en handel i olje (se nedenfor).
Når den grønne linjen brytes, tar vi en posisjon og setter stop loss like under seneste «higher low» (rød linje). I dette eksempelet kjøper vi for 100 kroner hver gang, men du står naturligvis fritt til selv å bestemme innsats.
Oljemarkedet er ellers kjent for tydelige trender. Derfor passer det utmerket til deg som vil benytte deg av pyramiding.
Av eksempelet ovenfor kan du se at risikoen for hver posisjon hele tiden var den samme (100 kroner). Likevel oppnådde vi en gevinst på hele 1400 kroner til slutt.
Større gevinst – mindre risiko
Mange daytradere opererer med en regel som sier at de ikke risikerer mer enn 1 % på en handel. Hvis du benytter deg av pyramiding kan du etterleve en slik regel samtidig som du posisjonerer deg for mer enn 1 %.
Du har altså mulighet for å ta større posisjoner, men uten å øke risikoen.
Er du heldig, og kommer med på en tydelig trend, kan posisjonen utgjøre f.eks. 5 % av egenkapitalen. Risikoen, derimot, har ikke økt. Når du kommer tilstrekkelig langt med på trenden, vil risikoen til slutt forsvinne fordi den samlede gevinsten uansett blir større enn tapet på din siste handel.
Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER |
Dette høres kanskje enkelt ut, men de aller fleste har vansker med å utføre pyramiding i praksis. Årsaken er at de fleste tradere leter etter nivåer hvor de skal ut av handelen igjen etter å ha tatt en posisjon. Med pyramiding handler det imidlertid ikke så mye om mulige «exits», men om å hele tiden identifisere nye «entries».
Tankegangen strider mot hvordan de fleste av oss er skrudd sammen. Derfor er det kun ca. 1 % av alle tradere som utfører strategien aktivt og konsekvent. De som klarer det opplever derimot positiv avkastning.
Belønning for grundig research
En av foregangsfigurene innenfor pyramiding er den danske daytraderen Tom Hougaard. I videoen nedenfor (fra 20:50) forteller Hougaard om hvordan han håndterer det psykologiske spillet forbundet med «adding to winners».
Pyramiding kan ses på som en form for belønning for en grundig utført analyse, hvor du får maksimalt ut av en trend. Det krever både mental styrke og en enorm arbeidsinnsats å sitte gjennom en slik handel. Til gjengjeld kan du se frem til mangedoblet avkastning – i prinsippet helt risikofritt.
En annen fordel med strategien er at du unngår å ta gevinst for tidlig, fordi du venter på at markedet stopper deg ut. Det kan naturligvis være tilfeller hvor du går glipp av avkastning, men ofte blir du «tvunget» til å sitte med i markedet ubehagelig lenge, noe som mange ganger fører til at trenden fortsetter.
Lenger nede i artikkelen vises et eksempel på akkurat dette.
Det er viktig å understreke at du ikke kan benytte pyramiding i hver eneste trade. Strategien kan – og bør – kun benyttes i de sterkeste markedene. Dette kan være et tydelig trendende marked i forlengelsen av en viktig nyhet, børskrasj eller sterke tekniske signaler, eksempelvis brudd på viktige støtte-/motstandsnivå.
Aller helst vil du ha flere tydelige tegn på at markedet trender slik at du kan ta posisjoner proppet med selvtillit.
Kort eller lang?
I bakkant av korona-krakket i mars 2020 og et 15 % børsfall, dannet S&P 500-indeksen en dobbeltopp den 5. mars.
Hvis vi ser på Fibonacci-tallene, ble dobbeltoppen dannet nøyaktig på 50 %-nivået. Samtidig støtet kursen mot det glidende gjennomsnittet (MA 200), en linje som den ikke hadde vært i kontakt med siden 20. februar. Her var det rimelig å anta at det kom til å oppstå en eller annen form for reaksjon, og da markedet tok ut en «swing low» på 1-timesgrafen var dette et tegn på en mulig endring i trenden.
På dette tidspunktet kunne du benyttet pyramiding-strategien på denne måten:
Legg merke til hvordan markedet fortsetter ned gang på gang. Mange hadde nok vært fristet til å ta gevinst ved Entry 3-nivået, men hvis du vil lykkes med pyramiding er det viktig at du tror på strategien og fortsetter med å ta posisjoner uavhengig av følelser og humør.
Dersom du har lyst til å teste strategien, anbefaler vi at du starter med små beløp. I så fall passer markeder som S&P 500 eller FTSE, da disse er forholdsvis rimelige per enhet. Hos nettmegleren Markets kan du kjøpe S&P 500 og FTSE i fraksjoner ned til 0,1. Dette gjør at du kan øve deg på pyramiding uten å risikere særlig mye penger.
|
Øvrige tanker om strategien
- Bruk pyramiding utelukkende i sterkt trendende markeder.
- Begynn i det små. Bruk gjerne en demokonto til å starte med, eventuelt med små beløp. Når du føler at du forstår strategien og markedene kan du øke innsatsen.
- Unngå å bruke pyramiding i markeder eller på timeframes med «gaps». I slike tilfeller risikerer du å tape unødvendig mye hvis markedet åpner mot deg.
- Det er viktig å understreke at pyramiding IKKE handler om å «snitte ned», altså å kjøpe mer når markedet går imot den opprinnelige posisjonen din. Dette er det motsatte, og det er derfor strategien fungerer så godt.
- Når du er langt inne i handelen er det viktig at du holder deg til planen.
Denne teksten er ment som inspirasjon til deg som vil undersøke potensialet til pyramiding. Kanskje har du allerede en egen strategi som du kan bruke sammen med pyramiding. Hvis ikke kan du bli inspirert under fanebladet «Strategier» på hjemmesiden vår. Her kan du blant annet lese om den spennende Engulfing-strategien.
Å vite når du skal bruke pyramiding krever erfaring. Den potensielle oppsiden gjør det imidlertid verdt å bruke tid på å finne ut hvordan strategien skal benyttes.
Lykke til.