Trading: Slik unngår du at følelsene får overtaket

Utgitt: 7. juli 2022

Voldsom markedsvolatilitet påvirker en traders følelser. Det kan føre til at du treffer lite overveide beslutninger når du handler. Det finnes imidlertid metoder for å unngå at følelsene får overtaket.

Hvis du har erfaring med å trade på børsen, har du helt sikkert opplevd det allerede. Hvordan grønne tall kan gjøre at du føler deg uovervinnelig, mens røde tall og fallende aksjekurser kan få deg til å gå i panikk og treffe forhastede beslutninger.

Her er tre måter som hjelper deg med å kontrollere følelsene når du trader. Forhåpentligvis kan det føre til at du tjener (enda) mer i markedet.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Backtesting, backtesting og…backtesting

Hvis du overhodet har drømmer om å oppnå positiv avkastning på tradingen, så er det, i våre øyne, avgjørende at du benytter backtestede strategier.

Eksempel på hvordan du kan backteste en strategi manuelt.

Det innebærer at du går tilbake i tid og ser hvordan strategien har prestert historisk. Slik skaper du deg et inntrykk over hvorvidt strategien faktisk har en «edge». Når du backtester en tradingstrategi er det viktig at du unngår såkalt «bias», altså at du ikke tar på deg fargede briller for å finne frem til ønsket svar mer enn virkelig svar.

Når du har gjort dette, og funnet ut at strategien fungerer, så vet du også hva du kan forvente deg. Dette fører til at du blir roligere når du trader live, også selv om markedet skulle gå mot deg i perioder. Backtestingen gjør deg altså mindre sårbar i dårligere tider og gjør det enklere å akseptere tapende handler.

Hvis du vil lære mer om backtesting, så anbefaler vi denne artikkelen.

I vår egen Telegram-gruppe, Nordic Traders, sender vi ut tradingsignaler som baserer seg på robuste, backtestede strategier. Vi er allerede flere hundre medlemmer, så meld deg på, du også. Det er helt gratis.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Sett grenser

Mange som begynner med trading blir «bitt av basillen». De liker spenningen og adrenalin-kicket som følger med det å sette penger på spill, og det får mange til å føle at de må trade hver eneste dag – døgnet rundt.

Slik bør det ikke være. I løpet av en dag vil både kropp og hode være bedre egnet til å trade på enkelte tidspunkter enn andre. Det kan for eksempel være at du fungerer best i timene mellom frokost og lunsj. Eller kanskje er det på ettermiddagen, like før og etter de amerikanske markedene åpner, at du oppdager du trader best.

Finn ditt «sweet spot» så hurtig som mulig når du begynner å trade, og begrens deg selv til kun å handle i denne perioden. Slik unngår du å spekulere i markedet når du er uopplagt og i perioder hvor du risikerer å bli overivrig.

Abonner på vår YouTube-kanal og se spennende tradingvideoerKlikk her

Finn en mentor

Den beste måten å bli en bedre trader på er ved å lære av dem som er bedre enn deg selv. Det er ikke sånn innenfor trading at du behøver å finne opp hjulet selv hver eneste gang.

Mange har allerede vært på samme reise som den du befinner deg på, og det vil være tjenesteforsømmelse hvis du ikke benytter deg av deres erfaringer.

Både på godt og vondt.

I jakten på en mentor er det viktig at du leter etter én som både er pålitelig og dyktig. Det finnes et hav av informasjonskilder der ute, og opplysningene som deles av (såkalte) tradingeksperter kan være meget selektiv.

Husk også at mentoren som du finner frem til benytter metoder som passer til din egen tradingstil.

Se om du kan finne din Mr. Miyagi.
Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Hvis det er noen som ønsker betaling for tjenestene sine, så er det viktig at du gjør grundig due dilligence. Her kan Google være til stor hjelp, og de verste scam-tilfellene avsløres her. Spør også om dokumentert avkastning (hvis dette ikke er publisert) og undersøk om handler og resultater legges ut før eller etter at de er foretatt.

En god mentor er én som hjelper deg med å bli en dyktigere trader. Det er ikke slik at du kun skal ha fortalt HVA du skal gjøre i markedet, men også HVORDAN du gjør det. Mentoren bør også kunne hjelpe deg med å utvikle ferdigheter som tålmodighet, disiplin og evnen til å bli i markedet, også når det ikke går din vei.

Hos daytrader.no har vi laget et e-kurs som henvender seg til nybegynnere. Her lærer du mer om mange av temaene som vi akkurat har nevnt. Og best av alt, det er helt gratis.

Les mer og meld deg på Kickstart din daytrading.

Del denne artikel