Stochastics – Den stokastiske oscillator

Utgitt: 20. august 2015

Den stokastiske oscillator – også kalt stochastics –  er en av de mest anerkjente indikatorene til å vurdere momentum innenfor teknisk analyse. Ideen bak indikatoren er at i en uptrend, bør prisen lukke tett på det høyeste punktet i området prisen beveger seg i, hver periode. Dette gir et signal om at markedet vil ha en tendens til å fortsette oppover. I downtrend bør prisen tilsvarende lukke tett på bunnen av det område prisen beveger seg i.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplattformen Markets Klikk her

Den stokastiske oscillator beveger seg innenfor et oimråde mellom 0 og 100, og består normalt av to linjer. Den første linjen kalles %K og er grunnelementet i indikatoren. Den andre linjen kalles %D, og er et glidende gjennomsnitt av %K. Denne linjen betraktes som den viktigste av de to, og den av de som gir best signaler. Av denne grunn utelates derfor %K ofte. Hvis den stokastiske oscillator for eksempel bruker de siste 6 trading-perioder ti lberegningen, vil det si at man på en 1-timesgraf bruker lukkekursen fra de siste 6 timer til å utregne verdiene. Oscillatoren kan brukes på mange forskjellige måter, men det vanligste er å se om den divergerer i forhold til prisen. Se grafen nedenfor.

stochastic-stokastisk oscillator
Prisen former en dobbeltopp mellom klokken 12.00 og 12.30. samtidig kan man se at oscillatoren nederst former en lavere opp.

I grafen ser man prisen på den tyske DAX-indeksen 20. august 2015. Prisen former en dobbeltopp mellom klokken 12.00 og 12.30. samtidig kan man se at oscillatoren nederst former en lavere opp. Prisutviklingen holder altså på å tape momentum, og av noen oppfattes dette som et salgssignal. Mange tradere vil her vente på at toppformasjonen er bekreftet, og dermed forsikre seg at de ikke kommer for tidlig inn i handelen. Det vanligste er å bruke standardinnstillingene som er 14, 3  og 5.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske Tradere. Trykk her.

Som utgangspunkt trenger man ikke stille på disse parameterne hvis man handler med ETX, da de allerede er stilt inn. På skjermbildet er den sorte linjen %K og den røde linjen er %D. Hvis man kun vil fokuere på %D som den viktigste linje, kan man sette %K til å være den samme fargen som bakgrunnen og dermed få et forsimplet bilde. Denne måten å handle på med stochastics er meget vanlig blant daytraders og swingtraders, og kan være god å ha i sitt repertoar.

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære