Kjøp Ethereum [ETH] – Slik kommer du i gang

Utgitt: 9. november 2023

Vurderer du å kjøpe Ethereum (ETH)? Teknologien har av mange blitt omtalt som «den neste bitcoin», en påstand som deler vannene. På mange måter er Ethereum et mer ambisiøst prosjekt enn bitcoin og grunnen til at mange kryptoinvestorer overveier om dette er en bedre investering enn bitcoin.

Kort fortalt er Ethereum en desentralisert plattform for applikasjoner som gir mulighet for å avvikle programmer uten risiko for svindel, sensur, dødgang eller innblanding fra tredjeparter.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos AvaTrade Klikk her

Ethereum-prosjektet inneholder kryptovalutaen ether, som er den nest største kryptovalutaen i verden. Er du kryptovalutainvestor er dette grunn god nok til å vurdere om du bør kjøpe Ethereum. Det er enkelt å veksle fra bitcoin til Ethereum, noe som gjør at man kan anta at en mindre del av bitcoin-volumet vil flyte over i ether.

ethereum (eth)
Du kan handle Ethereum (ETH) og mange andre kryptovalutaer hos AvaTrade.

[ez-toc]

Hvordan kjøpe Ethereum (ETH)?

Ethereums valuta, ether, handles på en lang rekke plattformer verden over. En av disse handelsplattformene, som også er underlagt den EU-baserte finanslovgivningen, er nettmegleren AvaTrade. Som kunde er du sikret tryggere forhold når megleren er EU-godkjent, noe som ikke er tilfellet for mange andre plattformer som tilbyr deg å spekulere i kryptovaluta.

Hvis du vil bli bedre kjent med AvaTrade, kan du lese mer om nettmegleren i vår omfattende anmeldelse. I videoen nedenfor kan du se hvordan du kan trade kryptovaluta hos AvaTrade.

Etter at du har satt inn penger, eller tester AvaTrade gjennom demokontoen deres, kan du søke etter «ethereum» eller «ETHUSD». Sistnevnte er en forkortelse for Ethereums kryptovaluta. Du finner også frem til Ethereum ved å klikke deg inn i AvaTrades kryptovaluta-seksjon i menyen til venstre på handelsplattformen.

Dersom du tror kryptovalutaen stiger, og vil kjøpe Ethereum, klikker du «Buy». Tror du imidlertid at verdien faller, og har lyst til å shorte, velger du «Sell». Du kan for øvrig lese mer om shorting her.

Kjøpe Ethereum som kontrakt

Det innebærer en rekke fordeler å handle kryptovaluta som ether som en CFD-kontrakt.

For det første slipper du å sette seg inn i hva det innebærer å ha en «wallet» samt andre tekniske aspekter ved å faktisk eie ether. I tillegg får du fordelen av å kunne handle på en børs som er underlagt EU-basert lov, noe som gir deg grunnleggende rettigheter som forbruker. Én av disse rettighetene er den viktige investorbeskyttelsen. Hvis nettmegleren du benytter går konkurs, er du med denne sikker på å få tilbake pengene dine, i alle fall opptil et visst beløp. Hos AvaTrade går grensen i skrivende stund på 20 000 euro, i overkant av 200 000 kroner.

Hos flere av de nye kryptovalutabørsene hvor du faktisk handler med – og eier – kryptovalutaen har du ikke denne garantien.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Et annet problem er at kryptovalutabørser er utsatt for hackerangrep. Et slikt angrep kan i verste fall resultere i at du mister alle pengene dine. I 2014 ble verdens største bitcoin-børs (den gang), Mt. Gox, hacket. Det førte til at omtrent 460 millioner kunde-dollar gikk tapt. Siden den gang har flere børser blitt utsatt for lignende angrep. Blant annet gikk den sørkoreanske Youbit-børsen konkurs etter at hackere stjal omkring en halv milliard dollar.

Hvis du ikke behøver ether til noe, men kun vil spekulere i prisutviklingen, anbefaler vi ikke å kjøpe «ekte» Ethereum på en kryptobørs. Du oppnår nøyaktig samme verdistigning med en kontrakt som følger prisutviklingen. Til gjengjeld slipper du risikoen ved å handle på en uregulert børs.

Hva koster det å kjøpe Ethereum (ETH)?

Hvis du handler ether som en CFD-kontrakt, for eksempel på AvaTrade, er det som regel kun én handelsomkostning. Denne kalles for «spread» og er forskjellen mellom kjøps- og salgspris. Nedenfor kan man se hvordan spreadet for Ethereum ser ut på AvaTrade:

Som du kan se er forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen til Ethereum på ca fire dollar. Det vil si at dersom du kjøper og selger én ether umiddelbart etter hverandre, koster det deg fire dollar. Spreadet på kryptovalutaen hos AvaTrade ligger altså på 1.915,49-1.911,56 = 3,93 dollar . Husk forresten at du ikke behøver å kjøpe en hel enhet hvis du handler hos AvaTrade. Her kan du kjøpe fraksjoner helt ned til 0,01 ether.

I tillegg til spreadet må du også betale en mindre daglig rente («overnight interest») hvis du sitter med posisjonen over natten. Denne renten varierer mellom ulike produkter, men du finner den opplyst under fanebladet «Instrument Details» inne på produktet du trader.

Hvorfor kjøpe Ethereum (ETH)?

Ether har på nåværende tidspunkt posisjon som nummer to på kryptovalutaens rangstige. Det er dog ikke kun Ethereums rykte som «den neste bitcoin» som gjør kryptovalutaen interessant – Ethereum har nemlig langt flere egenskaper enn bitcoin.

Ethereum ble lansert i 2015. Tanken var å gi brukerne mulighet for å bygge «desentraliserte applikasjoner» hvor de kan betale med ether for å kjøpe datakapasitet til maskinene som drives av nettverksmedlemmene. Applikasjonene kan dreie seg om alt fra fillagring, finanstjenester eller simple spill som kjøres på en slik måte at det er umulig for en sentralisert myndighet å stoppe det.

Dette medfører noen helt nye muligheter. Da Ethereum kjører alt desentralisert, beskrives prosjektet ofte som oppfinnelsen av en «verdensdata». Forventningen er at denne samlede datakapasiteten kommer til å løse en rekke nye problemer.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos AvaTrade Klikk her

Flere virksomheter jobber nå med å kunne tilby desentraliserte backup-løsninger basert på Ethereums teknologi. Målet er at du i fremtiden skal kunne bruke en backup som er 90% billigere enn den du får hos Google og Amazon. Et av selskapene som jobber med teknologien er Storj. Dette skal kunne la seg gjøre ved at du leier ut ledig kapasitet på din egen harddisk. Slik oppbevarer du en liten del av en fil fra en annen data som sammensettes med de øvrige fildelene oppbevart på andre maskiner. Den ferdige filen kan imidlertid kun settes sammen på datamaskinen som opprinnelig utførte sikkerhetskopien.

Videoen nedenfor viser noen av tankene bak Ethereum på et overordnet plan.

Ethereum i praksis

I likhet med Bitcoin er Ethereum basert på blockchain-teknologien. Ethereum har imidlertid bygget videre på dette ved å oppfinne «smart contracts». Disse gjør det mulig å omformulere alle typer kontrakter til datakoder som eksekveres automatisk hvis en bestemt betingelse er oppfylt.

La oss ta et eksempel: Vi forestiller oss at du eier en frisørsalong. For å øke synligheten til salongen leier du et online markedsføringsbyrå. Dette skal optimere frisørsalongens hjemmeside slik at den ligger på førsteplass på Google når det søkes på «Frisør i Oslo» to måneder senere. Firmaet påtar seg oppgaven og sier at det vil koste ti ether hvis de lykkes og to ether hvis de mislykkes.

I et slikt tilfelle skal det først utarbeides, sendes og underskrives en kontrakt, og når arbeidet er ferdig vil leverandøren be om pengene. Dette gjøres ved å sende en faktura som skal forbi en regnskapsavdeling før pengene overføres til mottaker kanskje 30 dager senere.

Med en «smart contract» settes det derimot opp vilkår og betingelser (som nevnt ovenfor) via et program. På den måten opprettes kontraktene problemfritt og uten forsinkelser. Firmaet som har utviklet kontrakten basert på Ethereum vil kunne motta et lite gebyr for utleien, for eksempel 0,0001 ether, og slik er en ny, mer effektiv økonomi oppfunnet.

Hvem står bak Ethereum (ETH)?

Ethereum ble grunnlagt i 2014 av Vitalik Buterin, Gavin Wood og Jeffrey Wilcke. For syv år siden dro de til Zug i Sveits, også kjent som «crypto valley» på grunn de mange krypto-virksomhetene som holder til der, med et mål om å bygge den neste generasjon blockchain-teknologi. Dette gjorde de ved å lage «Ethereum World Computer» og programmerbare «smart contracts».

vitalik buterin
Vitalik Buterin var kun 19 år da han dro til Zug for å starte på Ethereum-prosjektet.

De fleste mente at prosjektet var for ambisiøst, men kunnskapen til Buterin og de andre stifterne ble undervurdert. Senere samme år gjennomførte Ethereum en ICO (en kryptovaluta-børsnotering) som tilførte dem 18,4 millioner dollar til å finansiere prosjektet. På daværende tidspunkt ble prisen på en ether satt til langt under 1 dollar, men bare i 2017 steg verdien med over 7000 %.

Buterin sies å være god for mer enn to milliarder dollar, hvor en stor del av formuen skal være plassert i ether. Den 60-siffrede krypteringskoden som beskytter ether-formuen har han kun ett sted: i sitt eget hode. Glemmer han koden, er pengene tapt.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe – Norske daytradere.Klikk her

Ethereum ledes av et sterkt team med Buterin som en god leder for bevegelsen. Dette kan vise seg å være av stor verdi sammenlignet med for eksempel bitcoin, hvor ingen vet hvor skaperen, Satoshi Nakamoto, har blitt av.

Ethereum i ATH

Ethereum er en mer skalerbar teknologi enn bitcoin, selv om også Ethereum-bevegelsen har hatt problemer med skalerbarheten. Dette kom til uttrykk i «Crypto Kitties», et spill hvor du kan oppfostre og bytte «krypto-kattunger» som deretter kan selges videre. Spillet ble så populært at det nesten førte til et sammenbrudd i Ethereum-nettverket, og dette satte spørsmålstegn ved Ethereums evne til å skalere opp.

Problemet ser imidlertid ut til å kunne løses, og i de seneste årene har Ethereum blitt introdusert på stadig flere kryptobørser og nettmeglere. Dette har fungert som ytterligere prisdrivere, og i dag (februar 2021) handles Ethereum på nye all time highs.

Prisen korrelerer i en viss grad med bitcoin, og dersom kryptostigningene de seneste månedene viser seg å være en boble, kan også Ethereum være utsatt for prisfall hvis bitcoin-prisen korrigerer ned. Derfor kan det være en god idé å kjøpe Ethereum som en langsiktig investering. Om ti år kan kryptovalutaene stå i null eller ha gått til en kurs mange ganger høyere enn den nåværende.

Husk at kryptovaluta er en risikofylt investeringsform som er preget av stor volatilitet.

Følg med på Ethereum-kursen nedenfor eller besøk coinmarketcap.com.

 


Slik kan du kjøpe Ethereum (ETH) med en wallet

Har du valgt å kjøpe ether på «den enkle måten» (som CFD-kontrakt), behøver du ikke å lese resten av teksten. Her fokuserer vi på hva du skal gjøre hvis du vil kjøpe og oppbevare ether i en wallet. Dette kan være utfordrende og komplisert, noe de følgende avsnittene vil vise.

Før du kjøper ether er det viktig at du er fortrolig med hvordan en «wallet» fungerer – både når det kommer til transaksjoner og programvare. Å handle kryptovaluta kan være brutalt. Én feil kan være nok til å tape alt du har innestående på kontoen. Risikoen blir imidlertid langt mindre hvis du følger guiden nedenfor og har en forsiktig tilnærming til området.

En Ethereum-wallet er en programvare som oppbevarer verdien du har i ether. Slike wallets eksisterer som applikasjon til PC-en, som app til mobilen eller som en såkalt «hardware wallet» eller en online børs. Den offisielle Ehtereum-walleten kan lastes ned på Ethereum.org.

Hvis du vil kjøpe Ethereum og selv beskytte verdiene dine, så må du laste ned en wallet. Du kan velge mellom en «light client» eller en «full node». Hvis man ikke har kjøpt ether før, så anbefaler vi at du laster ned light-versjonen. Med en «full node»-versjon laster du ned hele Ethereum-blockchainen som fyller flere gigabyte.

Her er lenker til to light-versjoner av wallets:

MyEtherWallet
Jaxx.io

Sistnevnte støtter også andre kryptovalutaer.

Hva er en private key?

Når du har valgt en Ethereum-wallet mottar du en private key. Dette er nøkkelen til din wallet. Hvis andre får tak i denne, vil de ha full tilgang til wallet-en og innholdet i den. Når du lager din egen wallet blir du bedt om å ta en kopi av den tilhørende private key. Wallet-ene som vi har referert til ovenfor genererer en nøkkel offline. Den blir med andre ord ikke sendt til en server, og den kan derfor ikke fanges opp av andre.

Det er opp til deg selv hvordan du vil oppbevare din unike private key. Det er dessverre flere eksempler på at brukere har glemt hvor de har oppbevart koden. I så fall er det ingen måte å gjenopprette denne på, og pengene i wallet-en er derfor tapt hvis du mister koden.

Noen brukere velger å skrive ut deres private key og oppbevare den offline. Har du en større mengde ether kan du velge en hardware wallet, som beskrevet nedenfor.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos AvaTrade Klikk her

Transaksjoner og adresser

Etter at du har lastet ned en wallet og sikret din private key kan du overføre penger. Før det bør du imidlertid innen gjøre deg kjent med hvordan ether-transaksjoner fungerer. Wallet-en din genererer automatisk en rekke mottakeradresser, såkalte «public keys». I motsetning til private keys kan public keys distribueres uten risiko. Betalinger til disse adressene vil bli sendt til din wallet. Alle transaksjonene på Ethereum-blockchainen er synlige gjennom en «block explorer», som etherscan.io.

transaksjon ethereum (eth)

Bildet ovenfor viser en transaksjon på ti ether. Øverst angir du mottakeradressen, deretter beløpets størrelse og en såkalt «gas limit» (gebyr for transaksjonen). Som regel vil størrelsen på gebyret være angitt under selve transaksjonen i ether eller dollar. Gebyret blir automatisk fastsatt av wallet-programvaren som benyttes.

Når transaksjonen er gjennomført skrives den inn i blokkjeden, hvor den bekreftes av datamaskiner rundt omkring i verden. Transaksjonen blir mer og mer integrert etter hvert som den bekreftes. Når den har blitt bekreftet over 30 ganger blir overføringen ansett for å være ekstremt sikker og finnes for alltid i Ethereums blockchain.

De samme prinsippene benyttes for mottakere. Hvis du kjøper ether, så vil børsen du handler på be om din wallet-adresse. I begynnelsen av transaksjonen vil overføringen stå som «pending» inntil den bekreftes av nok maskiner.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Sikker overføring

Selv om det er sjeldent, har du sikkert hørt skrekkhistorier om personer som har mistet titusenvis av kroner på grunn av en feil overføring. Her er en liste over ting du bør være oppmerksom på i den forbindelse:

  • Copy-paste wallet-adressen. Aldri skriv den ut selv. Adressene er lange og inneholder både små og store bokstaver. Én feil når du taster inn adressen vil resultere i at pengene dine er borte for alltid. Det finnes ingen mulighet for å føre pengene tilbake igjen, og det er heller ingen kundeservice å kontakte hos Ethereum.
  • Sjekk transaksjonsgebyret. En god wallet viser alltid hva gebyret er i dollar og cents. Forsikre deg om at gebyrets størrelse virker rimelig.
  • Dobbeltsjekk adressen. Når du har kopiert inn adressen som du vil sende ether til, så sjekk den om og om igjen inntil du er helt sikker på at den er korrekt. Hvis du ser på de første og siste sifrene, kan du sikre deg at den har blitt kopiert riktig.
  • En god wallet bekrefter også adressen du sender til. Det minimerer risikoen for at malware fanger opp og erstatter adressen du overfører til.

Vi oppfordrer deg til å foreta en testtransaksjon. En av driverne bak Ethereum er de lave transaksjonsgebyrene. Det kan derfor være en god idé å sende en liten mengde ether for å sikre at du har forstått transaksjonsprosessen og ikke glemmer de viktige detaljene. En slik test kan fungere som en forsikring på at alt går som det skal når du senere sender større beløp.

Slik beskytter du dine ether (den enkle, men usikre måten)

Ønsker du en enkel måte å beskytte din ether på, kan du overlate det til børsen som du handler på. Dette medfører imidlertid noe risiko, blant annet i forhold til den plattformen som man har valgt. Eksempelvis har man tidligere sett at Mt Gox-børsen ble hacket, noe som resulterte i at brukerne tapte ca. en halv milliard dollar. Det er også en risiko for digitalt tyveri, hvilket var tilfellet med Bitfinex-børsen.

Noen brukere velger fortsatt å overlate store summer ether eller bitcoin til krypto-børsene. Gjør du dette må du stole på at børsene kan beskytte pengene, men du har ikke mulighet til å påvirke sikkerheten selv. Velger du en slik løsning er det opp til deg hvor mye du vil stole på den aktuelle krypto-børsen og hvor mye penger du er villig til legge i deres hender.

Du må være oppmerksom på at kryptovaluta-børsene ikke er det samme som en bank og at de ikke er regulert av samme finansielle lovgivning. Går børsen konkurs kan det resultere i at pengene dine er tapt.

Slik beskytter du dine ether (den vanskelige, men sikreste måten)

Hardware-wallets er en av de sikreste måtene som du kan oppbevare ether på. Disse wallet-ene genererer og oppbevarer din private key offline, og er ikke eksponert mot en nettilkoblet data eller mobil. Hvis du oppbevarer kryptovaluta offline reduseres sannsynligheten for digitalt tyveri – en av de største risikoene for kryptovaluta-investorer.

Når enheten tas i bruk, skapes det en gjendannelsesnøkkel som har en unik PIN-kode tilknyttet. Husk å oppbevare både PIN og wallet på et sikkert sted. Dersom uvedkommende får adgang kan du risikere å miste pengene dine. De to mest respekterte hardware-wallets for kryptovalutaer er Trezor og Ledger Nano S.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos AvaTrade Klikk her

nøkkel
Husk å beskytte kryptovalutabeholdning din trygt.

To-faktor-autentisering

Du kan oppnå ytterligere beskyttelse ved hjelp av to-faktor-autentisering og multi signature wallets. Når du oppbevarer ether på børs eller i en wallet, vil to-faktor-autentisering fungere som en god ekstrabeskyttelse. En slik prosess krever at brukeren inntaster enda et engangspassord før han eller hun kan logge inn på sin wallet. Google Athenticator er en av de mest brukte innenfor området og brukes av flere Ethereum-wallets.

En slik ekstrabeskyttelse innebærer at en potensiell tyv behøver mer enn kun ditt passord. Tyven må også være i besittelse av eksempelvis mobiltelefonen din for å generere det nødvendige engangspassordet.

Det oppfattes som meget sikkert å benytte en app som Google Authenticator. Noen plattformer sender engangspassord som SMS. Forsøk å unngå dette, da kodene mange ganger kan ses uten å åpne telefonen.

Du kan også benytte multi signature wallets. Disse beskytter dine ether ved at flere brukere signerer hver enkelt transaksjon. Vanligvis brukes to av tre priavte keys for å signere transaksjonen. De tre private keys kan oppbevares på forskjellige steder, slik at det ikke er adgang til alle ved fra ett sted.

Hvilket sikkerhetsnivå du velger avhenger av egen risikotoleranse. Kryptovaluta-beskyttelse er imidlertid et område som er under konstant utvikling. Har du en wallet burde kan du spørre firmaet bak wallet-en om hvilke metoder de anbefaler at du benytter.

Som du kan se er det innviklet og teknisk å kjøpe Ethereums “fysiske” kryptovaluta. Hvis du kun vil spekulere i prisutviklingen anbefaler vi, som tidligere nevnt, at du gjør dette gjennom en CFD-kontrakt.

Du kan både selge og kjøpe Ethereum – og mange andre kryptovalutaer – hos den EU-regulerte nettmegleren AvaTrade.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Ethereum (ETH)?

Ethereum er en kryptovaluta; en digital og desentralisert betalingsenhet. Grunnet desentraliseringen og den kombinerte datakraften forventer mange at Ethereum skal kunne løse mange nye problemer.

Hvor kjøper jeg Ethereum (ETH)?

Du kan kjøpe Ethereum på en handelsplattform (CFD-kontrakt) eller på en kryptovalutabørs. I denne artikkelen viser vi hvordan du kjøper Ethereum på en trygg handelsplattform.

Les vår artikkel om Ethereum.

Hva koster Ethereum (ETH)?

Prisen på Ethereum varierer over tid. Du kan følge den aktuelle kursen i vår utfyllende artikkel om Ethereum.

Hvordan kjøper jeg Ethereum (ETH)?

Den enkleste måten å kjøpe Ethereum på er ved å opprette en konto hos en nettmegler, f.eks. AvaTrade. Etter at du har åpnet en konto og satt inn penger kan du søke etter «Ethereum» eller «ETH» i søkefeltet.

Les vår anmeldelse av AvaTrade her.

Del denne artikel