Kan jeg stole på min handelsplattform? FAQ

Oppdatert: 26. februar 2018

Som fersk trader kan man sitte med mange ulike spørsmål med hensyn til hvilken handelsplattform man skal ta i bruk. Kan man egentlig stole på den plattformen man ender opp med å velge? Vil man eksempelvis støte på problemer med uttak av eventuelle gevinster? I denne artikkelen vi vil forsøke å besvare et par av de viktigste, og vanligste, spørsmålene med hensyn til valg av handelsplattform.

blah-300x300Kan jeg stole på min handelsplattform, for eksempel eToro?

Svaret på dette er ja. De handelsplattformene vi presenterer her på daytrader.no er av generelt høy standard. Det man skal forsikre seg om er imidletid at den handelsplattformen man skal bruke er underlagt den generelle EU-baserte finansielle lovgivningen. Informasjon om dette vil typisk stå nederst på handelsplattformens nettside eller under kategorien «about». Mange meglere har sin adresse lokalisert på Kypros, men dette er som utgangspunkt IKKE noe problem i forhold til lovgivning da Kypros også er underlagt de samme reglene som i resten av EU. For å kunne drive investeringstjenester (meglervirksomhet) på Kypros må man få tillatelse av den kypriotiske tilsynsmyndigheten, Cyprus Securities and Exchange Commossion (CySEC). En slik tillatelse innebærer også at virksomheten er underlagt den generelle EU-baserte finansielle lovgivning. Man kan også se om megleren er registrert i det norske konsesjonsregisteret, og dermed har tillatelse til å tilby investeringstjenester i Norge, ved å gå inn på Finanstilsynets hjemmeside. Der står det blant annet at handelsplattformen eToro er godkjent i Norge.

Hvis virksomheten er godkjent i Norge så betyr det også at den er underlagt MiFID, hvilket sikrer EU-harmoniserte regler for finansielle virksomheter som tilbyr investeringstjenester. Reglene sikrer et visst nivå av gjennomsiktighet på finansmarkedene, hos de enkelte distributører og ikke minst sikrer de et høyt nivå av investorbeskyttelse særlig for private investorer.

På daytrader.no presenteres følgende plattformer som allerede er regulerte plattformer: eToro og Pepperstone med mer. Er du en erfaren trader med kostnadsfokus, kan vi anbefale Pepperstone. De tilbyr spreads fra 0.0 pips og tilbyr ECN trading og DMA CFDer.

Kan jeg være sikker på at jeg vil få pengene mine utbetalt?
Hvis megleren har tillatelse til å utføre investeringstjenester og er underlagt MiFID så medfører dette en høy grad av sikkerhet. Imidlertid skal du naturligvis være oppmerksom på at det ofte kan forekomme et gebyr i forbindelse med uttak av penger og gevinster. Et slikt gebyr kan fort ligge på omtrent 25 EUR.

Stemmer det at jeg må sende inn pass og identifikasjonspapirer til handelsplattformen?
Ja, det gjør det. Når du oppretter en bruker på en handelsplattform gjelder de samme betingelsene som når du oppretter en konto i din lokale bank. Handelsplattformen skal leve opp til regler og standarder som blant annet skal forhindre hvitvasking, noe som betyr at handelsplattformen med sikkerhet skal hvite hvem du er. Dette gjelder også for adresseopplysninger, som vanligvis høyst kan være tre måneder gamle.

Risikerer jeg at pengene mine forsvinner hos megleren?
Som tidligere sagt medfører det en høy grad av sikkerhet hvis megleren har tillatelse til å utføre investeringstjenester og er underlagt MiFID. Pengene dine vil ikke bare forsvinne uten grunn. Det er imidlertid veldig viktig å sette seg inn i hvordan den enkelte meglere håndterer dine handler. For eksempel kan det hende at du investerer i gearede produkter, hvor gevinst og eventuelle tap dobles med en bestemt faktor, noe som kalles for gearing. Hvis kursen faller voldsomt kan det bety at man fort taper alle pengene i investeringen. Mange uerfarne investorer tror at handelsplattformen har «tatt» pengene deres. Dette er ikke tilfellet. I virkeligheten har investoren selv tatt på seg for høy risiko, og investoren har også kanskje unnlatt å sette et «stoploss». Man skal også være oppmerksom på at det hos noen handelsplattformer er mulig å tape mer enn verdien av sitt innskudd. Hos andre er derimot dette ikke mulig, som hos eksempelvis eToro og Markets.

Du skal også være oppmerksom på at det hos mange handelsplattformer kan forekomme et inaktivitetsgebyr. Dette gebyret fungerer slik at hvis man ikke handler, er aktiv, over en gitt tid, for eksempel to måneder, vil det bli trukket et gebyr fra kontoen din. Gebyret kan variere fra alt fra få kroner til flere hundre kroner per måned eller i løpet av året. En enkelt handel vil imidlertid utsette dette gebyret igjen, men det er opp til deg som privat investor å sette deg inn i de spesifikke reglene hos den enkelte plattform.

skat2Hvorfor får den handlesplattformen som jeg bruker dårlige anmeldelser?
På visse hjemmesider kan folk anonymt skrive deres egen mening om alt fra handelsplattformer til kundeservice. Det er ofte tilfellet at de ulike handelsplattformene får dårlig omtale av brukerne. Hovedårsaken til dette er imidlertid at det rent faktisk er veldig vanskelig å være daytrader. Mange nybegynnere taper ofte pengene sine grunnet utålmodighet fordi de begynner med å handle prisene på olje, gull etc. i et forsøk på å oppnå raske gevinster. Når folk taper pengene sine går frustrasjonen dermed som regel ut over handelsplattformene. Denne frustrasjonen skyldes ofte det faktum at private tradere ikke har satt seg godt nok inn i hva det vil si å handle aktivt – som oftest med gearede produkter. En annen kilde til denne frustrasjonen er at mange av handelsplattformene gjerne tilbyr innskudd og muligheten for handel allerede FØR man har blitt godkjent som investor og sendt inn den nødvendige identifikasjonen. Når man som investor senere vil ha utbetalt pengene sine støter man ofte på nettopp disse kravene om identifikasjon. I en slik prosess er det viktig at man smører seg med tålmodighet og sender inn de nødvendige dokumentene som kreves for å bli godkjent. For øyeblikket opplever de fleste handelsplattformene en enorm pågang av nye kunder som ønsker å handle kryptovaluta. Dette kan medføre lange ventetider som for eksempel hvis man skal bli godkjent som investor. Det beste man kan gjøre i en slik situasjon er bare å smøre seg med tålmodighet.

Hvis jeg handler kryptovaluta, betyr det dermed at jeg faktisk får ekte virtuelle mynter?
Ikke nødvendigvis. Hvis man ønsker virtuelle mynter skal man bruke en såkalt «wallet». En wallet kan man få på en rekke ulike børser, som for eksempel på Kraken eller Bitfinex. Dessverre er flertallet av disse IKKE underlagt den generelle EU-baserte finansielle lovgivning man vil derfor oppleve svært dårlig investorbeskyttelse ved eventuelle problemer. Det skjedde for eksempel med Bitfinex da de ble hacket i 2016, noe som resulterte i at Bitcoin for 72 mio. USD ble stjålet. Dessuten kan man oppleve at Norske banker IKKE vil ta imot din eventuelle gevinst fra de uregulerte krypto-børsene.

I stedet for å kjøpe «virtuelle mynter» er det derfor mer fleksibelt å faktisk bare spekulere i verdien av hver enkelt kryptovaluta, som for eksempel Bitcoin, Ethereum eller Ripple. Dette gjøres med en såkalt CFD-kontrakt eller tilsvarende som gjenspeiler prisutviklingen. Slik spekulasjon kan blant annet gjøres hos eToro. De eventuelle gevinster eller tap vil da være de samme som om man faktisk eide de virtuelle myntene. Fordelen ved slik CFD-handel eller tilsvarende er dermed at du kan handle gjennom regulerte handelsplattformer, noe som innebærer at man er underlagt en høyere grad av investorbeskyttelse. Samtidig sikrer CFD´er at man kan «shorte» sine posisjoner og typisk at man raskt og enkelt kan gå inn og ut av markedet. Dessuten er fordelen med å handle gjennom de regulerte handelsplattformene at man enkelt kan få gevinsten utbetalt til en konto hos norske banker. Hos eToro kjøper man faktisk kryptovaluta, men siden man ikke er tilknyttet en wallet kan det sammenlignes med en CFD-handel og man har som trader samme fleksibilitet. Hos Pepperstone, handler du kryptovaluta i form av CFDer. Det betyr at du kan benytte giring opptil X5. CFDene er DMA, som betyr direct-market-access. Pepperstone sender handlene dine til andre likviditets tilbydere og er aldri motparten av handlene. Om du taper, tjener ikke de.

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære