Ferske tradere sitter ofte med mange spørsmål som dreier seg om hvilken handelsplattform de skal velge. Kan du egentlig stole på handelsplattformen du ender opp med å velge?
Valgmulighetene er mange, og det kan gjøre usikkerheten stor når du som trader skal sette inn penger hos en nettmegler for aller første gang. Er det trygt? Blir jeg lurt? Kan jeg være sikker på å få utbetalt eventuelle gevinster?
Dette er bare noen av spørsmålene og bekymringene som nye tradere står overfor. Denne artikkelen besvarer noen av de viktigste, og vanligste, spørsmålene med hensyn til valg av nettmegler og hvorvidt du kan stole på handelsplattformen din.
Kan jeg stole på handelsplattformen min?
Som hovedregel, ja.
Nettmeglerne som vi presenterer på våre sider holder høy standard og du kan trygt stole på handelsplattformen til eksempelvis eToro eller Markets.com. Det du alltid må forsikre deg om er at plattformen du bruker er underlagt EUs finansielle lover. Informasjon om dette vil typisk stå nederst på handelsplattformens nettside eller under kategorien «About».
Mange meglere har adresse på Kypros, men dette er som utgangspunkt IKKE problematisk da Kypros er underlagt de samme reglene som resten av EU. For å kunne drive investeringstjenester (meglervirksomhet) på Kypros kreves tillatelse av den kypriotiske tilsynsmyndigheten, Cyprus Securities and Exchange Commossion (CySEC).
Du kan også undersøke om megleren er registrert i det norske konsesjonsregisteret, og dermed har tillatelse til å tilby investeringstjenester i Norge, ved å gå inn på Finanstilsynets hjemmeside. Der står det blant annet at handelsplattformen Markets.com (registrert under Safecap Investments Ltd.) er godkjent i Norge.
Hvis virksomheten er godkjent i Norge, så betyr det også at den er underlagt MiFID og EU-harmoniserte regler for finansielle virksomheter. Reglene sikrer et visst nivå av gjennomsiktighet på finansmarkedene, hos de enkelte distributører og ikke minst et høyt nivå av investorbeskyttelse, særlig for private investorer.
Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER |
Kan jeg være sikker på at jeg får pengene mine utbetalt?
Hvis megleren har tillatelse til å tilby investeringstjenester og er underlagt MiFID, så medfører dette en høy grad av sikkerhet. Når du handler hos EU-godkjente meglere, som Markets.com, har du også en investorbeskyttelse ved en eventuell konkurs. Denne ligger som standard på 20 000 euro. Husk at det hos noen meglere kan tilkomme utbetalingsgebyrer når du tar ut penger.
Stemmer det at jeg må sende inn pass og identifikasjonspapirer til handelsplattformen?
Ja, det er korrekt, og det er helt normalt. Når du oppretter en bruker på en handelsplattform gjelder de samme betingelsene som når du oppretter en konto i din lokale bank. Handelsplattformen er pålagt ved lov å leve opp til regler og standarder som blant annet skal forhindre hvitvasking. Dette betyr at nettmeglerne er nødt til å verifisere hvem du, og alle de andre kundene deres, er.
De samme regler gjelder også for adresseopplysninger. Når du oppretter en konto hos en megler blir du bedt om å sende inn dokumenter som bekrefter bostedsadressen din. Dokumentene kan vanligvis ikke være eldre enn tre måneder.
Risikerer jeg at pengene mine forsvinner hos megleren?
Som tidligere sagt medfører det en høy grad av sikkerhet hvis megleren er lisensiert og underlagt MiFID. Pengene dine forsvinner ikke uten grunn.
Det er imidlertid viktig at du setter deg inn i hvordan den enkelte megler håndterer handler. For eksempel kan det hende at du investerer i gearede produkter, hvor gevinst og eventuelle tap multipliseres med en bestemt faktor (gearing). Hvis kursen faller voldsomt kan det bety at man fort taper pengene i investeringen. Mange uerfarne investorer tror at handelsplattformen har «tatt» pengene deres. Dette er IKKE tilfellet. I virkeligheten har investoren tatt på seg for høy risiko og sannsynligvis ikke handlet med såkalt stop loss.
Bemerk også at du hos noen handelsplattformer kan tape mer enn innestående på handelskontoen din. Hos EU-regulterte meglere, som Markets.com, er dette imidlertid ikke mulig.
Hos mange handelsplattformer kan det forekomme et inaktivitetsgebyr. Dette gebyret fungerer slik at hvis du ikke handler aktivt i løpet av en gitt periode vil det trekkes et gebyr fra kontoen din. Gebyret kan variere fra alt fra få kroner til flere hundre kroner per måned eller år. En enkelt handel vil imidlertid utsette dette gebyret igjen. Husk at det er ditt eget ansvar å sette deg inn i vilkårene til forskjellige meglere.
Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her |
Hvorfor får handlesplattformen min dårlige anmeldelser?
På visse hjemmesider kan folk anonymt skrive deres egen mening om alt fra handelsplattformer til kundeservice. Det er ofte tilfellet at handelsplattformer får dårlig omtale av brukerne. Hovedårsaken er at det er veldig vanskelig å være daytrader. Mange nybegynnere taper penger fordi de begynner med å handle i et forsøk på å oppnå raske gevinster.
Når folk taper penger går frustrasjonen som regel ut over handelsplattformene. Frustrasjonen skyldes imidlertid ofte private traderes manglende kunnskap, ikke meglernes tjenester.
En annen kilde til frustrasjon er at mange handelsplattformer tilbyr deg å handle FØR du er godkjent og verifisert. Når du senere vil utbetale pengene dine støter du ofte på disse kravene igjen. I en slik prosess er det viktig å smøre seg med tålmodighet og sende inn de nødvendige dokumentene.
Eier jeg ekte virtuelle mynter hvis jeg handler kryptovaluta?
Ikke nødvendigvis. Hvis du ønsker ekte kryptovaluta må du ha en såkalt «wallet». En slik fås hos en rekke ulike børser, for eksempel Kraken eller Binance. Flertallet av disse kryptobørsene er imidlertid IKKE underlagt EUs finanslovgivning, og du vil derfor oppleve svært dårlig investorbeskyttelse ved eventuelle problemer. Det skjedde for eksempel med Bitfinex da de ble hacket i 2016. Her ble bitcoin for 72 millioner dollar stjålet. Du kan også oppleve at norske banker IKKE vil godta eventuelle gevinster fra uregulerte kryptobørser.
I stedet for å kjøpe virtuelle mynter kan det være enklere og mer fleksibelt å spekulere i kryptovalutaers utvikling via såkalte CFD-kontrakter, for eksempel hos Markets.com. Eventuelle gevinster/tap blir de samme som om du eide ekte krypto. Fordelen med CFD-handel er at du kan handle gjennom regulerte handelsplattformer, noe som blant annet innebærer bedre investorbeskyttelse. Med CFD-er kan du også shorte kryptovalutaer og enkelt komme inn og ut av posisjoner.