COT: En kraftig indikator for valutahandel

Utgitt: 27. oktober 2020

COT-indikatoren er et effektivt verktøy som kun få tradere benytter. Indikatoren bygger på en ukentlig rapport som viser hvordan ulike aktører er posisjonert i markedet.

Nedenfor introduserer vi deg for COT-indikatoren, hvordan du leser den og hvordan du kan bruke den i praksis. I bunnen av artikkelen kan du også se en video hvor den norske traderen Haakon Fuglås forteller om COT.

Vær oppmerksom på at COT-indikatoren kun bør brukes til valutahandel.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER
CFTC

Hos daytrader.no har vi utviklet vår egen tjeneste, Nordic Traders. Her sender vi ut tradingsignaler (valuta, indeks etc.) direkte til din mobil. Algoritmen er naturligvis backtestet og har vist fremragende resultater i lang tid.

Les mer om Nordic Traders og bli gratismedlem her.

Hva er COT-indikatoren?

Hver fredag slippes Commitments of Traders Report av U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Rapporten er en oversikt over hvordan spekulanter, samt kommersielle og ikke-kommersielle aktører, er posisjonert i markedet.

Hensikten med rapporten er å overvåke futures-markedet og forebygge markedsmanipulasjon. Den forteller også hvor mange futures-kontrakter (både long og short) de ulike aktørene ligger inne med.

Hvem er aktørene?

COT-rapporten tar i hovedsak for seg tre ulike aktører:

Spekulanter: Dette er tradere som utelukkende handler med økonomisk gevinst for øyet. Sammenlignet med de andre aktørene utgjør de en relativt liten del av volumet.

Ikke-kommersielle: Dette er banker, fond og institusjoner som også handler med et ønske om fortjeneste. Forskjellen er at volumet, i forhold til spekulantene, er vesentlig høyere.

Kommersielle: Dette er i hovedsak store internasjonale selskap som bruker markedet (spesielt valutamarkedet) til hedging. Selskap som f.eks. Apple er i utgangspunktet utsatt for en stor valutarisiko, fordi driften involverer import og eksport i mange ulike valutaer. Gjennom valutasikring reduserer selskapet denne risikoen.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Hvordan lese rapporten?

Ønsker du å gå i dybden, kan du lese den fullstendige rapporten hver fredag på https://www.cftc.gov.

En valutarapport vil normalt se ut som følger:

CFTC

Rapporten ovenfor viser tall for euro. De viktigste tallene å holde øye med er dem som står notert under «Long» og «Short». I dette eksempelet ligger de ikke-kommersielle aktørene long med 86 963 kontrakter og short med 72 616 kontrakter. Dette tilsvarer en netto long-posisjon på 14 347 kontrakter.

Én kontrakt tilsvarer 100 000 av den pågjeldende valutaen.

På nettstedet COT base finner du en ryddigere oversikt som viser nettoposisjonene til de ulike aktørene.

COT base

Meld deg på vårt gratis e-kurs om valutahandel og lær å trade forex med et unikt verktøy.

COT i praksis

Historisk sett pleier spekulanter og ikke-kommersielle å ligge på feil side av store trender. Grunnen kan være at de utelukkende handler med ønske om hurtig fortjeneste og dermed er utsatt for grådighet og følelser.

Dette er for øvrig to av de vanligste årsakene til at tradere taper penger på valutahandel.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

De kommersielle, derimot, bruker kun valutamarkedet til valutasikring og vet vanligvis hva som er «fair value» for en valuta. I tillegg har de ressurser til å foreta grundige fundamentale analyser. Av den grunn vil du som regel oppleve at de kommeriselle aktørene ligger på riktig side av store trender.

Hemmeligheten bak COT-indikatoren er å finne divergens mellom ikke-kommersielle og kommersielle aktører og handle som de kommersielle.

I denne videoen viser Haakon Fuglås hvordan du bruker COT-indikatoren:

Del denne artikel