En kraftig indikator for valutahandel

Udgivet : 22 October 2020

CFTC

COT indikatoren er et kraftig verktøy, som veldig få tradere faktisk benytter. Den bygger på CFTC rapportene som slippes hver fredag og gir et overblikk hvordan ulike aktører er posisjonert i markedet.

I denne artikkelen skal jeg vise deg hva COT indikatoren er, hvordan du leser den og bruker den i praksis. Jeg gjør oppmerksom på at COT indikatoren i utgangspunktet er ment for valutahandel.

Vi anbefaler Markets, hvis du vil daytrade. Blant de ledende handelsplattformene.

Hva er COT indikatoren?

Hver fredag slippes Commitments of Traders Report av U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Rapporten gir et overblikk hvordan spekulanter, kommersielle og ikke-kommersielle er posisjonert i markedet.

Hensikten med rapporten er å overvåke futures markedet og forebygge markedsmanipulasjon. Den sier hvor mange futures kontrakter de ulike aktørene ligger long og short.

9823

Hvilke aktører er det?

COT rapporten tar i hovedsak for seg tre ulike aktører:

Spekulanter: Dette er tradere som handler kun for finansiell profitt. Sammenlignet med de andre aktørene, utgjør de en relativt liten andel av volumet.

Ikke-kommersielle: Dette er banker, fond og institusjoner som også handler for finansiell profitt. Forskjellen er at volumet sammenlignet med spekulantene er vesentlig høyere.

Kommersielle: Dette er i hovedsak store internasjonale selskaper som bruker markedet (spesielt valutamarkedet) for «hedgeing» (valutasikring). Selskaper som f.eks. Apple er i utgangspunktet utsatt for en stor valutarisiko fordi driften involverer import og eksport i mange ulike valutaer. Ved å benytte valutasikring, kan de minimere risikoen.

Vi anbefaler Markets, hvis du vil daytrade. Blant de ledende handelsplattformene.

Hvordan leser man rapporten?

Ønsker man å være veldig detaljert, kan man lese den fullstendige rapporten hver fredagskveld via https://www.cftc.gov.

Slik vil en rapport normalt se ut for en valuta:

CFTC

Rapporten ovenfor viser tall for euro. Tallene som man skal se etter, er de som står under «Long» og «Short». Eksempelvis, ligger de ikke-kommersielle, long 86.963 kontrakter og short 72.616. Totalt ligger de da long 14.347 kontrakter. En kontrakt tilsvarer 100.000 av valutaen.

Jeg bruker vanligvis nettsiden COT base istedet, som gir en mer ryddig oversikt. Slik vil det se ut der:

COT base

Denne gir en bedre oversikt fordi den viser umiddelbart forskjellen mellom aktørene.

Hvordan bruker jeg den?

Historisk sett, bruker spekulanter og ikke-kommersielle å ligge på feil side av store trender. Grunnen kan kanskje være fordi de handler utelukkende for finansiell profitt, og er dermed utsatt for grådighet og følelser. Dette er blant grunnene de fleste taper på valutahandel.

De kommersielle, bruker kun valutamarkedet for valutasikring, og har vanligvis en god ide hva som er «fair-value» for en valuta. I tillegg, har de også stor kapasitet for å gjøre grundige fundamentale analyser.

Historisk sett, har de kommersielle ligger på rett side av store trender, og hemmeligheten bak COT indikatoren, er dermed å finne en stor divergens mellom ikke-kommersielle og kommersielle, og handle slik som de kommersielle.

I denne webinaren, går jeg nærmere inn på hvordan du bruker den:

Denne videoen (engelsk) gir også en god innføring i bruken:

Ønsker du excelfilen som brukes i videoen, kan du ta direkte kontakt med meg. Andre spørsmål om indikatoren taes gjerne også imot.

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relateret
  • Seneste
  • POPULÆRE