Slik trader du DAX-indeksen – Utfyllende guide og effektiv strategi

Utgitt: 8. februar 2021

DAX er den mest populære indeksen i Europas og en favoritt blant mange investorer og daytradere. Her finner du nemlig alt en trader drømmer om: lave priser, likviditet, volatilitet og gunstige åpningstider.

Hvis du elsker raske markeder preget av høy volatilitet, er DAX-indeksen noe du bør se nærmere på.

Selv om du er vant til å handle enkeltaksjer, kan det også være fordeler forbundet med å trade store indekser som DAX. Først og fremst slipper du å holde øye med et hav av ulike aksjer og selskaper hver eneste dag. For mange kan det være enklere å trade med utgangspunkt i et generelt markedsbilde.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

DAX består av de 30 mest handlede aksjene på Frankfurter Wertpapierbörse, og i indeksen inngår velkjente selskaper som SAP, Volkswagen og Siemens.

dax grafikk

Hvis du henger med oss gjennom denne artikkelen, får du mer informasjon om hva du bør være oppmerksom på når du handler DAX. Avslutningsvis kan du også se en video hvor du introduseres for en trading-strategi som vår svenske kollega har benyttet med stor suksess i DAX.

[ez-toc]

Hva er DAX?

DAX er, som nevnt ovenfor, en tysk indeks bestående av de 30 mest omsatte aksjene på Frankfurt-børsen. Siden indeksen er stor og handles med et enormt volum, fungerer den som en pulsmåler på det europeiske markedet. Mange av selskapene i indeksen har du garantert hørt om tidligere. Noen av dem er ikke bare ledende i Tyskland og Europa, men er merkevarer som er viden kjent i hele verden.

Indeksen er industritung, og mange kaller DAX for Europas svar på Dow Jones.

selskaper i dax-indeksen
Du kjenner garantert de fleste av logoene ovenfor. Alle er del av DAX-indeksen i Frankfurt.

Hvorfor handle DAX-indeksen?

Det er ulike årsaker til hvorfor tradere og investorer velger å handle på de tyske markedene. Noen av hovedgrunnene til at mange day- og swingtradere foretrekker DAX er imidlertid:

 • Lave kostnader – Spreadet (forskjellen mellom kjøps- og salgspris) er lavt hos de fleste nettmeglere. Lave handelsomkostninger er avgjørende for den aktive trader som vil maksimere avkastningen, og det er faktisk forskjeller meglerne i mellom. Handler du mye DAX bør du vurdere Markets. Handelsplattformen tilbyr markedets kanskje laveste spread på den tyske indeksen. Hvis du ikke kjenner til nettmegleren, kan du lese en omfattende anmeldelse av Markets og handelsplattformen deres her.
 • Volatilitet – DAX-indeksen er kjent for å være svært volatil, i alle fall for en indeks å være. Bare av den grunn er det et drømmemarked for mange daytradere. Husk imidlertid at høy volatilitet krever at du har styr på stop loss-ordrene dine, men ikke sett dem for tight.
 • Likviditet – Som Europas mest handlede indeks er likviditeten i DAX ikke et problem. Volumet er gigantisk, noe som gir tradere åpenbare fordeler. Kanskje aller viktigst i den forstand er det faktum at de tekniske signalene blir betydelig mer pålitelige jo høyere likviditeten er.
 • Åpningstider – DAX er et gunstig marked for norske tradere, da åpningstidene (09.00 – 17.30) passer oss perfekt. På mange handelsplattformer kan du også handle indeksen utenfor åpningstid (01.15 – 22.00) på hverdager. På disse tidspunktene er ofte spreadet noe høyere og likviditeten lavere.
Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Lave kostnader

Viktigheten av dette punktet er udiskutabelt. Hvis du ønsker å bli en suksessfull trader, er det viktig at du holder handelsomkostningene så lave som mulig. DAX er, i forhold til volatiliteten, blant de absolutt billigste finansielle instrumentene du kan handle.

Hos nettmegleren Markets, hvor du kan handle DAX som såkalte CFD-kontrakter, ligger spreadet i skrivende stund på 1,2.

Spread DAX-indeksen hos Markets
Markets opererer med et spread på 1,2 i DAX.

Spreadet representerer forskjellen mellom kjøps- og salgspris, og er prisen du «betaler» når du kjøper og selger DAX-kontrakter. Du slipper altså for å betale kurtasje når du handler DAX som CFD. Velger du å holde posisjonen din åpen over natten betaler du vanligvis et mindre rentegebyr. Hos Markets ligger denne renten på ca. 2,5 % per år, så dersom du kun beholder posisjonen åpen noen dager, er det ikke store beløp vi snakker om.

Store bevegelser opp og ned

Volatiliteten er en av de aller viktigste årsakene til at mange daytradere foretrekker å handle DAX. At en indeks er volatil, betyr at kursen beveger seg mye, og er noe som er avgjørende for at en trader kan generere positiv avkastning.

Grafen på bildet nedenfor er hentet fra en helt alminnelig handelsdag i DAX. Fra laveste til høyeste punkt var det 200 poeng i forskjell, altså en kursbevegelse på knapt 1,5 %. Umiddelbart høres dette kanskje ikke så mye ut, men hvis du handler DAX-indeksen som CFD-kontrakt med en gearing på 20 ganger (som bl.a. Markets tilbyr) blir bevegelsene for en trader betydelig mer verdt.

Volatilitet i DAX-indeksen
Bevegelsene i DAX kan være forholdsvis store og skje raskt.

Volatilitet kombinert med gearing åpner dørene for potensiell høy avkastning for deg som kan styre DAX. Vær imidlertid oppmerksom på egen risikovilje og -håndtering. Gearingen, som gjør det mulig å oppnå høyere avkastning, medfører også at risikoen for større tap er tilsvarende stor.

Av den grunn anbefaler vi at du starter å trade DAX på en demokonto eller for små beløp. Dermed kan du lære markedet og markedsbevegelsene å kjenne før du risikerer å tape store penger.

Penger skifter hender

Likviditeten i et marked er betydningsfull. Først og fremst blir de tekniske signalene tydeligere når handelsvolumet er høyt.

Forestill deg at to personer handler en indeks: Dette betyr rykkvise og uforutsigbare bevegelser. Når så mange kjøpere og selgere som handler DAX møtes, blir de tekniske signalene mer pålitelige og markedsbevegelsene mer logiske. Husk at tekniske signaler, for eksempel hode- og skuldreformasjonen eller trendkanaler, i bunn og grunn er gruppepsykologi oversatt til en graf.

Illustrasjonen nedenfor fungerer som et godt eksempel på nettopp dette. Her kan du se at kursen «stusser» på den nedre trendlinjen ved flere tilfeller. I mindre likvide markeder er det ikke like sannsynlig at dette fungerer på samme måte.

Bildet er hentet fra 15-minutters grafen til DAX. I mindre likvide markeder er det ikke sikkert at den nedre trendlinjen hadde fungert like godt som støtte.
Meld deg inn i vår Facebook-gruppe – Norske daytradere.Klikk her

Gunstige åpningstider

For dem som foretrekker å handle om dagen passer DAX perfekt. Børsen i Frankfurt åpner samtidig som Oslo Børs (kl. 09.00), men holder åpent en drøy time lenger (til kl. 17.30). Hos mange nettmeglere kan du imidlertid handle DAX nesten døgnet rundt.

Nedenfor gjennomgår vi et typisk handelsdøgn i DAX og ser nærmere på hva du bør være oppmerksom på ved ulike tidspunkt.

Kl. 09.00

Når DAX-indeksen åpner for handel kl. 09.00 kan det gå heftig for seg, ikke minst de første fem minuttene. Glem alt som har skjedd i timene i forkant, nå starter nemlig en ny dag.

For deg som er erfaren og risikovillig er dette et godt tidspunkt å komme tidlig med på dagens eventuelle trend. For nybegynnere, derimot, anbefaler vi å ha is i magen, analysere markedet og forsøke å identifisere en retning før du kaster deg ut i handelen.

Etter kl. 09.30-10.00 begynner markedet å «roe» seg og danne en tydeligere retning. Hvis det ikke har oppstått en tydelig trend, kan det bety at vi går mot en konsolideringsdag hvor markedet beveger seg sidelengs.

Kl. 10.00 – 14.30

I starten på dette tidsintervallet pleier DAX å ha funnet en retning, og utviklingen heretter er vanligvis mer «logisk». Dette er et tidspunkt hvor det kan være fornuftig for nybegynnere å tre ut på markedet.

Kl. 14.30 – 17.30

Når klokken blir 14.30 åpner forhandelen på de amerikanske børsene, og dette kan noen ganger påvirke DAX. Det er imidlertid når de amerikanske børsene åpner, én time senere, at alt kan hende.

Det er viktig at du er oppmerksom på at det kan oppstå økt volatilitet i tiden rundt USA-åpning, og at du derfor har gjort deg opp en tanke om risikostyring dersom US-markedene går i motsatt retning av DAX. Det er sannsynlig at DAX følger utviklingen til markedene «over dammen», særlig hvis du handler DAX hos en nettmegler etter ordinær stengetid kl. 17.30.

Kl. 17.30 – 22.00

I denne perioden følger DAX stort sett den samme utvikling som de amerikanske børsene. Markets er én av nettmeglerne hvor du kan handle DAX etter alminnelige åpningstider.

Mange tradere velger å holde posisjonen(e) som de åpnet i løpet av dagen, også i løpet av kvelden, og først stenge dem like før USA-børsene stenger kl. 22.00.

Kl. 22.00 – 09.00

I løpet av natten og morgentimene handles DAX hovedsakelig i Asia, og markedet er derfor mindre likvid. Vi anbefaler at du ikke handler i dette tidsrommet, både fordi indeksen er dyrere og fordi de tekniske signalene kan være mindre pålitelige.

Hvis du ikke har mulighet for å handle i dagtimene, anbefaler vi denne artikkelen om hvordan du kan trade om kvelden.

Handel i DAX-indeksen døgnet rundt

Viktig når du handler DAX-indeksen

Som med all trading er det viktige ting å være oppmerksom på når du åpner og stenger posisjoner. Hvis du liker å handle DAX, er det flere ting du bør være ekstra bevisst omkring.

Stop loss

Vi anbefaler at du ALLTID bruker stop loss for å begrense eventuelle tap uavhengig av hvilket marked du handler på. Det kan imidlertid være en god idé å ikke sette stop loss-ordrene dine for tight når du handler på volatile DAX. Dette er en vanlig feil hos en del tradere som vil ha en høyere risk/reward eller ikke har råd til å sette så store stop loss-ordre som ønskelig.

Hos Markets kan du ta posisjoner i DAX helt ned til 0,1 enhet. Dette gjør at du kan handle den tyske indeksen ti ganger billigere enn på mange andre plattformer, som ikke tilbyr handel med CFD-kontrakter i desimaler.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Unngå piggtråd-dager

DAX beskrives ofte som et villdyr, og det er lett å danne seg en oppfatning av at indeksen konstant beveger seg som en tornado. Faktum er imidlertid noe annet. DAX kan på enkelte dager være like kjedelig som høstværet i Stavanger.

Hvis du liker å trade mellom støtte- og motstandsnivåer kan disse dagene være glimrende handelsdager, men dersom du er mer opptatt av å følge trender bør du ha is i magen. Det er ikke uvanlig at tradere som utelukkende fokuserer på ett marked blir utålmodige og innbiller seg at ting kommer til å hende.

Tålmodighet, og det å vente på at det dukker opp handler som stemmer overens med egen strategi, er utrolig viktig hvis ikke handelskontoen din skal lide tap.

Al Brooks, den kjente price action-traderen, pleier å omtale konsolideringsdager som «barb wire». Hvis du ser på candlesticks-diagrammet på slike dager kan det ligne at søylene «snurrer» rundt det glidende gjennomsnittet (EMA 20), litt på samme måte som et piggtrådgjerde (se bildet nedenfor). Hvis du liker å handle på trender er det disse DAX-dagene du helst bør unngå.

Handle DAX-indeksen på flere timeframes

Mange daytradere handler utelukkende på én timeframe, eksempelvis 5-minuttersgrafen. Hvis du lider av utålmodighet, kan det være en god idé å handle på flere timeframes. Det kan faktisk godt være at det ikke skjer noe på 5-minuttersgrafen, men at det likevel utspiller seg spennende, tekniske signaler på 4-timersgrafen.

Det å analysere markedet på flere timeframes gjør også at du danner deg et bedre helhetsbilde av markedet og hvilken vei det sannsynligvis skal.

Andre ting å tenke på hvis du handler DAX-indeksen

 • Hold deg oppdatert på når kvartals- og årsrapporter, samt presentasjoner og nyheter som kan påvirke markedet, kommer. Du kan for eksempel bruke forexfactory.com til å holde styr på finanskalenderen. På disse tidspunktene kan det være fornuftig å stenge åpne posisjoner eller flytte stop loss-nivåer, alt avhengig av risiko og strategi.
 • Når du trader DAX foregår dette i euro. Derfor anbefaler vi at du handler indeksen fra en euro-konto hos din nettmegler. Hos Markets kan du selv velge hvilken valuta du ønsker å åpne kontoen din i. Dersom du har valgt en annen valuta enn euro kan du kontakte kundeservice og få hjelp til å åpne en egen euro-konto på bare noen få minutter.
 • Hvis du beholder en posisjon i lengre tid, legges det vanligvis til en “overnight interest”, altså en rente for å beholde posisjonen åpen fra én handelsdag til en annen. Dagsrenten er lav, men dersom du beholder en posisjon i flere måneder er det noe som kan merkes på kontoen.

Hvordan handler jeg DAX-indeksen?

Du kan handle DAX hos de aller fleste nettmeglere, blant annet Markets. Der kalles indeksen “Germany 30”, og vi foretrekker Markets av følgende årsaker.

 • Meget lavt spread (1,2 i skrivende stund).
 • Som investor og trader er du beskyttet av EUs finanslovgivning.
 • Intuitiv og meget brukervennlig handelsplattform med en lang rekke nyttige funksjoner.
 • Mulighet til å handle DAX i fraksjoner ned til 0,1. Dette gjør at du kan handle for veldig små beløp, eventuelt benytte store stop loss, og dermed minimere risikoen for store tap som nybegynner.
 • Mulighet for gearing opptil 20 ganger, hvilket betyr at du kun behøver å “satse” 5 % av ønsket eksponering.
 • Mulighet til å spekulere i både stigende og fallende markeder ved hjelp av CFD-kontrakter.
En av fordelene med å trade i DAX-indeksen hos Markets er at du kan handle indeksen i små fraksjoner.

Effektiv trading-strategi til deg som handler DAX-indeksen

En strategi som har vist seg å fungere i DAX er den såkalte «False break»-strategien. Strategien er både effektiv og enkel, og den tar utgangspunkt i flere ulike faktorer.

1. Identifiser en dobbeltbunn

Eksempelet nedenfor er noe forenklet, men det er dette du skal lete etter:

En dobbeltbunn er et klassisk tegn på en vending i markedet. Formasjonen kan ha forskjellig utseende, og bunnen til høyre kan også befinne seg på samme nivå eller litt høyere enn den venstre. I dette eksempelet er vi imidlertid på jakt etter en noe lavere bunn. Ønsket er at den høyre bunnen dykker rett under støttenivået (rød linje), før kursen raskt vender opp igjen.

Dette omtales som et «false break», og i slike tilfeller kan det være interessant å ta en lang posisjon (kjøpe) i markedet.

Hvis vi vender tilbake til bildet helt øverst i artikkelen, kan vi se at dette skjedde helt nederst på grafen (se også under). Legg merke til den store oppgangen som fulgte i kjølvannet av vårt «false break». Dette eksempelet virker godt til å illustrere potensialet med strategien.

2. Legg på RSI-indikatoren

Når du legger RSI-indikatoren på diagrammet, ønsker du at RSI viser en høyere bunn samtidig som kursen viser en noe lavere. Se eksempelet i bildet under. Du kan også benytte andre indikatorer som stochastics og MACD.

Bildet ovenfor viser hvordan det er et positivt kjøpsmomentum i markedet, selv om kursen viser det motsatte. I et slikt tilfellet er det plausibelt å si at RSI trumfer kursen.

3. En siste faktor

Hvis du tegner en horisontal linje fra den venstre til den høyre bunnen vil du IKKE at den høyre bunnen stenger under streken. Du vil ikke at det er mer enn en hale (det smale stykket på søylen) under den horisontale linjen (se bildet nedenfor).

I videoen nedenfor kan du se ulike strategier for hvordan du kan gå inn i markedet, men også hvordan du kan bruke formasjonen til å handle markedet i motsatt retning (dobbelttopp). Avslutningsvis i videoen viser vår svenske kollega på daytrading.se hvordan du benytter strategien i en live trade.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Avsluttende tanker om strategien

 • Undersøk hvilken trend markedet har i et større tidsperspektiv, da du gjerne vil følge den større trenden. Hvis markedet går opp på dagsgrafen, kan det være en god idé å lete etter dobbeltbunner på en mindre timeframe og gå lang i markedet.
 • Let etter disse mønstrene på ulike timeframes, du behøver ikke utelukkende å fokusere på én. På generelt grunnlag kan vi si at de tekniske signalene blir mer pålitelige jo større timeframe du benytter.

Lykke til med DAX-tradingen!

Ofte stilte spørsmål om DAX-indeksen

Hva er DAX-indeksen?

DAX (Deutscher Aktienindex) er er en indeks bestående av 30 store tyske aksjeselskaper som alle er notert på børsen i Frankfurt.

Hvordan kan jeg trade DAX?

Hos de aller fleste nettmeglere kan du spekulere i DAX-utviklingen gjennom CFD-er. Hos eksempelvis Markets får du konkurransedyktige priser på den tyske indeksen.

Hva er fordelene med å handle DAX?

Det er flere fordele forbundet med å handle DAX-indeksen, blant annet lave kostnader samt høy likviditet og volatilitet.

Del denne artikel