Dobbeltbunner og dobbelttopper

Utgitt: 17. oktober 2020

Dobbeltbunner og -topper er velkjente mønstre som ofte forekommer i finansmarkedene, særlig mot slutten av en trend. Toppene og bunnene er dermed med på å signalisere en mulig endring i markedssentimentet. Mønstrene former seg mange ganger på en slik måte at dobbeltbunnen ligner en stor ”W” og dobbelttoppen en stor ”M”. 

Nedenfor ser man et eksempel på gullprisen den 14. august 2015 på en 10-minuttersgraf. Eksempelet er riktignok noen år gammelt, men prinsippet er like gyldig i dag. Som du ser går prisen opp store deler av formiddagen frem til ca. klokken 13.10. Deretter vender prisen, men henter seg inn igjen omkring klokken 14.30. To timer senere har det dannet seg en dobbelttopp på grafen.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her
Gullprisen former en dobbelttopp den 14. August, og deretter faller markedet markant.
Gullprisen former en dobbelttopp den 14. august før markedet faller markant.

Eksempelet illustrerer argumentet innledningsvis: At vi ofte ser dobbelttopper oppstå i slutten av en oppadgående trend. Formasjonen oppfattes som et klart tegn på at kjøperne er i ferd med å miste interessen, og at det er på tide at selgerne tar over. Når den andre toppen er bekreftet og prisen er på vei ned, kan det ses som et tegn på at prisen skal enda lenger ned enn hvor den korrigerte tilbake etter forrige fall.

Bokstaver i grafen

Dobbelttopper minner ofte om en ”M” i formen. Som trader kan du handle i M ́ens andre ben, så snart bevegelsen er bekreftet. Tar du en short-posisjon i det aktuelle markedet på dette tidspunktet, kan det være potensial for en god avkastning.

Det er imidlertid viktig at du ikke handler blindt på slike dobbelttopper og –bunner. I seg selv er de nemlig sjeldent nok til at du kan forutse en utvikling med høy nok sannsynlighet. Derfor velger mange daytradere å supplere dette mønsteret med en indikator. Dette kan for eksempel være stochastics-indikatoren, som beskriver momentum i markedet. Hos Markets kan du benytte stochastics-indikatoren når du handler. Les for øvrig vår anmeldelse av Markets her.

Stochastics-oscillatoren lager en lavere topp samtidig med at prisen former en dobbelttopp. Dette er et divergencesignal, som av mange daytradere oppfattes om et salgssignal.
Stochastics-oscillatoren lager en lavere topp samtidig med at prisen former en dobbelttopp. Dette er et divergencesignal, som av mange daytradere oppfattes om et salgssignal.

På skjermbildet ovenfor ser du at momentumindikatoren under prisgrafen former en lavere topp. Dette er markert med en grønn pil. Samtidig med dette former prisen en dobbelttopp. Dette mønsteret, hvor indikatoren mister styrke samtidig med at prisen former en dobbelttopp- eller bunn, kalles også ”divergence” og brukes av daytradere over hele verden.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

På samme måte som bokstaven “M” på en kursgraf kan hjelpe deg med å sette vellykkede short-posisjoner, kan en “W” også være attraktiv å identifisere. W-en formes ofte når det dannes dobbeltbunner. Klarer du å identifisere dobbeltbunnen tidlig, er det når bokstavens siste “strek” oppover begynner å formes at du skal gå lang i markedet.

Del denne artikel