Meme stocks – En sikker måte å tape penger på?

Utgitt: 9. august 2022

Hong Kong-baserte AMTD har pustet nytt liv i debatten om meme stocks. Miniaksjen steg voldsomt i starten av august og var kortvarig opp 14 000 prosent. Alt basert på en internett-hype uten bunn i selskapets virkelige forretning. De seneste dagene har også meme-klassikerne GameStop og AMC våknet til liv. Men kan du egentlig tjene penger på å trade meme-aksjer?

Som daytrader kan det være spennende og, ikke minst, fristende å kaste seg over de såkalte meme-aksjene. Den voldsomme volatiliteten gjør det mulig å hente ekstrem gevinst på kort tid. Samtidig får mange investorer følelsen av at de «lurer» de store hedgefondene fordi de sitter på «spesiell innsikt i aksjekursen» fra sosiale medier.

Som regel er imidlertid virkeligheten en helt annen.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

En undersøkelse av hvordan privatinvestorer handler (retail trading data) viser at de aller fleste daytradere selger meme-aksjer for tidlig og kjøper alt for sent (graf lenger nede i artikkelen). Det betyr at det er de store hedgefondene som igjen kan le hele veien til banken, mens private tradere sitter igjen med tap.

Aksjeanalytikeren Joe Marwood har sett nærmere på den mest omtalte meme-aksjen av dem alle: GameStop. Selskapet og aksjen var på alles lepper gjennom vinteren 2021 og gjorde, ifølge mainstream-media, privatinvestorer rike. Hedgefondene, derimot, kunne man få inntrykk av at ble gravlagt.

Omvendt historie

Hypen omkring meme-aksjene startet for alvor da Reddit-brukere på r/wallstreetbets i januar 2021 forårsaket en såkalt shortskvis i GameStop (GME). Dette medførte at aksjekursen steg markant, og det hele oppstod i bakkant av en kommentar fra Citron Research som forutsa at aksjen skulle ned. Det skjedde imidlertid ikke; kursen steg i stedet for 1500 prosent på få dager og den store volatiliteten førte til at handelen ble stoppet ved flere tilfeller.

Ifølge Dow Jones markedsdata ble det handlet flere enn 175 millioner GameStop-aksjer 25. januar 2021. Til sammenligning lå gjennomsnittsvolumet for de siste 30 dagene opptil 25. januar på 29,8 millioner aksjer. Noen av dem som investerte i aksjen var, ifølge mediene, unge tenåringer som tjente seg søkkrike på å lure de store hedgefondforvalterne.

En nærmere titt på tallene viser imidlertid at de unge privatinvestorene ikke fikk mye ut av å GameStop-spekulere. Privatandelen av handelsvolumet var også oppsiktsvekkende lav.

I diagrammet nedenfor ses det tydelig at de private traderne attpåtil solgte mens aksjen steg og kjøpte aksjer når kursen raste.

meme stocks retail trading
Blåfarget linje viser perioder hvor privatinvestorene var optimistiske og kjøpte. De røde områdene er perioder hvor de private solgte. Grafen i bunnen viser volumet som de private stod for (under 10 %). Dette indikerer at det ikke var private aktører som pumpet prisen opp. Kilde: Decodingmarkets.com
Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

I de første dagene av februar 2021 forsøkte gjennomsnitts-traderen å gripe den «fallende kniven» mens aksjen styrtet fra 300 dollar til ca. 50 dollar. Da aksjekursen snudde 24. februar solgte privatinvestorene altfor tidlig.

Les artikkel om hvordan du griper fallende kniver på finansmarkedene.

Hvem tjener penger på meme stocks?

Registrene over institusjonelle beholdninger viser at 120 fond økte deres lange posisjoner i GameStop i løpet av vinteren 2021. De største aktive kjøperne var Jane Street (+302 000 aksjer), Arrowstreet Capital (+169 000), JP Morgan (+117 000) og CTC (+117 000).

Det var altså de store markedsaktørene som stod for størstedelen av handlene – og skovlet inn det meste av gevinsten. De private investorene stod kun for brøkdeler av handelen samtidig som de led store tap.

Dette er naturligvis ikke ensbetydende med at du ikke kan tjene penger på meme stocks, men det er viktig at du setter deg grundig inn i hvordan «spillet» foregår.

Les mer om meme-aksjer og hva som kjennetegner dem her.

Noen av markedets mest populære meme-aksjer inntil videre har vært:

  • GameStop (GME)
  • United States Steel Corporation (NYSE:X)
  • Palantir (NYSE:PLTR)
  • AMC Entertainment (AMC)
  • Avis Budget Group (CAR)

Alle de ovenfornevnte aksjene kan du handle med gearing hos nettmegleren Markets.com.

Del denne artikel