Fem tips til trading-nybegynneren

Utgitt: 10. august 2022

Å trade krever en lang rekke ferdigheter. De færreste klarer å utvikle evnen til å trykke på kjøps- og salgsknappen på de riktige tidspunktene ofte nok til å bli lønnsomme tradere. Men det ER mulig, og med disse tipsene får du de beste forutsetningene for å komme godt i gang.

Danske Kasper Kongshøj har tradet aktivt i snart ti år, og han er derfor ingen nybegynner lenger. Til vår danske søsterside kommer han likevel med flere tips til hva han ville fokusert på hvis han kunne skru tiden tilbake.

Det er ikke sikkert du må helt tilbake til skolebenken, men for å bli en god trader kreves det at du trener, repeterer, studerer og leser.

Tips 1: Tren øyne og hjerne

Når du trader bruker du hjernen og øynene. Av den grunn bør begge deler trenes, og det kan du blant annet gjøre på følgende to måter:

Print ut og studer kursgrafer

Slå på printeren og skriv ut kursgrafer av de markedene som du ønsker å handle. Når du sitter med grafene foran deg, begynner du å identifisere og markere alle signaler som du kan finne. På den måten blir øynene dine (i relaiteten hjernen) bedre og bedre til å gjenkjenne grafkombinasjoner.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Poenget kan illustreres ved hjelp av Formel 1-logoen nedenfor:

Hvordan leser du logoen? Kanskje ser du også en hvit F med noen røde fartsstriper? Og et svart område i midten som er vanskelig å definere?

Men hva skjer hvis du nærstuderer logoen, eller i alle fall det svarte området i midten? Jo flere ganger du ser på bildet, jo lettere blir det for hjernen å registrere at det svarte feltet faktisk forestiller noe.

Har du sett hva det er?

Korrekt. Et 1-tall.

Med tiden blir hjernen bedre til å gjenkjenne mønster. Den vanskelige jobben som den bevisste hjernehalvdelen strever med, overtas av den intuitive delen og gjør prosessen enklere og enklere. Det er akkurat det samme som skjer når du lærer å sykle, stå på ski etc.

Og trade, naturligvis.

Nedenfor ser du et eksempel på hvordan Kasper Kongshøjs kursgrafer kan se ut.

Candlestickgraf (5-minutters) i euro mot britiske pund.

Når Kongshøj trener øynene holder han noe foran grafen. Deretter drar han langsomt mot høyre. Når øynene oppfatter hvert candlestick, trenes de konstant til å revurdere situasjonen. Signaler eller setups som identifiseres markeres med penn direkte på grafen.

Med noen timers daglig øving i et par måneder vil du kunne spotte handelssignalene innenfra. Den intuitive delen av hjernen overtar altså styringen.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Meditasjon

En annen måte å trene hjernen på er ved hjelp av meditasjon.

Bruk gjerne disse to øvelsene:

  • Bruk fem minutter hver morgen til å meditere. Innta posisjon og forsøk å fokusere 100 % på pusten din. Hvis du oppdager at tankene begynner å fly, bringer du dem stille og rolig tilbake til pustingen. Slik trener du evnen til å bevare fokus og holde fokus, oppdage når fokus svikter og ta tankene tilbake til det vesentlige.
  • Bruk noen minutter før sengetid på en body scan for å koble hjernen sammen med resten av kroppen. Legg deg på ryggen, lukk øynene og trekk pusten rolig. Deretter flytter du de bevisste tankene dine mot områder på kroppen som berører overflaten du ligger på. Bevar fokus på hvert kontaktpunkt i fem inn- og utpust før du går videre.

Hensikten med øvelsene er å gjøre hjernen så sterk som mulig. Det vil hjelpe deg med å holde hodet kaldt i pressede situasjoner når du trader.

Tips 2: Finn din nisje i markedet

Ifølge Kasper Kongshøj må en nybegynner gjennomgå tre faser før han eller hun kan kalle seg en trader.

  • Trening, test og utvikling
  • Tjene penger i en definert tidsperiode
  • Vekst
Abonner på vår YouTube-kanal og se spennende tradingvideoerKlikk her

For å ta skrittet fra første til andre fase, hvor du blir i stand til å «live to fight another day», kreves grundig testing. Målet er å finne din nisje, og veien dit går gjennom eksekvering av hvert eneste markeds-setup. Avkastningen noteres inn i Excel eller lignende regneprogrammer (se eksempel under).

Etter at du har gjennomført 30 trades med alle strategier som du ønsker å handle, analyserer du resultatet. Dette er en ekstremt effektiv metode, for her blir du bevisst om sannheter om deg selv og tradingen din.

  • Du oppdager hvilke strategier som du tjener penger på.
  • Du blir bedre til å identifisere og handle hvert setup.
  • Du får større tillit til markedet og dine egne tradingstrategier.

Når du danner deg oversikt over tradingen din vet du med en viss statistisk sikkerhet hvilke strategier som er lønnsomme. Det gjør også at du vil oppleve at det blir enklere å komme gjennom de tyngre tradingperiodene, fordi du vet at planen din fungerer i lengden.

Tips 3: Beskytt deg selv og skap et fundament

Et av Kasper Kongshøjs trading-prinsipper heter sikkerhet, underholdning og lønnsomhet. Det betyr at før du kan bli profitabel i markedene bør du beskytte deg selv som trader. Stop loss og risikostyring kan være kjedelige emner, men de er ubeskrivelig viktige.

Når du beskytter deg gjennom stop loss, betyr det at du har en vei ut av posisjonen allerede når du åpner den. Det potensielle tapet bør aldri være mer enn to prosent av kapitalen din hvis du vil ha de beste forutsetninger for at tradingen skal være bæredyktig.

Og for å kunne bli en lønnsom trader er tradingen nødt til å være morsom. Derfor er det, ifølge Kongshøj, viktig at du finner en arbeidsgang og -metode som passer deg og ditt humør.

Hvis du vil lære mer om handelssignaler, strategier, risikostyring og mer, finner du massevis av informasjon i Daytrader.nos gratis e-kurs.

Meld deg på Kickstart din daytrading her.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Tips 4: Anerkjenn teori – fokuser på praktikk

Finansmarkedene er en enorm munnfull. Vil du lykkes på børsen må du sette deg grundig inn i tingene. En god start er å lese bøker, og en av Kasper Kongshøjs favoritter er Jack Schwagers Market Wizards. Faktisk anbefaler dansken at du starter med bokens siste kapittel. Her oppsummeres 42 kritiske punkter for hva som kreves av en trader.

Også etterfølgeren, The Little Book of Market Wizards, er en bok som står i Kongshøjs bokhylle.

Klikk her hvis du vil se hvilke trading-bøker vi anbefaler.

Det er imidlertid ikke slik at Kasper Kongshøj mener du skal være utlært før du starter med å trade for penger. Det er for det første umulig og, for det andre, kommer noe av den aller beste læringen gjennomå prøve og feile med egne penger.

Les gjerne bøker, men ikke glem praktikken.

Ei heller er det slik at du behøver å ha et stort beløp å starte med. Kapital har ingen sammenheng med evner og resultater. I starten må du imidlertid være bevisst om at du kommer til å begå feil, og da er det tross alt bedre å tape hele innskuddet på 5000 kroner tre ganger i stedet for ett stort blowup på 30 000 kroner.

Sørg for å velge en nettmegler hvor omkostningene er lave, samtidig som handelsplattformen er brukervennlig og har de grafvisninger og verktøy som du behøver. Utvalget er enormt, så det er viktig at du bruker litt tid på å finne den riktige megleren.

Daytrader.no anbefaler Markets.com. Nettmegleren tilbyr fornuftige priser, et stort utvalg produkter og lave minimumsinnskudd.

Les anmeldelse om Markets.com her.

Tips 5: Struktur

Kasper Kongshøjs siste tips handler om viktigheten av å strukturere dagen.

Siden denne teksten henvender seg til nybegynnere, så antar vi at du har jobb eller skole å passe. Bruk derfor noe av tiden mens du spiser frokost til å printe ut gårsdagens utvikling på favorittmarkedene dine og legg dem klar til senere.

Før du stikker ut døren på morgenen allokerer du fem minutter til den første av mindfullness-øvelsene nevnt ovenfor.

Når du kommer hjem kan du finne frem grafene som du printet ut på morgenen. Bruk litt tid på å studere dem (beskrevet i det første tipset i artikkelen) før du setter deg til rette og handler litt i de store indeksene eller valutakryssene.

Før sengetid passer det perfekt å gjennomføre den andre mindfullness-øvelsen. Den gjør det kanskje lettere å falle i søvn, i tillegg til å gjøre deg til en bedre trader.

I helgene kan du evaluere handlene dine og tilegne deg mer viten gjennom f.eks. bøker og tradere på SoMe/YouTube. Her finnes det en nesten utømmelig mengde innhold, og mye av det er av god kvalitet.

Abonner på vår YouTube-kanal og se spennende tradingvideoerKlikk her

Lykke til!

Del denne artikel