Kjøp Chainlink [LINK] – Den største tilbyderen av blockchain oracles

Utgitt: 10. november 2023

Chainlink (LINK) ble lansert i 2017 av Sergey Nazarov og Steve Ellis. Målet med Chainlink er å koble den desentraliserte verdenen av blockchain med den virkelige verden ved å tilby et desentralisert orakelsystem. Chainlink fungerer som en bro mellom smart contracts på blockchain og eksterne datakilder, API-er og betalingssystemer.

Chainlink har et bredt spekter av bruksområder, inkludert forsikring, finans, forsyningskjeder, og mye mer. Den fungerer som en bro mellom den desentraliserte verdenen av blockchain og den virkelige verden, muliggjør bruken av smarte kontrakter i forskjellige sektorer. Nettverket har sin egen kryptovaluta, LINK. Denne er tilgjengelig for handel på diverse handelsplattformer, deriblant Markets.

Hos Markets spekulerer du i verdien på Link, men du har ikke direkte eierskap av mynten. Det betyr at du ikke kan bruke Link som betalingsmiddel. Men som spekulant er dette ikke mer enn en teknikalitet som slett ikke påvirker avkastningen din

LINK brukes til å kompensere ‘node operators’, som er ryggraden til hele Chainlink-nettverket. De deltar i de desentraliserte orakelnettverkene og tillater ingeniører å hente ekstern data sikkert og pålitelig. De er ansvarlige for at smartkontraktene på tvers av alle blockchains har tilgang til data fra den ekte verdenen slik de fungerer som de skal. Eksempelvis bruker Chainlink et stort antall node operators for å drive et bredt spektrum av desentraliserte price feed-orakelnettverk i produksjon, som per nå sikrer over 22 milliarder dollar i verdi for ledende desentraliserte finansområder som Synthetix, Aave, Compund og mer.

LINK er bygget på Ethereum-plattformen, hvorfor LINK er underlagt plattformens protokoller. Tanken bak betalingsfunksjonen til LINK er at den skal betale for visse aktiviteter på blockchainen, ikke som betalingsmiddel for dagligdagse transaksjoner som Bitcoin og Ethereum.

Hvordan kjøpe LINK?

Chainlinks valuta, LINK, handles på flere plattformer verden over. En av disse handelsplattformene, som også er underlagt den EU-baserte finanslovgivningen, er handelsplattformen Markets. Som kunde er du sikret tryggere forhold når megleren er EU-godkjent, noe som ikke er tilfellet for mange andre plattformer som tilbyr deg å spekulere i kryptovaluta.

Hvis du vil bli bedre kjent med Markets, kan du lese mer om nettmegleren i vår omfattende anmeldelse. I videoen nedenfor kan du se hvordan du kan trade kryptovaluta hos Markets.

Etter at du har satt inn penger, eller tester Markets gjennom demokontoen deres, kan du søke etter «Chainlink» eller «LINK». Du finner også frem til LINK ved å klikke deg inn i Markets kryptovaluta-seksjon i menyen til venstre på handelsplattformen. Dersom du tror kryptovalutaen stiger, og vil kjøpe LINK, klikker du «Buy». Tror du imidlertid at verdien faller, og har lyst til å shorte, velger du «Sell». Du kan for øvrig lese mer om shorting her.

Kjøpe LINK som kontrakt

Det er en rekke fordeler å handle kryptovaluta som LINK som en CFD-kontrakt. For det første slipper du å sette seg inn i hva det innebærer å ha en «wallet» samt andre tekniske aspekter ved å faktisk eie LINK. I tillegg får du fordelen av å kunne handle på en børs som er underlagt EU-basert lov, noe som gir deg grunnleggende rettigheter som forbruker. Én av disse rettighetene er den viktige investorbeskyttelsen. Hvis nettmegleren du benytter går konkurs, er du med denne sikker på å få tilbake pengene dine, i alle fall opptil et visst beløp. Hos Markets går grensen i skrivende stund på 20 000 euro, i overkant av 200 000 kroner. Hos flere av de nye kryptovalutabørsene hvor du faktisk handler med – og eier – kryptovalutaen har du ikke denne garantien.

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Et annet problem er at kryptovalutabørser er utsatt for hackerangrep. Et slikt angrep kan i verste fall resultere i at du mister alle pengene dine. I 2014 ble verdens største bitcoin-børs (den gang), Mt. Gox, hacket. Det førte til at omtrent 460 millioner kunde-dollar gikk tapt. Siden den gang har flere børser blitt utsatt for lignende angrep. Blant annet gikk den sørkoreanske Youbit-børsen konkurs etter at hackere stjal omkring en halv milliard dollar. Hvis du ikke behøver LINK til noe, men kun vil spekulere i prisutviklingen, anbefaler vi ikke å kjøpe «ekte» LINK på en kryptobørs. Du oppnår nøyaktig samme verdistigning med en kontrakt som følger prisutviklingen. Til gjengjeld slipper du risikoen ved å handle på en uregulert børs.

Hva koster det å kjøpe Chainlink (LINK)?

Hvis du handler LINK som en CFD-kontrakt, for eksempel på Markets, er det som regel kun én handelsomkostning. Denne kalles for «spread» og er forskjellen mellom kjøps- og salgspris. Nedenfor kan man se hvordan spreadet for LINK ser ut på Markets:

Som du kan se er forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen til LINK på 0,15 dollar, eller 15 cent. Det vil si at dersom du kjøper og selger én LINK umiddelbart etter hverandre, koster det deg 15 cent. Spreadet på kryptovalutaen hos Markets ligger altså på 14,5756 – 14,4862 = 0,0894 dollar.

I tillegg til spreadet må du også betale en mindre daglig rente («overnight interest») hvis du sitter med posisjonen over natten. Denne renten varierer mellom ulike produkter, men du finner den opplyst under fanebladet «Instrument details» inne på produktet du trader.

Hvorfor kjøpe Chainlink (LINK)?

Ikke bare er LINK verdens tolvte største kryptovaluta mål på market cap, men det er også LINKs unike egenskap som oracletilbyder som gjør tokenen så interessant. Under presenterer vi tre grunner til å vurdere å kjøpe LINK:

  • Chainlink er et av de mest anerkjente og populære orakelnettverkene i kryptoindustrien. Orakelnettverk er nødvendige for å koble smart contracts til data fra den virkelige verden. Chainlink er ledende på dette området, og det er sannsynlig at etterspørselen etter orakeltjenester vil fortsette å øke i fremtiden.
  • Chainlink har en sterk partnerbase. Chainlink samarbeider med en rekke store bedrifter og organisasjoner, inkludert Google, IBM og SWIFT. Dette vitner om at Chainlink-teknologien er akseptert av det tradisjonelle næringslivet.
  • Chainlink har en begrenset total menge LINK tokens. Dette er ikke unikt for en kryptovaluta, men det betyr at LINK er en deflasjonsvaluta, som kombinert med det første punktet kan medføre enda sterkere vekst over tid.

Men i likhet med alle former for trading er det ingen garanti på at prisen vil stige. Du kan følge med på kursutviklingen under eller besøke coinmarketmap.com.

 


 

Slik kan du kjøpe Chainlink (LINK) med en wallet

Har du valgt å kjøpe LINK på «den enkle måten» (som CFD-kontrakt), behøver du ikke å lese resten av teksten. Her fokuserer vi på hva du skal gjøre hvis du vil kjøpe og oppbevare LINK i en wallet. Dette kan være utfordrende og komplisert, noe de følgende avsnittene vil vise.

Før du kjøper LINK er det viktig at du er fortrolig med hvordan en «wallet» fungerer – både når det kommer til transaksjoner og programvare. Å handle kryptovaluta kan være brutalt. Én feil kan være nok til å tape alt du har innestående på kontoen. Risikoen blir imidlertid langt mindre hvis du følger guiden nedenfor og har en forsiktig tilnærming til området.

En Chainlink-wallet er en programvare som oppbevarer verdien du har i LINK. Slike wallets eksisterer som applikasjon til PC-en, som app til mobilen eller som en såkalt «hardware wallet» eller en online børs.

Hva er private og public keys?

nøkkel

Når du har opprettet en LINK-wallet mottar du en private key. Dette er nøkkelen til din wallet. Hvis andre får tak i denne, vil de ha full tilgang til wallet-en og innholdet i den. Når du lager din egen wallet blir du bedt om å ta en kopi av den tilhørende private key.

Det er opp til deg selv hvordan du vil oppbevare din unike private key. Det er dessverre flere eksempler på at brukere har glemt hvor de har oppbevart koden. I så fall er det ingen måte å gjenopprette denne på, og pengene i wallet-en er derfor tapt hvis du mister koden.

Noen brukere velger å skrive ut deres private key og oppbevare den offline. Har du en større mengde LINK kan du velge en hardware wallet, som vi snakker mer om litt lengre ned.

Etter at du har lastet ned en wallet og sikret din private key kan du overføre penger. Før det bør du imidlertid innen gjøre deg kjent med hvordan LINK-transaksjoner fungerer. Walleten din genererer automatisk en rekke mottakeradresser, såkalte «public keys». I motsetning til private keys kan public keys distribueres uten risiko. Betalinger til disse adressene vil bli sendt til din wallet.

Sikker overføring

Selv om det er sjeldent, har du sikkert hørt skrekkhistorier om personer som har mistet titusenvis av kroner på grunn av en feil overføring. Her er en liste over ting du bør være oppmerksom på i den forbindelse:

  • Copy-paste wallet-adressen. Aldri skriv den ut selv. Adressene er lange og inneholder både små og store bokstaver. Én feil når du taster inn adressen vil resultere i at pengene dine er borte for alltid. Det finnes ingen mulighet for å føre pengene tilbake igjen.
  • Sjekk transaksjonsgebyret. En god wallet viser alltid hva gebyret er i dollar og cents. Forsikre deg om at gebyrets størrelse virker rimelig.
  • Dobbeltsjekk adressen. Når du har kopiert inn adressen som du vil sende LINK til, så sjekk den om og om igjen inntil du er helt sikker på at den er korrekt. Hvis du ser på de første og siste sifrene, kan du sikre deg at den har blitt kopiert riktig.
  • En god wallet bekrefter også adressen du sender til. Det minimerer risikoen for at malware fanger opp og erstatter adressen du overfører til.

Vi oppfordrer deg til å foreta en testtransaksjon. Det kan derfor være en god idé å sende en liten mengde LINK for å sikre at du har forstått transaksjonsprosessen og ikke glemmer de viktige detaljene. En slik test kan fungere som en forsikring på at alt går som det skal når du senere sender større beløp.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Ønsker du en enkel måte å beskytte dine LINK på, kan du overlate det til børsen som du handler på. Dette medfører imidlertid noe risiko, blant annet i forhold til den plattformen som man har valgt. Eksempelvis har man tidligere sett at Mt Gox-børsen ble hacket, noe som resulterte i at brukerne tapte ca. en halv milliard dollar. Det er også en risiko for digitalt tyveri, hvilket var tilfellet med Bitfinex-børsen.

Hardware-wallets er en av de sikreste måtene som du kan oppbevare LINK på. Disse wallet-ene genererer og oppbevarer din private key offline, og er ikke eksponert mot en nettilkoblet data eller mobil. Hvis du oppbevarer kryptovaluta offline reduseres sannsynligheten for digitalt tyveri – en av de største risikoene for kryptovaluta-investorer. De to mest respekterte hardware-wallets for kryptovalutaer er Trezor og Ledger Nano S.

Som du kan se er det innviklet og teknisk å kjøpe Chainlinks “fysiske” kryptovaluta. Hvis du kun vil spekulere i prisutviklingen anbefaler vi, som tidligere nevnt, at du gjør dette gjennom en CFD-kontrakt. Du kan både selge og kjøpe LINK – og mange andre kryptovalutaer – hos den EU-regulerte handelsplattformen Markets.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Chainlink (LINK)?

Chainlink er en desentralisert orakeltjeneste som muliggjør smarte kontrakter på blokkjeder å få tilgang til eksterne data og off-chain informasjon på en sikker måte. LINK er kryptovalutaen som brukes på Chainlink-plattformen for å betale for tjenester og incentivere node-operatører. Den spiller en sentral rolle i å koble blokkjeder med den virkelige verden gjennom pålitelige informasjonskilder.

Hvor kjøper jeg LINK?

Du kan kjøpe LINK på en handelsplattform (som CFD-kontrakt) eller på en kryptovalutabørs. I denne artikkelen viser vi hvordan du kjøper LINK på en trygg handelsplattform, som f.eks. Markets.

Hva koster LINK?

Prisen på LINK varierer over tid. Du kan følge den aktuelle kursen i vår utfyllende artikkel om Chainlink.

Hvordan kjøper jeg LINK?

Den enkleste måten å kjøpe LINK på er ved å opprette en konto hos en nettmegler, f.eks. Markets. Etter at du har åpnet en konto og satt inn penger kan du søke etter «Chainlink» eller «LINK» i søkefeltet.

Les vår anmeldelse av Markets her.
Del denne artikel