Strategi: Lær å ta gevinst med disse tre metodene

Utgitt: 29. desember 2021

Å ta gevinst er noe mange tradere synes er utfordrende. Å ta gevinst på riktig tidspunkt er enda vanskeligere. Mange er redde for å selge for tidlig, mens andre er redde for å selge for sent. Men når skal du egentlig si deg fornøyd og stenge en vinnende handel?

Mange suksessfulle tradere hevder at en velfungerende exit-strategi er viktigere enn hvordan de kommer inn i en posisjon. Til tross for dette finner du klart mest innhold om entry-strategier rundt omkring på nettet.

Vil du lære mer om trading? Vårt gratis e-kurs hjelper nybegynnere trygt i gang.

Noe av det aller viktigste å akseptere for deg som handler aktivt, er at du aldri vil komme deg ut av en posisjon på det helt perfekte tidspunkt. Dette er heller ikke jobben din. Den er til gjengjeld å oppnå god avkastning sammenlignet med risikoen du påtar deg, samtidig som du følger strategien din.

Det er imidlertid avgjørende at du har en forhåndsdefinert plan for når du skal innkassere en gevinst. Til syvende og sist er det gevinstene som får kontoen din til å vokse.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Videoen nedenfor dykker ned i tre konkrete exit-strategier. Men husk også å lese artikkelen, da tekst og video komplementerer hverandre.

 

Metode 1: Fast risk/reward

Den aller enkleste exit-strategien å benytte er å peile etter et fast nivå hvor du tar gevinsten. Det kan for eksempel være at du arbeider med et risk/reward-forhold på 1:2. I et slikt tilfelle skal den potensielle gevinsten være dobbelt så stor som det eventuelle tapet.

Det betyr med andre ord at dersom du taper 1000 kroner hvis stop loss-nivået ditt nås, skal du stenge posisjonen din (take profit) dersom gevinsten når 2000 kroner. Se eksempelet nedenfor:

Dette eksempelet benytter en risk/reward på 1:2. Dersom kursen når toppen av det grønne feltet, så vinner du dobbelt så mye som du taper hvis kursen faller til bunnen av det røde feltet.

Med denne strategien kan du tape halvparten av handlene dine og fortsatt gå i pluss. Det er naturligvis også mulig å benytte en høyere risk/reward, eksempelvis 1:4. Vi anbefaler at du som minimum holder den til 1:2, slik at gevinstene dine alltid er større enn tapene.

+ Enkel å bruke og følge

– Bruker ingen teknisk analyse og du risikerer å gå glipp av potensiell oppside

Metode 2: Ta gevinst når kursen stenger under et glidende gjennomsnitt

Dette er en populær strategi som benyttes av mange profesjonelle tradere. Noen velger å ta gevinst (eller delgevinst) når kursen stenger under glidende gjennomsnitt 10 eller 20, men du kan også benytte andre nivåer. Bildet nedenfor viser et eksempel med glidende gjennomsnitt 10:

Ta gevinst når kursen stenger under glidende gjennomsnitt 10 (blå linje).

Test gjerne med forskjellige glidende gjennomsnitt og finn ut hvilket som fungerer best med din tradingstrategi. Med lavere verdier (f.eks. 10) kommer du tidlig ut. Til gjengjeld risikerer du at trenden fortsetter og at du går glipp av ytterligere gevinst.

Høyere verdier (f.eks. 20) betyr at du kommer ut av posisjonen litt senere, men du har større mulighet for å bli ombord i lengre tid i en potensiell trend. Mange langsiktige investorer benytter strategier hvor de stenger posisjonene sine hvis kursen stenger under glidende gjennomsnitt 200.

+ Du «tvinges» til å forbli i markedet til det svekkes

– Risiko for å bli stoppet ut tidlig i en trend hvis kursen gjør et tilfeldig pullback. Hvis kursen stenger langt under et glidende gjennomsnitt risikerer du å gå glipp av mye gevinst.

Maksimer din tro på markedet med børshandlede produkter fra Societe Generale

Metode 3: Ta gevinst ved et Fibonacci extension-nivå

Dette er en strategi for noe mer erfarne tradere. Kurser har ofte en tendens til å vende ved såkalte Fibonacci extension-nivåer, og de vanligste er 61,8 %, 100 %, 161,8 %, 200 % og 261,8 %.

Du kan velge å ta gevinst ved ulike nivåer, som 1 og 1,618. Hvis du selger ved 1, er dette 100 % av lengden på den foregående trenden. Se eksempel nedenfor:

Legg merke til hvordan kursen reagerer, og snur, når den når 100 % av foregående trend.

Fibonacci-forholdene oppstår mange steder i hverdagen og naturen. Du finner dem blant annet i galakseformasjoner, arkitektur og hos planter. Blant annet derfor tror noen tradere at de samme forholdene kan ha innflytelse og betydning på finansmarkedene.

Hvis du vil prøve å handle med Fibonacci extension-nivåer, så anbefaler vi at du ser videoen øverst i artikkelen. Der gjennomgår vi strategien mer detaljert.

+ De selger ved nivåer hvor kursen har en tendens til å snu, og det gir mulighet for å selge «på toppen»

– Avansert strategi. Hvis du tegner inn nivåene feil, blir resultatet tilfeldig

Øvrige tanker om strategien

Husk at du kan benytte mer enn én exit-strategi. For eksempel kan du ta delgevinster ved hjelp av flere forskjellige metoder. Hvorfor ikke teste alle de ovenfornevnte strategiene i praksis? Husk imidlertid at de ikke utgjør noen endelig fasit, men bruk dem som inspirasjon. Det er ikke sikkert at de passer perfekt til deg, så det er viktig at du prøver dem og ser hvordan de fungerer til din måte å trade på for deretter å tilpasse dem.

Lyst på flere strategier?

Lær å trade med flere effektive strategier i vårt kostnadsfrie e-kurs «Kickstart din daytrading».

E-kurset er laget av daytrader.no i samarbeid med søstersidene våre i Danmark og Sverige. Tilsammen er vi Skandinavias største nettverk for tradere.

I «Kickstart din daytrading» har vi brukt all vår kunnskap og samlet de metodene som vi anser for å være de beste for deg som vil lære mer om daytrading.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

I kurset lærer du blant annet hvordan du handler med flere effektive og velfungerende strategier. Du lærer også mer om risikostyring og psykologi – to helt avgjørende faktorer hvis du ønsker å bli en suksessfull trader. Vi fokuserer på pedagogikk og effektivitet, og vi håper at kurset er både inspirerende og tidsbesparende.

Les mer om kurset og meld deg på her.

Del denne artikel