Dot com-boblen

nasaq-boble-300x184
NASDAQ i perioden rundt IB-boblen.

I siste halvdel av 90-tallet var internett fortsatt en glovarm nyhet, og det skortet ikke på personer og selskaper som håpet på suksess med de mange mulighetene internett åpnet opp for. Gjennom internett kunne man nå kundene på en helt ny måte, og det var tilsynelatende ingen grenser for hvor mange mennesker man kunne få inn i butikken sin. Såfremt man henvendte seg til hele verden gjennom internett. Den amerikanske teknologiindeksen, NASDAQ, ble raskt fylt med selskaper som bygget på disse nye forhåpningene, og den 10. mars 2000 var NASDAQ fordoblet sammenlignet med et år før.

Problemet var imidlertid at mange virksomheter i NASDAQ-indeksen reelt sett hadde meget liten verdi. De var kun bygget opp rundt forventninger, og hadde til og med investert deres ekspansjon med lån fra håpefulle investorer som aksepterte meget store underskudd.

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her

Fra 2000 til 2002 bristet boblen. Den 9. oktober 2002 falt NASDAQ til et historisk lavt nivå, og nådde en kurs på 1114,11. Fallet fikk senere navnet «Dot com-boblen», eller «IT-boblen».

Videoen nedenfor er en dokumentar som viser historien rundt «dot com-boblen».

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Et av de klassiske eksemplene på et «dot com-selskap» som sprakk under krisen, var det engelske tøy- og kosmetikkselskapet Boo.com. Siden gikk på luften i 1999, og firmaet brant 135 millioner dollar i løpet av de første 18 månedene. Boo.com sitt problem var imidlertid klassisk for de første internettbutikkene. Siden brukte tung flash-teknologi, som skulle gi brukerne en 3D-opplevelse av shopping på nettet. På det tidspunktet hadde de fleste internettbrukerne meget trege forbindelser, og handel på Boo.com var derfor preget av lange ventetider og nedbrudd. Boo.com var langt ifra alene om å styrte under «Dot com-crashet». Butikker som Webvan.com, Beautyjungle.com, Pets.com og Rimoteca.com, er alle eksempler på selskaper som lånte millioner av dollar, men som aldri klarte å skape en forretning ut av det.

Del denne artikel
Tags: , , ,

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære