Unngå markedets fallgruver – Fem vanlige tradingfeil

Utgitt: 2. juli 2021

Det snakkes ofte om hva du bør gjøre for å lykkes som trader. Like viktig er det å være bevisst om hva du IKKE bør gjøre. Ingen tradere er feilfrie, men oppmerksomhet på vanlige tradingfeil gjør at du ikke kommer alfor galt avsted.

På finansmarkedene lurer massevis av feller. Noen av dem er opplagte og unngås av de fleste, mens andre er vanskeligere å få øye på. Av den grunn er det også flere vanlige tradingfeil som begås av selv de beste og mest erfarne markedsaktørene.

pass på tradingfeil
Gjør du altfor mange av de samme feilene kan det sende handelskontoen din i graven.

Heller ikke du vil unngå å gjøre tradingfeil når du trer ut på markedet. Har du derimot et ønske om å tjene penger på tradingen, er det viktigt at du lærer av feilene når du begår dem. I denne artikkelen tar vi en titt på noen av de vanligste feilene blant nye tradere.

Kanskje får du også en idé til hvordan du unngår dem.

I vårt nye e-kurs lærer du blant annet om enkle, konkrete strategier som kan bedre mulighetene for suksess for nye tradere. Les mer og meld deg på «Kickstart din daytrading» her.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

[ez-toc]

I denne artikkelen finner du også flere gode tips som forbedrer mulighetene dine på markedene.

For mange posisjoner

Dette er kanskje den vanligste feilen, og én de aller fleste begår eller har begått. Altfor mange tradere handler rett og slett altfor mye.

De mest konservative traderne hevder faktisk at du ikke bør sitte med i mer enn én trade om gangen.

De fleste av oss har imidlertid vansker med å motstå fristelsen og spenningen forbundet med hele tiden å ha penger i markedet. Av den grunn klarer mange å finne på gode (eller mindre gode) grunner til å ta flere handler. Noen har også særlige evner til å identifisere handelssignaler som i virkeligheten ikke eksisterer.

Trader du for mye er det dessverre slik at sannsynligheten for å slå markedet over tid blir veldig liten.

Forsøk å endre tankegangen til «kvalitet før kvantitet». Det er viktigere å være bevisst om eventuelle årsaker til at en handel IKKE fungerer enn å finne grunner til hvorfor den KAN ende godt.

Overtenke situasjonen

Dette minner egentlig litt om punktet ovenfor, men i stedet for antall posisjoner dreier det seg om antall tanker som kverner rundt i topplokket.

Mange tradere tenker nemlig altfor mye på, ja, trading. De over-analyserer grafer og leter etter riktige innganger i markedet, selv om disse ikke finnes. Dette ender mange ganger med at traderen tar posisjoner som han eller hun ikke burde tatt og som ikke står i noen trading-plan.

I en slik plan bør du nemlig også definere noen tidspunkter hvor du ikke sitter foran skjermen og følger markedene. Da blir de trading-frie periodene til en del av strategien din.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Svarte hull

Det finnes mange feller i tradingens verden, men en av de farligste er nyhets(mal)strømmen.

Noen refererer til det konstante nyhetsbildet som et «svart hull». Hvis du ikke passer på hvilke nyheter du lytter til, og hvordan du reagerer på dem, risikerer du å falle hardt og dypt. Det er ikke sikkert du stopper før du har tapt alle, eller store deler av, pengene dine.

Mange tradere leter etter (gode) grunner til hvorfor handelen deres kommer til å lykkes. Med all informasjon som finnes tilgjengelig på nettet er det alltid mulig å finne argumenter som støtter opp om ens egne. Det er dette som kalles confirmation bias.

Finansmedia påvirker også på andre vis. Noen forteller seg selv at de «vet» hva som kommer til å skje basert på nyheter og plasserer en handel med utgangspunkt i denne informasjonen.

Dette er risikosport, og grunnen er at slike nyheter nesten alltid er priset inn i markedet når du kjøper aksjen eller aktivumet. De «smarte pengene» har med andre ord handlet på informasjonen før denne ble tilgjengelig for deg.

Kanskje kjenner du deg selv igjen her, eller kanskje har du stiftet bekjentskap med trading-munnhellet «buy on rumors, sell on news»?

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe – Norske daytradere.Klikk her

Stol på deg selv

Når du først har tatt en posisjon i markedet, er du nødt til å sitte på denne i henhold til strategi og plan med mindre det skjer en betydelig prisendring samtidig med at du tar traden. Dette høres banalt ut, men sannheten er at altfor mange synder.

Hvis du har brukt tid på å analysere en handel, er det som regel ingen grunn til å endre denne kort tid etter. I de aller fleste tilfeller vil du oppleve høyest avkastning, eventuelt minst tap, ved ikke å justere posisjonene.

Dette er imidlertid en vanlig tradingfeil mange begår. De tukler med ordren når de ser at posisjonen deres går i minus etter åpning, og helt uten grunn. Du kommer til å oppleve mange handler med røde tall. Går du helt eller delvis i panikk over dette, kommer du til å tape mange penger.

Unngå å legge for stort fokus på enkeltposisjoner. Det er den lange rekken av handler som avgjør om du blir en suksessfull trader. La derfor handlene gå sin gang (med mindre det skjer noe helt spesielt) og la markedet stå for «tenkingen».

stol på deg selv unngå tradingfeil
Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Løpe etter toget

Her er et scenario du kommer du til å bli utsatt for med jevne mellomrom: Du har sett en gunstig markedsutvikling, men av en eller annen grunn fikk du ikke tatt den ønskede posisjonen.

Da er det ekstra irriterende å se at kursen utvikler seg akkurat som du trodde, og det blir fristende å ta en posisjon, selv om inngangen er noe dårligere. Men pass på, dette er oftest en dårlig idé.

Du blir i stedet nødt til å vente på at neste mulighet dukker opp. Selv om vi vet hvor frustrerende det er å se at gevinsten – som kunne vært din – blir større og større.

Men heldigvis; etter litt tid på markedene kommer du til å oppdage at det alltid dukker opp nye og like gode, eller bedre, muligheter.

Hvis du har lyst til å måle krefter med finansmarkedene og trading, anbefaler vi nettmegleren Markets. Her kan du både handle aksjer og en lang rekke gearede CFD-produkter. Husk at all trading er forbundet med risiko, men det vet du forhåpentligvis etter å ha lest denne artikkelen.

Del denne artikel