Kjøp NEO [NEO] – Slik kommer du i gang med NEO

Utgitt: 9. november 2023

Mange kryptoeksperter anser NEO som en av kryptovalutaene med størst potensiale i fremtiden. NEO er basert i Kina, og i stedet for å ‘gjemme seg’ fra myndigheter har NEO valgt en helt åpen strategi hvor de samarbeider med både myndigheter, bedrifter og organisasjoner. Målet er å bli teknologien bak fremtidens økonomi. Du kan handle NEO på handelsplattformen Markets.

[ez-toc]

Bakgrunn

Neo er navnet på en kryptovaluta og blockchain-teknologi som er basert i Kina. NEO kan sammenlignes med kryptoteknologien Ethereum, da den tillater eksterne utviklere å bygge applikasjoner over teknologien. Det betyr at NEO, i likhet med Ethereum, kan betraktes som en slags verdenscomputer.

Målet til NEO er å kunne håndtere fremtidens økonomi, altså den såkalte digitaliserte “smarte økonomien”. Den smarte økonomien er basert på kombinasjonen av digitalt eierskap, digital identitet og smarte kontrakter. NEO kan håndtere alle tre delene, og er på god vei til å virkeliggjøre drømmen om en smart økonomi. Visse deler av selskapet har et tett samarbeider med kinesiske styresmakter, hvilket kan bety et plutselig og enormt gjennombrudd for NEO dersom teknologien blir en sentral del av Kinas digitale infrastruktur.

 

Hvordan investerer jeg i NEO?

Den enkle måten:

Hvis du ønsker å investere i NEO raskt og knirkefritt, kan du benytte deg av en av handelsplattformene som allerede er godkjent og regulert i Europa. Dette gjelder eksempelvis handelsplattformen Markets. Du kan enkelt opprette en brukes hos Markets ved å fylle ut personinformasjonen din og sende inn enkelte dokumenter for å bekrefte identiteten din. Deretter kan du sette inn penger på kontoen din eller eventuelt prøve deg frem med en demokonto.

Hos Markets spekulerer du i verdien på NEO, men du har ikke direkte eierskap av mynten. Det betyr at du ikke kan bruke NEO som betalingsmiddel. Men som spekulant er dette ikke mer enn en teknikalitet som slett ikke påvirker avkastningen din.

Hvis du vil bli bedre kjent med Markets, kan du lese mer om nettmegleren i vår omfattende anmeldelse. I videoen nedenfor kan du se hvordan du kan trade kryptovaluta hos Markets.

Den vanskelige måten:

Hvis du ønsker å investere i NEO og samtidig vil ha tilgang til de digitale NEO-myntene fordi du kanskje vil betale for produkter og tjenester ved hjelp av NEO, blir prosessen noe mer komplisert. (For øvrig er NEO i seg selv ikke en betalingsmiddel, men mer om det lengre ned i artikkelen.) Du må samtidig være klar over at du må handle gjennom uregulerte meglere som IKKE er godkjent av de europeiske finanstilsynene. Dette betyr blant annet at du kan oppleve problemer med å overføre gevinsten din til norske banker. Det betyr også at du ikke er sikret i tilfelle hackerangrep. Og nettopp hackerangrep har det vært en del av i kryptohandelsmiljøet. Hvis du likevel ønsker å investere på denne måten, må du først opprette en ‘wallet’ gjennom for eksempel Coinbase. Deretter kan du for eksempel overføre penger fra banken din til Coinbase. Neste skritt er å opprette en wallet hos for eksempel Binance, der du kan handle NEO. Til slutt må du overføre for eksempel Litecoin, Bitcoin eller Ethereum fra Coinbase til Binance, og så er du klar til å spekulere i NEO.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

Hva koster det å handle NEO?

Hvis du handler NEO som en CFD-kontrakt, for eksempel på Markets, er det som regel kun én handelsomkostning. Denne kalles for «spread» og er forskjellen mellom kjøps- og salgspris. Nedenfor kan man se hvordan spreadet for NEO ser ut på Markets:

Som du kan se er forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen til NEO rundt 30 cent i skrivende stund. Det vil si at dersom du kjøper og selger én ether umiddelbart etter hverandre, koster det deg 27 cent. Spreadet på kryptovalutaen hos Markets ligger altså på 82,33 – 81,53 = 0,2716 dollar.

I tillegg til spreadet må du også betale en mindre daglig rente («overnight interest») hvis du sitter med posisjonen over natten. Denne renten varierer mellom ulike produkter, men du finner den opplyst under fanen «Instrument Details» inne på produktet du trader.

 

Hva er NEO?

NEO kan i prinsippet implementeres i alle virksomheter som driver handel på verdensbasis. Plattformen retter seg mot en ny økonomi som gjør det mulig å digitalisere og verifisere eiendeler og verdier, samt gjennomføre sikre og validerte transaksjoner direkte mellom leverandør og kunde.

De eldste kryptovalutaene, for eksempel bitcoin, ble skapt som betalingsenheter med hensikt å konkurrere med tradisjonelle banker og nasjonale økonomier, og dermed gi “økonomien tilbake til folket”. Nye kryptovalutaer som NEO og Ethereum er imidlertid mye mer enn bare betalingsløsninger. NEO er både en kryptovaluta og en open-source blockchain-teknologi som lar utviklere bygge applikasjoner (smarte kontrakter) på plattformen. I NEO sitt tilfelle fokuserer teknologien spesielt på å kombinere blockchain med en regulert og myndighetsgodkjent økonomi.

Dette fokuset bryter helt med kryptovalutaenes opprinnelige drøm om å være “folkets økonomi”, men gjør derimot NEO til en svært attraktiv løsning for etablerte bedrifter, organisasjoner og myndigheter, nettopp fordi alle disse organisasjonene som utgangspunkt IKKE ønsker å bruke en uregulert, anonym og ugjennomsiktig teknologi.

Grunnlegger Da HongFei i et intervju.

NEO bruker derfor blant annet en tradisjonell verifiseringsmetode til digital identifikasjon av brukerne, som faktisk er godkjent av myndigheter verden over (metoden er kjent som Public Key Infrastructure X.509 standard). Det betyr at NEO bygger løsningen sin på et solid fundament av tillit – også i en økonomi som ellers kan være desentral i utgangspunktet. Selv om NEO ofte sammenlignes med Ethereum bruker NEO også en annen protokoll i forhold til sin vestlige konkurrent. Ethereum bruker PoW (Proof of Work), mens NEO bruker dBFT (Delegated Byzantine Fault Tolerance). Det betyr at NEO ikke er nær like desentral som Ethereum, men til gjengjeld kan NEO behandle transaksjoner langt raskere enn Ethereum. Det betyr at NEO er skalerbaar i forhold til å bli brukt i en global økonomi. Det er ikke Ethereum på nåværende tidspunkt.

En annen forskjell er at NEO ikke kan bli utsatt for det som kalles en FORK. En FORK brukes når programvaren bak teknologien må oppdateres. En FORK er ikke i utgangspunktet dårlig, men den kan bli det hvis den fører til uenighet blant minere og programvareutviklere som jobber med den aktuelle kryptovalutaen. Hvis uenigheten blir dyp nok, kan det føre til at kryptovalutaen enkelt og greit deles i to, slik som vi så med Bitcoin og Bitcoin Cash, eller Ethereum og Ethereum Classic.

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

NEO er konstruert på en annen måte, slik at en FORK rett og slett ikke er mulig. I stedet må det teknisk sett alltid oppnås 66% enighet i systemet. Dette er en enorm fordel for myndigheter, bedrifter og organisasjoner, da systemet dermed er stabilt og ikke plutselig risikerer å bli delt inn i to, tre eller fire nye teknologier.

NEOs valuta heter NEO, men systemet opererer også men en annen kryptovaluta kalt GAS. NEO-mynten skal egentlig forstås som en slags aksje i selskapet NEO, som i prinsippet gir eieren rettigheter til å stemme om bokføring, endringer i nettverket osv. GAS fungerer i høyere grad som dagligdagsvaluta for teknologien.

Hvem står bak?

NEO ble etablert i 2014 av kinesiske Da HongFei og Erik Zhang, som også står bak selskapet OnChain. Selskapet OnChain utvikler en desentralisert nettverksarkitektur og samarbeider tett med kinesiske myndigheter og bedrifter. Når en kinesisk bedrift benytter seg av OnChains teknologiske arkitektur, blir de samtidig koblet til NEO og den desentraliserte, intelligente økonomien. Dette betyr at OnChain og NEO er svært sterke sammen og også har et godt forhold til kinesiske myndigheter. NEO har også et nært samarbeid med det såkalte City of Zion (CoZ), som er et uavhengig nettverk av utviklere, oversettere og designere som kontinuerlig jobber med å forbedre NEO.

NEO samarbeider også med Microsoft China om forskjellige utviklingsprosjekter.

Hva er perspektivene for NEO?

Med avansert teknologi rettet mot fremtidens intelligente økonomi står NEO svært sterkt hvis selskapet lykkes med å slå gjennom. NEO har fra begynnelsen valgt å samarbeide med myndighetene, noe som betyr at NEO er blant de få kryptoteknologiene som oppfyller internasjonale standarder for brukeridentitet. På denne måten skiller NEO seg betydelig fra den opprinnelige drømmen om kryptovalutaer, nemlig å operere utenfor myndighetenes søkelys. Til gjengjeld kan NEO dra nytte av mange samarbeidsmuligheter med regjeringer, bedrifter og organisasjoner. Teknologisk sett har NEO også en rekke fordeler sammenlignet med konkurrenter som for eksempel Ethereum. Dette gjelder standarder for identitet, transaksjonshastighet, skalerbarhet og stabilitet. Kinesiske myndigheter foretrekker å samarbeide med kinesiske selskaper, og her har NEO også en betydelig fordel over Ethereum når det gjelder utbredelse på det enorme kinesiske markedet – verdens nest største økonomi. NEO er klar med en løsning for fremtidens intelligente økonomi, og hvis det offisielle Kina virkelig omfavner NEO, kan det gi et ekstrem løft for NEO som kryptovaluta.

Du kan se nedenstående foredrag med NEOs grunnlegger, Da HongFei:

Del denne artikel