Valutahandel – Fem feil du må unngå

Oppdatert: 13. november 2020

Valutahandel er svært populært blant mange tradere, og faktisk er valutamarkedet verdens aller største finansmarked. Når du handler valuta hos en nettmegler, spekulerer du i hvordan én valuta styrker eller svekker seg i forhold til en annen.

Populariteten til valutahandelen er forbundet med fordelene som er knyttet til investeringsproduktene. Når du handler valutakryss har du mulighet for både å gå lang og kort (shorte), samtidig som markedet har sjenerøse åpningstider. Du kan nemlig handle valuta døgnet rundt i alle ukens hverdager. Sist, men ikke minst, er valutamarkedet forbundet med høy likviditet. Det btyr at du uproblematisk kan komme deg inn og ut av posisjoner, samtidig som spreadet (kostnadene) holdes lave.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

valutahandel fem feil

Til tross for alle fordelene taper majoriteten av dem som trader valuta penger i markedet. Hvoror er det egentlig slik?

I denne artikkelen ser vi på noen av de vanligste årsakene til at mange taper penger på valutahandel.

For høy giring

Valutameglere krever alt fra 0,25 – 5 prosent i marginkrav. Det betyr at du kan i noen tilfeller kan geare posisjonen din opptil 400 ganger. Hos nettmegleren Markets er maksimal gearing 30 ganger når du handler valuta.

Med andre ord, for å oppnå en markedseksponering på én million kroner behøver du enkelte steder kun 2500 kroner i egenkapital.

Hvorfor tilbyr meglere giring når de vet at det fører til at tradere tar for høy risiko og taper penger? Svaret er enkelt nok: Nettmeglerne tjener mer penger på kurtasje/spread, jo større posisjoner tradere tar.

Unngå fellen ved å eksponere deg for mye ved å begrense gearingen. Husk også å gjøre deg kjent med gearing-begrepet og risikoen forbundet med å geare investeringer.

Ingen stop loss

En stop loss er en ordre som selger deg ut av markedet automatisk når posisjonen din når et visst tap.

Dette er et fantastisk verktøy som dessverre alt for få benytter seg av. Det er aldri hyggelig å ta tap, men det er helt nødvendig å inneha denneevnen dersom du har ambisjoner om å lykkes i valutamarkedet.

Bruker du ikke stop loss vil du før eller siden gå på store tap. Uforutsette hendelser inntreffer stadig vekk – også i valutamarkedet – og uten stop loss setter du hele egenkapitalen din i unødvendig stor risiko.

Lav risiko/gevinst

Når du tar en posisjon og setter stop-loss og take-profit, får du en risiko-/gevinstprofil.

La oss si at du risikerer 5000 på en handel, men står til å tjene 10 000. Da er risiko/gevinst lik 1:2.

Har du for eksempel 1:3 i risiko/gevinst, kan du tape halvparten av alle handlene og fremdeles tjene penger.

Mange profesjonelle tradere har en win-ratio på 50 – 60 %. Grunnen til at de likevel tjener penger, er at de opererer med en høy risko-/gevinstprofil.

risk-reward
Med en risk/reward på 1:3, kan du tape halvparten av handlene, og fremdeles tjene penger.

 

Følger analytikere slavisk

Mange analytikere er svært dyktige og gir mange gode tips. Du bør imidlertid være oppmerksom på følgende: De ville IKKE vært analytikere om de virkelig kunne forutse markedbevegelsene. Da ville de enten handlet selv eller jobbet for store hedgefond etc.

Bruk analytikere som et supplement til dine egne analyser og unngå å følge dem slavisk.

Daytrading

Daytrading har blitt populært fordi meglere promoterer det og underviser i det. Når du daytrader tjener nemlig meglerne penger på kurtasjen du genererer.

Valutamarkedet er preget av «støy» – tilfeldige bevegelser – i en høyere grad enn andre markeder grunnet kommersielle vekslinger.

Ved å daytrade valuta blir du en del av dette støyet og minimerer sjansene dine for å lykkes. Det finnes selvfølgelig også suksessfulle valuta-daytradere, selv om de hører med til sjeldenhetene.

Har du et mer langsiktig perspektiv på valutahandel, øker du ulighetene for å lykkes. Husk også at valutaer bruker å bevege seg i lange trender, og du kan få med deg disse ved å handle mer langsiktig.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

Oppsummert:

  • Begrens bruken av giring
  • Alltid bruk stop loss
  • Ha en høy risiko/gevinstprofil
  • Ikke følg analytikere slavisk
  • Ha et langsiktig perspektiv

Denne artikkelen er skrevet av: Håkon Fuglaas, K2 Trading AS

 

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære