Slik griper du en fallende kniv på aksjemarkedet

Utgitt: 21. april 2022

Har du opplevd å se aksjekursen til favorittselskapet ditt stupe? Plutselig står du med tidenes mulighet, tror du, og trykker på kjøpsknappen. Men selv om du og alle andre mente at kursfallet var midlertidig, så fortsetter aksjen å synke. Du har akkurat satt hendene rundt en fallende kniv.

Kontoen din lyser blodrødt og du klarer ikke å la være å konstant følge med på kursen, som fortsetter å falle til nivåer som for ikke lenge siden var utenkelige. Å unngå at tanken om «hvis bare jeg hadde ventet og heller kjøpt på disse nivåene» kommer snikende er umulig.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Når det ikke virker å være noen ende på kursfallet, så bestemmer du deg for å gjøre slutt på miseren. Du selger, men med store tap.

fallende kniv aksjer
Det kan være smertefullt å fange en fallende kniv – også på aksjemarkedet.

Scenarioet ovenfor er det som tradere og investorer kaller et forsøk på «å gripe en fallende kniv».

Men hvis det er så vanskelig å kjøpe på bunnen, hvorfor ønsker likevel så mange å forsøke?

Flere ser nok utelukkende på kursutviklingen og drømmer om at kursen skal tilbake til gamle topper. Forestillingen om hvor stor avkastningen i så fall blir virker forlokkende på mange. Samtidig er det også investorer og tradere som ønsker å tilfredsstilles ved å gjøre et «kupp» og føle at de er smartere enn resten. Problemet er bare at det ofte ender med det motsatte.

Vi anbefaler derfor at du unngår forsøk på å gripe ut etter fallende kniver. Men hvis du likevel har lyst å kaste deg ut i forsøket er det viktig at du har en strategi. Nedenfor får du derfor fire metoder som du kan bruke for å, i det minste, øke sannsynligheten for at kniven ikke skjærer rett igjennom hånden din.

[ez-toc]

Se video

I videoen nedenfor kan du kort se hvordan du kan handle med noen av metodene vi omtaler. Husk også å lese hele artikkelen, da video og tekst utfyller hverandre.

Metode 1: Kjøp når kursen når runde tall

Aksjekurser har en tendens til å regare – både opp og ned – når de når runde tall/kursnivåer. Dette kan for eksempel være 100, 50, 10 etc. I fallende markeder går kursen ofte noe under disse nivåene før den raskt, som en sprettball, flyr opp igjen.

Et godt eksempel, selv om det er ca. to år siden, er Equinor-kursen. Under koronakrakket våren 2020, så falt aksjen kortvarig like under 100 kroner før den reagerte ekstremt kraftig opp igjen:

equinor kurs

Se på grafene over dine favorittaksjer. Dersom kursen har vendt på slike runde tall tidligere, så er sannsynligheten større for at den gjør det samme i fremtiden.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Metode 2: Vent på et tegn på vending

Hvis du vil gripe en fallende kniv kan du ikke vente for lenge – da er det plutselig ikke en fallende kniv lenger. Men i stedet for å kjøpe på tilfeldige nivåer kan du vente til du ser et (lite) tegn på vending. Dette kan for eksempel være et såkalt hammer-candlestick. Disse er forholdsvis enkle å gjenkjenne, fordi de ligner på en hammer.

Et hammer-candlestick har en relativt liten kropp, men en lang hale. Halen indikerer at det ble dannet kjøpsinteresse ved bunnen av søylen.

På bildet ovenfor så representerer hver søyle én dag. Den lange halen (smal strek) på hammer-candlesticket betyr at kursen i løpet av dagen falt til dette nivået før den snudde opp. Mange investorer ser på dette som et tegn på kjøpsvilje og dermed en potensiell bunn.

Under koronakrakket i 2020 falt Apple-aksjen med 35 % på kun én måned. Kursen snudde først etter at det ble dannet et hammer-candlestick. Se grafen under:

hammer candlestick fallende kniv
Apple-kursen snudde etter et hammer-candlestick. Optimalt sett skulle kroppen vært grønn, men siden den er relativt liten sammenlignet med halen, så er dette godkjent.

Hvis du studerer grafer og aksjekurser under store kursfall, vil du mange ganger se at et hammer-candlestick representerer slutten på fallet. Det finnes ingen bestemt definisjon på hvordan et slikt candlestick ser ut, men mange hevder at kroppen utgjør maksimalt 1/3 av hele candlesticket. Og jo lenger hale, jo bedre.

Husk imidlertid at det er langt fra sikkert at det dannes et hammer-candlestick på bunnen. Det finnes også andre typer candlestick du kan holde øye med.

I vårt gratis e-kurs «Kickstart din daytrading» har vi brukt en hel leksjon på de mest betydningsfulle candlestickene du kan benytte når du treffer beslutninger i markedet.

Abonner på vår YouTube-kanal og se spennende tradingvideoerKlikk her

Metode 3: Snitte deg ned

Denne metoden innebærer at du deler opp investeringen din i flere porsjoner og kjøper på bestemte kursnivåer (dersom kursen når dit). Du aksepterer med andre ord at du ikke klarer å kjøpe på bunnen, men i stedet kommer du inn i markedet til en «rimelig» pris (forhåpentligvis).

Aksjen som du kjøper deg opp i skal helst være en aksje som du, av fundamentale årsaker, har fulgt en stund. Det skal også være en aksje som du er forberedt på å holde i lengre tid.

La oss forestille oss at du har 60 000 kroner som du vil investere for i en fallende aksje. Da kan du for eksempel kjøpe opp for 20 000 kroner ved tre ulike kursnivåer. Du kan benytte ulike metoder for å bestemme nøyaktig hvor disse nivåene skal være, men den enkleste er å si at du kjøper når kursen har falt et visst antall prosent fra toppen. Dette kan eksempelvis være ved 20, 30 og 40 % fall, og det kan se ut som følger:

strategi fallende kniv
Et eksempel på hvordan du kan snitte deg ned i en fallende aksje.
Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Metode 4: Kjøp ved et viktig støttenivå

Dette er en metode som krever at du har noe kunnskap om teknisk analyse, men det er samtidig en av de mest effektive. Med metoden forsøker vi å identifisere et område hvor sannsynligheten er større for at kursen snur. Du kan for eksempel se etter:

Husk også at når du ser på aksjer som faller tungt, så kan det være smart å zoome ut til uke- eller månedsgrafene og slik få et større perspektiv på tingene. Nedenfor ser du ukesgrafen til Apple under koronakrakket i 2020. Her kunne vi se flere faktorer som talte for en kursvending på dette nivået.

Flere faktorer talte for at Apple-kursen skulle snu der den gjorde.
  1. Kursen faller tilbake til et område som ved tidligere anledninger har fungert som motstand. Etter at kursen brøt motstanden kan vi forvente at nivået vil fungere som støtte neste gang kursen når dit.
  2. Kursen stusser mot en trendlinje.
  3. Kursen når fibonacci-nivået 0,618, som er et nivå hvor kursen ofte reagerer.

Jo flere faktorer du finner, jo bedre. Det er imidlertid viktig å påpeke at selv om vi her kan argumentere for et kjøp, så finnes det aldri noen garanti for at kursen faktisk snur ved nivået. Men å handle på slike signaler er i alle fall langt bedre enn bare å kjøpe i blinde.

Råd og tanker om en fallende kniv

Lær å si nei

Selv om det der og da føles som en ”once in a life time opportunity”, så er det ikke det. På børsen faller det kniver hver eneste dag. Derfor er det viktig at du kun kjøper de beste tilfellene og at du kun handler med selskaper som du kjenner til og har analysert. Kun slik vil du klare å motstå det (eventuelle) psykologiske presset som kommer når du sitter med blodrøde tall i lang tid før den mulige oppturen starter.

Ikke kjøp på det første fallet

Du har sikkert prøvd det før. Kursen faller kraftig, og du kjøper og føler at du ha gjort ditt livs aksjehandel. Fortvilelsen kan derfor være stor hvis kursen fortsetter å falle.

Da vil du ønske at pengene var spart til det enda lavere nivået, og det er nøyaktig det du bør gjøre. Unngå derfor å kjøpe på det første fallet, men vent i stedet på ytterligere ett fall. Gjerne to.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Tenk “worst case scenario”

Du kjøper og føler deg «sikker» på at kursen snart snur, men til din fortvilelse fortsetter den bare å falle. Du ser røde tall og skuler til stadighet på kursen, og når du tror fallet umulig kan bli dypere stuper kursen til uante, lave nivåer. Slike opplevelser kan gå utover både humør og relasjoner. Kanskje hadde du egentlig hatt mer fornuftige ting å bruke pengene på?

Selv om du naturligvis tror du lykkes når du kjøper, er det viktig at du forestiller deg det verst mulige utfallet. Hvordan vil det føles hvis noe slikt skjer, og hvordan vil du i så fall reagere?

Som et eksempel til advarsel har vi tatt med aksjekursen til Fingerprint Cards. Her var det mange, også privatinvestorer, som trodde at aksjen var ustoppelig og derfor valgte å kjøpe opp i den flere ganger under det store fallet for noen år siden.

fingerprint cards kurs
Mange brant fingrene i Fingerprint Cards da aksjekursen kollapset i 2016/17. Du må altså være bevisst om at fallende kniver kan gi dype sår.

Kursen har riktignok steget noe siden bunnen, men den har ikke vært i nærheten av den tidligere toppen.

Som vi nevnte innledningsvis i artikkelen, så anbefaler vi ikke at du forsøker å gripe fallende kniver. Men husk at det må være for penger som du har råd til å tape hvis du forsøker.

Del denne artikel