«Illevarslende signaler» tyder på videre nedtur

Utgitt: 26. april 2022

De store, globale indeksene har falt kraftig i 2022. Og selv om våren er over oss, er det ingen sommerlige temperaturer i det makroøkonomiske klimaet. Nå advarer storbank om at markedet skal ytterligere – og betydelig – ned i løpet av de kommende ukene.

Første kvartal i 2022 har vært tungt for mange (long)investorer. Oslo Børs har riktignok klart seg med skinnet på nesen etter årets første turbulente måneder, men for de globale indeksene ser årets utvikling inntil videre helt annerledes ut:

  • S&P 500: – 10,4 %
  • NASDAQ: – 17,9 %
  • Dow Jones: – 6,9 %
  • DAX: – 12,3 %

De tunge fallene på indeksnivå betyr samtidig at det er enkeltaksjer som har fått barbert bort langt større markedsverdier. Har du sittet på feil aksjer i starten av 2022, kan det være en ubehagelig opplevelse å kikke på trading- eller investeringskontoen.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Likevel er det noen få sektorer som har klart seg ekstremt bra, blant annet energi- og råvareaksjene. Noen påstår at uten disse ville flere indekser allerede ha «knukket nakken». Men forrige uke ble også sektorene som har prestert sterkt i 2022 rammet av kraftig motvind.

Bear market

– Den seneste tids utvikling er illevarslende. At også defensive sektorer faller kan bety at vi skal inn i et bear market, også på indeksnivå, sier investeringssjef i den amerikanske storbanken Morgan Stanley, Mike Wilson.

For at en indeks skal falle ned i bjørneterritorium må korreksjonen fra seneste topp være på 20 % eller mer. S&P 500 toppet 3. januar rundt 4800-nivåer, snaue 500 poeng over stengekurs i skrivende stund.
Det betyr at det fremdeles er omtrent 500 poeng ned til grensen som indikerer når S&P 500 trer inn i et bear market.

– Mye tyder på at vi ikke er ved bunnen enda, dessverre. Markedet har fortalt oss i lang tid at veksten trolig stanser opp, og jeg frykter at S&P 500 i de kommende ukene faller 10 % til før vi ser en bunn, sier Wilson til CNBC.

Den aktuelle verdenssituasjonen og de makroøkonomiske forholdene har fått investeringsklimaet til å kjølne. Tunge markedssteiner som galopperende inflasjon, stigende renter, krigen i Ukraina, høye råvarepriser og store nedstengninger i Kina er ved å fylle investorenes ryggsekker til randen.

Hvor mye mer er det plass til i sekkene? Mange mener bærereimene allerede er i ferd med å ryke. Og da er det ikke sikkert at et ytterligere fall på 10 % i S&P 500 er nok.

Tidligere analysesjef og nåværende investeringsdirektør Pål Ringholm fremstiller situasjonen slik:

Trade på kursfall?

I nedgangsperioder kan det være ekstra utfordrende å treffe riktige beslutninger. Er du mest vant med å kjøpe aksjer på tradisjonelt vis, er det når aksjekursene stiger at du tjener penger. Derfor kan det å selge seg ut av markedet, eventuelt redusere eksponeringen, under korreksjoner være et fornuftig råd for mange.

Men det er også mulig å tjene penger på kursfall. Du har sikkert hørt om shorting av aksjer på børsen. Da låner du aksjer som du selger videre, for så å kjøpe disse tilbake til en (forhåpentligvis) lavere kurs. Dette kan imidlertid være forvirrende og utfordrende for mange.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Hos nettmeglere, blant annet Markets.com, kan du ved hjelp av et par tastetrykk shorte alle typer markeder gjennom såkalte CFD-kontrakter. Det betyr at du ikke eier det underliggende aktivumet, men utelukkende spekulerer i prisutviklingen til aksjen, råvaren eller indeksen.

Videoen nedenfor viser hvor enkelt du plasserer en handel hos Markets.com, uansett om du er lang eller kort.

https://youtu.be/FQSvyyGAG4U

Når bør du shorte?

Timing er avgjørende når du shorter. Markedsbevegelsene nedover går ofte mye raskere enn stigningene. Setter du en short-posisjon for sent kan du gå glipp av hele, eller store deler av, kursfallet og dermed avkastningen. Er du for tidlig ute kan omkostninger og kortvarige kursstigninger (i påvente av nedgangen) gjør det dyrt eller umulig å holde posisjonen åpen.

Shorting kan derfor være vellykket når omstendighetene er riktige:

Bear market

I et bear market kan det være gylne tider for shortere. Slike nedgangstider varer ofte i en lengre periode, og et generelt råd til alle som investerer er at du aldri bør investere mot trenden i markedet. I et bear market er trenden ned, og det er lettere å finne de riktige short-aksjene i et generelt rødt marked.

Fundamentale utfordringer

Fundamentale hendelser kan oppstå både på generell og selskapsspesifikk basis. Pandemier, resejon og (handels)krig er eksempler på fundamentale hendelser som kan påvirke både aksjer og generelle markeder negativt. Dårligere omsetning, reguleringer og kostnadsøkninger kan påvirke spesifikke selskap i større eller mindre grad.

Teknisk analyse

Shortere benytter teknisk analyse i høy grad. Mange venter med å sette short-posisjoner inntil bear-markedet bekreftes gjennom tekniske indikatorer. Eksempler på slike indikatorer kan være brudd på en teknisk støttelinje eller det såkalte «dødskrysset».

Bobledannelser

Når markedsverdien på en aksje eller en hel sektor blir så høy at den ikke kan forsvare inntjeningen, oppstår det som mange kaller en boble. På et eller annet tidspunkt kan ikke markedet bli annet enn skuffet, og når boblen sprekker kan shortere tjene store penger på sine posisjoner.

Du kan lese mer om shorting som investeringsverktøy her.

Del denne artikel