Aksjestrateg: – Vi nærmer oss inflasjonstoppen

Av Utgitt: 28. april 2022

Aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper, tror inflasjonen nærmer seg toppen, selv om sommermånedene kan bli ruglete. Det er grunn til forsiktighet, men avkastningen mot slutten av syklusen er ofte god. Harper er ikke overbevist om at privatinvestorer bør rømme aksjemarkedet, men er tydelig på at evnen til å være selektiv blir viktig.

Som investor har du garantert merket hvordan dagens makroøkonomiske forhold har ført til turbulens i finansmarkedene. Korona og krig skubber til voldsomme inflasjonsstigninger, og frykten for at sentralbanker må skru renten i været for å temme inflasjonen er reell.

Paul Harper i DNB Markets ser det samme, men maner til ro. Det til tross for at inflasjonen i USA offisielt har nådd 8,5 %. Noen analytikere hevder til og med at den amerikanske sentralbanken pynter på tallene.

Paul Harper tror vi har lagt inflasjonstoppenen bak oss. Foto: DNB
Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

– På kort sikt kan inflasjonsbekymringene avta, og det er mye som taler for at vi er over toppen. I USA har eksempelvis bruktbilprisene steget kraftig, men stigningen vil ikke kunne fortsette mye lenger. Det er tross alt en begrensning på hvor nært bruktprisene kan komme prisen på nye biler, poengterer Paul Harper.

Men inflasjonen vil uansett medføre rentestigninger?

– Joda, men det kan se ut som om sentralbankene har lært av historien. De fremstår fremoverlente, og ventede renteøkninger vil dempe inflasjonspresset og -forventningene ytterligere. Det er markedets forventinger til inflasjonen, i større grad enn den faktiske inflasjonen, som blir viktige fremover, sier Harper.

Multipler er fortid

Både inflasjon og renter er med på å bestemme hvordan man bør prise et marked. Multipler blir flittig brukt av analytikere og strateger til å vurdere prisen på markedet. Likevel virker det som om fokuset på multiplene har blitt mindre i løpet av de seneste årene.

Paul Harper mener multipler ikke er noen god indikator til å time markedet, selv om de fortsatt er viktige i beregningen av risiko og avkastningspotensial.

– Ingen har en «edge» på å beregne multipler. Og med de store og raske endringene i sektorsammensetning er ikke historikken alltid sammenlignbar. For noen år siden beveget multipler seg i en «range», men dette skyldtes trolig mest tilfeldigheter. Kortsiktig er selskapenes inntjening i forhold til forventingene langt viktigere, og da blir kvartalstallene sentrale, forklarer aksjestrategen.

Kjøp aksjer, men velg riktig

Harper oppfordrer ikke investorer til å forlate aksjemarkedene. Han bekrefter at aksjer kan fungere som en form for «hedge» mot inflasjonen, men understreker at mange selskaper vil merke et økende press på marginer.

Det er frykt for at økt inflasjon og redusert kjøpekraft vil sette dype spor på aksjemarkedet.

– Rentestigningene tilsier at investorer bør justere porteføljene sine i retning verdi. Det har vi allerede hevdet en stund, men verditoget har ikke forlatt perrongen enda, mener Harper.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Har du konkrete selskaper som du mener står bedre rustet enn andre i investeringsklimaet vi står i akkurat nå?

– Det er avgjørende å velge selskaper som kan dytte økte kostnader over på kundene. Orkla vil trolig klare dette bra, selv om det kan oppstå noe marginpress på kort sikt, mens jeg er skeptisk til hvordan XXL løser utfordringen. Det er tross alt enklere å utsette kjøp av sportsutstyr enn mat. I tillegg er vi meget positivt stemt til sjømat-, energi og råvaresektoren, og vi anbefaler aksjer som Equinor, Lerøy, Vår Energi og Yara, avslutter Paul Harper.

Del denne artikel