Cup & handle-formasjonen: Et av markedets tydeligste trading-signaler

Utgitt: 16. mars 2022

«Cup & handle»-formasjonen er et bullish candlestick-mønster. Det ligner en tekopp og mange anser det for å være et av de mest pålitelige kjøpssignalene som finnes. I denne artikkelen forklarer vi hva Cup & handle-mønsteret er og hvordan du bruker det når du trader.

cup & handle
Cup & handle-mønsteret ligner en tekopp i formen og er et av de eldste og mest pålitelige handelssignalene i markedet.

I videoen nedenfor får du en pedagogisk forklaring på hvordan du handler ved hjelp av Cup & handle-formasjonen.

Abonner på vår YouTube-kanal og se spennende tradingvideoerKlikk her

Husk imidlertid også å lese resten av artikkelen. Teksten er med på å utfylle videoen, og den gir deg masse gode tips til hva du bør huske å tenke på når du bruker Cup & handle-mønsteret i tradingen din.

Slik dannes Cup & handle-formasjonen

Cup & handle-mønsteret kan oppstå på alle tidsintervaller. Det oppstår ved at prisen først faller før den så stabiliseres, stiger og stille og rolig kravler tilbake til området rundt den tidligere toppen.

Når dette skjer har kursutviklingen dannet en U-form, eller det som vi kaller «koppen» i vårt Cup & handle-mønster.

Deretter oppstår det en mindre korreksjon igjen, men denne er mindre og mer kortvarig enn den opprinnelige nedturen. Etter at prisen kryper opp igjen har vi også dannet håndtaket i Cup & handle-mønsteret.

Når du identifiserer denne formasjonen, kan det være et tegn på at tiden er inne for å kjøpe. Aller først ser vi imidlertid på hva du bør være ekstra oppmerksom på.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Den viktigste faktoren

Det er viktig at du er innforstått med at mønsteret veldig sjeldent er perfekt, men du bør kunne finne en del likheter med en kopp og et håndtak. Den absolutt viktigste faktoren for et gyldig Cup & handle-mønster er at håndtaket må være mindre enn koppen. Bunnen av håndtaket må også befinne seg i den øvre halvdelen av koppen, aller helst i den øvre tredjedelen.

 

cup & handle
Eksempel: Dersom koppen dannes mellom 100 og 90 kroner, bør håndtaket dannes i intervallet mellom 100 og 95 kroner, helst mellom 100 og 97 kroner. Hvis håndtaket er dypere enn 95 kroner, bør du avstå fra å handle.

To typer av Cup & handle-formasjonen

Det er mulig å argumentere for at det finnes to typer Cup & handle-mønster: De som dannes som en bunnformasjon og de som fungerer som en fortsettelse av en allerede eksisterende trend. To bildene nedenfor viser eksempler på de to typene. Først en stor Cup & handle-bunnformasjon og deretter et mønster i en pågående trend.

Cup & handle-mønsteret hjelper deg med å finne en logisk inngang, stop loss-plassering og et nivå hvor du bør sikre den eventuelle gevinsten. Vi ser på de tre delene hver for seg.

Maksimer din tro på markedet med børshandlede produkter fra Societe Generale

Inngang

I et Cup & handle-mønster finner du alltid en slags dobbelttopp. Du kan velge å kjøpe når kuren passerer den høyeste av disse toppene. Se eksempelet nedenfor:

Kjøp når kursen passerer den høyeste av de to toppene i mønsteret.

Alternativ inngang

Hvis du er litt mer forsiktig, kan du velge å vente med inngang til kursen bryter motstanden ved den høyeste toppen OG gjør dette på betydelig høyere volum enn de foregående dagene:

cup & handle entry

En ulempe med denne metoden er at du risikerer å gå glipp av en del av oppgangen. Til gjengjeld får du ytterligere bekreftelse ettersom kursen allerede har brutt gjennom motstanden.

Husk imidlertid at det aldri er noen garantier for signalene. Det er mulig at kursen faller tilbake igjen, og at det kun var snakk om et såkalt «falskt brudd». Av den grunn oppfordrer vi deg alltid til å benytte stopp loss-funksjonen når du trader.

Stop loss

En effektiv måte å bruke stopp loss på hvis du handler ved hjelp av Cup & handle-mønsteret er å plassere nivået for når du vil ut av posisjonen like under håndtaket. Se eksempel nedenfor:

En tett stop loss-plassering gjør at risk/reward, når du handler på denne måten, blir forholdsvis stor. I forlengelse av det er det naturlig at vi ser nærmere på et nivå hvor det er fornuftig at du sikrer gevinsten.

Target

Kursmålet i oppadgående retning (som minimum) tilsvarer distansen mellom koppens bunn og toppen av håndtaket (se bildet nedenfor):

cup & handle

I dette tilfellet hadde du fått en risk/reward på ca. 1:3, fordi kroppens håndtak var ca. 1/3 av koppens dybde. Du kan naturligvis benytte andre exit-strategier om ønskelig, vi har presentert flere metoder i denne artikkelen.

Lyst på flere strategier?

Lær å trade med flere effektive strategier i vårt kostnadsfrie e-kurs «Kickstart din daytrading».

E-kurset er laget av daytrader.no i samarbeid med søstersidene våre i Danmark og Sverige. Til sammen er vi Skandinavias største nettverk for tradere.

I «Kickstart din daytrading» har vi brukt all vår kunnskap og samlet de metodene som vi anser for å være de beste for deg som vil lære mer om daytrading.

I kurset lærer du blant annet hvordan du handler med flere effektive og velfungerende strategier. Du lærer også mer om risikostyring og psykologi – to helt avgjørende faktorer hvis du ønsker å bli en suksessfull trader. Vi fokuserer på pedagogikk og effektivitet, og vi håper at kurset er både inspirerende og tidsbesparende.

Les mer om kurset og meld deg på her.

Del denne artikel