Meme-aksjer – Et fenomenalt eller fryktelig fenomen?

Utgitt: 15. juni 2021

Har du fulgt aksjemarkedene i løpet av det seneste året, kan du umulig ha unngått å legge merke til dem: Meme-aksjene, med kursutviklinger som får den villeste berg- og dalbanetur til å blekne. Men hva kjennetegner meme-aksjer, hva bør du være oppmerksom på og hvordan finner du den neste?

Finansmarkedene har tatt nye dreininger de seneste årene, og i løpet av de første månedene av 2021 dukket et nytt aksje-fenomen opp: meme-aksjene.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her
GameStop mest kjent blant meme-aksjer

Les mer om fenomenet og finn ut hvordan du kan finne frem til den neste aksjen som tar av, både på sosiale medier og i markedet. Vi kommer også med et par aksjer som har potensial til å bli den neste «snakkisen».

[ez-toc]

Delte meninger

Meningene om meme-aksjene, de eksplosive kursutviklingene og det fundamentale bakenforliggende (eller mangelen på samme) er mange. Garvede børshaier hevder at muligheten til å pumpe enkeltaksjer er tegn på et usunt aksjemarked. Andre mener at meme-aksjene er et bevis på at privatinvestorer ikke behøver å bli slukt av store, institusjonelle aktører.

Det siste argumentet ble særlig brukt da GameStop-aksjen gikk til himmels i januar 2021. Da fikk private investorer skovlen under institusjonelle aktører som hadde store short-posisjoner i selskapet.

Mange trodde GameStop-hendelsen var et engangstilfelle, men i løpet av første halvår i 2021 har aksjene i selskaper som AMC, Blackberry og Virgin Galactic opplevd det samme.

Så uansett hvilket forhold du har til meme-aksjer er fenomenet reelt. Oppmerksomheten rundt aksjene er stor, og det er mennesker som både tjener og taper store penger på investeringene i dem.

Hvis du er en risikovillig trader, kan du gå både lang og kort i meme-aksjer som AMC og GameStop hos nettmeglere som Markets. Her spekulerer du i kursutviklingen til aksjene gjennom såkalte CFD-kontrakter. Husk at dette er gearede produkter som er forbundet med enda større risiko.

Videoen nedenfor viser hvor enkelt det er å ta en posisjon hos Markets.com.

Abonner på vår YouTube-kanal og se spennende tradingvideoerKlikk her

Hva er meme-aksjer?

«Meme» er et internettfenomen som typisk består av et bilde og en kort tekst, og samspillet mellom de to har ofte en morsom eller sarkastisk tone. Hvis det lages mange (og morsomme) memes om en aksje, så kan dette ha positiv innvirkning på publikums kjennskap til aksjen og selskapet. Med det følger også en mulig økning i antall personer som ønsker å kjøpe aksjen.

Her kan du se noen GameStop-memes på Google.

Derfor er en naturlig definisjon av de såkalte «meme stocks»:

En meme-aksje er en aksje som går viralt og gjennom dens oppmerksomhet på nettet tiltrekker seg stor oppmerksomhet fra privatinvestorer.

Du har sikkert hørt om Reddit-tråden WallStreetBets, og det er herfra mye av oppmerksomheten til meme-aksjene kommer. Gruppen har millioner av lesere, og plattformen har ved flere anledninger vist at den kan skape aksje-rallyer uten sidestykker.

Og når interessen først tar av i WallStreetBets, så flytter aksjesnakken seg også over til andre sosiale medier som YouTube, Facebook, Twitter og Discord. Og derfra fylles aksjene – i alle fall midlertidig – med enda mer rakettbrennstoff.

Andre kjennetegn på en meme-aksje:

• Verdien på meme-aksjer bygger på sosialt sentiment, mer enn underliggende og fundamentale selskapsforhold.
• Den mulige avkastningen er skyhøy. Det samme er risikoen for tap av hele, eller store deler av, investeringen.

Mens privateide selskapers verdi kan avleses på bunnlinjen er børsnoterte selskapers markedsverdi ikke like lett å bli klok på. Markedsverdien er i bunn og grunn antall aksjer i selskapet multiplisert med aksjeprisen. Det er imidlertid langt fra alltid at aksjeprisen – og dermed markedsverdien – gjenspeiler tallene på selskapenes bunnlinjer. Her gjelder andre mekanismer, selv om mange hevder at kalkulatoren alltid får rett (til slutt):

Aksjene i et selskap er utelukkende verdt det som markedsaktørene er villig til å betale for dem.

Dette er tilfellet med mange av meme-aksjene, selv om overprising også finner sted i mange andre sektorer. Vi har flere ganger de seneste månedene diskutert teknologiaksjer og den grønne sektoren.

Selskaper som GameStop (selger fysiske dataspill) og AMC (amerikanske kinoer) anses ikke for å drifte innenfor bransjer med en lysende fremtid. De fundamentale forholdene i selskapene tyder heller ikke på at aksjekursene bør veldig langt nordover. Likevel har den enorme interessen i sosiale medier, ved flere anledninger, presset aksjekursene til uante høyder.

meme-aksjer fødes på reddit
Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Hvordan kjøpe meme-aksjer?

Hvis du vil kjøpe meme-aksjer kan du naturligvis velge den tradisjonelle måten. Å handle aksjene hos din foretrukne aksjemegler. Hvis du ikke synes det er nok spenning i meme-aksjene i utgangspunktet kan du også kjøpe mange av de samme selskapene som gearede aksje-CFD-er hos en nettmegler. Hos Markets.com kan du geare massevis av selskaper fra inn- og utland. Gearingnivået når du handler aksje-CFD-er hos Markets.com er fem ganger.

På MarketsX kan du også handle såkalte blends, det vil si en form for ETF-er hvor Markets.com har samlet aksjer innenfor en kategori og laget et eget investeringsprodukt. Én av disse blends kalles Meme Stocks Blend og består i skrivende stund av syv såkalte meme-aksjer. Tyngst veier Palantir Technologies, men blant selskapene finner du også AMC Entertainment, GameStop og Wish.com. Du finner frem til produktet ved å søke på navnet, «Meme Stocks Blend», i søkefeltet eller under «Blends» i produktbjelken til venstre på skjermen når du er logget inn på handelsplattformen.

Meme Stocks Blend er gearet fem ganger, men kan være en spennende måte å oppnå eksponering mot de såkalte meme-aksjene. Husk at du må være innforstått med den økte risikoen som følger med når du handler CFD-er.

Nedenfor kan du se en video som viser hvordan du åpner en konto hos Markets.com.

Risk/reward i meme-aksjer

Alle former for investering er forbundet med en viss form for risiko. Noen investeringstyper klassifiseres som mer risikofylte enn andre, og her ligger meme-aksjer utenfor kategori, ifølge mange.

Dette skyldes blant annet meme-aksjenes avhengighet av sosial popularitet. Omtale på sosiale medier har større verdi enn hvordan selskapet reelt sett drives.

Risiko

Som nevnt er volatiliteten i meme stocks mye høyere enn i mer tradisjonelle aksjer. Når et stort antall personer kjøper en aksje, finnes det også et stort antall kortsiktige investorer, tradere eller spekulanter som selger ut av posisjonene sine. Det er helt typisk for en meme-aksje at populariteten er kortvarig.

Det er blant annet store grupper på sosiale medier som flytter prisen på meme-aksjene, men også enkeltpersoner (såkalte aksje-influensere) kan øke populariteten til aksjer. YouTube-brukeren RoaringKitty stod blant annet i front for GameStop-bonanzaen tidligere i år.

Hvis du baserer investeringene dine på råd fra slike grupper eller personer, bør du være innforstått med at du påtar deg en helt spesiell form for (og høy) risiko. Ofte ser vi at dem som kjøper seg inn når hausingen er på sitt verste er dem som ender med å få minst ut av investeringene. Mange må også bite i det sure eplet, se blodrøde tall i porteføljen og innse at de som var først inn døren også var dem som trasket først ut.

Det er ikke sikkert det blir annet enn smuler (eller popcorn) igjen av investeringer i meme-aksjer. Kilde: amctheatres.com

Reward

Selv om risikoen i meme-aksjer er voldsom, er mulighetene for astronomiske gevinster også større enn i klassiske aksjeinvesteringer.

Når et enormt antall personer går sammen om å ønske seg inn i en aksje, danner dette grobunn for eksplosive kursstigninger. Samtidig vektlegger mange meme-investorer det faktum at investeringene symboliserer en demokratisering av markedet, noe som en stor gruppe privataktører har jobbet for i lang tid.

På grunn av de voldsomme bevegelsene i meme-aksjer, ser mange spekulanter på investeringene som underholdning. Denne typen investorer besitter sjelden stor erfaring og kunnskap om markedet, men håper å kunne forvandle en forholdsvis beskjeden investering til store penger.

Kjøp av meme-aksjer må derfor anses for å være gambling. Lykkes du, hvilket noen gjør, kan investeringen være en vaskeekte gullgruve.

Det er bare viktig at du er bevisst om at sannsynligheten for å finne gråstein er mye større.

kursutvikling meme-aksjer
Kommer du med på meme-bølgen er det mulig å mangedoble investeringen din.
Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Hvordan utvikler meme-aksjer seg?

Kursstigningene i meme-aksjer skjer, i manges øyne, som et resultat av kunstig pumping, ikke på bakgrunn av fundamentale endringer. Av den grunn etterfølges de enorme pristoppene av uunngåelig krakk.

Syklusen ses i de aller fleste meme-aksjer, også dem som har gjennomgått prosessen flere ganger. I WallStreetBets-tråden på Reddit ble gangen i meme-aksjene beskrevet slik:

  1. Tidlig akkumulering – Enkelte investorer ser tidlig at en aksje er undervurdert. De begynner å kjøpe stort opp og får aksjekursen til å stige.
  2. Midtfase – Oppmerksomme investorer/tradere bemerker den tydelige volumøkningen i aksjen. Det får flere privatinvestorer til å kjøpe, noe som fører til at aksjen skyter ytterligere fart.
  3. FOMO-fase – Ryktene om aksjen sprer seg som ild i tørt gress på sosiale medier og nettfora. Personer som fortsatt ikke har kommet med på oppturen blir grepet av FOMO (Fear of Missing Out). Enda flere småaktører kaster seg ukritisk på bølgen.
  4. Gevinstsikring – Etter et par dagers stigning begynner de som først tok posisjoner i aksjen å selge seg ut og sikre gevinst. På samme måte som da oppkjøpene startet, blir også salgsfasen en kjedereaksjon hvor prisen stuper like raskt som den steg.

Naturen i meme-aksjene betyr at det er dem som først kommer inn i aksjen som tjener de største pengene. Etter at FOMO har festet taket, og ordet har nådd ut til Hvermansen, er det ofte for sent å tro på positiv avkastning. Derfor ender en stor del av investorene som kjøpte meme-aksjen sent i syklusen med å tape penger.

Du må med andre ord være tidlig ute hvis du vil spekulere i meme-aksjer.

Du skal tåle mye og ha nerver av stål som meme-investor.

Hva gjør selskapene?

De fleste selskapene som har blitt utsatt for Reddit-brukeres oppmerksomhet har ikke reagert. Unntaket er AMCs direktør, Adam Aron. Han har omfavnet det nye publikummet og tatt meme-kulturen til seg.

Reddit-investorer henviser til hverandre som «apes», og av dem blir 66 år gamle Adam Aron kalt «Silverback», altså lederen av gorilla-gruppen.

«All hail the silverback», skrev én av brukerne på det sosiale mediet tidligere i sommer. I forbindelse med presentasjonen av den seneste kvartalsrapporten til AMC kalte Aron investorgruppen for «en hær av lidenskapelige, interesserte og individuelle investorer». Før han fortsatte:

«De eier AMC. Vi og jeg arbeider for dem, og interessene og pasjonen deres er viktig for AMC», sa den administrerende direktøren.

Adam Aron har forresten lovet alle aksjonærer gratis popcorn på AMCs forestillinger i løpet av sommeren. På bildet lenger oppe i artikkelen kan du se at lovnaden også ligger på selskapets hjemmeside.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Hvordan finne meme-aksjer?

På Reddit og andre sosiale medier poster folk jevnlig oppdateringer om enorme gevinster fra meme-aksjer. Derfor er det naturlig at mange vil leke med, men som vi har vært innom: Det er mange som forsøker å løpe etter toget mens det forlater perrongen.

Don´t be this guy.

Det er egentlig ikke vanskelig å finne potensielle meme-aksjer. Faktisk finnes det flere forskjellige verktøyer som du kan bruke i letingen.

Først og fremst ser Reddit-investorene etter small cap-aksjer som shortes tungt av store fond. Shorterne har satt penger på at aksjekursen i selskapet skal falle. Dette gjøres ved å kjøpe aksjer som lånes ut, aksjer som shorterne håper å kunne kjøpe tilbake billigere på et senere tidspunkt.

Problemet – for fondene – oppstår når aksjen ikke faller. Da kan de bli tvunget til å kjøpe aksjene tilbake til en høyere pris. Dette kalles en shortskvis, og det er når slike store (hedge)fond realiserer tap at meme-aksjene kan oppleve eksplosive stigninger.

Noen av de beste verktøyene du kan benytte i letingen etter meme-aksjer er:

Hvis du bruker verktøyene ovenfor, eksempelvis memestocks.org, er det viktig at du ikke stirrer deg blind på hvilke selskaper som topper listene. Det er like viktig å se på utviklingen og analysere denne. De mest interessante aksjene er dem som over tid opplever økt omtale.

Dette kan fungere som en god indikator på om, og i så fall hvor, en trend er i ferd med å bygges opp.

Abonner på vår YouTube-kanal og se spennende tradingvideoerKlikk her

Hvilke meme-aksjer kan eksplodere i pris?

Antall aksjer som kan bli til meme-aksjer øker. Reddit-investorene har stadig flere selskaper i sikte, og deres aksjer har potensial til å oppleve store endringer på daglig basis.

De opprinnelige meme-aksjene var de såkalte BANG-aksjene (Blackberry, AMC, Nokia og GameStop). I skrivende stund er det imidlertid tre andre aksjer som trender i sosiale medier.

Corsair Gaming (CRSR)

Amerikanske Corsair Gaming selger datautstyr. Med forholdsvis solide nøkkeltall er aksjen en atypisk meme stock. Heller ikke forretningsmodellen kan sies å være utdatert.

Likevel har aksjen tiltrukket seg økt oppmerksomhet på Reddit. Opplever aksjen fortsatt stigende omtale i løpet av de kommende dagene, vil dette kunne føre til ytterligere stigninger. Ifølge Marketbeat.com er 21,84 % av aksjene shortet.

Clean Energy Fuels Corp (CLNE)

Selskapet kjøper opp og videreselger vedvarende naturgass, blant annet basert på organisk landbruksavfall. Dette har fått Reddit-brukerne til å inndra morsomheter som inkluderer kyr – et perfekt utgangspunkt for en meme-aksje.

Omtalen av aksjen trender opp den siste uken, og hvis dette fortsetter kan aksjekursen stige ytterligere. Ifølge Marketwatch blir 29,82 % av aksjene i selskapet brukt til å shorte.

Clover Health (CLOV)

Clover Health er et databasert amerikansk helseforsikringsfirma. Aksjen har i den siste uken vært ekstremt volatil og ligger i skrivende stund som en av de tre mest shortede (36,6 %) i USA.

Dette har vekket interessen hos Reddit-investorene. Her er det nemlig muligheter for en shortskvis. For å finne ut om aksjen har muligheter for å sette rakettfart nordover kan du følge omtalen på sosiale medier de neste dagene. Stiger interessen rundt aksjen eller renner det hele ut i sanden?

Husk å være oppmerksom på høy volatilitet og risiko når du trader meme stocks.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en meme-aksje?

Meme-aksjer, eller meme stocks på engelsk, er aksjer som opplever økt popularitet på sosiale medier. En stor del av aksjene i selskapet er ofte shortet, og de underliggende forholdene kan ikke forsvare de store stigningene.

Hvorfor stiger meme-aksjer så mye?

De bratte stigningene skyldes ofte såkalt shortskvising. Når et stort antall privataktører presser prisen opp i et kraftig shortet selskap, må shorterne dekke tapene ved å kjøpe tilbake aksjer til høyere priser. Det presser prisen ytterligere opp.

Hvor kan jeg kjøpe meme-aksjer?

Det kan du hos de fleste nettmeglere. Hos Markets kan du handle flere av årets meme stocks som CFD-er eller alminnelige aksjer. Husk at meme-aksjer er høyrisiko. Handler du med CFD-er stiger risikoen ytterligere.

Hvor kan jeg finne de neste meme-aksjer?

Det er flere hjelpemidler og nettsteder du kan bruke hvis du vil på jakt etter nye meme-aksjer. Les artikkelen for å se hvilke vi benytter.

Del denne artikel