Kjøp Eos [EOS] – En sterk utfordrer

Utgitt: 21. november 2023

EOS er en kryptovaluta og desentralisert plattform designet for å støtte utviklingen av desentraliserte applikasjoner (DApps). Lansert i juni 2018 av Block.one, har EOS som mål å overgå begrensningene til andre blockchains ved å tilby raskere transaksjonshastigheter og lavere gebyrer.

Historien til EOS begynte med et vellykket ICO (Initial Coin Offering) som samlet inn over 4 milliarder dollar, noe som gjorde det til en av de største ICOene i kryptovalutahistorien. EOS ble utviklet for å være en plattform der utviklere kunne bygge desentraliserte applikasjoner på en enklere måte ved å tilby enkelhet og skalerbarhet.

EOS skiller seg fra andre kryptovalutaer, spesielt Ethereum, ved å bruke en Delegated Proof-of-Stake (DPoS) konsensusalgoritme. Dette systemet involverer 21 aktører (delegerte vitner) som er valgt av EOS-holdere for å bekrefte transaksjoner og produsere nye blokker. Denne tilnærmingen bidrar til å forbedre hastigheten og skalerbarheten til nettverket.

Plattformen støtter utviklere gjennom tilbudet av ressurser som båndbredde, lagringsplass og ‘computational power’, noe som gjør det lettere for DApp-utviklere å bygge og distribuere applikasjoner uten å bekymre seg for de samme kostnadene og kompleksitetene som er knyttet til andre blockchains.

Investering i EOS kan appellere til de som er interessert i å støtte utviklingen av desentraliserte applikasjoner og plattformer. Potensialet for EOS som en infrastruktur for DApps og smarte kontrakter har gjort den til et populært valg blant utviklere og investorer. Likevel bør enhver investeringsbeslutning nøye vurderes med tanke på kryptovalutaers volatilitet og generelle risikoer i markedet.

Hvordan kjøpe EOS?

EOS handles på flere plattformer verden over. En av disse handelsplattformene, som også er underlagt den EU-baserte finanslovgivningen, er handelsplattformen Markets. Som kunde er du sikret tryggere forhold når megleren er EU-godkjent, noe som ikke er tilfellet for mange andre plattformer som tilbyr deg å spekulere i kryptovaluta. Hos Markets kan du trade EOS som CFD-kontrakt, som betyr at du slipper alt styret forbundet med tradisjonelle kryptobørser.

Hvis du vil bli bedre kjent med Markets, kan du lese mer om nettmegleren i vår omfattende anmeldelse. I videoen nedenfor kan du se hvordan du kan trade kryptovaluta hos Markets.

Etter at du har satt inn penger, eller tester Markets gjennom demokontoen deres, kan du søke etter «EOS» eller «EOSUSD». Du finner også frem til EOS ved å klikke deg inn i Markets kryptovaluta-seksjon i menyen til venstre på handelsplattformen. Dersom du tror kryptovalutaen stiger, og vil kjøpe EOS, klikker du «Buy». Tror du imidlertid at verdien faller, og har lyst til å shorte, velger du «Sell». Du kan for øvrig lese mer om shorting her.

Kjøpe EOS som kontrakt

Det er en rekke fordeler å handle kryptovaluta som EOS som en CFD-kontrakt. For det første slipper du å sette seg inn i hva det innebærer å ha en «wallet» samt andre tekniske aspekter ved å faktisk eie EOS. I tillegg får du fordelen av å kunne handle på en børs som er underlagt EU-basert lov, noe som gir deg grunnleggende rettigheter som forbruker. Én av disse rettighetene er den viktige investorbeskyttelsen. Hvis nettmegleren du benytter går konkurs, er du med denne sikker på å få tilbake pengene dine, i alle fall opptil et visst beløp. Hos Markets går grensen i skrivende stund på 20 000 euro, i overkant av 200 000 kroner. Hos flere av de nye kryptovalutabørsene hvor du faktisk handler med – og eier – kryptovalutaen har du ikke denne garantien.

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Et annet problem er at kryptovalutabørser er utsatt for hackerangrep. Et slikt angrep kan i verste fall resultere i at du mister alle pengene dine. I 2014 ble verdens største bitcoin-børs (den gang), Mt. Gox, hacket. Det førte til at omtrent 460 millioner kunde-dollar gikk tapt. Siden den gang har flere børser blitt utsatt for lignende angrep. Blant annet gikk den sørkoreanske Youbit-børsen konkurs etter at hackere stjal omkring en halv milliard dollar. Hvis du ikke behøver EOS til noe, men kun vil spekulere i prisutviklingen, anbefaler vi ikke å kjøpe «ekte» EOS på en kryptobørs. Du oppnår nøyaktig samme verdistigning med en kontrakt som følger prisutviklingen. Til gjengjeld slipper du risikoen ved å handle på en uregulert børs.

Hva koster det å kjøpe EOS?

Hvis du handler EOS som en CFD-kontrakt, for eksempel på Markets, er det som regel kun én handelsomkostning. Denne kalles for «spread» og er forskjellen mellom kjøps- og salgspris. Nedenfor kan man se hvordan spreadet for EOS ser ut på Markets:

Som du kan se er forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen til EOS på 0,01 dollar. Det vil si at dersom du kjøper og selger én EOS umiddelbart etter hverandre, koster det deg 0,01 dollar. Spreadet på kryptovalutaen hos Markets ligger altså på 1,0221 – 1,0115 = 0,0106 dollar .

I tillegg til spreadet må du også betale en mindre daglig rente («overnight interest») hvis du sitter med posisjonen over natten. Denne renten varierer mellom ulike produkter, men du finner den opplyst under fanebladet «Instrument details» inne på produktet du trader.

Du kan følge med på kursen under eller besøke coinmarketcap.com.


 

Hvorfor kjøpe EOS?

Å vurdere investering i EOS innebærer å se på plattformens unike egenskaper og potensialet den har i kryptomarkedet. EOS skiller seg ut som en plattform som tilbyr høy skalerbarhet og rask transaksjonsbehandling, noe som er avgjørende for utviklingen av desentraliserte applikasjoner (DApps). Med sin Delegated Proof-of-Stake (DPoS) konsensusmekanisme har EOS et system der et begrenset antall noder er ansvarlige for å validere transaksjoner, noe som fører til økt effektivitet og reduserte transaksjonskostnader.

En annen tiltrekningskraft ved EOS er dets utviklervennlige miljø. Plattformen tilbyr enkel tilgang til ressurser og verktøy som gjør det enklere for utviklere å bygge og distribuere DApps. Dette potensielt lavere inngangsterskelen for utviklere kan bidra til vekst og diversifisering av EOS-økosystemet.

EOS har også et sterkt og engasjert fellesskap. Det aktive fellesskapet støtter utviklingen av plattformen og har en rolle i beslutningsprosesser, noe som kan bidra til langsiktig stabilitet og utvikling. Den høye gjennomstrømningen og smarte kontraktfunksjonaliteten til EOS gir rom for en rekke bruksområder, fra desentraliserte finansapplikasjoner til spill og sosiale plattformer.

Slik kan du kjøpe EOS med en wallet

Har du valgt å kjøpe EOS på «den enkle måten» (som CFD-kontrakt), behøver du ikke å lese resten av teksten. Her fokuserer vi på hva du skal gjøre hvis du vil kjøpe og oppbevare EOS i en wallet. Dette kan være utfordrende og komplisert, noe de følgende avsnittene vil vise.

Før du kjøper EOS er det viktig at du er fortrolig med hvordan en «wallet» fungerer – både når det kommer til transaksjoner og programvare. Å handle kryptovaluta kan være brutalt. Én feil kan være nok til å tape alt du har innestående på kontoen. Risikoen blir imidlertid langt mindre hvis du følger guiden nedenfor og har en forsiktig tilnærming til området.

En wallet er en programvare som oppbevarer verdien du har i EOS. Slike wallets eksisterer som applikasjon til PC-en, som app til mobilen eller som en såkalt «hardware wallet» eller en online børs.

Hva er private og public keys?

nøkkel

Når du har valgt en wallet mottar du en private key. Dette er passordet til walleten din. Hvis andre får tak i denne, vil de ha full tilgang til walleten og innholdet i den. Når du lager din egen wallet blir du bedt om å ta en kopi av den tilhørende private key. Walletene som vi har referert til ovenfor genererer en nøkkel offline. Den blir med andre ord ikke sendt til en server, og den kan derfor ikke fanges opp av andre.

Det er opp til deg selv hvordan du vil oppbevare din unike private key. Det er dessverre flere eksempler på at brukere har glemt hvor de har oppbevart koden. I så fall er det ingen måte å gjenopprette denne på, og pengene i wallet-en er derfor tapt hvis du mister koden.

Noen brukere velger å skrive ut deres private key og oppbevare den offline. Har du en større mengde EOS kan du velge en hardware wallet, som vi snakker mer om litt lengre ned.

Etter at du har lastet ned en wallet og sikret din private key kan du overføre penger. Før det bør du imidlertid innen gjøre deg kjent med hvordan EOS-transaksjoner fungerer. Walleten din genererer automatisk en rekke mottakeradresser, såkalte «public keys». I motsetning til private keys kan public keys distribueres uten risiko. Betalinger til disse adressene vil bli sendt til din wallet.

Sikker overføring

Selv om det er sjeldent, har du sikkert hørt skrekkhistorier om personer som har mistet titusenvis av kroner på grunn av en feil overføring. Her er en liste over ting du bør være oppmerksom på i den forbindelse:

  • Copy-paste wallet-adressen. Aldri skriv den ut selv. Adressene er lange og inneholder både små og store bokstaver. Én feil når du taster inn adressen vil resultere i at pengene dine er borte for alltid. Det finnes ingen mulighet for å føre pengene tilbake igjen, og det er heller ingen kundeservice å kontakte hos EOS.
  • Sjekk transaksjonsgebyret. En god wallet viser alltid hva gebyret er i dollar og cents. Forsikre deg om at gebyrets størrelse virker rimelig.
  • Dobbeltsjekk adressen. Når du har kopiert inn adressen som du vil sende EOS til, så sjekk den om og om igjen inntil du er helt sikker på at den er korrekt. Hvis du ser på de første og siste sifrene, kan du sikre deg at den har blitt kopiert riktig.
  • En god wallet bekrefter også adressen du sender til. Det minimerer risikoen for at malware fanger opp og erstatter adressen du overfører til.

Vi oppfordrer deg til å foreta en testtransaksjon. Det kan være en god idé å sende en liten mengde EOS for å sikre at du har forstått transaksjonsprosessen og ikke glemmer de viktige detaljene. En slik test kan fungere som en forsikring på at alt går som det skal når du senere sender større beløp.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Ønsker du en enkel måte å beskytte dine EOS på, kan du overlate det til børsen som du handler på. Dette medfører imidlertid noe risiko, blant annet i forhold til den plattformen som man har valgt. Eksempelvis har man tidligere sett at Mt Gox-børsen ble hacket, noe som resulterte i at brukerne tapte ca. en halv milliard dollar. Det er også en risiko for digitalt tyveri, hvilket var tilfellet med Bitfinex-børsen.

Hardware-wallets er en av de sikreste måtene som du kan oppbevare EOS på. Disse wallet-ene genererer og oppbevarer din private key offline, og er ikke eksponert mot en nettilkoblet data eller mobil. Hvis du oppbevarer kryptovaluta offline reduseres sannsynligheten for digitalt tyveri – en av de største risikoene for kryptovaluta-investorer. De to mest respekterte hardware-wallets for kryptovalutaer er Trezor og Ledger Nano S.

Som du kan se er det innviklet og teknisk å kjøpe EOS . Hvis du kun vil spekulere i prisutviklingen anbefaler vi, som tidligere nevnt, at du gjør dette gjennom en CFD-kontrakt. Du kan både selge og kjøpe EOS – og mange andre kryptovalutaer – hos den EU-regulerte handelsplattformen Markets.

Ofte stilte spørsmål

Hva er EOS?

EOS er en desentralisert kryptovaluta og en digital plattform som tillater utviklere å bygge desentraliserte applikasjoner (DApps). Det unike med EOS ligger i bruken av EOS-tokens, som representerer en form for digital eiendom på plattformen. Disse tokens gir eierne visse rettigheter og ressurser innenfor EOS-økosystemet.

Hvor kjøper jeg EOS?

Du kan kjøpe EOS på en handelsplattform (som CFD-kontrakt) eller på en kryptovalutabørs. I denne artikkelen viser vi hvordan du kjøper EOS på en trygg handelsplattform, som f.eks. Markets.

Hva koster EOS?

Prisen på EOS varierer over tid. Du kan følge den aktuelle kursen i vår utfyllende artikkel om EOS.

Hvordan kjøper jeg EOS?

Den enkleste måten å kjøpe EOS på er ved å opprette en konto hos en nettmegler, f.eks. Markets. Etter at du har åpnet en konto og satt inn penger kan du søke etter «EOS» eller «EOSUSD» i søkefeltet.

Les vår anmeldelse av Markets her.

Del denne artikel