To kryptostjerner med eksplosiv vekst

Utgitt: 21. november 2023

Den siste måneden har vi sett en sterk vekst i kryptomarkedet generelt, men særlig to kryptovalutaer skiller seg ut. Både Cardano (ADA) og Solana (SOL) har begge opplevd oppsiktsvekkende sterk vekst i den siste perioden. 

Prosentvis endring for SOL, ADA og Crypto30-indeksen den siste måneden.

Den siste tiden har kryptomarkedet generelt opplevd sterk oppgang. Særlig de to valutaene ADA og SOL har opplevd sterk vekst, hvilket vi tar en nærmere titt på senere i artikkelen.

For det første har det vært økt interesse fra institusjonelle investorer. Flere store hedgefond og investeringsselskaper har begynt å investere i kryptovalutaer, noe som har bidratt til å drive opp prisene. Inntil nylig var kryptomarkedet stort sett dominert av private investorer. Men de siste årene har det vært en økende interesse fra institusjonelle investorer, som har begynt å se på kryptovalutaer som en legitim investering. Denne økte interessen har blitt drevet av flere underliggende faktorer, inkludert:

  • Den generelle oppgangen i aksjemarkedet, som har gitt institusjonelle investorer mer kapital å investere.
  • Den økte volatiliteten i aksjemarkedet, som har gjort kryptovaluta til en mer attraktiv investering.
  • Den økte regulasjonen av kryptomarkedet, som har gjort det mer attraktivt for institusjonelle investorer.

For det andre har det vært en generel optimisme i markedet, basert på troen på at kryptovalutaer har potensial til å revolusjonere finansverdenen. Dette har ført til økt etterspørsel etter kryptovalutaer, noe som igjen har drevet opp prisene. I tillegg til økt interesse fra institusjonelle investorer, har det også vært en generell optimisme i kryptomarkedet. Kryptovaluta har nemlig flere bruksområder enn mange først antok, deriblant:

  • Desentralisert finans (DeFi), som gir brukere muligheten til å låne, låne ut og investere penger uten å måtte stole på en sentralisert institusjon.
  • Desentraliserte applikasjoner (DApps), som er applikasjoner som kjører på en desentralisert blockchain.
  • Spill, hvor kryptovalutaer kan brukes til å kjøpe varer og tjenester i virtuelle verdener.

Disse bruksområdene har potensial til å gjøre kryptovalutaer til en viktig del av vår økonomiske infrastruktur. Dette har ført til økt etterspørsel etter kryptovalutaer, noe som igjen har drevet opp prisene.

Men utover denne alerede sterke veksten er det to kryptovalutaer som spesielt fanger vår oppmerksomhet.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

Cardano – en sterk kandidat

Med en imponerende vekst fra 0,24$ til 0,38$ på en måned skiller ADA seg ut som en ekstra sterk kandidat.

Cardano (ADA) så i starten av november en sterk økning i såkalte “whale” transaksjoner, altså meget store transaksjoner. 4. november alene ble det gjennomført 1 742 transaksjoner med en verdi på over en million dollar. Samtidig med dette så man nedgang i antall daglige aktive adresser. Disse to faktorene kombinert indierer et sterkt kjøpssentiment blant de største Cardano-investorene, samtidig som at sentimentet for å holde posisjonene også øker. Hvalenes handlinger har en slags dominoeffekt i markedet, så når de kjøper store menger ADA følger det ofte en prisøkning.

Videre har vi sett en vedvarende økning i Cardanos TVL (total-value-locked). Per 31. oktober nådde Cardanos TVL en rekordhøy verdi på 723 millioner ADA. En høy TVL indikerer et sunt likviditetspool, som gjør det underliggende nettverket attraktivt blant investorer som ønsker høyere insentiver og belønninger.

Det kan også tenkes at prisveksten delvis skyldes integreringen av Cardano-walleten Nami i IOG-økosystemet (Input Ouput Global). Cardando har ytterligere prosjekter på gang, og har i det siste toppet listene over utviklingsaktivitet. Denne typen trender tiltrekker investorer da det kan indikere ytterligere priseffekt, og man får dermed en slags multiplikator i prisen. Cardano har også sett rekorthøy on-chain aktivitet, hvilket tiltrekker nye brukere og fører til at ADA vokser i popularitet.

Du kan følge med på ADAs prisvekst under eller besøke coinmarketmap.com.


Solana – den største stjernen

På toppen av pallen finner vi SOL. Med en uslåelig vekst på over 100% i løpet av en måned kan ingen måle seg med Solana.

Mange vil si at Solanas prisvekst ikke bare er et nummer, men en representasjon av deres økende utfordring mot etablerte smart-kontraktplattformer som Ethereum. Solana har kapasitet til å håndtere opptil 65 000 transaksjoner per sekund med utrolig lave avgifter. Dette gjør den til det foretrukne blockchain for tradere som søker høyere avkastning og desentralisert trading med høy frekvens.

Prisveksten kommer på tross av uroligheter i markedet rundt kryptovalutaen som følge av FTX-saken. FTX er en stor investor i SOL, og fikk nylig godkjent likvideringen av millioner verdt av SOL. De har siden flyttet mye av sine beholdnigner over til andre kryptobørser, trolig for å selge av valutaen for å kunne betale gjelden sin. Typisk ville dette ført til større usikkerhet og dermed mindre bullish aktivitet for en kryptovaluta, men vi ser nå at SOL trosser omstendighetene og fortsetter å vokse.

Da FTX gikk konkurs forrige november stupte prisen på SOL. Men siden har betalingsgiganten Visa og e-handelsplattformen Shopify tatt i bruk Solanas blockchain, som skal være raskere og rimeligere enn rivalene.

SOL ble også brakt opp i Sam Bankman-Frieds rettsak forrige måned, som førte til et midlertidig prisfall grunnet en økning i shorting. Men dette førte til en ‘short-squeeze’, som er et fenomen i markedet hvor prisen på et instrument uventet skyter opp grunnet at short-sellers lukker posisjonene sine. Short-squeezen førte til enda kraftigere prisvekst og kan forklare hvorfor SOL utkonkurrerer samtlige kryptovaluta i vekst den siste måneden.

Du kan følge med på SOLs prisvekst under eller besøke coinmarketmap.com.


Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

Videre utvikling

Det er vanskelig å si noe helt sikkert om den videre utviklingen til de to stjernene. Mange spår at de vil fortsette å stige, men det er ikke noe man kan si med 100% sikkerhet. Noen tror at SOL kan bikke 1 000 dollar innen noen år og dermed overta andreplassen bak Bitcoin.

For ADA spår noen at prisen kan komme opp på 35 dollar i løpet av 2025, gitt at denne bullish trenden fortsetter – i hvert fall noenlunde. Dette ville vært over en tidobling av den hittidige all-time-high prisen på 3,1 dollar.

Om du er interessert i å trade kryptovaluta kan du gjøre dette raskt og enkelt via diverse som CFD-kontrakter. Dette tilbys av flere handelsplattofmrer, deriblant AvaTrade. Hos AvaTrade spekulerer du i verdien på kryptovaluta, men du har ikke direkte eierskap av valutaen. Det betyr at du ikke kan bruke den som betalingsmiddel. Men som spekulant er dette ikke mer enn en teknikalitet som slett ikke påvirker avkastningen din.

Hvis du vil bli bedre kjent med AvaTrade, kan du lese mer om nettmegleren i vår omfattende anmeldelse. I videoen nedenfor kan du se hvordan du kan trade kryptovaluta hos AvaTrade.

Del denne artikel