Saxo Bank – Anmeldelse & erfaringer

Utgitt: 10. januar 2021

Saxo Bank tilbyr noen av verdens mest sofistikerte handelsplattformer. Banken er dansk og henvender seg til både aktive day- og swingtradere, men også mer langsiktige investorer.

Saxo Bank logo

Saxo Bank ble grunnlagt i 1992 av Lars Seier Christensen og Kim Fournais. Den tilbyr i dag både tradisjonell bankforretning, private banking-tjenester (rådgivning og forvaltning av formue) samt intuitive og brukervennlige trading-plattformer. Hos Saxo Bank får du blant annet konkurransedyktige priser og velfunderte markedsanalyser fra bankens eksperter.

Saxo Bank er registrert i Danmark og under tilsyn av det danske Finanstilsynet. Det betyr også at kunders innestående er beskyttet av det danske «indskydergarantifond» med opp til 100 000 euro.

I løpet av årene har Saxo Bank utviklet seg voldsomt, og de arbeider kontinuerlig på å fornye seg. Banken er spesielt opptatt av å utvikle de forskjellige utgavene av handelsplattformene deres, hvilket også må sies å være «navet» til banken.

Konsernet har mer enn 2000 medarbeidere med over 60 forskjellige nasjonaliteter fordelt i 170+ land. I 2019 ble det gjennomført over 34 millioner handler.

Her kan du prøve Saxo Banks handelsplattform. 

[ez-toc]

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her
Saxo Bank til alle enheter
Du kan bruke Saxo Banks handelsplattformer på alle typer enheter.

Hvem er passer Saxo Bank til?

Saxo Bank tiulbyr mer enn 40 000 instrumenter og er velegnet megler til både den tradisjonelle, langsiktige investoren og den mer sofistikerte traderen som ønsker et bredt utvalg finansielle produkter. På Saxo Banks handelsplattformer kan du både geare og shorte CFD-er hvis du jakter avkastning som swing- eller daytrader. Banken tilbyr også handel med opsjoner og futures fra mange forskjellige børser.

Hvis du kun er vandt til å handle aksjer gjennom din lokale bank, kan du bli overrasket når du åpner en konto hos Saxo Bank. Sett gjerne av et par timer til bare å bli kjent med de avanserte plattformene. Brukervennligheten er imidlertid høy, så du kan enkelt endre innstillingene slik at det hele blir mer oversiktlig og mindre komplisert.

I tillegg til alle handelsprodukter tilbyr Saxo Bank også et hav av fundamentale og tekniske analyseverktøy, handelstips, nyhetsfeed, selskapsanalyser og undervisningsmateriale.

For å få tilgang til den mest avanserte plattformen må du sette inn minst 10 000 kroner. For å få tilgang til alle funksjoner kreves også et visst handelsvolum eller innestående.

Design og handelsplattformer

Saxo Bank tilbyr tre typer plattformer:

  • en desktopbasert plattform, SaxoTraderPRO
  • en webbasert plattform, SaxoTraderGO
  • en mobil/tablet-plattform, SaxoTraderGO

Du kan logge deg inn på alle plattformene med samme brukernavn og passord. De forskjellige plattformene blir gått gjennom nedenfor.

Av «sikkerhetsmessige årsaker» er det ikke mulig å være logget inn på flere plattformer samtidig. Dette betyr blant annet at hvis du er pålogget plattformen på PC, men skal vekk et øyeblikk og derfor logger inn på mobilplattformen, vil du automatisk bli logget ut av førstnevnte.

Det er mulig at dette reduserer faren for kontomisbruk, men i en hektisk handelssituasjon kan det være irriterende. Du blir også unødvendig raskt logget ut av mobilutgaven ved inaktivitet, men heldigvis logger du raskt på igjen – spesielt  hvis du benytter fingeravtrykk på telefonen.

Saxo Bank handelsplattform

SaxoTraderPRO – desktopplattformen

SaxoTraderPRO ble lansert våren 2018 og fungerer til både PC og Mac. Plattformen må kunne kalles Saxo Banks flaggskip, og den henvender seg, ifølge banken selv, til aktive tradere som handler for store volum. Den kan imidlertid brukes av alle typer kunder og koster ingenting å benytte.

Versjonen kan brukes til både én og flere skjermer, og tilpasnings- og visningsmulighetene i SaxoTraderPRO er nesten uendelige. Du har også mulighet til å trekke enkeltvinduer ut av programmet og legge dem direkte på bakgrunnsskjermen din. Navigeringen foregår i all hovedsak mellom menypunktene «Handel», «Analyse» og «Konto».

Handel

Fra menyen «Handel» kan du kjøpe og selge instrumenter. I ordrevinduet kan du enkelt sette stop loss- og take profit-nivåer, men du får også et overblikk over eventuelle kostnader marginkrav og eksponering.

Ordrevindu hos Saxo Bank.

Avhengig av hvilket marked du handler på, kan du også legge fremtidige ordrer inn og benytte Trailing Stops. Dette betyr at posisjonen din lukkes automatisk når kursen på en fremtidig handel etterfølgende beveger seg et visst nivå bort fra inngangskurs. Er du mer erfaren og avansert, kan du også benytte algo-ordrer som eksekverer dersom bestemte forhold inntreffer.

Under det ille «i»-symbolet finner du opplysninger om åpningstider, kurtasje, marginkrav etc. Handler du med aksjer, kan du enkelt navigere mellom CFD-handel og handel med fysiske, børsnoterte aksjer. Du må bare huske å dobbelsjekke at du handler ønsket produkt før du godkjenner handelen.

I vinduet med åpne posisjoner kan du følge med i aktuell gevinst/tap, endre stop loss og take profit og stenge posisjoner.

Det er også mulig å handle på bakgrunn av ordrebøker gjennom Depth Trader-vinduet (krever abonnement).

Grafvisning

Grafvisningen i SaxoTraderPRO er omfattende, men intuitiv og fungerer meget godt. Aktuelle ordrer og posisjoner kan følges på grafen, og de kan enkelt justeres med trekk-og-slipp-funksjonalitet.

Grafmodulen inneholder over 40 innebygde indikatorer. Her finner du trendindikatorer, glidende gjennomsnitt, oscillatorer, volumstudier, m.m. Innstillingene for de tekniske indikatorene kan også tilpasses etter ønsker og behov. Det er også mulig å tegne inn blant annet støtte- og motstandsnivåer, Fibonacci-nivåer osv.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe – Norske daytradere.Klikk her

Kontomodulen

Under «Konto» er spesielt risikostyringsdelen informativ. Via kontooversikten kan du enkelt se konto- og posisjonsoversikt, marginoversikt og åpne posisjoner.

På marginoversikten er ens nettoeksponering tydelig angitt, og omregnet til den valutaen en konto er denominert i. Av uransakelige årsaker er det ikke alle plattformer som er i stand til å vise dette. Nettoeksponeringen sammenholdes med marginforbruket, noe som er et vesentlig tall for å kunne utøve god risikostyring.

Når du kan se nettoeksponeringen, kan du nemlig raskt vurdere hvor mye et fall på eksempelvis 1 % vil bety for kontoen.

Med én dags forsinkelse er det mulig å hente ut opplysninger om overnight-rentene som har blitt belastet de forskjellige posisjonene. Opplysningene fremgår imidlertid litt uoversiktlig pr. instrument i den valutaen man har handlet i, og først når måneden er over blir alt omregnet til valutaen kontoen er denominert i og trukket fra kontoen. Fremgangsmåten gjør det noe vanskeligere å følge med på resulater hvis du beholder posisjoner over lenger tid.

Det er i tillegg mulighet for å hente ut en rekke rapporter vedrørende handelsstatistikk, kontobevegelser, renteberegninger m.m.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

SaxoTraderGO

Saxo Bank lanserte den seneste utgaven av den webbaserte plattformen SaxoTraderGO i 2015. Plattformen bruker HTML-5-teknologi som gir en god brukeropplevelse på enheten du benytter. Plattformen fungerer på Mac, PC, nettbrett samt til iOS- og Android-telefoner.

Saxo bank lys bakgrunn
Saxo Bank mørk bakgrunn
SaxoTraderGO med lys og mørk bakgrunn.

Sammenlignet med desktoputgaven er arbeidsflaten i SaxoTraderGo enklere og har et relativt fast layout. Utgangspunktet er en svart variant, men denne kan endres til hvit med grånyanser med et enkelt klikk.

Graffunksjonene kjører smidig, og det er mulig å tilføye tekniske indikatorer, akkurat som i desktoputgaven. Nyhetsdelen er meget omfattende, og inneholder blant annet oppdaterte finansnyheter, markedsanalyser fra Saxo Banks egne analytikere, nøkkeltallskalender og handelssignaler. Grafmodulen kan skilles ut til et eget nettleservindu, slik at du eksempelvis kan få vist opp til fire grafer på samme skjerm.

Det er mulig å følge posisjoner porteføljens/kontoens utvikling grafisk. Dette gir et raskt og godt overblikk.

Kjøp og salg foregår brukervennlig og intuitivt. Fra ordrevinduet kan du enkelt plassere handler og få informasjon om blant annet kostnader og margin.

Den enklere oppbygningen av SaxoTraderGo gjør at plattformen er noe enklere å benytte sammenlignet med SaxoTraderPRO.

Til gjengjeld er ikke funksjonene og mulighetene like mange.

SaxoTraderGO til mobil

Mobilutgaven av SaxoTraderGo er også ganske omfattende, men samtidig enkelt og intuitiv å navigere rundt i. Den fungerer til både iOS- og Android-enheter.

Handler foretas enkelt i appen og grafmodulen, og du kan tilføye tekniske indikatorer som fungerer meget godt.

Naturligvis blir alt litt vanskeligere å se, men funksjonaliteten feiler ingenting. Den raske adgangen til kontoopplysninger, resultat og eksponering er verdt å fremheve.

Mobilutgaven fungerer som et godt supplement til de øvrige plattformene, bortsett fra at du automatisk logges av én enhet når du logger på en annen.

Appen fungerer aller best på en iPad eller annet nettbrett, ettersom overblikket forbedres med en større skjerm.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe – Norske daytradere.Klikk her
Saxomobilapp-2-576x1024
Saxomobilapp-3-576x1024
Saxomobilapp-1-576x1024

Nyheter og analyse hos Saxo Bank

Nyhets- og analysemodulen på Saxo-plattformene er meget omfattende. Du finner blant annet en lang rekke relevante nyheter fra verdensmarkedene, men også en makroøkonomisk kalender.

Informasjonen vises som en tidslinje, og du kan filtrere etter type, periode og land. Ofte kan du også finne konsensusestimater og tidligere nøkkeltall. I tillegg kan du følge med på bankens egne publiseringer og webinarer.

Ønsker du input til dine egne fundamentale analyser, tilbyr Saxo Bank et gratis analyseverktøy. Herfra er det adgang til en rekke opplysninger om store internasjonale selskaper, blant annet beskrivelser, finansielle data, ratinger, nyheter etc.

Nyheter og analyser hos Saxo Bank
Eksempel på noen av nyhets- og analysefunksjonene på Saxo-plattformen.

SaxoTraderGO har også en integrert tjeneste som kalles handelssignaler. Her kan du se forventet/sannsynlig kursutvikling i ulike aktiva med bakgrunn i teknisk analyse. Tjenesten beregner automatisk optimale stop loss og take profit-nivåer slik at du har bedre muligheter for å sikre god risikostyring på eventuelle handler.

Velger du «Aksjer» under menypunktet «Analyse», gir SaxoTrader deg et overblikk over de mest aktuelle aksjemarkeder. Her kan du følge utviklingen i ulike indekser, se aksjene med størst bevegelse, handelssignaler og viktige nyheter.

Markeder og produkter

Saxo Bank tilbyr handel i mer enn 40 000 produkter fordelt på alle kjente aktivaklasser. Produkttypene er blant annet ca. 200 valutakryss, CFD-er i diverse indekser, enkeltaksjer, råvarer etc. Det tilbys handel i ikke mindre enn 19 000 aksjer fordelt på 36 børser, over 3000 ETF-er og en lang rekke futures og opsjoner på valuta og aksjer.

Eksponeringen du påtar deg når du handler CFD-er hos Saxo Bank er relativt oversiktlig. Du kan alltid se samlet eksponering under kontoopplysninger.

Megleren utmerker seg i forhold til andre CFD-plattformer ved å være sterke på det nordiske markedet. Du kan blant annet handle OBX-indeksen (Norway 25) som CFD. Både spread- og marginnivåene er forholdsvis lave, og du får særlig gode vilkår hvis du handler som Platinum-kunde hos Saxo Bank. Les mer om de forskjellige kontotypene og priser her.

Nettoresultatet av hver enkelt CFD-/valutahandel i annen valuta enn norske kroner (NOK), blir automatisk omregnet til NOK med et vekslingsgebyr på 0,5 %.

Har du Platinum- eller Premiumkonto kan du åpne konto i utenlandsk valuta, slik at du slipper vekslingsgebyret for hver enkelt handel. Hvis du handler aksjer er dette et “must”, ettersom det for aksjer er hele kjøpe- og salgssummen som blir regnet om til NOK, ikke kun nettoresultatet av handelen.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Priser og kundetyper hos Saxo Bank

Som kunde i Saxo Bank havner du i én av tre kategorier (Classic, Premium og Platinum) avhengig av omfanget av handler og innestående. Prinsippet er enkelt: Jo mer du handler, jo bedre priser og tjenester får du.

Som regel starter du som Classic-kunde. Deretter stiger du i kundekategoriene hvis du foretar et visst antall handler i løpet av en måned eller et kvartal. Hvis du har oppfylt kriteriene, blir du automatisk flyttet inn i riktig kategori i påfølgende periode. Deretter må du opprettholde handelsaktiviteten for å beholde plassen.

Som Classic-kunde betaler du 0,1 % (min. 20 NOK) i kurtasje for norske børsnoterte aksjer og 65 NOK for CFD-aksjekontrakter. Spreadet i populære indekser som Norway 25, Germany 30 eller US Tech 100 ligger på 1,0.

Hvis du oppfyller kravene for å bli Premium-kunde, faller prisen for norske aksjer til 0,07 %.

Som Platinum-kunde kan du handle norske aksjer (børsnoterte og CFD-aksjekontrakter) til 0,035 %. Spreadet på flere av CFD-produktene faller også.

Prisliste Saxo Bank

Se oversikt over alle Saxo Banks priser og kundekategorier her.

Kundeservice og åpne konto hos Saxo Bank

Saxo Bank har en velfungerende kundeservice på e-post eller telefon. Du kan også se en oversikt over ofte stilte spørsmål her.

Får å åpne en konto kreves et minimumsinnskudd på 10 000 kroner. Det er viktig at du overfører fra en konto (eller kort) i samme navn som kontoen hos Saxo Bank. Hvis ikke vil banken avvise pengene.

Konto kan du enkelt åpne med BankID fra din norske bank.

Sikkerhet

Saxo Bank fungerer som et pengeinstitutt i Danmark, og er dermed under tilsyn av det danske Finanstilsynet. Det betyr at Saxo Banks kunder (også norske) er dekket av det danske “indskydergarantifond” med opptil 100 000 EUR. 

Eventuelle verdipapirer som er registrert ved verdipapirsentralen vil dermed ikke bli påvirket av en eventuell konkurs i banken, da disse oppbevares i et VP-depot og står oppført i kundens navn. Dersom banken ikke kan returnere verdipapirene som oppbevares i depot eller lignende, dekker Garantifonden med opp til 20 000 EUR per kunde, på linje med andre banker.

Som privatinvestor kan du ikke tape mer enn innestående, da Saxo Bank opererer med negativ saldobeskyttelse.

Konklusjon

Saxo Bank har et enormt produkterutvalg til alle typer kunder. Handelsplattformene er helt klart blant de beste i klassen. I tillegg er alt på norsk, noe som også er en stor fordel.

På informasjons- og analysedelen tilbys det omfattende løsninger, som oppfyller behovet for de aller fleste. Dette kommer i tillegg til de mange ressursene Saxo Bank har lagt inn på utdanningssiden sin, både for nybegynnere og de mer erfarne.

At man er dekket av et garantifond, er også en sikkerhet for deg som investor eller trader. Språkforvirring slipper du også i stor grad, da det arbeider mange nordmenn hos Saxo Bank.

Alt i alt kan Saxo Bank og handelsplattformene deres anbefales til den aktive kunden som vil handle til konkurransedyktige priser og, ikke minst, utnytte mulighetene som Saxo Banks plattformer tilbyr. Mindre aktive kunder vil også kunne dra fordel av plattformens muligheter og det store utvalget instrumenter.

Her kan du prøve Saxo Banks handelsplattform. 

Ofte stilte spørsmål om Saxo Bank?

Kan jeg trade hos Saxo Bank fra Norge?

Ja. Saxo Bank er en dansk bank og nettmegler, men du kan benytte bankens tjenester selv om du trader fra Norge.

Hvor mye betaler jeg i kurtasje hos Saxo Bank?

Saxo Bank opererer med forholdsvis lav kurtasje. Som nybegynner betaler du minst 20 kroner når du handler norske aksjer. På CFD-produkter opererer nettmegleren med spread. Kurtasje- og spreadnivået varierer avhengig av kundekategori.

Hvilke aksjer kan jeg handle hos Saxo Bank?

Du kan trade tusenvis av aksjer fra en lang rekke av verdens børser. Saxo Bank utmerker seg særlig på norske og nordiske aksjer, og mange av dem kan du handle både som alminnelige aksjer og CFD-er.

Tilbyr Saxo Bank kundeservice?

Ja, Saxo Bank har en god og velfungerende kundeservice på både e-post, telefon og chat. Siden banken er dansk, vil du også oppleve å få hjelp på lokalspråk.

Del denne artikel