Fem favorittaksjer hvis Biden vinner valget

Utgitt: 20. oktober 2020

Joe Biden leder på meningsmålingene og ligger an til å overta nøkkelen til Det hvite hus. Det får stadig flere investorer til å se på hva som skjer hvis Biden stikker av med valgseieren den 3. november.

Har det egentlig noe å si for markedet hvem som vinner det amerikanske presidentvalget?

På grafen nedenfor, som viser utviklingen til S&P 500-indeksen siden 1920-tallet, har kursene stort sett gått én vei: opp. Mer kortsiktig er det alltid korreksjoner, og mange ser for seg et turbulent marked hvis Donald Trump må forlate Det hvite hus. Trumps fire år i Washington DC har vist seg å være behagelige for investorer og markedsaktører. 74-åringen har blant annet hatt en mer lempelig tilgang til finansskattepolitikken.

Meningsmålingene de seneste ukene blir imidlertid stadig tydeligere på at Trump ikke får fire nye år som USAs øverste leder. Blant annet anser det politiske nettstedet fivethirtyeight.com det som usannsynlig at Donald Trump vinner gjenvalg.

s&p500 president
Historisk sett har det amerikanske aksjemarkedet kun gått én vei, uavhengig av president.

Kanskje så vi hvilke bølgeskvulp som kan oppstå på finansmarkedene i forbindelse med en eventuell maktoverdragelse i USA da Donald Trump testet positivt for covid-19 for noen uker siden. Markedet falt nesten to prosent på et kvarter på meldingen om at presidenten var koronasmittet. Det tok imidlertid ikke veldig lang tid før tingene stabiliserte seg igjen.

Ekstra drahjelp til det grønne skiftet?

Dersom Joe Biden vinner valget 3. november, kan demokratenes representant komme til å skjerpe kravene til det amerikanske finansmarkedet. Biden har blant annet sagt at han ikke går av veien for å øke selskapsskatten. Men det er også finansielle aktører som vil se positivt på at Joe Biden tar plass i Det ovale kontor.

joe biden
Meningsmålinger tyder på at Joe Biden ligger godt an i kampen om å bli USAs neste president.

Fornybar energi er med stor sannsynlighet en sektor som kommer til å dra nytte av et amerikansk presidentskifte. Donald Trump er en fortaler for mer fossile energikilder, noe han aldri har lagt skjul på. Biden, på sin side, har lagt frem en “Clean Energy Revolution” hvor han retter fokus mot grønnere energikilder. Innenfor bransjen er det forhåpninger om at dette vil gi økt styrke til en lang rekke aktører. Én av disse virksomhetene er den verdensledende produsenten av vind- og solenergi, Nextera. Inntil videre i 2020 har selskapet steget med ca. 25 % på børsen. Dersom Joe Biden vinner valget kan det ligge ytterligere stigninger forut.

Det er naturligvis mulig å investere direkte i Nextera, men hos mange nettmeglere kan du enkelt speklulere på en Biden-seier og samtidig spre risikoen på flere aksjer. Handelsplattformen Markets har eksempelvis laget sin egen samling av aksjer som kan forventes å stige dersom Joe Biden vinner valget. Slike samlinger kaller Markets for “blends”.

Du kan lese vår Markets-anmeldelse her hvis du ikke kjenner til handelsplattformen.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Mer til Musk

En annen aksje som også kan forvente en enda hyggeligere reise hvis Biden overtar presidentvervet er Tesla. Elon Musks elbil-selskap har gått bananas på børsen i 2020. Kursen har allerede femdoblet seg, men Tesla vurderes likevel til å bli en enda større vinner dersom Biden vinner presidentvalget.

Forventningen ligger hovedsakelig i at investorer regner med at en eventuell ny regjering tar et enda større ansvar for å fremme elbilenes fremtid på amerikanske veier. I den første TV-debatten mellom Biden og Trump uttrykte førstnevnte igjen hans støtte til at det skal bygges en halv million ladestasjoner for el-biler i USA, en plan som skal gjøre USA til verdensleder innenfor produksjon av elbiler.

tesla logo
Tesla er blant aksjene som analytikerne ser en oppside i hvis Joe Biden vinner valget, men er det mer å hente?

I følge CNN Business planlegger Biden å investere 400 milliarder dollar i infrastruktur, batteriteknologi samt kjøp og bruk av el-biler i det offentlige. Hvis disse utmeldingene også betyr at den alminnelige amerikaner får flere incitament til å investere i en elbil, vil Tesla være godt posisjonert.

Vind, vann og sol

Hele ESG-sektoren (environment, social, governance) forventes å nyte godt av en demokratisk valgseier. En annen aksje som faller inn under denne kategorien er Brookfield Renewable Partners. Brookfield Renewable Partners fokuserer på vind-, vann- og solenergi samt energilagringsfasiliteter over hele verden. Selskapet har store planer om å ekspandere, og Biden kan gi disse planene mer luft under vingene. Akjsen har historisk betalt pene utbytter, og med store planer kan utbyttepolitikken lokke enda flere investorer til aksjen.

En annen industri som forventes å få et ytterligere skubb i riktig retning med Biden i Det hvite hus, er solenergi. Et av de amerikanske selskapene som har hatt godvær på børsen de seneste årene er SolarEdge Technologies. Selskapet er en verdensledende leverandør av systemer til optimering av solcellestrøm og overvåking av solcellesystemer. Den globale markedsandelen overstiger 70 % og selskapet opplever en årlig vekst på mer enn 200 %. Blant annet derfor har SolarEdge Technologies opplevd en tredobling av aksjekursen i løpet av 2020, men på grunn av et enormt momentum i bransjen kan det være muligheter for ytterligere stigninger.

Videoen nedenfor er fra i sommer, men her kan du se og høre litt om Joe Bidens planer.

Et område utenfor ESG-sektoren som Joe Biden også holder kjært er amerikanernes helseforsikringer. Allerede i mars, da Biden ble lansert som demokratenes motkandidat, opplevde aksjekursene et solid løft, og én av disse er Anthem. Aksjen steg ytterligere da Bidens vinnersjanser økte betraktelig over sensommeren, men har siden beveget seg mer eller mindre sidelengs. Skulle valgutfallet bli det samme som meningsmålingene indikerer på nåværende tidspunkt, er det imidlertid opplagt å tro at Anthems aksjekurs igjen skal vende snuten oppover.

Slik investerer du i blends

På handelsplattformen Markets kan du enkelt investere i aksjer som forventes å profittere på en Biden-seier. Produktet har Markets kalt for “Biden20Blend”, og noen av aksjene vi har nevnt ovenfor er inkludert i Markets´ samling av Biden-aksjer. Den største posisjonen i “Biden20Blend” er Tesla, etterfulgt av Nextera og Brookfield Renewable Partners. Også NEL-partneren Nikola, batteri- og hydrogenlastebil-produsenten som har vært i kraftig motvind i det siste, er med i Markets´ Biden20Blend. Samlingen består også av en rekke mindre posisjoner i selskaper som er eksponert mot markedet for medisinsk cannabis, et marked som Joe Biden forventes å ha en mer liberal tilgang til.

biden blend stocks
Markets´ Biden20Blend består av en lang rekke forskjellige aksjer, hovedsakelig innenfor fornybar energi.
Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Omkostningene kommer til uttrykk gjennom et spread samt rentekostnader dersom du holder posisjonen i lengre tid. Dag-til-dag-rente på Markets´ “Biden20Blend” ligger på 0,0076 %. Rentekostnaden skyldes at du på Markets handler gearede CFD-produkter og låner penger av handelsplattformen når du åpner en posisjon. Nettmeglerens blends har en gearing på 1:5, noe som betyr at du kun behøver å stille en margin på 2000 kroner for å eksponeres for 10 000 kroner. Du kan lese mer om CFD-handel her.

Dersom du ikke tror Joe Biden kan holde fast i føringen på meningsmålingene, og at Donald Trump ender med å få fire nye år som president, kan du velge å shorte Bidens blend eller investere i Markets´ “Trump20Blend”. Handelsplattformen tilbyr totalt 23 forskjellige blends.

 

Del denne artikel