Kjøp Stellar [XLM] – En glitrende stjerne i kryptoverdenen

Utgitt: 10. november 2023

Overveier du å kjøpe Stellar Lumens? Det er du ikke alene om, fordi Stellar har flere av elementene som skal til for å skape en suksessfull kryptovaluta. Det ble grunnlagt av i 2014 av Jed McCaleb, en veteran i kryptoverdenen og medstifteren av Ripple. Det tok ikke lang tid for Stellar å etablere som som en betydelig aktør i kryptomarkedet.

Stellar er en desentralisert betalingsinfrastruktur som opererer på en åpen kildekode. Målet bak plattformen var å tilby er enklere og mer direkte metode for internasjonale pengeoverføringer. I dag er Stellar kjent for sine tilgjengelige, raske og pålitelige overføringsmuligheter. Helt spesifikt tilrettelegger plattformen for smidige transaksjoner på tvers av landegrenser.

Historien: Fra Ide til Realitet

Stellars historie begynte ifølge mange med uenigheter mellom McCaleb og Ripples styre. McCaleb kom med flere forslag som styret ikke ønsket å imøtekomme. Til slutt fikk McCaleb nok og skilte lag med sitt eget prosjekt for å starte et nytt, nå kjent som Stellar.

Stellar-nettverket støtter også digitale representasjoner av nesten hver for form verdi, for eksempel amerikanske dollar, argentinske pesos, gull eller eiendom. Men nettverket har også sin egen valuta kalt Lumen (XLM). Lumen har en unik rolle i nettverket. Ved design krevet Stellar-nettverket at hver konto til alle tider har en liten kvantitet Lumen. Årsaken til dette kravet kommer fra designet av Stellars ledger system. Det er så enkelt å bruke at uten en slags grense på entre ville nettverket blitt fylt med spam, useriøse aktører eller brukt som et slags vilkårlige databasesystem. Dette ville motvirket Stellars opprinnelige intensjon om å være et raskt og effektivt betalingssystem.

Ettersom Stellar er et universalt system for digital valuta kunne de brukt en hvilken som helst nasjonal valuta for betaling av disse kostnadene. Men Stellar ønsket ikke å favorisere en enkelt nasjonal valuta. Om de eksempelvis hadde benyttet amerikanske dollar ville kostnadene vært faste for amerikanere, men flytende for resten av verden. Ved å bruke sin egen valuta, XLM, er de uavhengige av eksterne økonomiske og politiske faktorer. Til forskjell fra sine konkurrenter, spesielt Ripple, fokuserer Stellar på behovet til individet fremfor store institusjoner. Stellar ønsker å sammenkoble individer – og institusjoner – verden over for en sømløs opplevelse.

Hvordan kan du kjøpe Lumen (XLM)?

Stellars valuta, Lumen, handles på utallige plattformer verden over. En av disse handelsplattformene, som også er underlagt den EU-baserte finanslovgivningen, er handelsplattformen Markets. Som kunde er du sikret tryggere forhold når megleren er EU-godkjent, noe som ikke er tilfellet for mange andre plattformer som tilbyr deg å spekulere i kryptovaluta.

Hos Marketsspekulerer du i verdien på XLM, men du har ikke direkte eierskap av mynten. Det betyr at du ikke kan bruke XLM som betalingsmiddel. Men som spekulant er dette ikke mer enn en teknikalitet som slett ikke påvirker avkastningen din.

Hvis du vil bli bedre kjent med Markets, kan du lese mer om nettmegleren i vår omfattende anmeldelse. I videoen nedenfor kan du se hvordan du kan trade kryptovaluta hos Markets.

Etter at du har satt inn penger, eller tester Markets gjennom en demokonto, kan du søke etter «stellar» eller «XLMUSD». Sistnevnte er en forkortelse for Stellars kryptovaluta Lumen. Du finner også frem til Lumen ved å klikke deg inn i Markets sin kryptovaluta-seksjon i menyen til venstre på handelsplattformen. Dersom du tror kryptovalutaen stiger, og vil kjøpe Lumen, klikker du «Buy». Tror du imidlertid at verdien faller, og har lyst til å shorte, velger du «Sell». Du kan for øvrig lese mer om shorting her.

Kjøpe Lumen som kontrakt

Det innebærer en rekke fordeler å handle kryptovaluta som Lumen som en CFD-kontrakt. For det første slipper du å sette seg inn i hva det innebærer å ha en «wallet» samt andre tekniske aspekter ved å faktisk eie Lumen. I tillegg får du fordelen av å kunne handle på en børs som er underlagt EU-basert lov, noe som gir deg grunnleggende rettigheter som forbruker. Én av disse rettighetene er den viktige investorbeskyttelsen. Hvis nettmegleren du benytter går konkurs, er du med denne sikker på å få tilbake pengene dine, i alle fall opptil et visst beløp. Hos Markets går grensen i skrivende stund på 20 000 euro, i overkant av 200 000 kroner. Hos flere av de nye kryptovalutabørsene hvor du faktisk handler med – og eier – kryptovalutaen har du ikke denne garantien.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

Et annet problem er at kryptovalutabørser er utsatt for hackerangrep. Et slikt angrep kan i verste fall resultere i at du mister alle pengene dine. I 2014 ble verdens største bitcoin-børs (den gang), Mt. Gox, hacket. Mt.Gox ble forøvrig også grunnlagt av Jed McCaleb. Det førte til at omtrent 460 millioner kunde-dollar gikk tapt. Siden den gang har flere børser blitt utsatt for lignende angrep. Blant annet gikk den sørkoreanske Youbit-børsen konkurs etter at hackere stjal omkring en halv milliard dollar. Hvis du ikke behøver Lumen til noe, men kun vil spekulere i prisutviklingen, anbefaler vi ikke å kjøpe «ekte» Lumen på en kryptobørs. Du oppnår nøyaktig samme verdistigning med en kontrakt som følger prisutviklingen. Til gjengjeld slipper du risikoen ved å handle på en uregulert børs.

Hva koster det å kjøpe Lumen (XLM)?

Hvis du handler Lumen som en CFD-kontrakt, for eksempel på Markets, er det som regel kun én handelsomkostning. Denne kalles for «spread» og er forskjellen mellom kjøps- og salgspris. Nedenfor kan man se hvordan spreadet for Lumen ser ut på Markets:

Som du kan se er forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen til Lumen på 0,0018 dollar. Det vil si at dersom du kjøper og selger én lumen umiddelbart etter hverandre, koster det deg 0,0018 dollar. Spreadet på kryptovalutaen hos Markets ligger altså på 0,1147 – 0,1129 = 0,0018 dollar. I tillegg til spreadet må du også betale en mindre daglig rente («overnight interest») hvis du sitter med posisjonen over natten. Denne renten varierer mellom ulike produkter, men du finner den opplyst under fanebladet «Instrument Details» inne på produktet du trader.

Hvorfor kjøpe Stellar Lumen (XLM)?

Gitt ekspertisen Stellar har og deres unike tilnærming til markedet er det ingen overraskelse at XLM er en av de mest populære kryptovalutaene i verden. Det er forventet at denne populariteten stiger når flere kommer inn i kryptosektoren over de neste månedene og årene. Stellar Lumens har også inngått partnerskap med flere kjente giganter som IBM og Stripe, som gir nettverket både kredibilitet og validitet i kryptoverdenen. Samtidig er nettverket transparent og støttet av flere pionerer innen krypto. Du kan følge med på XLM-kursen under eller besøke coinmarketcap.com.

 


Slik kan du kjøpe Stellar Lumen (XLM) med en wallet

Har du valgt å kjøpe Lumen på «den enkle måten» (som CFD-kontrakt), behøver du ikke å lese resten av teksten. Her fokuserer vi på hva du skal gjøre hvis du vil kjøpe og oppbevare Lumen i en wallet. Dette kan være utfordrende og komplisert, noe de følgende avsnittene vil vise.

Før du kjøper lumen er det viktig at du er fortrolig med hvordan en «wallet» fungerer – både når det kommer til transaksjoner og programvare. Å handle kryptovaluta kan være brutalt. Én feil kan være nok til å tape alt du har innestående på kontoen. Risikoen blir imidlertid langt mindre hvis du følger guiden nedenfor og har en forsiktig tilnærming til området.

En Lumen-wallet er en programvare som oppbevarer verdien du har i Lumen. Slike wallets eksisterer som applikasjon til PC-en, som app til mobilen eller som en såkalt «hardware wallet» eller en online børs. Stellar refererer selv ti en rekke ulike wallet på nettsiden deres, som du kan sjekke ut her.

Hva er private og public keys?

nøkkel

Når du har valgt en XLM-wallet mottar du en private key. Dette er nøkkelen til din wallet. Hvis andre får tak i denne, vil de ha full tilgang til wallet-en og innholdet i den. Når du lager din egen wallet blir du bedt om å ta en kopi av den tilhørende private key. Wallet-ene som vi har referert til ovenfor genererer en nøkkel offline. Den blir med andre ord ikke sendt til en server, og den kan derfor ikke fanges opp av andre.

Det er opp til deg selv hvordan du vil oppbevare din unike private key. Det er dessverre flere eksempler på at brukere har glemt hvor de har oppbevart koden. I så fall er det ingen måte å gjenopprette denne på, og pengene i wallet-en er derfor tapt hvis du mister koden.

Noen brukere velger å skrive ut deres private key og oppbevare den offline. Har du en større mengde Lumen kan du velge en hardware wallet, som vi snakker mer om litt lengre ned.

Etter at du har lastet ned en wallet og sikret din private key kan du overføre penger. Før det bør du imidlertid innen gjøre deg kjent med hvordan Lumen-transaksjoner fungerer. Walleten din genererer automatisk en rekke mottakeradresser, såkalte «public keys». I motsetning til private keys kan public keys distribueres uten risiko. Betalinger til disse adressene vil bli sendt til din wallet.

Sikker overføring

Selv om det er sjeldent, har du sikkert hørt skrekkhistorier om personer som har mistet titusenvis av kroner på grunn av en feil overføring. Her er en liste over ting du bør være oppmerksom på i den forbindelse:

  • Copy-paste wallet-adressen. Aldri skriv den ut selv. Adressene er lange og inneholder både små og store bokstaver. Én feil når du taster inn adressen vil resultere i at pengene dine er borte for alltid. Det finnes ingen mulighet for å føre pengene tilbake igjen, og det er heller ingen kundeservice å kontakte hos Stellar.
  • Sjekk transaksjonsgebyret. En god wallet viser alltid hva gebyret er i dollar og cents. Forsikre deg om at gebyrets størrelse virker rimelig.
  • Dobbeltsjekk adressen. Når du har kopiert inn adressen som du vil sende Lumen til, så sjekk den om og om igjen inntil du er helt sikker på at den er korrekt. Hvis du ser på de første og siste sifrene, kan du sikre deg at den har blitt kopiert riktig.
  • En god wallet bekrefter også adressen du sender til. Det minimerer risikoen for at malware fanger opp og erstatter adressen du overfører til.

Vi oppfordrer deg til å foreta en testtransaksjon. En av driverne bak Stellar Lumen er de lave transaksjonsgebyrene. Det kan derfor være en god idé å sende en liten mengde Lumen for å sikre at du har forstått transaksjonsprosessen og ikke glemmer de viktige detaljene. En slik test kan fungere som en forsikring på at alt går som det skal når du senere sender større beløp.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her

Ønsker du en enkel måte å beskytte dine lumens på, kan du overlate det til børsen som du handler på. Dette medfører imidlertid noe risiko, blant annet i forhold til den plattformen som man har valgt. Eksempelvis har man tidligere sett at Mt Gox-børsen ble hacket, noe som resulterte i at brukerne tapte ca. en halv milliard dollar. Det er også en risiko for digitalt tyveri, hvilket var tilfellet med Bitfinex-børsen.

Hardware-wallets er en av de sikreste måtene som du kan oppbevare Lumen på. Disse wallet-ene genererer og oppbevarer din private key offline, og er ikke eksponert mot en nettilkoblet data eller mobil. Hvis du oppbevarer kryptovaluta offline reduseres sannsynligheten for digitalt tyveri – en av de største risikoene for kryptovaluta-investorer. De to mest respekterte hardware-wallets for kryptovalutaer er Trezor og Ledger Nano S, som Stellar også selv henviser til.

Som du kan se er det innviklet og teknisk å kjøpe Stellars “fysiske” kryptovaluta. Hvis du kun vil spekulere i prisutviklingen anbefaler vi, som tidligere nevnt, at du gjør dette gjennom en CFD-kontrakt. Du kan både selge og kjøpe Lumen – og mange andre kryptovalutaer – hos den EU-regulerte handelsplattformen Markets.

 

Ofte stilte spørsmål

Hva er Stellar Lumen (XLM)?

Stellar er en desentralisert blockchain-plattform som muliggjør rask og rimelig pengeoverføring over landegrensene. Lumen (XLM) er plattformens native kryptovaluta og brukes til å forenkle valutavekslinger og lette overføringer på Stellar-nettverket. Stellar fokuserer på finansiell inkludering ved å tilby et åpent økosystem for betalinger og transaksjoner.

Hvor kjøper jeg Lumen (XLM)?

Du kan kjøpe Lumen på en handelsplattform (som CFD-kontrakt) eller på en kryptovalutabørs. I denne artikkelen viser vi hvordan du kjøper Lumen på en trygg handelsplattform, som f.eks. Markets.

Hva koster Lumen (XLM)?

Prisen på Lumen varierer over tid. Du kan følge den aktuelle kursen i vår utfyllende artikkel om Lumen.

Hvordan kjøper jeg Lumen (XLM)?

Den enkleste måten å kjøpe Lumen på er ved å opprette en konto hos en nettmegler, f.eks. Markets. Etter at du har åpnet en konto og satt inn penger kan du søke etter «Stellar» eller «XLM» i søkefeltet.

Les vår anmeldelse av Markets her.
Del denne artikel