Slik velger du hvilken kryptovaluta du bør investere i

Utgitt: 31. august 2021

Det finnes tusenvis av kryptovalutaer på markedet, og det kan være mer enn vanskelig å vite hvilke(n) som det er verdt å investere i. I denne artikkelen fokuserer vi på hva du bør være oppmerksom på når du skal velge hvilken kryptovaluta du bør investere i.

Går du på oppdagelse i kryptojungelens mangfold, er det lett å gå seg vill. Ulike kryptovalutaer kan alle noe forskjellig, og ting som bruksmuligheter, adopsjon og fremtidsmuligheter varierer.

hvilken kryptovaluta
Hvilken skal det være?

I dagens enorme marked, verdt svimlende ca. 1,3 billioner dollar, er det vanskelig for både nye og erfarne investorer å vite hvilken kryptovaluta som er den beste og hvilke -investeringer som blir lønnsomme.

For å hjelpe deg på vei er det (minst) fem faktorer som det er verdt å vie oppmerksomhet.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

[ez-toc]

Forstå teknikken

Det er teknologien bak en kryptovaluta som gjør den unik. Som en naturlig følge er det avgjørende at du forstår denne for å kunne avgjøre hvordan kryptovalutaen presterer sammenlignet med konkurrentene.

En god måte å gjøre dette på er ved å stille spørsmålet:

Hva er det med denne kryptovalutaens teknologi som gjør at den utmerker seg?

Her er du på jakt etter de store, betydningsfulle innovasjonene som vil sende rystelser gjennom hele industrien.

Et eksempel er Ethereum, som var den første kryptovalutaen som lanserte smart contracts. I disse inngår ett eller flere vilkår som, når de innfris, gjør at kontrakten aktiveres – og dermed blir gyldig.

Er du helt ny kan det godt være at dette høres innviklet ut. Men takket være denne teknologien er Ethereum en av de hurtigst voksende kryptovalutaene på markedet og en kvalifisert konkurrent til bitcoin.

Hvis du synes det er vanskelig å sette deg inn i teknologien bak en kryptovaluta, kan du få hjelp gjennom, blant annet, beskrivende videoer på YouTube. Søker du etter navnet på kryptovalutaen og «explained», finner du mange ganger pedagogiske og visuelle forklaringer på hvordan kryptovalutaen fungerer.

ethereum

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Ledelsen

Når du har undersøkt potensialet til teknikken bak kryptovalutaen, bør du se nærmere på om det er kompetente personer som sitter med ledelsesansvaret. Har de evnene til å gjennomføre prosjektet og videreutvikle teknologien?

Start med lederen, eller kryptovalutaens frontfigur. Hvilke meritter har denne personen å skilte med, og er han eller hun velansett og respektert i bransjen?

Gjør deretter den samme øvelsen med de andre personene i teamet rundt hovedpersonen. Les deg opp på disse og sett deg inn i historikken og erfaringene deres.

Gode spørsmål å stille seg selv er:

  • Er personen(e) til å stole på?
  • Hvor ambisiøse er de?
  • Har de oppnådd suksess med andre, tidligere prosjekter?
  • Har prosjektet noen betydningsfulle partnere eller investorer?

Et godt eksempel er ledelsen i Cardano (ADA). Sjefen, Charles Hoskinson, var medstifter av Ethereum, men valgte å forlate prosjektet fordi han ikke trodde nok på ETHs skalerbarhet. I stedet lagde han en ny og, i Hoskinson øyne, bedre kryptovaluta som han kalte Cardano.

Hoskinsons historie som medstifter til en av verdens aller største kryptovalutaer har utvilsomt vært betydningsfullt for Cardano i deres kamp om popularitet på kryptomarkedet. Kanskje er det til og med hovedårsaken til at Cardano vokste så raskt som de gjorde etter lanseringen i 2017?

Husk: Hvem som helst kan bygge luftslott og skape en illusjon av et populært prosjekt. Men bak alle de flotte ordene er det essensielt at det står et sterkt og dedikert team.

hoskinson
Charles Hoskinson, grunnlegger av Cardano.

Visjon og målsetning

Kryptovalutaens visjon er ekstremt viktig når du skal velge hvilken kryptovaluta du vil investere i.

Du vil nemlig være helt sikker på at den også finnes ti år frem i tid. Derfor bør varsellampene blinke hvis du ikke finner noe informasjon om kryptovalutaens langsiktige planer.

Store visjoner er ofte et tegn på ambisjoner.

Uten en tydelig visjon kommer ikke kryptovalutaen til å kunne konkurrere med – eller utkonkurrere – andre digitale valutaer. Visjonen bør derfor være avgjørende for alle kryptoinvestorer.

Dermed ikke sagt at det ikke kan være spennende med kortsiktig spekulering på kryptomarkedet, men du bør alltid vurdere hvor du tror en kryptovaluta kommer til å befinne seg om fem, ti eller tyve år.

Kryptovalutaen Polkadots store visjon er å «bli det nye internett for sømløs kommunikasjon mellom blockchains». En temmelig ambisiøs målsetning, men utvilsomt noe som gjør investorer interesserte. Polkadot er én av kryptovalutaene som har opplevd kraftig stigende interesse fra investorer, og kanskje er dette noe av grunnen?

Les mer om Polkadot og hvordan du kan kjøpe kryptovalutaen i denne artikkelen.

polkadot logo

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Du bør også forsikre deg om at kryptovalutaen arbeider etter en tydelig utviklingsplan. Dette viser både engasjement og lederskap – viktige faktorer i en god investeringscase.

Mange ganger finner du kryptovalutaens mål og visjoner ved å google valutaens navn sammen med «road map». Bruk også noe tid på å se tilbake på tidligere målsetninger og, ikke minst, om disse er oppnådd til tiden.

Prishistorikk

Når det snakkes om kryptovaluta, rettes mye av fokuset mot den fremtidige prisutviklingen – eller i alle fall den potensielle fremtidige prisutviklingen. Like mye lærdom kan du finne ved å ta en titt på hvordan prisen har oppført seg tidligere.

Mens du analyserer en kryptovaluta kan du stille følgende spørsmål:

  • Hvordan ser volatiliteten ut? Sammenlign gjerne med andre kryptovalutaer.
  • Hvordan oppfører valutaen seg når kryptomarkedet faller? Klarer den aktuelle kryptovalutaen å stå imot fallet på fornuftig vis?
  • Hvordan trender prisutviklingen til kryptovalutaen akkurat nå? Du vil helst kjøpe når den viser tegn på styrke. Hvis den befinner seg i en nedadgående trend er risikoen stor for at denne fortsetter.

Hvis du bruker litt tid på å studere prisutviklingen, får du en bedre forståelse for hvilken retning kryptovalutaen er på vei. Du bør også se på hvor den befinner seg nå, og om tidspunktet er inne for å kjøpe eller om du fortsatt bør forholde deg avventende.

Du kan også bruke simpel teknisk analyse som hjelp til å avgjøre når du bør kjøpe. Det såkalte «golden cross» kan ofte være et godt kjøpssignal i kryptovalutaer. Vi omtaler de gylne kryssene nærmere i denne artikkelen.

Eksempel på et «golden cross». Når glidende gjennomsnitt 50 (grønn linje) krysser glidende gjennomsnitt 200 (rød linje) oppover, kan det være et godt tidspunkt å kjøpe.

Husk at kryptomarkedet er ekstremt volatilt, og ingen kan forutsi prisutviklingen med sikkerhet. Prishistorikk bør derfor kun benyttes som et supplement til øvrig analyse.

Kunne du tenkt deg en indikator som hjelper deg med å identifisere de mest interessante kjøpsområdene?

Da bør du lese mer her. Som medlem av vårt e-kurs kan du nemlig få tilgang til en effektiv og brukervennlig indikator. Den er opprinnelig utviklet til valutahandel, men fungerer også utmerket til kryptovaluta.

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Troverdighet og rykte

Du vil naturligvis investere i en kryptovaluta som omgivelsene er positive til. Og enda mer selvfølgelig: Du vil for alt i verden unngå å bli fanget i scams og kryptovalutaer med et dårlig rykte.

Det kan godt være at du synes en kryptovaluta høres spennende ut. Men hvis troverdigheten blant massene er ikke-eksisterende er sannsynligheten stor for at den ikke er like interessant som investering.

Bruk for eksempel nettet til å undersøke om en aktuell kryptovaluta er vel ansett. Det gjør du forholdsvis enkelt ved å google navnet og lese hva folk skriver om den.

I den forbindelse er det en god idé å være oppmerksom på faresignaler. Googler du navnet på kryptovalutaen kombinert med «scam», kan du ofte danne deg et bilde av troverdigheten. Det har dessverre vært flere svindelnummer i kryptoverdenen i løpet av de seneste årene. Et av de mest kjente er Onecoin, som må anses for å ha vært et såkalt ponzi-bedrageri. Det anslås at tusenvis av nordmenn ble lurt til å investere i Onecoin.

onecoin scam
Ruja Ignatova var kvinnen bak Onecoin. Mellom 2015 og 2017 lurte hun millioner av brukere over hele verden til å investere i «kryptovalutaen».

Hvis du investerer i en seriøs kryptovaluta, øker sannsynligheten for at investeringen blir vellykket. Og som eksempelet med Onecoin viser: Det å verifisere hvem som står bak de forskjellige kryptomyntene gjør at du kan unngå de verste blemmene på kryptomarkedet.

Hvor kjøper jeg kryptovaluta?

For nye kryptovaluta-entusiaster er det enklest å starte med kryptovaluta-trading hos en nettmegler. Seriøse utbyderne lar deg handle med de mest populære kryptovalutaene.

handelsplattformen Markets kan du handle en lang rekke av de mest populære kryptovalutaene som CFD-er. Det betyr blant annet at du ikke behøver å opprette en såkalt wallet for å trade krypto.

Det tar ikke mer enn et par minutter å opprette en konto og sette inn penger hos noen av utbyderne. Deretter er du klar til å spekulere i din favoritt-kryptovaluta. Nedenfor kan du se en video om hvordan du kjøper bitcoin hos Markets. vil du trade en av de andre kryptovalutaene er fremgangsmåten helt den samme.

Hvis du foretrekker å kjøpe «ekte» kryptovaluta finnes det flere muligheter hos velrenommerte krytovalutabørser i både inn- og utland. Husk at du også bør være nøye når du velger kryptobørs, også her finnes det gode og mindre gode aktører.

Del denne artikel