Nordnet – Anmeldelse & erfaringer

Utgitt: 13. oktober 2015

Nordnet er Nordens største internetmegler med over 450.000 kunder fordelt over Norge, Danmark, Sverige og Finland. Plattformen har eksistert siden 1996 og var dermed en av de første selskapene til å tilby handel med verdipapirer over internett.

>> Åpne en konto hos Nordnet nå – eller les resten av anmeldelsen nedenfor

Nordnet tilbyr som standard en kurtasje på 0,15 prosent, og de mest aktive traderne kan oppnå en kurtasje helt ned til 0,04 prosent. I tillegg er det en minstekurtasje, som varierer avhengig av hvor aktiv du er. For de mest aktive traderne er det også en sammenlegningskurtasje, som medfører at man kan daytrade med enda lavere utgifter.

I motsetning til mange an nettbankene gir Nordnet også mulighet til å shorte aksjer, samt handle med en gearing på opp til 6,6 ganger. Er du en ”hardcore” trader og ønsker en enda høyere gearing, er du nødt til å velge en annen plattform.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Nordnet er derfor best egnet til to typer investorer og tradere: de som handler aksjer aktivt og ønsker å gjøre det til en fornuftig pris, og de som ønsker å daytrade aktivt i løpet av dagen uten behov/ønske om så høy gearing. Nordnets største målgruppe er den gjennomsnittlige befolkningen som ønsker å handle aksjer, men Nordnet har også en spesiell plattform til de mest aktive brukerne. Denne kommer vi tilbake til senere.

Nordnet har et oversiktlig brukersnitt som er relativt enkelt og intuitivt å bevege seg rundt i.
Nordnet har et oversiktlig brukersnitt som er relativt enkelt og intuitivt å bevege seg rundt i.

Design og plattform

Nordnets grafiske design er enkelt og brukervennlig, men kanskje litt gammeldags. Det er imidlertid meget oversiktlig, og man kan enkelt finne frem til de produktene og aksjene man trenger. Det tar ikke lenger enn 10-15 minutter før du er vandt med hvordan siden er bygget opp og hvordan du kan navigere deg rundt på siden. Videre er det enkelt å utføre handler og lese av kurtasjen på de enkelte handler. Via grafene har man mulighet til å sammenligne én enkelt aksje med den generelle utviklingen i utvalgte indekser, deriblant OBX, OSEBX, de andre nordiske, samt DAX og Nasdaq.

Nedenfor ser du hvordan dette kan se ut hvis du sammenligner Statoil med utviklingen på Oslo Børs.

Gjennom Nordnets grafer kan man se hvordan en aksje presterer i forhold til det generelle markedet. Her kan du se hvordan Statoil har utviklet seg sammenlignet med OBX.
Gjennom Nordnets grafer kan man se hvordan en aksje presterer i forhold til det generelle markedet. Her kan du se hvordan Statoil har utviklet seg sammenlignet med OBX.

Er du en tilhenger av teknisk analyse vil du oppdage at du mangler noen av de elementene man trenger på Nordnets standardgrafer. Dette er fordi man ikke kan legge til de vanligste indikatorene, som glidende gjennomsnitt, RSI og så videre. På grunn av dette må du enten bruke et program til analyse ved siden av, eller oppgradere til Nordnets program for spesielt aktive tradere – ”Active Trader”.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

I forhold til å kjøpe aksjer har man en rekke fordeler hos Nordnet, sammenlignet med konvensjonelle banker. Nordnet har en stop-loss-funksjon, som mange banker ikke har i sine systemer. Hvis du har lest andre steder her på daytrader.no vet du at det er avgjørende å ha god kontroll på stop-loss og risikostyring. Er du i tillegg en anelse seriøs med daytrading eller bare alminnelig investering i aksjer, anbefaler vi absolutt en plattform som har stop-loss-funksjon.

En annen fordel ved Nordnet i forhold til andre handelsplattformer, er at det ikke er noe minimumsbeløp ved første innskudd. Saxo Bank har for eksempel et minsteinnskudd første gang på 50.000 kroner, og for noen vil dette være en begrensning hvis man akkurat har startet med daytrading eller aksjeinvestering.

Markeder

Nordnet har et bredt tilbud av investeringsmuligheter – dette være seg alt fra aksjer, investeringsforeninger, børshandlede fond (EFT´er), opsjoner og sertifikater som gir mulighet til å kjøpe råvarer som gull, olje eller kaffe. Nordnet tilbyr også en del forskjellige gearede produkter, både innenfor aksjer, indeks, råvarer og valuta. Noen bruker dette til å geare sin aksjeporteføje med 2, noe som fordobler både mulig gevinst og tap. Den maksimale gearing hos Nordnet er 6,6 ganger. Dette gjør at mange ”hardcore” daytradere får litt for lav gearing i forhold til hos andre plattformer, som gjerne tilbyr gearing helt opp til 400 ganger eller mer. Du kan lese mer om gearing her.

Priser

Sammenlignet med banker er kurtasjen generelt lavere hos Nordnet. Hvor lav kurtasje du kan få avhenger av vor aktiv du som trader er. Sammenlignet med for eksempel DNB har Nordnet generelt billigere minstekurtasje samt prosentandel av handlene enn DNB. Handler man amerikanske aksjer, vil Nordnet helt klart være det billigste alternativet.  Mens DNB skilter med 0,2% og 30 USD (ca. 250 NOK i skrivende stund), har Nordnet på sin ”Bonuskonto” 0,09% av handelsbeløpet og minstekurtasje på 89 kroner (og 0,1%/99NOK på kontoen ”Normal”). Dette kan utvikle seg til å bli en pen sum penger spart i løpet av et år hvis man handler aktivt. Dette priseksempelet er fra oktober 2016. Til slutt er det verdt å nevne at det ikke er noe årlig depotgebyr hos Nordnet, uansett om det er i Norden, Tyskland, USA eller Canada man foretrekker og handle.

Mer avansert plattform

Hvis man ønsker en mer avansert plattform er det mulighet til å oppgradere til plattformen Wintrade. Her får man tilgang til en lang rekke verktøyer for teknisk analyse, i tillegg til finansnyheter fra flere av verdens ledende nyhetsbyråer. Videre tilbyr plattformen meglerstatistikk i realtid, med overblikk over kjøpere og selgere til en gitt aksje og hvem som har kjøpt hva i løpet av dagen. Du kan tilpasse selv hvilke vinduer du ønsker at skal vises på ”arbeidsflaten”, dette være seg kursliter, ordredybde, handelsticker, nyheter, finanskalender og mye mer. Wintrade koster egentlig 129 kroner i måneden, men dersom du har mer enn 20 handler med kurtasje i løpet av en måned, er plattformen gratis.

Nedenfor finner du et skjermbilde av plattformen:

Wintrade – Nordnets plattform for tradere som ønsker et bedre brukersnitt for teknisk analyse.
Wintrade – Nordnets plattform for tradere som ønsker et bedre brukersnitt for teknisk analyse.

Plattform for Active Traders

Nordnet har også en egen plattfor for brukere som handler meget aktivt – såkalte Active Traders. Som daytrader er det ingen tvil om at man bør bruke denne plattformen hvis du ønsker å handle gjennom Nordnet. For å være kvalifisert til å bruke plattformen skal man ha foretatt minst 300 handler i løpet av 3 måneder, eller generere en omsetning på minst 30 millioner i samme periode. Plattformen heter Infront og benyttes av i alt 6.000 brukere.

Hvis du er mindre aktiv er mulig å kjøpe tilgang til plattformen. Dette koster 799 kroner per måned (oktober 2016).

I videoen nedenfor kan du få et innblikk i Infront, som også kalles The Online Trader:

 

 

Utseendemessig er denne plattformen med profesjonell og mer elegant. Det er også mange flere analysemuligheter enn i standardplattformen. Innenfor teknisk analyse er det muligheter for å benytte seg av en mengde vanlige indikatorer som Blloinger Band, forskjellige glidende gjennomsnitt, stochastics, RSI, volum, samt detaljert informasjon om ordredybde. Det er også mulig å enkelt sammenligne aksjer eller andre markeder med hverandre, for å undersøke den relative styrke mellom dem og eventuelle korrelasjoner. Ut over dette er det mulighet til enkelt å få adgang til informasjon om fundamentale faktorer og nyheter som har betydning for den enkelte virksomhet.

Som et eksempel på hvordan man kan bruke plattformen, ser du her et eksempel på en sammenligning av den tyske DAX-indeksen og SP 500 over 2 år. Denne funksjonen er selvfølgelig ikke unik for Nordnet/Infront, men den kommer heller ikke som standard på alle plattformer.

SP 500-indeksen mot den tyske DAX-indeksen. Her ser man at de to indeksene har en tendens til å følge hverandre. DAX har imidlertid i perioder noen større svingninger, men kommer hver gang tilbake til utgangspunktet igjen.
SP 500-indeksen mot den tyske DAX-indeksen. Her ser man at de to indeksene har en tendens til å følge hverandre. DAX har imidlertid i perioder noen større svingninger, men kommer hver gang tilbake til utgangspunktet igjen.

Utdanning og opplæring

Nordnet produserer en del innhold med formål om å utdanne sine brukere til å forstå markedet bedre. Dette er mest rettet mot aksjeinvestorer og folk som har en litt lenger tidshorisont. Podcasten #pengepodden er et eksempel på dette. Denne tar for seg både fundamentale og tekniske aspekter ved aksjehandel. På nordnetbloggen.no kommer det hele tiden aksjetips og analyser av markedene skrevet av forskjellige investorer med forskjellig fokus og perspektiv. Du kan også følge med på flere investorers porteføljer. Nordnet sender også ut en morgenrapport man kan melde seg på og motta i innboksen hver morgen.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Videre har Nordnet skapt en sosial plattform – Shareville. Dette er en idé som også har blitt prøvd av andre, blant annet Saxo Bank og deres Trading Floor. Poenget med å utvikle en sosial dimensjon til plattformen er at det gir mulighet til å følge gode investorer og tradere i realtid, og få beskjed når de synes det er på tide å handle. De fleste som bruker Shareville aktivt kommenterer også handlene sine, slik at man kan få en forståelse om hvorfor de kjøper/selger. Dette kan man også velge å få sendt til sin innboks. På Shareville kan man også måle en traders avkastning i forhold til det generelle markedet, og på denne måten få et innblikk i om en bestemt trader eller investor har hatt en avkastning som er bedre eller dårligere enn markedet i en gitt periode. Dermed får man også en bedre mulighet for å vurdere hvem man skal følge.

På Shareville har man også mulighet til å opprette grupper og delta i diskusjon om spesifikke aksjer. For de konkurranselystne er det også mulighet til å dele sin portefølje og se hvordan man klarer seg i forhold til andre. I motsetning til visse andre sosiale handelsplattformen har man på Shareville ikke mulighet for såkalt copytrading. Det vil si at man automatisk handler på samme måte som en annen dyktig trader eller investor, uten at man behøver å foreta seg noe.

Shareville kan utvilsomt fungere som et godt input til mange investorer. Man skal imidlertid være oppmerksom på å ikke la seg forvirre av all informasjonen som dukker opp fra andre tradere. Selv om enkelte daytradere også deler sin informasjon via Shareville, så kan det som daytrader være vanskeligere å bruke den sosiale plattformen til noe, ettersom den i høy grad er rettet mot aksjeinvesteringer med lenger perspektiv.

Nedenfor er det en video som beskriver hvordan Shareville fungerer:

 

Kundeservice

Nordnets kundeservice er på norsk, og åpen alle hverdager fra 08.30 til 17.00. Man kan også skrive mail gjennom nettsidene, og de er raske til å svare deg. Hvis du foretrekker Facebook kan du også kontakte dem der. Nordnet har også en FAQ-side der du finner svar på de aller fleste spørsmål som måtte dukke opp.

Konklusjon

Nordnet brukes i dag både av vanlige aksjeinvestorer og av daytradere. Som aksjeinvestor er den et glimrende og billigere alternativ til å handle gjennom egen nettbank. Siden du også kan handle fond gjennom Nordnet kan plattformen fint erstatte all handel gjennom vanlig bank.

Daytradere bør som nevnt ovenfor bruke den mer profesjonelt utformede Infront-plattformen. Den har imidlertid den ulempen at du må opp i 300 handler i løpet av 3 måneder, generere 30 millioner i omsetning i samme periode, eller betale 799 kroner i måneden. Selve Infront-brukersnittet har flott design, og gir mulighet til en rekke analyser – både av teknisk og fundamental karakter. Noen daytradere vil savne muligheten til å geare mer enn 6,6 ganger, som er maksimum hos Nordnet. Så dersom graden av gearing er en avgjørende faktor for deg som daytrader, skal man ta stilling til dette før man velger Nordnet som plattform.

Alt i alt er Nordnet en god mulighet både for investorer og tradere, og denne plattformen bør absolutt bli tatt med i vurderingen når man skal velge hvor ens handler skal foretas.

Har du erfaringer med Nordnet? Skriv det gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

——————————-

Daytrader.no mottar kommisjon og/eller betaling for annonsering fra Nordnet og andre av de handelsplatformene, som omtales her på siden. Daytrader.no tilstreber imidlertid 100% objektivitet i likhet med, hva man finner hos andre typer profesjonelle medier og deres annonsører. Inntektene fra annonsering er med på å sikre, at vi også fremover kan levere de beste guidene og det beste innholdet om daytrading.

Del denne artikel