Trendkanaler

Utgitt: 4. oktober 2020

Trendkanaler er nyttige for både daytradere og investorer. Kanalene er med på å gi deg et innblikk i hvilken type marked vi befinner oss i. 

En oppadgående markedstrend defineres ved at toppene er høyere og høyere ved hver vending, samtidig som også bunnene dannes på stadig høyere nivå. Omvendt, ved stadig lavere topper og bunner, har vi en nedadgående trend. Hvis du forbinder punktene ved å trekke én linje gjennom toppene på grafen og en annen mellom bunnene, vil det noen ganger oppstå såkalte trendkanaler.

Nedenfor ser du et eksempel på en nedadgående trend. Her ser du hvordan toppene og bunnene dannes på stadig lavere nivå. Prisen ”bouncer” (støter mot) bunnen og toppen av kanalen ved flere anledninger, men handles hele tiden innenfor det samme området.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her
Tegn trenkanalen ved å forbinde topper og bunner i grafen med en linje.

Hvis du vil handle med trenden kan du ta en posisjon når kursen befinner seg ved toppen eller bunnen i kanalen (blå piler). Slik kan du bli med på de samme, forventelige bevegelsene. Kanalen fungerer som støtte- og motstandsnivå for prisen. Så lenge prisen beveger seg innenfor kanalen er trenden inntakt, og det bør være relativt trygt å handle.

Kanalbrudd

En nedadgående trendkanal er inntakt så lenge grafen viser lavere topper og bunner. På et eller annet tidspunkt vil imidlertid prisen bryte ut av kanalen. Det kan være et tegn på at markedssentimentet har endret seg og at det derfor kan være tid til å skifte mening. Noen daytradere bruker slike brudd til å handle på, men vi anbefaler at du også benytter andre signaler som bekrefter et trendbrudd. Et slikt bekreftende signal kan for eksempel være et såkalt “engulfing candle”.

Nedenfor ser du et eksempel på hvordan det oppstår et brudd i en stigende trendkanal. Etter at kursen bryter ut av trendkanalen skal du legge merke til at støttelinjen i kanalen forvandles til et motstandsnivå. Dette er for øvrig et interessant tidspunkt å gå kort i markedet for deg som liker å shorte.

Maksimer din tro på markedet med børshandlede produkter fra Societe Generale

Legg merke til hvordan det tidligere har oppstått et falskt brudd på oppsiden. Dette oppstår ofte når du bruker tekniske analyseverktøy som trendkanaler og støtte- og motstandsnivå. Falske brudd understreker viktigheten av at du også benytter deg av andre signaler.

Når bruddet nedover oppstår kommer det en kort vending opp til bunnen av kanalen (forvandlet til motstandsnivå). Deretter bekreftes bruddet endelig gjennom en ytterligere og kraftig nedgang.

Del denne artikel