Vimpelen – det perfekte tradingmønster?

Utgitt: 7. juli 2022

En vimpel er et mønster som antyder fortsettelse av en eksisterende trend. Mønsteret er ekstremt kraftfullt, og siden det legger opp til relativt tette stop loss kan du handle det med mulighet for høy risk/reward.

Du har sikkert sett dem: Vimplene som vaier i hyttefeltene rundt omkring i landet. Nå er det ikke fordi at en hyttevimpel egentlig har så mye med trading å gjøre, tenker du kanskje.

Og så likevel.

Faktisk er vimpelen et velkjent tradingmønster. Og når du ser på hvordan en vimpel på en kursgraf kan se ut nedenfor, forstår du garantert hvorfor mønsteret har fått navnet.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Slik dannes en vimpel

En vimpel oppstår i dragsuget av en sterk trend. Her tar kursutviklingen en pause, og det oppstår en konsolideringsperiode. Når kursen deretter bryter ut, går du inn i markedet og flyter med på den (eventuelle) fortsettelsen av trenden.

I en forenklet form ser mønsteret ut som følger:

Vimpelen består av tre hovedelementer:

  • Flaggstangen: Aksjens eller aktivumets pris må ha steget betydelig i en serie av høyere topper og høyere bunner.
  • Vimpelen: En konsolideringsfase finner sted mellom de to linjene som møtes.
  • Bruddet: Et brudd gjennom den øvre trendlinjen aktiverer mønsteret, mens et brudd gjennom støttelinjen annullerer formasjonen.
Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Slik handler du med mønsteret

Hvis du har identifisert en vimpel på en kursgraf, og ønsker å handle, så kan du velge mellom to alternativer når du skal finne en inngang. Det andre alternativet er en mer konservativ entry enn det første.

  1. Du kan velge å ta en posisjon idet kursen bryter gjennom den øvre trendlinjen.
  2. Du kan vente på at kursen (kanskje) vender tilbake til utbruddsnivået og kjøpe når den forhåpentligvis stusser mot trendlinjen.

Husk at kursen noen ganger bryter gjennom så eksplosivt at den aldri faller tilbake og tester toppen av formasjonen. Det betyr at dersom du velger alternativ 2, så risikerer du aldri å komme inn i en posisjon.

Stop loss

Stop loss kan settes under den seneste bunnen, altså formasjonens støttelinje. Det ses på som et tydelig svakhetstegn hvis kursen faller ned gjennom dette nivået.

Take profit

Det finnes også flere alternativer når du skal sikre deg en eventuell gevinst.

For eksempel kan du velge å trade med en fast risk/reward. Vi anbefaler at du alltid handler med en risk/reward på minst 1:2. Det betyr at de vinnende handlene dine blir dobbelt så store som tapene.

I denne artikkelen kan du lese om flere exit-strategier.

Omvendt vimpel

Vimpel-mønsteret kan også brukes av deg som liker å shorte. Da leter du etter en omvendt vimpel, og mønsteret kan se slik ut:

Entry, stop loss og take profit fungerer naturligvis også omvendt i dette mønsteret.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Vimpel i dagens marked

Samtidig med at denne artikkelen skrives har vi identifisert en vimpel på månedsgrafen til valutakrysset EURUSD.

Du har kanskje hørt snakk om at dollaren kan nå paritet med euroen. I de seneste månedene har den amerikanske valutaen styrket seg betydelig. Den er nå ikke så langt unna å være like mye verdt som euro.

Det betyr at vimpel-formasjonen er tydelig i EURUSD-grafen:

Avhengig av når du leser denne artikkelen kan du selv velge om du vil handle valutakrysset eller om du kun vil bruke eksempelet som inspirasjon.

Husk at du som medlem i vår nye Nordic Traders-tjeneste kan motta handelssignaler (bl.a. valuta) direkte til mobilen.

Les mer om Nordic Traders her.

Del denne artikel