Strategi: Golden Cross Follow-Up

Utgitt: 5. juli 2022

Har fallende børser fått deg til å rette siktet mot aksjen du alltid har drømt om å få plass til i porteføljen? Nå kan det være at tidspunktet nærmer seg. Denne strategien passer utmerket til deg som først vil kjøpe når det virkelig kommer fart i oppgangen.

Den første halvdelen av børsåret 2022 har gitt muligheter for risikovillige tradere til å gripe fallende kniver. Aksjekurser over hele verden har blitt pulverisert, men såkalte dead cat bounces i løpet av nedturen har gjort det mulig å spekulere i kortsiktige oppganger.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Vi har tidligere beskrevet metoder for hvordan du kan øke sannsynligheten for å lykkes hvis du liker risiko falling knives.

Se også vår video om hvordan du kjøper fallende børskniver.

Strategien i denne artikkelen handler imidlertid om det motsatte. Her venter du på en bekreftelse på at oppgangen sannsynligvis ikke er midlertidig før du tar en posisjon.

Slik bruker du Golden Cross Follow-Up

Din første oppgave hvis du vil benytte denne tradingstrategien er å identifisere et såkalt golden cross.

Vet du ikke hvordan du finner et golden cross? Heng med her:

Et golden cross oppstår når glidende gjennomsnitt 50 krysser glidende gjennomsnitt 200 i oppadgående retning. Glidende gjennomsnitt kalles «Moving Average» på engelsk og forkortes «MA». Det er også denne forkortelsen de fleste handelsplattformer bruker om indikatoren. Derfor omtaler vi i resten av denne artikkelen det glidende gjennomsnittet som MA.

Bildet under viser et eksempel på hvordan et golden cross kan se ut.

golden cross

Dette signalet er et «bullish» signal og anses av mange tradere for å være et tegn på at kursen skal betydelig høyere opp. I eksempelet over er signalet gyldig, da den etterfølgende perioden innebar en opptrend.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Grafen over viser utviklingen til bitcoin fra mai 2020 og ca. ett år frem. Hadde du kjøpt BTC da golden cross oppstod, hadde du sittet igjen med en avkastning på ca. 700 %.

Det er imidlertid ikke slik at signalet er magisk og sikrer deg børsrikdom for evigheten. Dessverre ikke. Signalet feiler iblant og kan da danne et såkalt death cross (dødskryss). Det betyr at MA 50 krysser MA 200 i nedadgående retning (se bildet under).

Navnet vekker ikke positive assosiasjoner, og børsen anser det for å være et varsel om en betydelig nedgang.

golden cross & death cross

Siden det ikke er skrevet i sten at et golden cross er ensbetydende med langvarig oppgang, ønsker vi å gjøre strategien noe mer vanntett.

Derfor trenger vi ett kriterium til før vi kjøper.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Kjøp ordentlig styrke

Hver ny trend starter med et kraftig kursutbrudd. Derfor ønsker vi kun å kjøpe når kursen har vist ORDENTLIG styrke. Da er nemlig sannsynligheten størst for at stigningen er bærekraftig.

For å kunne bedømme hva som regnes som ordentlig styrke benytter vi MA 6.

Vi vil gjerne se at seks hele candlesticks stenger over MA 6. Hvis dette skjer, kjøper vi ved åpningen av det syvende. Vi har fått bekreftelsen på at kursen stiger kraftig og potensialet for en varig opptrend er skapt.

Se eksempel på et godkjent signal nedenfor.

MA 200 (gul), MA 50 (rød) og MA 6 (blå). Kursen befinner seg hele tiden over disse linjene og seks candlesticks har stengt over MA 6. Bemerk at søylen før “1” har kontakt med MA 6 og derfor utelukkes.

Det er viktig å understreke at INGEN av søylene kan ha NOEN kontakt med MA 6, verken kropp eller hale. Ved kontakt anses signalet for å være ugyldig. De glidende gjennomsnittene må også ligge i rekkefølge fra bunn: 200, 50 og 6, som på bildet over.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Signalet fungerer best på dagsgrafen, selv om det også kan benyttes på 4- og 1-timesgrafer. Slik er det for øvrig med de fleste tekniske signaler: De blir mer pålitelige jo høyere tidshorisont du benytter.

La oss se på hva som skjedde med kursen i eksempelet over.

Noen vil hevde at dette er såkalt cherry picking, at vi bare viser et tilfeldig eksempel hvor signalet lyktes. Kursutviklingen ovenfor er naturligvis uvanlig stor, men ta frem grafer over aksjer, indekser, kryptovalutaer etc. og legg inn indikatorene vi nevner. Hvis du deretter følger strategiens instruksjoner vil du se at signalet fungerer overraskende ofte.

Strategien kan brukes som kjøpssignal av langsiktige investorer, men også av deg som foretrekker swingtrading.

Stop loss, take profit og risk/reward

Hvis du velger å swingtrade med strategien er det ekstra viktig at du er nøye på risikostyring. Det sikrer du blant annet ved å ha en tydelig plan for når du realiserer eventuelle gevinster eller tap.

Se for øvrig denne video hvis du vil inspireres av ulike metoder til å sikre trading-gevinster.

Med hensyn til stop loss, så er det vanlig å sette denne til et nivå like under en betydningsfull tidligere bunn. Dette er subjektivt og avhenger av risikoviljen din, men i eksempelet vi har brukt gjennom artikkelen kunne det vært like under 17 000-nivået (se nedenfor).

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Det er vanlig å operere med en risk/reward på 1:3. Det betyr at hvis du taper 1000 kroner dersom stop loss utløses, så vinner du 3000 kroner om take profit-nivået nås. Hvis vi benytter risk/reward 1:3 i dette tilfellet, så ville vi satt take profit til ca. 41 600.

Fordelen ved å bruke risk/reward på 1:3 er at du kan tåle å tape forholdsvis mange trades, men likevel gå i pluss. Dette skyldes at de vinnende handlene blir vesentlig mye større enn tapene.

Vi oppfordrer deg til å teste strategien. Kanskje finner du måter som gjør den enda bedre? Hos nettmegleren Markets.com kan du enkelt opprette en demokonto hvis du ikke vil satse ekte penger fra første trade.

Har du, som mange andre, en travel hverdag, eller vil du ha inspirasjon til hvordan du kan trade i dagens marked? Bli medlem i Nordic Traders og få tilsendt trading-signaler direkte til mobilen.

Les mer og bli Nordic Trader-medlem her.

Del denne artikel