Europeisk økonomi i ekstremsituasjon – Oljepris kan nå rekordnivåer

Utgitt: 31. mai 2022

EU er enige om å utfase det meste av russisk oljeimport innen utgangen av 2022. Vladimir Putins motsvar kan kaste Europa ut i en dyp resesjon og sende oljeprisen til himmels.

I april stengte Russland for gass til Polen og Bulgaria. I forrige uke var det Finland sin tur, etter at finnene ga tommel opp for NATO-medlemskap.

Med nattens nye sanksjonspakke fra EU er det nærliggende å tro at Russland fortsetter å dreie på gasskranene. Dersom Vladimir Putin straffer Europa ved å stenge for gassen til EU ligner det en dyster situasjon for kontinentet.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Et slikt scenario vil med stor sannsynlighet bety at europeerne blir tvunget ut i energirasjonering. Samtidig tror flere europeiske banker at BNP i EU-området kan falle med 3-4 %. Umiddelbart ikke et ekstremt tall, men mer enn nok til å sende EU ut i dyp resesjon.

Olje og USD opp – aksjer straffes

Jan Bylov, oljestrateg i Jyske Bank, er ikke i tvil om konsekvensene ved et russisk gasstopp til EU.

– Hvis det russiske regimet svarer på EU-sanksjonene med stopp for gassleveranser til embargolandene, så er krisen og konsekvensene ekstreme, skriver Bylov og banken i en oppdatering.

Det blir hovedsakelig olje som vil kompensere for en eventuell gassmangel. Ifølge analytikere vil et raskt og omfattende stopp for naturgassleveranser til EU fra russisk side medføre oljepriser på – og over – all time high-nivåer.

– Vi løfter våre oljeprisanslag for ultimo 2022. Samtidig ser vi en risiko for kortvarige priser på 140-170 dollar per fat, skriver Jyske Bank.

Jyske Bank ser ikke for seg fallende oljepriser enda.

Også den amerikanske dollaren vil med stor sannsynlighet stige ytterligere. Det skyldes at kapitalen i stadig større grad søker mot «sikrere» havner i USA, som fortsatt er verdens mest likvide finansmarked.

Den negative effekten på europeiske aksjer blir også stor. Kursene, i alle fall utenfor Oslo Børs, har allerede falt kraftig siden nyttår. Enda høyere energipriser vil legge massivt press på europeiske produksjonsselskaper og trolig sende aksjekursene ut i nye fall.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Sentralbankenes dilemma

Krisens alvorlighetsgrad kommer i stor grad til å avhenge av sentralbankenes reaksjon. Problemet er bare at økonomien allerede er utfordret på grunn av inflasjonen. Det tvinger både den amerikanske (FED) og europeiske (ECB) sentralbanken til å heve rentene for å dempe inflasjonsstigningene.

Skulle det oppstå en alvorlig energikrise kan ECB og, til dels, FED bli tvunget til å holde de førende rentene uendret. Det kan i verste tilfelle sende inflasjonen ytterligere i været og gjøre det nesten umulig å få til en myk økonomisk landing på lengre sikt.

Del denne artikel