Analytiker om FAANG-regnskap: – Festen er avlyst, med få unntak

Av Utgitt: 13. august 2021

Teknologikjempene kom i fokus under sommerens resultatsesong i USA, og flere av selskapene leverte sterke tall. Men et stramt marked for databrikker, kombinert med urealistiske forventninger til omsetning, satte en stopper for festen – med få unntak.

Mange av teknologigigantene har fått et kraftig løft som følge av covid-19-pandemien. De fleste av oss har vært mye hjemme, og her har det både blitt streamet og netthandlet på livet løs.

Kvartalsrapportene til FAANG-selskapene lignet festinvitasjoner, men de fleste av gjestene uteble.

Adferden har satt tydelige avtrykk i resultatene, og FAANG-selskapene opplevde voldsom vekst fra 2019 til 2020. Tilsynelatende så markedet for seg at den kraftige veksten ville fortsette, men flere selskaper meldte i sine Q2-rapporter om at de så for seg mer edruelig vekst fremover.

Verst gikk det ut over Facebook og Amazon, som etter at de kom med guiding falt henholdsvis fem og syv prosent i etterhandel.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Databrikkemangel en tikkende bombe

Tesla, Microsoft og Apple trakk frem at mangel på databrikker er i ferd med å bli et problem. Spesielt for Tesla vil begrenset tilgang kunne være ekstremt ødeleggende, og det vil fullstendig spenne bein på selskapets ambisjon om en langsiktig vekst i bilsalget på 50 % per år.

Det er også fare for at Apple er mer utsatt enn mange tror. For eksempel meldte Apples hoffleverandør, Foxconn, om betydelige utfordringer i tilgang til databrikker. Microsoft er selvfølgelig også utsatt, da mangel på databrikker vil kunne stagnere ordreinngangen fra hardware-kunder som Dell og HP. Likevel utgjør dette kun en begrenset del av Microsofts omsetning.

Finnes det kjøpsmuligheter?

Siden jeg skrev om de store teknologiselskapene i begynnelsen av mai, har kursutviklingen for de fleste aksjene vært god:

Amazon skuffet på både omsetning og guiding og har følgelig hatt svakest utvikling. Aksjen er ned åtte prosent siden selskapet kom med tall i slutten av juli. Kursutviklingen til Netflix har også vært lunken, og også denne aksjen er noe ned siden selskapet kom med tall.

I motsatt ende av skalaen finner vi Google som hadde et fantastisk kvartal (mer info lenger nede).

Estimatene for aksjene/selskapene kan ses nedenfor:

Kilde: Marketscreener.com, daytrader.no

Til tross for siste tids oppgang fremstår ennå Facebook og Google som gode kjøp. Apple synes fair priset, men dersom selskapet får problemer med tilgang på databrikker kan risk-reward fort bli dårlig. Den får altså ennå en hold-anbefaling, skjønt dette kan forandre seg fort.

Microsoft synes jeg begynner å bli dyr, selv om markedet generelt er dyrt, og jeg ser ikke bort fra at konsensus kommer opp. Den får en hold-anbefaling (under tvil).

Amazon, Netflix og Tesla synes jeg fortsatt er for dyre, så de får salgsanbefalinger. Med tanke på Tesla, så ser det ikke ut til at markedet tror på målsetningen om 50 % vekst i bilsalget, så her ligger det en potensiell oppside. Samtidig er selskapet, som nevnt, ekstremt utsatt for mangel på databrikker. Jeg tror ikke de klarer å øke marginene så mye som markedet tror. BMW, som er best i klassen, ventes å ligge på 7-8 % fremover. Til sammenligning indikerer analytikerestimatene at Tesla skal over 10 %.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

En titt på tallene

Nedenfor finner du en kort oppsummering av selskapenes nøkkeltall og hva som kan være viktig å holde øye med for investorer fremover.

Hos nettmegleren Markets kan du handle alle FAANG-selskapene (og selvfølgelig mye mer), enten som aksjer på investeringsplattformen MarketsI eller som aksje-CFD-er på handelsplattformen MarketsX. Handler du CFD-er kan du også shorte selskapene og spekulere i kursfall.

Aksje-CFD-er er gearede produkter (1:5 hos Markets), noe som gjør at både gevinst og tap kan bli større sammenlignet med alminnelige aksjekjøp.

Google

Knuste analytikerestimatene med en EPS på $27,26 mot ventet $18,92 og en omsetning på $61,9 milliarder mot ventet $56,1 milliarder.

Dette er fjerde kvartal på rad Google overgår EPS-forventningene. Omsetningen til Google Cloud og Google Ads er opp henholdsvis 53,9 % og 68,9 % sammenlignet med samme periode i fjor.

Aksjen steg over 3 % på rapporten.

Facebook

Leverte også sterke tall. EPS kom inn på $3,61 mot ventet $3,01 med omsetning på $29,1 milliarder mot ventet $27,9 milliarder.

Mark Zuckerberg påpekte imidlertid at veksten ville dabbe av i de kommende kvartalene som et resultat av meget sterk vekst i begynnelsen av covid-19-pandemien (dette i tråd med tidligere guiding). Zuckerberg trakk også frem regulatoriske utfordringer og usikkerhet tilknyttet Apples iOS 14.5 (apper må nå spørre om tillatelse til å tracke brukere, hvilket kan redusere reklameinntekter). I den forbindelse er det verd å merke seg at prisen per annonse økte med hele 47 %. Dette er positivt for selskapet, men samtidig kan man spørre seg om det nå er enda mer å hente på pris.

Aksjen falt 5 % i etterhandelen.

 

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Amazon

Leverte sterk EPS på $15,12 mot ventet $12,30, men omsetningen nådde kun $113,1 milliarder mot ventet $115,2 milliarder. Markedet bet merke i at omsetningsveksten «kun» var på 27 % sammenlignet med samme kvartal for ett år siden. I fjor var den årlige veksten hele 41 %.

Det ble trukket frem at noe av fjorårets ekstraordinære vekst skyldtes covid-19 (dvs. butikker og kjøpesentre var stengt så netthandel eksploderte). Selskapets guiding for Q3 lå også vesentlig under markedets forventninger ($106-$112 milliarder mot ventet 119,2 milliarder).

Aksjen falt hele 7 % i etterhandelen.

Netflix

Leverte en EPS på $2,97 mot ventet $3,16. Omsetningen kom inn på $7,34 milliarder mot ventet $7,32 milliarder. Betalende brukere økte med 1,54 millioner, langt bedre enn de 1,19 millionene markedet hadde sett for seg, og selskapet har nå 209 millioner betalende brukere.

Det ble guidet om en økning på 3,5 millioner betalende brukere i Q3, nesten to millioner færre enn de forventet 5,46 millioner. Som for flere andre tech-selskaper ble det trukket frem at covid-19 forårsaker ujevn vekst.

Aksjen beveget seg sidelengs etter rapporten ble sluppet.

Apple

Leverte meget sterke tall. EPS kom inn på $1,30 mot ventet $1,01. Omsetningen overrasket også positivt, $81,4 milliarder mot ventet $73,3 milliarder, og skyldtes i hovedsak sterke iPhone-salg.

Omsetningen er opp 36 % sammenlignet med samme periode i fjor, men selskapet meldte at veksten ikke blir like sterk i neste kvartal. Videre ble det meldt om lavere vekst innen segmentet «tjenester» og utfordringer med tilgang på databrikker.

Aksjen falt 2 % i etterhandelen.

Microsoft

Leverte også sterke tall med EPS på 2,17 mot ventet 1,92 og omsetning på 46,2 milliarder mot ventet 44,2 milliarder. Selskapet guider også høyere enn marked for alle divisjonene for kommende kvartal.

Viktige divisjoner som Azure (cloud computing) og LinkedIn leverte sterkere vekst enn ventet. Likevel var ikke alt rosenrødt, og selskapet trakk frem at etterspørselen fra hardware-kunder (Dell, HP etc.) bremses av den globale mangelen på databrikker.

Aksjen falt i etterhandelen, men tok seg opp i etterkant.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe – Norske daytradere.Klikk her

Tesla

Leverte også sterke tall. EPS på $1,45 mot ventet $0,98 mens omsetningen havnet på $12 milliarder mot ventet 11,3 milliarder.

For første gang endte bunnlinjen på over én milliard dollar ($1.14 milliard US GAAP). Også Tesla meldte om negative implikasjoner som følge av mangel på databrikker. I det korte bildet gjelder dette batteriløsninger, men ledelsen fortalte at nok databrikker er en helt sentral forutsetning for å nå målsetningen om en langsiktig vekst på 50 % i bilsalget.

Aksjen steg marginalt i etterhandel.

Del denne artikel