Hanging Man-mønsteret

Utgitt: 7. april 2017

Hanging-Man-Sample-1På samme måte som Hammeren består Hanging Man av et enkelt candle. Dette mønsteret er også enkelt å kjenne igjen ved den lange halen (eller skyggen) nedenfor kroppen, som vanligvis skal være minst dobbelt så lang som kroppen. Hanging Man er så å si identisk med Hammer-signalet, men den krever motsatt en kortere eller lengre periode med uptrend i forkant. Det medfører at Haning Man er et bearish-signal, mens Hammer er et bullish signal. Hanging Man har fått navnet sitt av japanske rishandlere, fordi hvis man legger godviljen til, så ligner mønsteret et hode med dinglende føtter.

Daytrader.no anbefaler AvaTrade for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Ut over at Hanging Man kan vise til en bearish vending i markedet, kan signalet også markere en topp eller et motstandsnivå. Når Hanging Man oppstår etter en stigning i markedet, er dette et utrykk for at salgspresset begynner å merkes. Den nederste delen av den lange halen bekrefter at selgeren har drevet kursen lenger ned i løpet av perioden. Selv om kjøperne fikk tilbake makten slik at kursen endte høyere opp til slutt, gjør periodens salgspress at man skal være oppmerksom. For at signalet kan sies å ha materialisert seg fullt ut kreves det videre at etterfølgende candle lukker lavere. Denne bekreftelsen kan for eksempel oppstå som et gap eller et lengre redt candle med kraftig volum. Om selve Hanging Man-candlet er rødt eller grønt spiller ikke så stor rolle.

I følge den amerikanske traderen og candlestick-eksperten, Stephen Bigalow, som blant annet er kjent for sine mange videoer på youtube, forsterkes Hanging Man-signalet av følgende:

  • Jo lenger den nedre halen (skyggen) er, jo høyere potensiale er det for at en vending vil skje.
  • Et gap opp fra forrige periodes lukkekurs legger opp til en sterkere vending, forutsatt at etterfølgende periode etter Hanging Man lukker lavere.
  • Hvis man kan se høy volum i perioden hvor Hanging Man oppstår, forbedrer det mulighetene for at en vending blir en realitet, men det er ikke en selvfølge.
Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Eksempler

Valutakrysset EUR/USD februar 2017, 4-timersintervall.
Valutakrysset EUR/USD februar 2017, 4-timersintervall.

Grafen ovenfor viser utviklingen i valutakrysset EUR/USD i februar 2017 med 4-timersperioder. Her ses en Hanging Man den 16. februar klokken 23. Man ser en tydelig stugende trend fem til signalet oppstår, og deretter kommer det en fallende trend. Vendingen er dermed en realitet – i alle fall for en stund. RSI, som man kan se i bunden av bildet, er på ca. 57. Dette bekrefter at markedet er en smule overkjøpt, men ikke helt oppe i 70-80 hvor man for alvor kan si at markedet er overkjøpt. Det motsatte signalet, Hammeren, som angir at trenden fremover skal være bullish, kan man også se på samme skjermbilde den 22. februar 2017. Her er RSI nede i rundt 30, noe som indikerer at markedet er i nærheten av å være oversolgt.

EUR/USD januar 2017, 5-minuttersintervall.
EUR/USD januar 2017, 5-minuttersintervall.

Ovenfor ses en graf for EUR/USD fra januar 2017, med 5-minuttersperioder og 3. januar ses en Hanging Man. I forkant har trenden vært stigende, og etter signalet blir trenden fallende. Videre ser man at halen, eller skyggen, er ca. dobbelt så lang som kroppen til Hanging Man-candlet. RSI viser at markedet er lett overkjøpt (litt over 50). Noen timer tidligere hadde det også oppstått en Hanging Man med en lang hale. Her oppstod det imidlertid ingen etterfølgende trendvending. Dette signalet var derfor falskt.

AvaTrade gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Empiriske studier

Den anerkjente spesialisten innenfor chart patterns, Thomas Bulkowski, har blant annet undersøkt og backtestet flere candlestick-vendingsmønstre. Han er imidlertid ikke helt overbevist av Hanging Man ettersom hans tester har vist at signalet i 59& av tilfellene resulterte i en bullish fortsettelse av trenden, i stedet for en bearish reversal som signalet teoretisk sett skal indikere. Her kan du se mer om Bulkowskis Hanging Man-undersøkelse.

Hvis man studerer grafer og leter etter candlestick-mønstre vil man ofte se at ikke alle forutsetningene for mønstrene er oppfylt nøyaktig. Men man kan si at det allikevel ofte er et tegn på vending – spesielt hvis trendvendingen etterfølgende blir ytterligere bekreftet. Som nevnt er det imidlertid langt fra hver gang at et slikt mønster følges av en etablert vending. Vendingen behøver heller ikke være spesielt langvarig, noe som gjør at det ikke alltid er like lett å handle på denne type signaler.

Effekten og styrken av signalet kan naturligvis variere fra marked til marked. Generelt anbefales det å kombinere candlestick-signaler med andre verktøy. Det være seg glidende gjennomsnitt, RSI eller andre ting.

Oversikt over artikler i Candlestick-serien*.
Forstå candlesticks på 5 minutter
12 candlesticks du bør vite om
Dojis
Engulfing Candlesticks
Hammer
Hanging Man
Piercing Pattern
Dark Cloud Cover
Bullish og Bearish Harami
Morning Star og Evening Star
Shooting Star
Inverted Hammer
Kicker Signals
Strong White Line
*Artikler uten link er under utarbeidelse.
Del denne artikel