Inverted Hammer

Utgitt: 31. mai 2017

 

Inverted-Hammer-Sample-1Inverted Hammer-signalet består av, i likhet med Shooting Star, av et enkelt candle. Som navnet antyder ligger Inverted Hammer omvendt i formasjonen, sammenlignet med Hammer-signalet. Både Hammer og Inverted Hammer er bullish veningsmønstre, og Shooting Star er det omvendte signalet og indikerer en bearish vending.

Signalet er lett gjenkjennelig og dukker opp etter en forutgående nedtrend. Candlet består av en liten kropp med en hale som skal være minst dobbelt så lang som kroppen. Selve candlet forteller at markedet ved åpningen fulgte den fallende trenden. Deretter har kjøperne fått overtaket før selgerne har fått presset prisen litt ned igjen. Candlet lukker så et stykke nedenfor periodens topp. Candlet kan være rødt eller grønt, men grønne candles gir en litt mer bullish indikasjon enn det røde. For at vendingen skal bli komplett skal det, eller de, etterfølgende candles være grønne. Det skjer hvis markedet er stigende.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Eksempler

 

SP500, høsten 2011, ukesgraf
SP500, høsten 2011, ukesgraf

Ovenfor ses en ukesgraf i SP500 men en Inverted Hammer som oppstod i oktober 2011. Grafen viser først en fallende tendens i indeksen, før et rødt candle med meget lang hale dukker opp. Så ses en kraftig stigning i indeksen fra ca. 1160 til 1280 på toppen av stigningen. RSI ligger litt under 40, noe som bekrefter en lettere oversolgt status i markedet.

Enbridge-aksjen, desember 2014, dagsgraf
Enbridge-aksjen, desember 2014, dagsgraf

Grafen ovenfor er en dagsgraf i den amerikanske Enbridge-aksjen. Den 16. desember oppstod det en Inverted Hammer etter en nedtrend. Candlet er grønt, som kan gi en sterkere indikasjon om at en bullish vending kan oppstå, og halen er over dobbelt så lang som kroppen. Etter signalet kommer det en stigning i markedet. RSI ligger på rundt 48, og kan derfor ikke brukes til å bekrefte vendingen.

Maksimer din tro på markedet med børshandlede produkter fra Societe Generale

Empiriske studier

Den anerkjente spesialisten innenfor chart patterns, Thomas Bulkowski, har blant annet undersøkt og backtestet flere candlestick-vendingsmønstre. Bulkowskis undersøkelser av Inverted Hammer-mønsteret viser at signalet resulterte i en bearish fortsettelse i 65% av tilfellene, i stedet for en bullish trendvending som burde forekomme. Allikevel rangerer Bulkowski mønsteret på en 6. plass av 103 candlestickformasjoner. Det er fordi at når trendvendingen først skjer resulterer det typisk i gode og langvarige bevegelser. Les mer om Bulkowskis Inverted Hammer-undersøkelse her.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Hvis man studerer grafer og leter etter candlestick-mønstre vil man ofte se at ikke alle forutsetningene for mønstrene er oppfylt nøyaktig. Men man kan si at det allikevel ofte er et tegn på vending – spesielt hvis trendvendingen etterfølgende blir ytterligere bekreftet. Som nevnt er det imidlertid langt fra hver gang at et slikt mønster følges av en etablert vending. Vendingen behøver heller ikke være spesielt langvarig, noe som gjør at det ikke alltid er like lett å handle på denne type signaler.

Effekten og styrken av signalet kan naturligvis variere fra marked til marked. Generelt anbefales det å kombinere candlestick-signaler med andre verktøy. Det være seg glidende gjennomsnitt, RSI eller andre ting.

Oversikt over artikler i Candlestick-serien*.
Forstå candlesticks på 5 minutter
12 candlesticks du bør vite om
Dojis
Engulfing Candlesticks
Hammer
Hanging Man
Piercing Pattern
Dark Cloud Cover
Bullish og Bearish Harami
Morning Star og Evening Star
Shooting Star
Inverted Hammer
Kicker Signals
Strong White Line
*Artikler uten link er under utarbeidelse.
Del denne artikel